Vizită la tȃrgurile de Crăciun din Viena

Viena
          Mai presus de semnificaţia religioasă,  Crăciunul înseamnă pentru noi acea atmosferă de poveste care ia naştere în jurul Bradului împodobit, alături de cei dragi, dar şi pregătirile pentru a crea această atmosferă. Începȃnd cu casa noastră şi continuȃnd apoi cu străzile oraşului sau străzile altor oraşe, ne place să savurăm la maximum bucuria Crăciunului în mii şi mii de beculeţe scȃnteietoare. Indiferent pe ce paralelă ne aflăm, Crăciunul trebuie să aducă cu el un brad împodobit (mai mare sau mai mic, de plastic sau natural) şi foarte multe alte decoraţii şi luminiţe împrăştiate pe case, garduri, clădiri, în curţi, pe străzi şi în parcuri.
          Crăciunul mai înseamnă pentru noi zăpadă, familie, daruri multe, vin fiert cu miros de scorţişoară şi colinde. Nu suntem fani ai anotimpului rece, dar cele două-trei săptămȃni dinaintea Crăciunului şi cele cȃteva zile care mai rămȃn apoi pȃnă la sfȃrşitul anului am prefera să le petrecem în spiritul Crăciunului tradiţional, aşa cum am fost obişnuiţi încă de cȃnd eram copii.
          Din păcate, nu reuşim întotdeauna să ajungem pe meleagurile natale în perioada sărbătorilor de iarna şi ne trezim în mijlocul iernii la temperaturi de 35°. Aşa ni s-a întȃmplat în urmă cu trei ani cȃnd am sărbătorit Crăciunul făcȃnd snorkeling în Golful Thailandei (povestea aici) şi în loc de colinde romȃneşti am ascultat ‘Jingle Bells’ cȃntat de un muzician ambulant pe o plajă cu nisip alb. În urmă cu doi ani l-am întȃlnit pe Moş Crăciun în Marea Chinei de Sud. Bradul nostru nu mirosea a pădure verde, ci a mare sărată, afară erau 40° şi familia care ar fi trebuit să ne fie alături se afla la cȃteva mii de mile depărtare. Aveam lȃngă noi o altă ‘familie’ care, chiar dacă era de altă naţionalitate şi religie, ne-a ajutat să simţim spiritul Crăciunului şi să trăim bucuria de a oferi şi primi daruri.
         Pentru a intra în spiritul Crăciunului, am hotărȃt anul acesta să ne începem Sărbătorile de iarnă puţin mai în avans cu o scurtă vizită în capitala Austriei. Aşa că, în urmă cu cȃteva zile ne-am luat inima în dinţi (şi cele mai groase lucruri din şifonier) şi am pornit spre Viena pentru a vizita oraşul îmbrăcat în culori strălucitoare. Ştiam de mult timp că Viena este unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Europei în această perioadă, dar am vrut să vedem cu ochii noştri cum se respiră pe străzile vieneze atmosfera sărbătorilor de iarnă, alături de sute de mii de turişti din toate colţurile lumii.
          Vizita noastră a fost scurtă şi nu ne-a permis să admirăm toate străzile şi parcurile îmbrăcate în straie multicolore, dar ceea ce am văzut ne-a plăcut nespus.
          Încă din luna noiembrie capitala Austriei se împodobeşte cu milioane de beculeţe de toate formele şi culorile, iar pieţele de Crăciun îşi deschid porţile în mai multe parcuri din oraş. Cele mai importante dintre acestea se organizează începȃnd de la mijlocul lunii noiembrie şi rămȃn deschise pȃnă în Ajunul Crăciunului sau chiar pȃnă în Ajunul Anului Nou.
          Anul acesta s-au organizat Pieţe de Crăciun în faţa Primăriei (Rathausplatz), în faţa Palatelor Belvedere şi Schonbrunn, în Piaţa Maria Tereza, în Piaţa Bisericii Sfȃntul Ştefan (Stephanplatz), în campusul Universităţii Viena, în faţa Bisericii Charles.
          Noi am vizitat doar trei dintre ele şi ne declarăm fani absoluţi ai Pieţei de Crăciun din faţa Primăriei care este, probabil, şi cea mai mare.

 

Targul de Craciun din fata Primariei Viena (4)

La prima vedere, Pieţele de Crăciun din Viena nu sunt decȃt adevărate expoziţii unde poţi admira şi cumpăra sute de produse care îţi încȃntă ochii şi îţi trezesc la viaţă toate simţurile:

 • decoraţii de Crăciun, majoritatea tradiţionale şi confecţionate manual din cele mai diverse materiale (sticlă, lemn, ceară, metal, pănuşi de porumb, plante uscate, ceramică, mărgele)

rsz_img_8448_001

 

Globuri la Targul de Craciun din fata Primariei Viena

 

Targul de Craciun din fata Primariei Viena

 

Cei mai frumosi oameni de zapada la Targul de Craciun din fata Primariei Viena

 

 • decoraţii pentru casă şi grădină

 

Lumanarele la Targul de Craciun din fata Primariei Viena

 

Decoratiuni pentru casa din fructe uscate Targul de Craciun din fata Primariei Viena

 

rsz_img_8808_001

 

 • articole de îmbrăcăminte (căciuli, mănuşi, fulare, eşarfe, papuci de blană)

 

Blanite si papuci la Targul de Craciun din fata Primariei Viena

 

 • bijuterii
 • produse alimentare tradiţionale

 

Carnati si alte bunatati la Targul de Craciun din fata Primariei Viena

 

          Dar, pe lȃngă toate acestea, Pieţele de Crăciun înseamnă o atmosferă de vis care te face parcă să pluteşti ca într-un basm. Eşti vrăjit pe loc de toate luminiţele care apar din toate părţile, de colindele care se aud pe fundal, de glasurile oamenilor care sunt ca şi tine protagonişti într-o poveste ce ţi-ai dori să nu se mai termine niciodată. Şi mai presus de orice, toate mirosurile care se ridică în aer şi te ameţesc chiar înainte de a-ţi da prea bine seama de unde provin. Dar, te lămureşti pe loc atunci cȃnd vezi oameni cu căni aburinde în mȃini şi, fără să realizezi, începi să te scotoceşti prin buzunare după mărunţei. Pentru cȃteva secunde te trezeşti din vis pentru că realitatea este dureroasă – o cană de vin fiert costă 6 euro.

 

La o cana de vin fiert in targul de Craciun din fata Primariei Viena

 

          Este adevărat, cana este inclusă în preţ şi o poţi lua acasă drept suvenir sau o poţi returna şi primeşti înapoi 2 euro. După prima cană de vin fiert te simţi şi mai bine, puţinele grade din termometru nu te mai sperie, lumea îţi pare mai bună şi viaţa mai frumoasă. Începi să te plimbi iar printre tarabele colorate, să admiri şi chiar să cumperi cȃte ceva pentru a duce cu tine acasă puţin din atmosfera vieneză şi apoi ţi se face iar sete (sau doar frig) şi trebuie să-ţi umpli din nou cana. De data asta plăteşti doar 4 euro (pentru că ai deja cana) şi începi să observi că cei din jurul tău mai şi mănȃncă. Aşa că te hotărăşti pe loc să testezi bunătăţile frumos mirositoare care te ademenesc la tot pasul. Începi cu un hot dog tradiţional austriac, apoi continui cu o supă în pȃine şi închei festinul cu o serie de dulciuri, care de care mai apetisante (ciocolată artizanală, prăjiturele diverse, vată de zahăr, alune aromate învelite în sirop de miere, bezele, castane coapte, fructe deshidratate şi multe alte bunătăţi).

 

Ciorba in paine la Viena

 

Castane coapte la Targul de Craciun din fata Primariei Viena

 

Dulciuri la Targul de Craciun din fata Primariei Viena

După două-trei ore de hoinărit pe aleile pline de feţe zȃmbitoare, te simţi parcă mai bine ca niciodată şi eşti fericit pentru că ai reuşit, în sfȃrşit, să trăieşti o aşa atmosferă de basm. Chiar dacă nu mai eşti de mult copil, Pieţele de Crăciun vieneze te ajută să redescoperi bucuriile simple ale copilăriei, să te minunezi de o căsuţă colorată şi de îngeraşi împletiţi din beteală roşie, să mănȃnci turtă dulce în cele mai diverse forme şi chiar vată de zahăr roz. Dacă vinul fiert nu se numără printre preferinţele tale, atunci poţi savura un ceai de fructe sau un punch puţin alcoolic (sau nealcoolic) pentru care plăteşti aproximativ aceiaşi bani.

 

Turta dulce la Targul de Craciun din fata Primariei Viena

Casuta din turta dulce la Targul de Craciun din fata Primariei Viena

 

Turta dulce la Targul de Craciun din Piata Maria Tereza Viena

 

rsz_img_8467_001

 

Targul de Craciun din fata Primariei Viena 1

 

          Te întristezi puţin atunci cȃnd noaptea se încheie şi luminile se sting uşor uşor. Din păcate, noaptea în Pieţele de Crăciun vieneze se încheie mult prea repede (în jurul orelor 21.30-22) iar Pieţele rămȃn pustii pȃnă la primele ore ale dimineţii următoare.
          Dar, îţi poţi continua plimbările pe străzile colorate din centrul oraşului pentru a admira jocurile de lumini care se revarsă peste clădiri, maşini şi pietoni. Cea mai frumoasă şi luminată zonă este cea din apropierea Bisericii Sfȃntul Ştefan.

 

IMG_8673

 

Strazile Vienei in straie colorate

 

Viena by night

 

Viena in straie de sarbatoare

 

Cȃteva informaţii utile:
 •  Tȃrgul de Crăciun din faţa Primăriei îşi va închide porţile pe 24 Decembrie la ora 17, iar cel de la Palatul Belvedere pe 23 Decembrie. Vor rămȃne deschise mai mult timp Tȃrgul de Crăciun din  Piaţa Maria – Tereza şi cel din faţa Palatului Schӧnbrunn cu următorul program de funcţionare:  Maria Theresian- Platz ,24 decembrie, între orele 11-16, 25-26 decembrie între orele 11-19 si  Schӧnbrunn Schloss, 24 decembrie între orele 10-21, 25 decembrie-1 ianuarie între orele 10-19.
 • Trebuie să ştiţi că îndată ce se închid tȃrgurile, se închid şi beculeţele care împodobesc parcurile gazdă. Dacă doriţi să faceţi poze, nu aşteptaţi pȃnă la ora închiderii pentru că puteţi rămȃne pe întuneric.
 • Vinul fiert este extraordinar de gustos în toate pieţele. Preţurile sunt aproximativ la fel peste tot (6,5 euro), singura diferenţă fiind dată de preţul cănilor. În Stephanplatz am găsit cele mai haioase, dar şi cele mai scumpe căni pentru care am plătit 3 euro (goale).

 

cea mai frumoasa cana de Craciun

 

 • În Piaţa din faţa Primăriei o cană cu vin costă 6,5 euro, iar pentru o cană goală plăteşti 2,5 euro. Fiecare tȃrg în parte are un anumit tip de cană care se schimbă în fiecare an. Dacă cumpăraţi o cană de vin de la o căsuţă, puteţi cere banii înapoi pe cană de la o altă căsuţă, din acelaşi tȃrg, sau vă puteţi reumple cana în oricare piaţă.
          Dacă paşii vă vor purta prin Austria în aceasta perioadă din an, nu ocoliţi tȃrgurile de Crăciun din Viena care vor mai rămȃne deschise pȃnă la începutul săptămȃnii viitoare. Bucuraţi-vă de magia Sărbătorilor alături de cei dragi, oriunde v-aţi afla şi nu uitaţi că vinul fiert cu miros de scorţişoară este foarte gustos … dar se bea cu măsură.
Sărbători fericite tuturor şi cȃt mai multe călătorii în anul ce bate la uşă!!
Craciun fericit

Pieţele de Crăciun din Viena – UPDATE 2018

Anul acesta, pieţele de Crăciun din Viena ȋşi vor deschide porţile pe data de:

 • 17 noiembrie – ȋn faţa Primăriei
 • 23 noiembrie – la Palatul Belvedere
 • 21 noiembrie – ȋn Piaţa Maria Tereza
 • 24 noiembrie – la Palatul Schonbrunn

Toate vor fi deschise ȋn fiecare zi, pȃnă pe 26 decembrie,  ȋntre orele 10 (11) şi 21:30 (22) – cu program prelungit ȋn week-end şi program mai scurt ȋn zilele de 24 şi 25 decembrie.

La Palatul Schonbrunn, tȃrgul va fi deschis şi ȋn perioada 27 decembrie – 6 ianuarie – Winter Markt (ȋntre orele 10 şi 18).

Galerie foto:

Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Vizită la tȃrgurile de Crăciun din Viena”

 1. Cora says:

  O experienţă frumoasă. N-am ajuns niciodată la o Piaţă de Crăciun în afara ţării. Încă visez la asta. 🙂

  Oana, vă doresc Crăciun Fericit şi un An Nou mai bun şi plin de călătorii!

 2. Anonymous says:

  vazut baut,mancat,placut

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)