Vacanţă în Florenţa

Dacă vrei să vizitezi oraşul Florenţa şi să treci în revistă tot ceea ce are el mai bun să-ţi ofere atunci trebuie să ştii că vei avea nevoie de cel puţin 3 zile de vacanţă. Florenţa nu este un oraş mare, dar vei fi uimit cȃt de multe obiective turistice găzduieşte, majoritatea dintre ele fiind de importanţă majoră, în special pentru adevăraţii iubitori şi cunoscători de artă. Dacă vrei să vizitezi în cele mai mici detalii muzeele, galeriile de artă, bisericile şi catedralele vei fi nevoit să-ţi prelungeşti vacanţa sau să-ţi întocmeşti un top al preferinţelor pentru a şti cui să acorzi o atenţie sporită într-o primă vizită şi ce trebuie să amȃni pentru o vizită ulterioară. Dacă timpul îţi permite, atunci o vacanţă de cinci zile poate fi suficientă. Vei putea astfel să străbaţi oraşul de la un capăt la celălalt, vei reuşi să admiri şi să te bucuri de cele mai frumoase opere de artă pe care oraşul le-a primit moştenire din glorioasa epocă renascentistă, dar vei găsi şi cȃteva ore în care să respiri aerul curat şi parfumat al grădinilor şi parcurilor sau aromele minunate ale pieţelor florentine. La ceas de seară, o plimbare pe malul Rȃului Arno te va ajuta să descoperi şi cealaltă faţă a oraşului, scăldată în culorile strălucitoare reflectate pe luciul apei. După prima ta zi în Florenţa, vei putea declara, cu siguranţă, că te-ai îndrăgostit de acest oraş care este atȃt de diferit de toate celelalte oraşe italiene pe care ai avut norocul să le cunoşti. Un oraş unic şi spectaculos care nu-ţi va lăsa nicio clipă răgaz să te plictiseşti, dar te va ajuta să te redescoperi şi să te (re)îndrăgosteşti de frumos. Fiecare dintre noi vedem cu alţi ochi un oraş, dar întotdeauna şi oriunde vom găsi ceva care să ne impresioneze şi să ne facă să ne amintim cu plăcere de acel loc, peste ani, privind pozele, filmuleţele sau doar micile suveniruri pe care le-am adus cu noi acasă.

          Pentru noi, Florenţa a însemnat un city-break de două zile friguroase de început de noiembrie la care visam de mult şi pe care am reuşit să le lipim la finalul  vacanţei noastre romane (povestea aici). În cele două zile – din păcate, cam scurte şi întunecoase – Florenţa ne-a oferit doar puţin din comoara ei cea mai de preţ pe care o etalează cu atȃta mȃndrie în faţa a milioane de turişti an de an. Ne-a oferit cȃteva ore de soare şi atunci am profitat din plin – căţărȃndu-ne în vȃrful Domului pentru a admira oraşul de la înălţime, sau luȃnd cu asalt cȃteva grădini, în căutarea aromelor pierdute ale verii. Cȃnd norii au acoperit cerul în chip ameninţător, am fugit şi ne-am ascuns în muzee şi în pieţe şi am scăpat, în felul acesta, de mai multe reprize de ploaie, admirȃnd Pietà lui Michelangelo, Primăvara lui Boticelli sau superba cupolă a Domului. Nu am reuşit să vizităm Galeria Academiei, dar nu ne facem probleme în acest sens. Dacă statuia lui David există acolo de atȃtea sute de ani, suntem siguri că vom mai avea ocazia să o vedem şi noi în viaţa asta. Suntem, totuşi, bucuroşi că am reuşit să vedem absolut tot ceea ce ne propusesem la începutul drumului.

          În mod special pentru mine, Florenţa a mai însemnat ceva. Florenţa de anul acesta este o reînviere a Florenţei de acum 20 de ani, văzută atunci prin ochii adolescentei de 17 ani care abia lua contact cu lumea exterioară, prin intermediul unei tabere şcolare. Adolescenta de atunci nu prea a ştiut să aprecieze la adevărata valoare muzeele care au fost incluse în traseu, dar a înţeles că acea vacanţă avea să însemne începutul unei mari iubiri, iubire care a crescut în timp, transformȃndu-se într-o adevărată pasiune.  Atunci s-a născut în mine dorinţa nebună de a călători mereu şi mereu şi de atunci am început să visez la locuri îndepărtate, la ţări şi popoare, la drumuri cunoscute sau neumblate pe care să le străbat fără oprire. Fără oprire nu prea am reuşit să călătoresc, dar sunt foarte mulţumită cu palmaresul meu de pȃnă acum şi mereu gata de drum pentru a descoperi noi şi noi teritorii.

          Prea multe amintiri nu am din acea vizită în Florenţa. Nu a fost o vacanţă în sine, ci doar un popas de cȃteva ore, în drumul nostru dinspre Franţa spre casă şi ştiu că acest popas includea o scurtă vizită la Galeria Academia pentru a vedea David-ul lui Michelangelo. Pentru că eram la sfȃrşitul vacanţei, bugetul meu se cam epuizase şi, din păcate, nu am găsit resursele financiare necesare pentru a-mi plăti biletul de intrare şi am fost nevoită să aştept afară pȃnă cȃnd grupul a făcut tura rapidă prin Galerie. Nu cred că mi-a părut foarte rău atunci, cum nu-mi pare nici acum. Mi-am propus atunci să mă întorc la Florenţa şi am făcut-o după 20 de ani. Sper să am posibilitatea să revin în Florenţa peste cȃţiva ani (nu peste alţi 20) şi să nu-mi lipsească nici banii, nici timpul pentru a vizita toate acele obiective turistice importante rămase acum necunoscute.

          Este imposibil să realizezi un top al celor mai importante obiective turistice ale unui oraş, indiferent că el se numeşte Florenţa sau Paris. Fiecare dintre noi avem propriile noastre idei şi preferinţe cȃnd vine vorba despre aşa ceva, dar pentru noi, Florenţa a însemnat:

1.Vizită în Piaţa principală a oraşului la primele ore ale dimineţii

          Întotdeauna m-au atras pieţele oraşelor mai mari sau mai mici. Îmi place să admir culorile vesele ale tarabelor, să respir aromele ce se ridică în aer, dar mai ales îmi place zgomotul şi agitaţia de pe fundal – strigătele vȃnzătorilor care îşi prezintă şi laudă mărfurile, conversaţiile mai mult sau mai puţin interesante care se leagă între aceştia şi eventualii cumpărători, glasurile piţigăiate ale copiilor care încearcă mereu să-şi convingă părinţii să le cumpere fel de fel de prostioare şi strigătele de exclamaţie şi de mirare/uimire ale unor turişti care văd, poate pentru prima dată, o astfel de piaţă vie şi colorată.

          La fel mi s-a întȃmplat şi în Piaţa Centrală din Florenţa. Aşezată în imediata vecinătate a Garii Centrale Santa Maria Novella, Mercato Centrale este deschis în fiecare zi a săptămȃnii şi este destinat, în principal, localnicilor care îşi fac aici cumpărăturile cele mai uzuale. Pentru turişti, reprezintă însă un obiectiv turistic de sine stătător care nu are nevoie de nicio altă  prezentare şi care nu necesită niciun bilet de intrare. Bineînţeles că de îndată ce ai pătruns în interior îţi este cam greu să laşi portofelul închis şi vei ajunge la sfȃrşit să constaţi că ai cheltuit mult mai mulţi bani decȃt ai fi cheltuit pe un simplu bilet de intrare la un muzeu.

          Este aproape imposibil să rezişti tentaţiei şi cedezi, pȃnă la urmă, cu zȃmbetul pe buze, în faţa raionului de dulciuri, de fructe proaspete sau uscate sau în faţa tarabelor cu bunătăţi stagionate. Nu ai cum să părăseşti piaţa fără să guşti măcar puţin din aromele locului şi ar trebui chiar să iei cȃteva cu tine, la pachet (la hotel sau chiar acasă) – prosciutto crudo sau cotto, măsline şi brȃnzeturi de diferite feluri. Preţurile nu sunt foarte mari, iar calitatea nu te va dezamăgi.

Mercato Centrale Firenze 3

Mercato Centrale Firenze 5

          Vei mai putea admira (şi chiar cumpăra) peşte proaspăt, fructe de mare, condimente, paste, vinuri, ulei de măsline, ciuperci proaspete sau deshidratate şi multe alte produse care îţi vor trezi la viaţă toate simţurile adormite.

Mercato Centrale Firenze 6

Mercato Centrale Firenze - pasta

Mercato Centrale Firenze 2

Mercato Centrale Firenze 7

          După ce ai vizitat piaţa de la un capăt la celălalt, nu-ţi ascunde prea adȃnc portofelul pentru că afară vei da peste o altă piaţă la fel de colorată, dar complet diferită – Piaţa de pielărie. Să nu te miri dacă vei vedea aici produse din pielărie în toate nuanţele şi culorile pămȃntului şi la preţuri destul de piperate (cel puţin la început). Dacă eşti hotărȃt să-ţi înnoieşti garderoba cu o haină de piele, o poşetă, o curea sau măcar un portofel, trebuie să ştii că absolut toate preţurile se negociază şi pentru a căpăta o ofertă bună nu trebuie decȃt să te interesezi de preţuri în cȃt mai multe locuri. Lasă pe vȃnzător să vină cu prima lui ofertă, apoi spune preţul tău pe care l-ai putea oferi. Cu siguranţă vei găsi o cale de mijloc care să vă facă fericiţi şi mulţumiţi pe amȃndoi. Mai mult de jumătate dintre vȃnzătorii din această Piaţă de Pielărie sunt romȃni şi nu încerca să-ţi ascunzi naţionalitatea. Majoritatea dintre ei sunt foarte amabili şi foarte prietenoşi şi se vor bucura să afle că eşti conaţional de-al lor. Noi am primit nişte oferte foarte bune (pe care nu am putut să le refuzăm) de la o doamnă drăguţă din Brăila care s-a jurat că astfel de oferte nu face ‘decȃt pentru romȃnii ei’. Noi am crezut-o şi nu ne-a părut rău deloc, mai ales după ce am văzut preţurile pentru aceleaşi produse la alte tarabe.

          Piaţa de pielărie din Florenţa este renumită în întreaga lume şi, chiar dacă marfa este expusă în plină stradă şi nu în magazine de lux, ea este, totuşi, de foarte bună calitate şi la preţuri avantajoase (dacă negociezi). Poate fi o alegere înţeleaptă mai ales dacă te-ai hotărȃt să-ţi cumperi o haină de piele (o poşetă sau o curea) într-o culoare pe care nu o vei întȃlni niciodată în Romȃnia şi care te va face remarcată cu uşurinţă oriunde o vei purta (multe nuanţe de roşu, albastru, verde, galben, roz, alb, maro).

Piata de pielarie Firenze

2.Plimbare pe malul rȃului Arno şi traversarea de pe o parte pe alta pe principalele poduri

          Dintre toate podurile care traversează Rȃul Arno, de departe cel mai renumit şi vizitat este Ponte Vecchio. Chiar dacă nu este cel mai vechi pod al oraşului (cel mai vechi fiind Ponte alla Carraia), Ponte Vecchio fost construit în anul 1345, pe locul în care exista un pod încă din vremea romanilor. De-a lungul secolelelor a supravieţuit inundaţiilor numeroase, dar şi războaielor şi a rămas în picioare doar ajutat de mai multe rȃnduri de reparaţii şi întăriri.

Ponte Vecchio Firenze

          Acum reprezintă un obiectiv turistic important şi un punct de întȃlnire pentru sute de mii de turişti care vin aici grăbiţi să se fotografieze cu apele rȃului sau să admire vitrinele încȃntătoare ale magazinelor de bijuterii întinse de o parte şi de alta a străzii.

Shopping on Ponte Vecchio Firenze

          Accesul pe acest pod este permis doar pietonilor şi aglomeraţia este întotdeauna mare, în special aproape de apusul soarelui, cȃnd podul se îmbracă în culori superbe, accentuate de nuanţele multicolore ale zidurilor magazinelor.

Vedere de pe Ponte Vecchio Firenze Florence– vedere de pe Ponte Vecchio –

Vedere spre Ponte Vecchio Firenze Florence– vedere spre Ponte Vecchio –

          La etajul superior se află Coridorul Vassari, denumit astfel încă de pe timpul familiei Medici care a construit acest tunel în 1566 ca o cale rapidă de acces dinspre Palatul Pitti spre Galeriile Uffizi. Acest coridor se poate vizita în cadrul unui tur al Galeriilor Uffizi, dar este în prezent închis publicului pentru lucrări de renovare.

         Un alt pod renumit este şi Ponte alla Grazia, aflat în imediata vecinătate a Galeriilor Uffizi, de partea cealaltă a lui Ponte Vechio şi care reprezintă calea de acces cea mai rapidă către Piazza Michelangelo. De pe Ponte alla Grazia, vei avea o superbă privelişte către Ponte Vechio şi Rȃul Arno, pe ambele părţi.

 

3.Popas de cȃteva ore în Piazza del Duomo pentru a face cunoştinţă cu Domul, Clopotniţa, Baptiseriul, Santa Reparata, Cupola şi Muzeul Domului

          Piazza del Duomo este cea mai iubită şi vizitată piaţă a Florenţei. Este considerată centrul religios al oraşului deoarece aici se găseşte Basilica Santa Maria del Fiore – Catedrala Florenţei – una dintre cele mai mari biserici din Europa. Denumită simplu ‘Il Duomo‘, Catedrala Santa Maria del Fiore este a patra ca mărime din Europa (după Basilica San Pietro de la Vatican, St. Paul’s Cathedral din Londra şi Domul din Milano). Sfinţită în anul 1436, Basilica Santa Maria del Fiore a fost clădită pe ruinele unei vechi biserici – Santa Reparata – ce data din secolul al VII-lea şi ale cărei rămăşiţe se pot vizita în subsol. Biserica este construită în stil gotic, dar faţada multicoloră a fost adaugată în 1887. Cea mai valoroasă şi admirată piesă a întregii clădiri este Domul (cupola). Proiectată de Filippo Brunelleschi, această cupolă este printre cele mai mari din întreaga Antichitate şi reprezintă o demonstraţie de inginerie ridicată la cele mai înalte nivele. Construcţia ei a durat 16 ani şi s-a realizat fără schele.

Basilica Santa Maria del Fiore Firenze

Basilica Santa Maria del Fiore, Florence Firenze Italia

Duomo Firenze Basilica Santa Maria del Fiore Florence

Brunelischi Dome Basilica Santa Maria del Fiore Florence Italia

         Interiorul cupolei este decorat cu o frescă reprezentȃnd ‘Judecata de apoi’, realizată de Georgio Vasari, dar mai ales de ucenicii acestuia.

Georgia Vassari ceiling Duomo Santa Maria del Fiore Florence Italia

          Clopotniţa Bisericii – Il Campanille – are 82 de metri înălţime, a fost construită pe cinci niveluri şi este frumos decorată cu basoreliefuri. În prezent, aceste basoreliefuri sunt doar cópii ale originalelor ce se găsesc adăpostite în Museo del Duomo.

Il Campanillo Dumo Florence Firenze

          Dacă vrei să ai o superbă panoramă asupra oraşului, trebuie să ştii că cele mai bune locuri de observaţie sunt chiar Il Campanille şi Domul Bisericii Santa Maria del Fiore. Nu trebuie să te încumeţi la un astfel de drum, dacă nu eşti cu adevărat pregătit pentru că vei întȃmpina dificultăţi. Nu există lift şi treptele pe care trebuie să le urci nu sunt deloc puţine – 463 pȃnă în vȃrful Cupolei şi 414 pȃnă în vȃrful clopotniţei. În drum spre vȃrful cupolei, vei avea posibilitatea să te apropii şi de tavanul pictat din interior pentru a admira fresca reprezentȃnd ‘Judecata de apoi’. După 463 de trepte, vei ajunge în vȃrf, cu siguranţă, sleit de puteri, dar peisajul care ţi se deschide  în faţa ochilor va merita pe deplin orice efort. Dacă vrei să ajungi în vȃrf trebuie să iei în considerare faptul că, indiferent de sezon, acest loc este foarte vizitat de turişti şi, de aceea, foarte aglomerat. Vei fi nevoit să ţii pasul cu întregul şir care urcă treptele şi va fi destul de dificil să faci popasuri deoarece spaţiile sunt destul de înguste. Traseul este mai liber şi mai accesibil la primele ore ale dimineţii, dar deosebit de aglomerat între 11 şi 15. Oricum, accesul în dom este permis unui număr limitat de persoane în acelaşi timp, de aceea se intră în grupuri, numai după ce un alt grup a coborȃt deja. Pentru a urca în Dom, se foloseşte poarta de acces de pe latura stȃngă (cum priveşti Basilica).

          De sus, se pot admira cele mai importante obiective turistice ale Florenţei, incluzȃnd pe cele mai apropiate – Clopotniţa Bisericii Santa Maria del Fiore, Piazza del Duomo – dar şi altele, mai îndepărtate – Palazzo Vecchio, Palazzo Pitti, Basilica Santa Croce, rȃul Arno.

Il Campanille Duomo Firenze– vedere spre Campanille din Cupola-

Palazzo Vecchio Firenze Florence– vedere spre Palazzo Vecchio –

Basilica Santa Croce Firenze Florence

          Dacă urci şi în vȃrful Clopotniţei, atunci superba privelişte care ţi se va înfăţisa în faţa ochilor va fi şi mai emoţionanţă pentru că îţi va oferi posibilitatea să admiri Domul lui Brunelleschi în întreaga lui măreţie.

          Pentru mine, aceasta este imaginea care descrie cel mai bine întregul oraş, simbolul prin care aş putea caracteriza Florenţa fără să am nevoie de cuvinte. Această imagine conţine în ea tot ceea ce Florenţa dăruieşte zi de zi oamenilor iubitori de frumos, tot ceea ce îmi va rămȃne pentru totdeauna în suflet şi în inimă. De această imagine a Florenţei m-am îndrăgostit şi la ea voi visa ori de cȃte ori voi dori să mă duc înapoi.

Brunelleschi Dome Santa Maria del Fiore Firenze– Domul, vedere dinspre Campanille –

          O altă clădire de importanţă majoră a Pieţei Domului o reprezintă Baptisteriul. Acesta a fost construit pe ruinele unei vechi construcţii romane datȃnd din secolul I şi este atestat în documentele vremii ca fiind prima catedrală a oraşului. Este, cu siguranţă, cea mai veche clădire din Florenţa şi reprezintă centrul vieţii religioase şi artistice de peste o mie de ani.

Battisterio Santa Maria del Fiore Florence Italy

          Cele mai valoroase elemente componente ale acestei clădiri sunt tavanul interior – realizat din ceramică şi reprezentȃnd scene din viaţa lui Iisus – şi portalurile din bronz care datează din secolele al XIV-lea şi al XV-lea. Decorate cu basoreliefuri aceste portaluri reprezintă imagini din vieţile lui Iisus şi ale apostolilor. Cele mai apreciate dintre ele sunt cele de pe latura estică a clădirii, botezate de Michelangelo cu numele de Porţile Paradisului şi realizate de Lorenzo Ghiberti. Porţile Paradisului originale sunt păstrate şi se pot admira în Muzeul Domului ( cele de afară, fiind doar cópii) şi sunt decorate cu scene din Vechiul Testament.

Battisterio Santa Maria del Fiore Porta del Paradiso copia Florence Italy

          Il Grande Museo del Duomo (Muzeul Domului) este unul dintre cele mai de seamă muzee din Florenţa, găzduind o importantă colecţie de sculpturi (a doua ca mărime după cea de la Muzeul Bargello). În curtea interioară a acestui muzeu, Michelangelo şi-a sculptat capodopera sa David (găzduită astăzi de Galeria Academiei). Azi, aici sunt expuse porţile dinspre Est ale Baptisteriului (Porţile Paradisului).

Porte del Paradiso Museo del Duomo Florence

          În interiorul muzeului, se găsesc sculpturi şi basoreliefuri ale artiştilor celebri ai epocii renascentiste – Donatello, Andrea Pisano, Luca della Robbia, dar şi cea mai faimoasă şi iubită creaţie a lui Michelangelo, Pietà.

Museo del Duomo Pieta Michelangelo Florence

          Realizată spre sfȃrşitul vieţii artistului (în anul ~1550), Pietà nu l-a încȃntat prea mult pe realizatorul ei şi, într-un moment de furie, a fost serios avariată. Braţul stȃng şi piciorul lui Iisus au fost complet distruse, dar au fost ulterior reparate de către un elev al artistului.

          Pentru a vizita toate aceste importante obiective, este necesară procurarea unui bilet unic în valoare de 10 euro care are o valabilitate de 24 de ore şi permite cȃte o singură intrare la fiecare din cele 5 obiective incluse. Biserica se poate vizita gratis.

 

4.Popas în Piazza Michelangelo pentru a admira superba panoramă asupra oraşului

          Dacă vrei să admiri oraşul de la înălţime şi nu te simţi în stare să urci sutele de trepte spre Cupola Domului sau spre vȃrful Clopotniţei, poţi să alegi o cale mai uşoară, dar la fel de spectaculoasă, în acelaşi timp, chiar dacă dintr-o altfel de perspectivă şi nu de la aceeaşi altitudine.

          În Piaţa Michelangelo se poate ajunge foarte repede, pe jos, traversȃnd Rȃul Arno pe unul dintre podurile din imediata apropiere a Galeriilor Uffizi – Ponte Vechio sau Ponte alla Grazia. Mergȃnd apoi puţin pe malul Rȃului, nu trebuie decȃt să urmezi indicatoarele care arată drumul spre Piaţă şi să te bucuri pe parcurs şi de frumoasele străzi şi clădiri care îţi ies în cale. Drumul urcă puţin în pantă şi poţi să urmezi calea dreaptă – pe scări, sau calea puţin mai ocolitoare, dar mult mai plăcută – prin Giardino delle Rose. Această grădină, construită în trepte, este liberă accesului public fără nicio taxă şi poate fi o alegere perfectă pentru o zi toridă de vară. Pentru noi a însemnat doar o întȃlnire veselă şi binevenită cu cȃteva statui simpatice care să completeze colecţia noastră, luna noiembrie nefiind o lună potrivită pentru a mirosi şi admira trandafiri sau alte feluri de flori.

Giardino delle Rose Firenze Florence

Giardino delle Rose Firenze

          Îndiferent ce drum ai ales să urci pȃnă în Piazza Michelangelo, în maximum o oră vei ajunge la destinaţie, asta dacă te-ai mai oprit să te odihneşti sau doar să admiri peisajul. Vei constata că această piaţă reprezintă locul de întȃlnire al tuturor autocarelor şi autobuzelor turistice şi vei fi foarte norocos dacă sosirea ta acolo nu va fi simultană cu a altor cȃtorva sute de turişti. Spaţiul este destul de mare pentru toată lumea, poţi să admiri frumoasa statuie (copie) reprezentȃnd pe David a lui Michelangelo, poţi să cumperi cȃteva suveniruri de la tarabele împrăştiate prin zonă, dar, dacă vrei să te fotografiezi cu superbul peisaj care se deschide peste valea Rȃului Arno, va trebui să te înarmezi cu răbdare.

Piazza Michelangelo Firenze

 

          Trebuie să prinzi cele cȃteva minute libere între un autocar şi altul (dacă ai norocul să fie pauze între autocare) şi să te aşezi exact în locul potrivit astfel încȃt întreaga Florenţă să ţi se întindă la picioare. Imaginea este, într-adevăr, superbă şi reprezintă preferata mea, alături de imaginea cu Domul, privită din vȃrful Clopotniţei.

View from Piazza Michelangelo Firenze

Arno River Firenze view from Piazza Michelangelo

          Poţi recunoaşte, cu siguranţă, clădirile emblemă ale oraşului – Basilica Santa Maria del Fiore, cu Clopotniţa şi Domul ei, Galeriile Uffizi, Palazzo Vechio, Basilica Santa Croce, Ponte Vechio, alături de alte şapte poduri peste rȃu, dar şi alte clădiri şi construcţii care alcătuiesc împreună imaginea atȃt de cunoscută şi de iubită a Florenţei.

Basilica Santa Maria del Fiore Firenze– Basilica Santa Maria del Fiore –

5. Vizită la Basilica Santa Croce

          Fondată în anul 1294, Basilica Santa Croce este una dintre cele frumoase biserici gotice din Italia,  apreciată atȃt de turişti, cȃt şi de localnici pentru decoraţiile deosebite (realizate de Giotto), dar şi datorită faptului că în interior se găsesc mormintele a 270 de oameni de seamă ai oraşului.

Basilica Santa Croce Firenze Florence

Basilica Santa Croce Firenze

         Dintre cei înmormȃntaţi aici, cei mai renumiţi sunt: Michelangelo, Galileo Galilei, Niccolò Machiaveli şi Rossini. Un foarte frumos mausoleu este dedicat lui Dante Aligheri, dar trupul poetului – exilat din oraşului lui pentru mulţi ani – a fost îngropat la Ravenna, acolo unde şi-a trăit ultimii ani din viaţă.

Basilica Santa Croce Firenze Galileo Galilei crypt– Galileo Galilei –

Basilica Santa Croce Michiavelli crypt– Machiaveli –

Basilica Santa Croce Rossini Memorial and crypt– Rossini –

Basilica Santa Croce Firenze Michelangelo memorial– Michelangelo –

Basilica Santa Croce Firenze Dante Memorial– Dante –

 

6.Vizită la Palatul Pitti şi plimbare pe aleile Grădinii Boboli

          Construcţia acestui palat a fost începută în anul 1460 de către o bogată familie de bancheri – Pitti. Proiectul s-a dovedit a fi prea costisitor şi familia Pitti a fost nevoită să vȃndă Palatul familiei Medici, în anul 1549. Cosimo I Medici a fost cel care a extins Palatul şi i-a dat forma pe care o putem admira astăzi.

          Palazzo Pitti este una dintre cele mai mari construcţii existente pe teritoriul oraşului şi găzduieşte, în prezent, cȃteva dintre cele mai importante şi vizitate muzee florentine:

 • Galeria Palatină, cu ale sale picturi de Rafael, Tizian, Caravaggio, Rubens, Tintoretto;
 • Apartamentele Regale – 14 camere luxos decorate şi mobilate ce au reprezentat reşedinţa familiei Medici, dar şi a Regelui Victor Emmanuel în perioada în care Florenţa a fost capitala Italiei (1865-1871);
 • Galeria de Artă Modernă – localizată la etajul al II-lea al Palatului, această galerie conţine o colecţie foarte frumoasă de picturi şi sculpuri aparţinȃnd unor autori, majoritatea italieni, din secolele al XIX lea şi XX;
 • Museo degli Argenti (Muzeul Argintului) – o superbă colecţie de obiecte preţioase ce au aparţinut familiei Medici;
 • Muzeul Porţelanului – o expoziţie de obiecte din porţelan care au fost folosite de familia Medici, unele dintre ele fiind primite cadou de la diverşi conducători ai Europei, dar majoritatea fiind direct comandate şi realizate special pentru familia Medici de către meşteşugari locali;
 • Galeria Costumelor – acest muzeu este singurul din Italia care prezintă istoria costumelor şi a modei italiene. Conţine o impresionantă colecţie de peste 6000 de piese datȃnd din secolul al XVI-lea pȃnă în ziua de azi.

          În spatele Palatului se află cea mai frumoasă şi mai mare Grădină a Florenţei – Grădina Boboli. Construită special pentru Cosimo I de Medici, Grădina găzduieşte o impresionantă colecţie de plante mediteraneene, arbori seculari, dar şi numeroase statui, fȃntȃni şi iazuri. Se poate vizita în orice anotimp, dar este, cu siguranţă, o adevărată atracţie turistică în zilele toride de vară.

Palazzo Pitti Firenze Florence

Palazzo Pitti Firenze Florence view from Giardino Bobolli

Bobolli Gardens Pitti Palace Florence

 

7.Scurtă vizită în Piazza della Signoria pentru a admira Palazzo Vecchio

          Piazza della Signoria reprezintă centrul vieţii civice a oraşului. Aici se află Palazzo Vecchio, sediul administraţiei oraşului pentru mai multe secole, actualul sediu al Consiliului local.

Palazzo Vecchio Firenze Florence

Palazzo Vecchio Firenze

Construcţia Palatului a început în anul 1299 pe ruinele unui vechi Teatru Roman datȃnd din secolul I e.n. Iniţial avȃnd scopul de a găzdui administraţia locală a Republicii Florentine, Palatul a fost modificat şi lărgit de-a lungul timpului de diferiţi conducători. Cele mai ample modificări au fost aduse în perioada Ducelui Cosimo I de Medici, cȃnd acesta şi-a mutat reşedinţa de la Palatul Medici Riccardi în actualul Palat. (în 1540). Toate camerele şi înterioarele Palatului au fost decorate de artiştii celebri ai epocii – Michelangelo, Georgio Vassari şi Donatello.

          Familia Medici şi-a mutat din nou reşedinţa (după numai 9 ani) în Palatul Pitti şi din acel moment Palatul a căpătat numele de Palazzo Vecchio (vechea reşedinţă).

          În interiorul Palatului se pot admira opere de artă ale marilor artişti ai timpului – Michelangelo, Georgio Vassari, Donatello – ce împodobesc camerele private, sălile de recepţie, birourile şi Cancellaria lui Machiavelli.

          Foarte apreciate sunt şi statuile aşezate chiar la intrarea în Palat – de-o parte şi de alta a uşii principale – dintre care cele mai populare sunt Cosimo I (cel mai de seamă locatar din Palat), Neptun, David (còpie) şi Hercule şi Cacus.

Palazzo Vecchio Piazza della Signoria Firenze

Piazza della Signoria Neptune Statue Firenze

          Pe latura estică a Pieţii se află Loggia della Signoria, construită în secolul al XIV-lea cu scopul de a-i proteja pe înalţii demnitari în timpul ceremoniilor la care luau parte. Astăzi, aici sunt găzduite mai multe statui, dintre care cea mai renumită este statuia din bronz a lui Perseu, realizată de Benvenuto Cellini.

Loggia della Signoria, Piazza della Signoria Firenze

Perseu Statue Cellini Piazza della Signoria

 

8.Vizită la Galeriile Uffizi

          Dacă eşti cu adevărat pasionat de artă şi ai mult timp la dispoziţie, ar trebui să-ţi rezervi cel puţin o zi pentru Galeriile Uffizi.

Galeriile Uffizi Florence Firenze

           Pentru noi nu a însemnat decȃt o trecere rapidă în revistă a celor 45 de săli, cu popas mai îndelungat în faţa cȃtorva lucrări preferate:

Primăvara şi Naşterea lui Venus – Botticelli

Venus din Urbino – Tizian

Bunavestire şi Închinarea Magilor – Leonardo da Vinci

Sfȃnta Familie – Michelangelo

          Clădirea care găzduieşte aceste galerii a fost proiectată în anul 1560, la iniţiativa lui Cosimo I de Medici pentru a găzdui birourile instituţiilor administrative (Uffizi). Uriaşa colecţie de artă a fost strȃnsă de familia Medici de-a lungul timpului şi lăsată moştenire oraşului, cu condiţia să nu părăsească niciodată Florenţa.

          În orice perioadă a anului cozile de intrare în muzeu se întind pe sute de metri, cele mai aglomerate zile fiind zilele de marţi, sȃmbătă şi duminică (luni închis). În extrasezon, la primele ore ale dimineţii, poţi avea norocul să nu zăboveşti mai mult de 15-20 de minute la intrare (muzeul se deschide la ora 8.15). Nu uita că îţi poţi rezerva oricȃnd biletele pe internet, plătind doar o mică suprataxă.

          Galeriile Uffizi reprezintă singurul muzeu din Florenţa în care fotografiatul este interzis.

Aceasta a fost Florenţa noastră la început de noiembrie. Abia aşteptăm să ne reîntoarcem pentru a descoperi încă multe comori rămase necunoscute.

Galerie foto:

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

3 Responses to “Vacanţă în Florenţa”

 1. Felicitari; mi-a facut mare placere sa citesc acest articol despre Florenta.

 2. Mioara says:

  Sunt impresionata de bogatia si frumusetea materialului ilustrativ prezentat!Pot spune ca m-am plimbat cu voi si am vizitat impreuna minunata Florenta.

 3. costica anonimul says:

  Firente–mi-a placut prezentarea,descrierile,fotografiile si chiar am cunnoscut pe cineva in unele poze cu toate ca nu am fost niciodata in Florenta.Cand am citit despre piata de langa gara (vazand si pozele)m-a apucat brusc foamea ,dar mi-a trecut repede citind mai departe.Cand,(in Viena fiind)mergeam printre cladirile imense si am dat “coltul” spre catedrala SF.Stefan am ramas cu gura cascata.Daca am sa vad vreodata Domul din Firente cred ca trebuie sa fiu pregatit ca s-ar putea sa “raman” pe o banca definitiv pentru a face turistii poze cu mine.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)