Vacanţa noastră ȋn Kefalonia

Kefalonia

Vacanţa noastră ȋn Kefalonia a durat ~3 săptămȃni, timp ȋn care am parcurs peste 1500 de km, străbătȃnd insula de la Nord la Sud şi de la Est la Vest (de mai multe ori chiar), am vizitat peste 30 de plaje – unele renumite, altele nu –  şi am ȋnotat ȋn ape cu temperaturi cuprinse ȋntre 22 şi 28 de grade (Mai multe informatii despre Kefalonia aici).

Majoritatea serilor le-am petrecut pe terasa camerei noastre, cu vedere la mare, admirȃnd apusul de soare şi numărȃnd ambarcaţiunile – mai mari sau mai mici – care intrau şi ieşeau din port.

Kefalonia

Kefalonia

De cȃteva ori, am ieşit la plimbare ȋn capitala Argostoli, unde, la ceas de seară, am fost martorii unor frumoase spectacole de muzică şi dansuri sau ne-am plimbat cu bicicletele de-a lungul falezei şi pe podul Drepano (De Bosset) care reprezintă atracţia principală a capitalei.

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Acest pod – construit ȋn anul 1813 – pentru a lega direct capitala, situată pe Peninsula Fanari, de restul insulei – a făcut posibilă crearea Lagunei Koutavos, populată acum de un număr mare de broaşte ţestoase din familia Loggerhead (Caretta Caretta). Numeroase plaje din insulă adăpostesc cuiburi de broască ţestoasă care depun ouăle ȋn perioada aprilie-iunie pentru a scoate la iveală pui ȋn lunile iulie-septembrie şi un astfel de cuib am avut norocul să vedem şi noi, pe plaja Lourdata, alături de voluntarii de la Asociaţia Wildlife Sense care se ocupă cu monitorizarea şi salvarea broaştelor din insulă.

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

*Alte atracţii turistice ȋn Argostoli şi ȋmprejurimi:

– Farul St. Theodoros – situat pe plaja Fanari

Kefalonia

– Central Square – Ionian Plaza

– Teatrul Municipal – Municipal Theatre

– Cinema ȋn aer liber – Cine Anny

– Katavothres Water Mill

Kefalonia

– Italian War Memorial – dedicat soldaţilor italieni căzuţi ȋn al II-lea Război Mondial.

Kefalonia

O zi ȋntreagă am dedicat-o frumosului oraş –port Assos situat pe coasta de Est, la ~ 30 km de Argostoli. Aici, ne-am plimbat pe străduţe ȋnguste, am admirat case frumoase ȋmbrăcate ȋn flori multicolore şi am ȋnnotat ȋn ape incredibil de curate şi albastre. Fie că ȋl priveşti de la ȋnălţimea drumului naţional sau de la nivelul mării – după ce ai străbătut un drum dificil şi aglomerat – pitorescul Assos ţi se va ȋntipări ȋn memorie pentru totdeauna şi ȋţi va zȃmbi mereu, peste ani, din fotografii, pliante şi vederi, ca o dovadă clară că l-ai cunoscut odată.

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

*Drumul pȃnă ȋn orăşelul Assos este deosebit de ȋngust şi dificil, ȋn special ȋn perioada de full sezon, din cauza aglomeraţiei excesive. Ȋn centrul oraşului există o parcare liberă, dar aceasta se aglomerează ȋncă de la primele ore ale dimineţii. De aceea, recomandăm parcarea maşinii pe partea dreaptă a drumului de coborȃre spre Assos şi parcurgerea traseului rămas pe jos.

Kefalonia

Despre Peştera Melissani auzisem o mulţime de lucruri interesante şi controversate ȋn acelaşi timp … cum că ar fi o minune a naturii, dar mult prea aglomerată şi chiar supralăudată ce ar trebui vizitată doar ȋn extrasezon pentru a-i vedea adevărata faţă. Din această cauză, nu ne făcusem speranţe prea mari că vom reuşi să ne bucurăm de ea, dar am ajuns să o vizităm – din ȋntȃmplare – aproape de ora ȋnchiderii şi nu ne-a părut rău. Se pare că peştera este avantajată de lumina soarelui de la ora 12 – care trimite razele direct pe suprafaţa lacului, creȃnd nişte culori incredibile – dar şi la ora vizitei noastre (16:30) peisajul nu a fost cu nimic mai prejos.

Kefalonia

Kefalonia

*Peştera Melissani se poate vizita doar cu barca, ȋn mod organizat, după ce se plăteşte un bilet de intrare de 7 euro/persoană. Plimbarea durează 15 minute şi scăldatul ȋn lac este interzis.

Ȋntr-una din zile, am făcut o excursie pȃnă ȋn insula Ithaka, păşind pe urmele lui Ulysse, pȃnă ne-am rătăcit pe un drum forestier căutȃnd-o – ȋn zadar – pe Penelopa, dar descoperind, ȋn schimb, un ţinut mirific, liniştit şi binecuvȃntat, care merită, din plin, titlul de ‘sora mai mică al Kefaloniei’. Ithaka este situată la Est de coasta Nord-Estică a Kefaloniei şi este ȋmpărţită de Istmul Aethos ȋn două părţi aproximativ egale.

*Ȋn Ithaka se ajunge cu ferry din portul Sami.

Kefalonia

Călătoria durează o jumătate de oră şi costă 4 euro/persoană (17 euro/maşină). Ferry-ul opreşte ȋntr-un mic port – Aethos – situat la ~ 10 km de capitala Vathi. De aici, se poate porni ȋn explorarea insulei, urmȃnd drumul de coastă care urcă spre Nord – pe coasta de Vest – trecȃnd prin Ag. Ioannis, Lefki, Stavros – apoi se trece pe coasta de Est, pentru a vizita frumosul port Frikes şi plaja Kioni. Oraşul capitală Vathi este situat pe coasta de Est şi este aşezat ȋntr-un golf ce adăpoşteşte un port de agrement, vizitat de numeroase yacht-uri ȋn lunile de vară.

Doar ȋn luna august, portul Aethos este legat de capitala Vathi printr-o linie de autobuz, ȋn restul anului fiind necesară deplasarea cu un mijloc de transport propriu (sau ȋnchiriat). Singurul centru de ȋnchirieri se găseşte ȋn Vathi, ceea ce impune sosirea ȋn insulă cu un mijloc de transport adus din Kefalonia.

Ȋn Ithaka se poate ajunge şi la bordul bărcilor tradiţionale care efectuează excursii de o zi – cu plecare din Kefalonia.

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Cele trei săptămȃni de vacanţă ȋn Kefalonia ne-au făcut să ne ȋndrăgostim din nou de Grecia. Abia aşteptăm să ne ȋntoarcem pe pămȃnt elen şi să descoperim locuri noi, dar vom reveni, cu siguranţă, şi ȋn Kefalonia pentru că o ‘parte’ din noi a rămas acolo şi trebuie neapărat să o ‘recuperăm’. Pȃnă atunci ne vom consola privind sutele de fotografii realizate ȋn timpul vacanţei, dar mai ales filmuleţele care au darul să poarte cu ele – ȋn timp şi ȋn spaţiu – ceva din magia locului … o adiere de vȃnt, un cȃntec de cicadă, o mireasmă de cimbru sau de pin, un gust sărat de mare albastră. Le vom purta cu noi ȋn suflet pentru totdeauna şi … pȃnă la următoarea ȋntȃlnire … iassas!!

 

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 Responses to “Vacanţa noastră ȋn Kefalonia”

  1. Cora says:

    Mi-e atât de dragă insula aceasta încât trăsar de fiecare dată când revăd locurile prin care odată am trecut și eu.
    Minunate fotografiile!

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)