Vizită la Vatican

Indiferent dacă eşti sau nu religios şi indiferent cărei confesiuni aparţii, vacanţa ta la Roma trebuie să includă şi o vizită la Vatican.

Cel mai mic stat din lume, Vatican-ul are o suprafaţă de 0.44km² şi adăposteşte pe teritoriul lui cea mai mare Catedrală – Basilica San Pietro, o piaţă uriaşă de 800 de metri lungime, 11 muzee de valoare universală şi Grădinile Imperiale.

          Tot timpul anului, cozile de intrare pentru a vizita aceste obiective turistice din Vatican sunt foarte mari şi, de aceea, vei pierde multe ore din timpul tău preţios (din iunie pȃnă în septembrie, cozile sunt chiar uriaşe). Cel mai bine este să soseşti la primele ore ale dimineţii pentru că atunci (pȃnă în ora 9) cozile sunt mai mici şi vei reuşi să economiseşti ceva timp. Ar fi bine să-ţi împarţi vizita ta la Vatican în mai multe bucăţi, încercȃnd să ajungi acolo cȃt mai devreme dimineaţa, în mai multe zile. În prima zi, dis de dimineaţă poţi vizita Basilica, a doua zi dis de dimineaţă te urci în cupolă (aici este cea mai lungă coadă), a treia zi dimineaţă intri la Muzeele Vaticanului. În felul acesta, vei petrece doar maximum cȃte o oră la fiecare coadă de intrare. Dacă nu ai prea multe zile disponibile, atunci vei fi nevoit să vizitezi Vaticanul într-o singură zi, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate din timp îl vei petrece aşteptȃnd la cozi şi nu-ţi va rămȃne prea mult timp să te bucuri de priveliştea de sus sau să admiri operele marilor artişti găzduite de Muzeele Vaticanului.

          Dacă vrei să-l vezi pe Papa Francesco salutȃnd mulţimea de la una dintre ferestrele apartamentelor papale, trebuie să-ţi programezi vacanţa astfel încȃt să includă şi o zi de duminică. După slujba duminicală, la ora 12, Papa iese la o fereastră din clădirea aflată în partea dreaptă a Pieţii, face cȃteva urări către cei adunaţi în Piaţă şi se lasă aplaudat şi aclamat de zeci de mii de oameni care îşi îndreaptă spre el toate rugile şi speranţele, dar şi toate dispozitivele electronice de filmat şi fotografiat.

          Este adevărat că duminica este, în general,  cea mai aglomerată zi a săptămȃnii, dar efortul prezenţei tale în faţa Basilicii San Pietro va fi răsplătit pe deplin. Odată ajuns acolo, încearcă cȃteva minute să priveşti în jurul tău.

Piazza San Pietro Vatican people

Piazza San Pietro Vatican people 2

          Vei vedea oameni de toate rasele şi culorile, de toate vȃrstele şi statuturile sociale care s-au adunat în cea mai importantă Piaţă a Creştinătăţii cu aceleaşi dorinţe ca şi tine. Toţi au un vis, o dorinţă ascunsă, o durere sau doar o bucurie pe care vor s-o împărtăşeaşcă şi pentru care aşteaptă o binecuvȃntare sau un semn. Toţi speră că la Vatican sunt mai aproape de Dumnezeu şi rugile lor vor fi mai bine ascultate, dorinţele împlinite, greutăţile şi durerile şterse ca prin minune. Fiecare om simte credinţa şi se roagă în felul lui. Unii oameni se simt pătrunşi de credinţă mai mult în astfel de locuri sacre, alţii, dimpotrivă, se simt mai aproape de Dumnezeu într-o biserică goală, pe malul unei ape sau în vȃrful unui munte. Indiferent în care categorie te încadrezi, o vizită la Vatican te va impresiona şi te va mişca profund. Te va ajuta să înţelegi mai bine în ce raporturi eşti cu Divinitatea şi ce înseamnă, în primul rȃnd, să fii credincios. Vei înţelege că, indiferent cărei religii/credinţe aparţii, cea mai importantă cale pe care trebuie să o urmezi în viaţă este calea cea dreaptă. Indiferent cȃt de des sau rar mergi la biserică, indiferent dacă ţii post sau te spovedeşti regulat, dacă plăteşti contribuţie la biserică sau nu, trebuie să fii un om drept. Trebuie să fii bun cu cei de lȃngă tine şi să-i încerci să-i ajuţi, să fii darnic şi omenos, să fii milos şi respectuos. Să încerci să faci bine oricȃnd şi oricui. Să iubeşti şi să-i ocroteşti pe oamenii dragi din jurul tău, dar şi pe cei pe care îi cunoşti mai puţin sau deloc. Să-ţi respecţi părinţii şi să-ţi creşti copii în aceste principii. Şi, mai presus de toate, să fii recunoscător şi mulţumit cu ceea ce ai. Să fii fericit că eşti sănătos şi că poţi ajuta pe alţii care au mai multă nevoie de ajutor. Încearcă mereu să faci bine prin locurile în care treci astfel încȃt oamenii să-şi amintească cu bucurie de tine şi să te pomenească în rugile lor. M-am simţit foarte emoţionată cȃnd Papa Francesco a făcut toate aceste urări oamenilor prezenţi în piaţă şi, mai ales, cȃnd şi-a încheiat discursul cu un sfat care mi-a plăcut şi mai mult. Ne-a sfătuit pe toţi, în special pe tineri (şi m-am simţit inclusă în această categorie) să ‘mergem contra curentului’. A spus că, din păcate, omenirea merge într-o direcţie greşită şi este datoria noastră – a tinerilor – să facem o schimbare, să ‘mergem contra curentului’ şi să încercăm să ‘reparăm’ răul.

Papa Francesco saluting the crowds Vatican

          Chiar dacă vei privi totul cu alţi ochi decȃt majoritatea credincioşilor, vei vedea şi vei înţelege, cu siguranţă, că, indiferent de problemele pe care  crezi că le ai, grijile şi greutăţile tale sunt incomparabil mai mici faţă de adevăratele greutăţi şi nedreptăţi cu care se confruntă în acest moment milioane de oameni de pe Pămȃnt care suferă din cauza războaielor, din cauza foametei sau a bolilor. Chiar şi în jurul tău dacă priveşti mai cu atenţie, vei vedea o mulţime de oameni cu adevărat greu încercaţi de soartă care vin la Vatican să găsească alinare, vindecare sau doar înţelegere. Pe cei mai mulţi dintre ei îi vei vedea şi în interiorul Bisericii, în faţa mormȃntului Papei Ioan Paul al II-lea, rugȃndu-se pentru un miracol care să-i vindece.

The tomb of Pope Paul John II inside the Church of St. Peter Vatican

          Astfel, privind la aceşti oameni, vei înţelege cȃt de norocos eşti tu şi cȃt de recunoscător ar trebui să fii pentru tot ceea ce ai în viaţa ta.

          Dacă nu ai reuşit să ajungi în timp în Piaţă pentru a-l vedea pe Papa Francesco, mai o şansă miercurea, tot la aceeaşi oră. Atunci, trebuie să soseşti mult mai devreme dacă vrei să ocupi un loc care să-ţi permită o oarecare vizibilitate pentru că în această zi Papa coboară în piaţă şi se plimbă printre credincioşi, bineînţeles pe un culoar dinainte stabilit.

          Pentru a vizita Basilica San Pietro nu se plăteşte niciun bilet de intrare, iar accesul în interior se face pe uşa principală, din faţă. Duminica dimineaţa (în timpul slujbei), miercuri dimineaţa (cȃnd au loc audieri papale), dar şi în timpul altor slujbe religioase, Biserica nu se poate vizita. În rest, este deschisă între ore 7 şi 18.

          Basilica San Pietro este una dintre cele mai vizitate obiective turistice ce trebuie să se regăsească pe lista de priorităţi a oricărui turist ce ajunge în capitala Italiei, într-o vacanţă mai scurtă sau mai lungă. Aşezată în inima statului Vatican, această biserică este cea mai mare biserică creştină din lume, avȃnd o capacitate de primire de ~ 60.000 de credincioşi. A fost construită în acest loc, datorită faptului că aici a fost martirizat Sf. Petru, primul apostol creştin şi primul papă,  care a ajuns pe aceste meleaguri şi a fost crucificat în Grădinile imperiale, în spatele Bisericii, în anul 67 e.n. Prima Biserică atestată a fost construită în secolul al IV-lea, în timpul domniei lui Constantin cel Mare şi a rezistat mai bine de o mie de ani. Din anul 1452, s-a început construirea unei Biserici noi la ridicarea căreia au contribuit cei mai mari arhitecţi şi artişti ai vremii. Planurile au fost modificate de mai multe ori pe parcursul anilor, iar în 1576, însuşi Michelangelo şi-a adus aportul la definitivarea construcţiei, realizȃnd planurile pentru ridicarea Domului. În 1626 a fost sfinţită Biserica în forma ei finală care ne este cunoscută astăzi.

Basilica San Pietro - view from Castel Sant' Angelo– Basilica San Marco – vedere dinspre Castel Sant’Angelo –

Basilica San Pietro Vatican

          De îndată ce ai păşit în interiorul ei, Biserica te uimeşte nu neapărat prin bogăţia ornamentelor, cȃt prin dimensiunile uriaşe. Întreaga construcţie acoperă o suprafaţă de peste 22.000 metri², avȃnd o formă neregulată, cu o lungime de ~200 de metri şi o lăţime de ~115 metri.

           Cele mai valoroase capodopere adăpostite în interiorul Bisericii sunt Pietá lui Michelangelo, aşezată în prima capelă din partea Sudică, dar şi cȃteva morminte decorate cu frumoase basoreliefuri, dintre care cele mai vizitate sunt mormȃntul Papei Urban al VIII-lea (pe timpul căruia s-a sfinţit Biserica) şi mormȃntul Papei Ioan Paul al II-lea, cel mai popular şi iubit papă al tuturor timpurilor.

Pieta Michelangelo Musei Vatican

          Tot în Biserică mai poţi admira Statuia din bronz a Sf. Petru, Altarul Papal realizat de către Bernini şi tronul ornamental Petri, care înconjoară scaunul din lemn pe care se spune că a stat însuşi Sf. Petru în timpul slujbei sale din faţa credincioşilor.

Altar Inside the Church of St. Peter Vatican– Altarul Papal –

          Piaţa San Pietro, construită după planurile  lui Lorenzo Bernini, se deschide în faţa Bisericii pe o lungime totală de peste 800 de metri, avȃnd ~ 200 de metri lungime şi 240 lăţime în zona cea mai largă, de formă ovală. În mijlocul acestei pieţe se află uriaşul obelisc adus de Caligula din Egipt.

Piazza San Pietro Vatican - view from the roof of Basilica

Piazza San Pietro Vatican Obelisco

          În zilele săptămȃnii (fără slujbe religioase), Piaţa San Pietro este luată cu asalt de zeci de mii de turişti care formează cozi uriaşe la intrarea în Basilică şi în Dom. Spre seară, Piaţa se mai goleşte şi lasă loc pasionaţilor de fotografii să-şi instaleze trepiedele pentru a fotografia Basilica San Pietro cu Domul ei în culorile calde ale apusului sau ale reflectoarelor ce se aprind odată cu venirea serii.

Basilica San Pietro Vatican after messa

          Dacă vrei să ai o panoramă de sus asupra întregii pieţe, dar şi asupra Romei, trebuie să  urci pȃnă în vȃrful Domului. Pentru asta nu trebuie să plăteşti decȃt 5 euro, dar trebuie să stai la o coadă care este, indiferent de perioada anului, cea mai mare coadă pe care o vezi în faţa ochilor. Deci, acolo unde vezi cea mai lungă coadă, acolo trebuie să te aşezi. Intrarea în Dom se face prin partea dreaptă a Pieţii, numai după ce ai trecut de un control foarte amănunţit (ca cel din aeroport). Înainte de a ajunge sus pe acoperişul Bisericii pentru a admira de aproape exteriorul Domului, dar şi superba panoramă care ţi se deschide în faţa ochilor, poţi face un popas, în interiorul Bisericii pentru a admira interiorul si cupola.

Inside the Church of St. Peter Vatican

Cupuloa Bisericii San Pietro Vatican

          Pȃnă la acest nivel se poate urca pe scari sau cu un lift (pentru care se plăteşte o taxă în plus), dar drumul se continuă in sus doar pe scări. Trebuie să ştii că urcuşul este destul de greu, mai ales într-o zi aglomerată cȃnd nu prea vei reuşi să faci popasuri din cauza puhoiului de oameni care urcă în spatele tău. Este, totuşi, bine că circulaţia se desfăşoară într-un singur sens, altfel ar fi fost imposibil să urci/cobori pe scările foarte înguste. Aproape de vȃrf, traseul este foarte dificil pentru că spaţiile se îngustează, de aceea nu este recomandat persoanelor supraponderale, celor care suferă de astm, de inimă sau sunt claustrofobi.

Climbing up in the Dom of St. Peter' s Church Vatican

Climbing to the top of the Dom of St. Peter's Church Vatican

          De la nivelul acoperişului Bisericii, poţi admira statuile uriaşe – aşezate chiar deasupra faţadei principale – ce îi reprezintă pe Isus şi pe apostoli.

Statuile cu Isus si Apostolii pe acoperisul Bisericii San Pietro Vatican

          Tot de pe acoperiş poţi admira Domul în toată splendoarea lui şi poţi încerca să te fotografiezi cu el, operaţiune ce se va dovedi puţin cam complicată, ţinȃnd cont de dimensiunile acestuia şi de masa mare de oameni care se găseşte pe acoperiş în acelaşi timp cu tine.

The Dom of St. Peter' s Church Vatican

          Dacă continui urcuşul pȃnă sus, vei ajunge la ultimul etaj al cupolei de unde vei avea o superbă panoramă către Piaţa San Pietro şi Via della Conciliazione şi către Roma – incluzȃnd  Muzeele Vatican şi Grădinile Papale, Rȃul Tibru şi cȃteva poduri care îl traversează, Castel S’ Angelo, Piazza Venezia cu Mausoleul dedicat lui Vittorio Emmanuele, Colosseum-ul, Pantheon-ul şi alte clădiri mai mult sau mai puţin importante.

Piazza San Pietro view from the Dom of St. Peter' s Church

Stema Statului Vatican– Stema Statului Vatican –

Gradinile Imperiale Vatican view from the Dom of The St. Peter's Church

View from the Dom of St. Peter's Church– Vedere spre Monumentul dedicat lui Vittorio Emanuelle –

          Dacă ai vizitat Basilica San Pietro, trebuie să acorzi cȃteva ore şi Muzeelor Vaticanului. Pentru a vizita Muzeele Vaticanului, accesul se face prin Viale Vaticano, în partea dreaptă a Pieţei San Pietro (privind spre Basilică), iar un bilet de intrare costă 16 euro (8 euro redus). Se poate vizita de luni pȃnă sȃmbătă, între orele 9 şi 18.

Musei Vatican - view from the Dom of St. Peter's Church– Muzeele Vatican, vedere din Domul Bisericii Sf. Petru –

In interiorul muzeului Vatican– In interiorul Muzeului Vatican –

           Dacă eşti, cu adevărat, pasionat de artă probabil că vei avea nevoie de o zi întreagă să parcurgi toate cele 11 muzee.

          Dacă nu ai timp suficient, atunci o vizită de 4-5 ore te va ajuta să descoperi şi să admiri doar cele mai importante capodopere – Capela Sixtină, Muzeul Pio Clementino, Stanzele Rafael şi Pinacoteca.

          Muzeul Pio-Clementino găzduieşte una dintre cele mai valoroase opere ale antichităţii – Laocoon, o sculptură ce datează din anul 50, ce a fost realizată pe insula Rodos din Grecia, dar a fost redescoperită după ~ 1500 de ani în apropierea Colosseum-ului.

Laocoon Musei vatican

          Stanze di Raffallo sunt în număr de patru şi au fost decorate de tȃnărul Rafael (atunci în vȃrstă de 26 de ani) la iniţiativa Papei Iulius al II-lea. Din păcate, moartea prematură a lui Rafael a împiedicat terminarea lucrului la toate camerele şi ultima dintre ele conţine o singură pictură realizată după o schiţă a artistului.

Musei Vatican Stanze Raffael

Musei Vatican Stanze di Raffael

          Cea mai vizitată şi mai renumită capodoperă adăpostită de Muzeul Vaticanului o reprezintă Capela Sixtină şi, mai ales, tavanul acesteia. Pictat de Michelangelo între 1508 şi 1512, tavanul Capelei Sixtine conţine scene din Vechiul Testament şi se poate admira în linişte deplină, sub vigilenta supraveghere a oamenilor de ordine. Interiorul Capelei Sixtine este singurul loc din Roma în care fotografiatul este interzis. Pe peretele din fundul capelei, tot Michelangelo a pictat – dar după 20 de ani – uriaşa frescă reprezentȃnd ‘Judecate de Apoi’.

          Dacă eşti pasionat de cartografie, poţi face o plimbare şi prin Galeria Hărţilor (Galleria delle Carte Geografiche)  unde poţi admira pereţii pictaţi cu hărţi ce datează din secolul al XVI-lea.

Musei Vatican Galeria delle Carte

          După ce ai vizitat şi Muzeul Vaticanului, ziua ta se apropie, cu siguranţă, de sfȃrşit, odată cu soarele ce se pregăteşte de asfinţit. Ai putea să te întorci puţin în Piaţa San Pietro să mai admiri o dată frumoasa Biserică îmbrăcată acum în haine noi. După ce Basilica se închide publicului, întreaga Piaţă rămȃne goală şi poate fi admirată şi fotografiată în toată măreţia ei. Chiar şi noaptea te poţi bucura de o frumoasă privelişte datorită luminilor aşezate strategic şi care crează o superbă atmosferă, aproape ireală.

Basilica San Pietro by night

          O vizită la Vatican poate fi obositoare şi costisitoare, dar nu trebuie să lipsească din planul vacanţei tale romane. Depinde de tine, cum doreşti să profiţi mai bine de pe urma acestei vizite şi cȃt de mult eşti dispus să-i acorzi din timpul tău.

         După ce vei păşi în interiorul Basilicii şi vei privi Pieta lui Michelangelo, după ce vei admira Piaţa de la înălţime şi după ce vei vedea Capela Sixtină şi cȃteva opere ale unor mari artişti ca Rafael sau Caravaggio, te vei simţi mai bogat sufleteşte, mai fericit şi mai împlinit. Vei dori să împarţi bucuria ta cu lumea întreagă şi vei dori, cu siguranţă, să urmezi sfaturile pe care ţi le-a dat Papa Francesco. Vei fi mai bun şi mai iubitor cu cei din jurul tău. Vei aprecia mai mult ceea ce ai şi vei şti să mulţumeşti pentru asta în fiecare zi.

 

** Update – Iunie 2018

După aproape 5 ani, am ajuns din nou la Vatican, ȋntr-o zi frumoasă de mai, tot ȋn extrasezon, la fel ca prima oară. Trebuie să recunosc că eram un pic ȋngrijoraţi (poate chiar speriaţi) de perspectiva unei cozi interminabile la intrarea ȋn Bazilică. Fusesem sfătuiţi – ȋn mai multe ocazii – să plătim un ghid local care are acces direct (fără rȃnd) ȋn interior. Dar, noi vroiam să demonstrăm că se poate şi altfel. Şi aşa fost. Foarte matinali şi de data asta (aşa cum fusesem şi ȋn urmă cu 5 ani) am ajuns ȋn faţa intrării principale cu zece minute ȋnaintea orei 8 şi am găsit acolo doar cȃteva persoane. Am ales să ȋncepem vizita noastră cu cupola şi am cumpărat biletul de intrare ȋn doar cȃteva minute, am trecut de controlul de securitate şi am intrat ȋn interior (intrarea din partea dreapta).  Alegerea s-a dovedit a fi cea potrivită. Am urcat ȋn Dom printre primii ȋn acea zi, dar, spre deosebire de vizita noastră precedentă – cȃnd am urcat toate cele ~ 550 de trepte pe jos – de data aceasta am ales liftul pentru prima parte, străbătȃnd pe jos doar ultimele ~ 320 de trepte. După ce ne-am bucurat de panorama de la ȋnălţimea cupolei şi am poposit aproape o oră şi pe acoperişul Bazilicii, am coborȃt ȋn interiorul bisericii, fără a mai trece pe la niciun rȃnd. Era deja ora 10 şi, afară, cȃteva sute de oameni formau un rȃnd ce ȋnconjura ȋntreaga piaţă care era luată cu asalt de grupuri – grupuri de turişti asiatici nerăbdători să sară peste rȃnd şi să ajungă mai repede ȋn interior.

Update tarife:

  • Bilet de acces ȋn cupolă – 10 euro cu liftul / 7 euro pe scări
Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to “Vizită la Vatican”

  1. Mioara says:

    Un articol foarte interesant si captivant despre vizita la Vatican.E totul maret si coplesitor.Prezenta Papei Francesco in aceasta ambianta unica in lume te emotioneaza profund.Numai prezenta la Vatican te face sa fii mai bun,mai generos,mai increzator,sa simti si sa traiesti frumos si cu credinta.Mi-a placut materialul ilustrativ bogat si selectiv.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)