Vacanta cu cortul prin Europa – iulie-august 2011

La mijlocul lui iulie 2011 am pornit din nou la drum, cu “casa” în spate, hotărâţi să ajungem mai departe decât cu un an în urmă, să facem cunoştinţă cu locuri noi, dar să revedem şi câteva “iubiri” mai vechi.
După un prim popas făcut la Arad, într-o drăguţă pensiune aşezată pe şoseaua de centură ce face legătura cu vama Nădlac, am plecat în aventura noastră pe drumul deja cunoscut spre Viena.


Traseu: Arad – Szeged – Budapesta – Viena (700 km)


View Larger Map
Ȋn urmă cu un an, nu-i acordasem prea mult timp capitalei Austriei şi ne doream acum să vizităm câteva locuri frumoase. Nici de data aceasta nu am poposit prea mult pe pământ austriac, ci doar două nopţi, în acelaşi camping situat în partea de SV a Vienei, la ~ 10 km de centru.
Camping Sud ne-a întâmpinat cu aceleaşi tarife (20 euro/2 persoane), dar cu o temperatură cam scăzută, pentru care nu prea eram pregătiţi. Ȋntreaga Europă era străbătută de un front de aer mai rece şi am fost nevoiţi să căutăm prin bagaje cele mai groase haine pe care le aveam la noi.

După cele două nopţi petrecute în campingul din Viena (povestea aici ), am pornit din nou la drum şi, după ~900 km, am ajuns pe malul lacului Maggiore.

Traseu: Viena – Linz – Salzburg – Lichtenstein – Locarno – Cannero Riviera (900 km)


View Larger Map

După ce am vizitat câteva campinguri, am ales camping Lido, situat chiar pe malul lacului, în orăşelul Cannero Riviera, la câtiva km de graniţa elveţiană.

Campingul Lido este aşezat în una dintre cele mai frumoase zone ale lacului, foarte renumită pentru apa curată, ideală pentru bălăceală. Dar nu pentru bălăceală ne aflam noi în această zonă, ci pentru a face cunoştinţă cu una dintre minunile Italiei şi anume – Lacul Maggiore.

Pentru o noapte de cazare am plătit 22 de euro (2 persoane) şi am primit, în schimb, un loc destul de spaţios pentru a ne amplasa cortul şi maşina.
Ȋn dimineată următoare am plecat să facem cunoştinţă cu zona şi am trecut cu un vaporaş în partea cealaltă a lacului, în localitatea Stressa, pentru a porni în călătoria mult aşteptată, printre insulele răspândite în mijlocul apei (despre Lacul Maggiore aici).
După alte câteva sute de km (500)  am ajuns, în sfârşit la mare. Drumul a fost foarte greu, obositor şi stresant din cauza traficului foarte aglomerat.

Traseu : Cannero Riviera – Casale Monferrato – Alessandria – Genoa – Viareggio – Vada (500 km)

Am ajuns în localitatea Vada, ce aparţine de comuna Livorno, la ~ 60 km sud de Pisa, pe malul Mării Ligurice (Mediterană).
Aici era foarte aglomerat si am pierdut câteva ore bune până am găsit o cazare mai acceptabilă, deoarece toate campingurile erau ocupate pe perioada week-endului, iar cele câteva locuri rămase libere erau fie prea scumpe, fie prea înghesuite pentru amplasarea taberei noastre. Bineînţeles că şi aici am căutat un camping cu ieşire la mare pentru a ne putea amplasa şi barca, dar acolo nu aveau locuri libere. Am fost nevoiţi să ne mulţumim cu un camping situat la ~ 700 de metri de plajă şi am hotărât să ne stabilim baza aici pentru următoarele 3-4 zile, urmând să căutăm un alt loc pentru o vacanţă liniştită, la mal de mare, pentru plajă, baie şi sporturi nautice. Aveam timp să ne documentăm pe internet şi să pornim la drum către o destinaţie sigură pentru sfârşitul vacanţei noastre.
Camping dei fiori” este un camping foarte frumos, întins pe câteva hectare populate cu arbori înalţi care oferă umbră în absolut toate colţurile.

Camping dei fiori, Vada, Livorno
Camping dei fiori, Vada, Livorno (3)
Camping dei fiori, Vada, Livorno (2)

Dispune de 70 de bungalow-uri complet utilate şi oferă spaţii generoase pentru amplasat corturi şi rulote, alei largi, un restaurant, magazine, piscină şi locuri de joaca pentru copii. Noi am plătit 35 euro (cort, maşină, 2 persoane) şi am avut curentul electric inclus şi  apă caldă permanent. Preţurile de cazare au fost cele mai ridicate pe care le-am plătit vreodată într-un camping, dar am aflat apoi că întreaga zonă se află printre cele mai scumpe zone din Italia. Majoritatea turiştilor erau italieni care îşi începeau chiar în această perioadă vacanţele de Fer’ Agosto şi care se mutau pe malul mării pentru toată luna august.

Campingul este amplasat destul de aproape de plajă unde se poata ajunge pe un drum de nisip prin mijlocul unei păduri de arbori şi arbuşti ţepoşi. Plaja este de nisip alb, foarte curată, foarte lată, în comparaţie cu alte plaje vizitate de noi prin Italia, un pic mai sălbatică, virgină şi nu foarte aglomerată. Seamănă mult cu plaja noastră de la Corbu sau Vadu ( chiar şi numele – Vada), nu are umbreluţe şi şezlonguri amenajate, dar apa era cam rece pentru gusturile noastre, aşa că nu ne-am putut bălăci aşa cum ne doream.

IF

Am vizitat puţin şi alte câteva plaje din apropiere, toate aşezate în mici golfuleţe adăpostite de vânt şi cu pietre în loc de nisip. Marea avea o culoare superbă, era foarte curată şi tare tentantă, dar, din cauza unei răceli, am fost nevoită să o privesc de la distanţă. Am lăsat pe alţii mai curajoşi să o încerce.
Provincia Livorno

 

Vada, Livorno
Ȋn fiecare seară ne plimbam cu bicicletele prin Vada şi prin satele din apropiere, ajungând până într-o localitate mai principală – Cecina – la ~ 8 km mai în sud. Peste tot erau piste speciale pentru biciclete pe trotuare, în special între localităţi, iar în localităţi traficul era foarte scăzut şi puteam circula în siguranţă pe prima bandă din dreapta.
IF

 

IF

Ȋntr-una din zile am făcut o excursie la Pisa. Am plecat de dimineaţă spre gara din Cecina, ne-am parcat maşina în faţa gării, într-o parcare pentru care nu a trebuit să plătim nimic pentru că era gratuită duminica. După o călătorie de aproape o oră cu trenul  (~5 euro/persoană) şi o alta de ~ 30 de minute cu autobuzul, am ajuns în Piazza dei Miracoli (cunoscută şi sub numele de Piazza del Duomo), cel mai important punct de atracţie turistică al oraşului şi singurul pe care ni-l propusesem spre vizitare.

Eu mă aflam aici pentru a doua oară, după aproape 20 de ani. Atunci, turnul era în lucrări de reparaţie şi consolidare care l-au ajutat să se oprească din înclinare. Acum foarte mulţi turişti păreau dornici să dea o mână de ajutor în susţinerea turnului şi exersau diferite poziţii.
 Pisa, Piazza dei Miracoli

Turnul din Pisa

 

rsz_img_8961

Ȋn plimbările noastre prin Cecina, am reuşit să găsim un internet café şi am făcut câteva cercetări în legătură cu următoarea noastră destinaţie. Ne-am dat seama că am fost mereu pe fugă şi obosiţi în ultimele 9 zile de când am plecat de acasă tocmai pentru că ne-am dorit să vedem câteva locuri frumoase. Şi chiar am reuşit. Pentru a doua parte a vacanţei ne doream mai multă linişte şi odihnă, să ne bucurăm din plin şi de soarele şi marea cea albastră. Ne era dor de Marea Mediterană aşa cum o iubim noi mai mult şi, mai mult decât atât, barca noastră era şi ea nerăbdătoare. Am fi putut să mergem tot mai în sud, spre Napoli şi Coasta Amalfitană pentru că şi această zonă se numără printre destinaţiile în care ne dorim să ajungem, dar am hotărât să nu mai riscăm să plecăm la drum în necunoscut mai ales acum, când debuta vacanţa de Fer’ Agosto şi când toţi italienii pasionaţi de plajă şi mare iau cu asalt staţiunile de pe coastă.

 Am decis să ne facem o rezervare şi să mergem la sigur. Şi, cum nu aveam decât o singură carte de vizită de la campingul care ne-a plăcut cel mai mult din vacanţa noastră anterioară, am telefonat şi am primit veşti bune. “Camping del Mare”, preferatul nostru de lângă San Remo a confirmat că are locuri libere şi ne poate primi.
Am plecat din nou la drum cu bucurie în suflet pentru că ne îndreptam spre locuri cunoscute şi mult iubite. Locuri care ne-au intrat în suflet pentru totdeauna şi în care ne vom simţi mereu ca acasă.

Traseu: Vada – Viareggio – Genoa – Savona – Cervo (300 km)


View Larger Map
Drumul de 300 km, l-am parcurs în 4 ore şi am ajuns la “Camping del Mare” în pauza de prânz, când porţile cele mari sunt închise şi nicio maşină nu are voie să intre sau să iasă din curte – din respect pentru locatarii care îşi fac siesta. La fel ca anul trecut, am avut de ales un loc din cele trei disponibile. Nici unul dintre ele nu era liber pentru întreaga perioadă pe care ne-o doream noi datorită faptului că piazzolele erau rezervate cu mult timp înainte şi nu am avut altă soluţie decât să acceptăm să ne mutăm după doar două nopţi în altă piazzolă care se elibera şi care urma să fie a noastră pentru tot restul vacanţei.

Preţurile erau identice cu cele din vara trecută – pentru o piazzolă de categoria a doua am plătit 41 euro/două persoane (incluzând aici şi curentul electric) şi  încă 10 euro în plus pentru însoţitorii noştri (părinţii noştri într-un cort separat, dar în acelaşi spaţiu cu noi).

Am găsit campingul la fel de frumos, curat şi vesel ca în urmă cu un an. Leandrii erau în plină floare, ciorchinii de struguri erau aproape perfecţi pentru a fi degustaţi, aceiaşi paznici erau prezenţi peste tot, gata să ne ajute şi să ne îndeplinească dorinţele. Am cerut şi am primit – o masă mare cu patru scaune şi patru braţe puternice care ne-au ajutat să dăm barca jos de pe maşină. Şi-au amintit şi ei, bineînţeles, că făcuseră acelaşi lucru şi cu un an în urmă.
Ne simţeam deja ca acasă. După ce ne-am amplasat cortul, am ieşit puţin pe plajă să revedem golfuleţul nostru şi un val plăcut de emoţie mi-a umplut sufletul de bucurie şi ochii de lacrimi.
Cervo, Imperia

Fără să-mi dau seama, chiar îmi fusese dor de această imagine, de acest colţ de paradis după care voi jindui întotdeauna, indiferent de anotimp, indiferent de câte alte locuri voi mai cunoaşte şi iubi. Pentru că multe locuri îmi plac în lumea asta şi multe alte locuri îmi doresc să văd, dar puţine le port cu mine în suflet şi le simt atât de aproape. Ȋn foarte puţine cazuri mi s-a întâmplat să mă îndrăgostesc atât de mult de un loc încât să-mi doresc să-l revăd iar şi iar, pentru totdeauna. Şi cu cât îl văd mai des, cu atât îl doresc mai mult, cu atât mi se face şi mai tare dor de el când sunt departe şi cu atât revederea este mai emoţionantă. “Camping del Mare” este un astfel de loc.

In Camping del Mare, Cervo, Imperia

După ce am făcut o scurtă vizită de recunoaştere la magazinaşul nostru preferat şi am găsit-o şi pe Maura la locul ei,  m-am convins că toate sunt exact la fel cum le-am lăsat în urmă cu un an, atât în interiorul campingului, cât şi în golfuleţul din faţă. Cu două mici excepţii – toţi eram mai bătrâni cu un an şi temperaturile erau mai scăzute, chiar neplăcut de scăzute, după gusturile mele.

Până la urmă, valul de frig care a cuprins întreaga Europă a trecut şi soarele a început să ardă cu putere, aşa cum îmi doream. Am putut să mă bălăcesc în voie în Mediterana albastră şi foarte curată, cu toate că,  încă două-trei grade în plus în termometru, nu mi-ar fi displăcut.

Cu barcuta la plimbare, Cervo
Am petrecut în “Camping del Mare” ultimele două săptămâni din vacanţa noastră, paisprezece zile în care ne-am bucurat de soare şi de mare, de plimbări lungi pe jos şi cu bicicleta în localităţile învecinate, plimbări cu barca pe valuri, dar şi pe mare liniştită, chiar şi de câteva plimbări mai lungi, cu maşina. Am vizitat locuri noi şi ne-au plăcut foarte mult, dar am revăzut şi câteva zone cunoscute pentru că întotdeauna este interesant să revezi ceea ce crezi că cunoşti bine. Descoperi mereu ceva nou, dar chiar şi ceva vechi te poate încânta mai mult dacă îl priveşti cu alţi ochi.
Aproape în fiecare seară ieşeam la plimbare pe jos în micuţa localitate San Bartolomeo al Mare (povestea aici ), învecinată cu Cervo. Câteodată, luam bicicletele şi mergeam 3 km până în Diano Marina, un orăşel mai mare şi plin de viaţă pe care nu-l descoperisem cu un an în urmă şi care ne-a încântat atât de mult, încât i-am dedicat mai multe seri.(povestea aici )

Ȋntr-o zi am făcut o excursie mai lungă pe coastă şi am ajuns până în Franţa. Am vizitat Monte Carlo, Cannes şi Nisa.(povestea aici)

Ȋn altă zi am vizitat localitatea care ne găzduia, Cervo, căţărându-ne cu biciclete până sus în vârf, cu mari eforturi dar care au fost răsplătite pe măsură. Priveliştea oferită era “breathtaking” şi ne-a lăsat fără cuvinte.

Cerve, vedere de sus asupra golfului

Am putut vedea bine chiar şi campingul nostru, golfuleţul, plaja şi localităţile învecinate. Am vizitat şi frumoasa catedrală care se vedea atât de măreaţă privită de jos, de la nivelul mării, dar, care se vedea mult mai măreaţă privită din apropiere.

Catedrala din Cervo

 

rsz_img_9221

Ne-am pierdut apoi pe străduţele înguste, pavate cu piatră cubică şi am admirat mai de aproape câteva case şi magazinaşe de suveniruri şi produse tradiţionale (măsline, ulei, brânză şi prosciutto).

Cervo, la plimbare pe stradutele inguste
rsz_img_9200
Ȋn ultimele zile de vacanţă vremea s-a înrăutăţit şi am avut parte de un vânt puternic care ne-a oferit senzaţii tari pe mare. Eu nu m-am bucurat prea tare, dar Cristi a fost foarte încântat să zburde cu barca pe valuri de jumătate de metru şi şi-a făcut chiar şi un prieten pasionat ca şi el. Era un neamţ de vreo 45 de ani care i-a devenit lui Cristi partener pentru câteva ieşiri pe mare.

rsz_img_9294

 Cu barcuta pe apa, Cervo

Nu mi-a părut rău să rămân singură câteva ore pe zi pentru că mi-am ocupat timpul cu activităţile mele preferate – cititul pe şezlong şi fotografiatul.

Timpul a trecut foarte repede şi am ajuns la sfârşitul vacanţei. Ne-am luat rămas bun de la vecinii noştrii, de la mare şi de la campingul nostru preferat şi am pornit spre casă cu un ultim popas de două seri în Veneţia, înainte de a călca din nou pe pământul ţării.

rsz_img_9386
Piazolla noastra in Camping del Mare

 

Cu vecinii nostri italieni, in Camping del Mare, Cervo

Traseu: Cervo – Savona – Piacenza – Brescia – Verona – Venetia (500 km)


View Larger Map

 

După un drum de ~500 de km, am ajuns la Veneţia unde am făcut ultimul popas înainte de a intra în ţară.

Şi cum Veneţia se numără printre eternele noastre iubiri, i-am acordat şi ei două zile de hoinăreli care s-au adăugat la altele şi altele. Veneţia este oraşul pe care l-am vizitat de cele mai multe ori, chiar dacă doar în vizite scurte, de câteva ore sau maximum trei zile. Aceasta a fost cea de-a zecea vizită în Veneţia pentru noi şi merită un loc aparte în blogul meu.(povestea despre Venetia mea aici)

Ȋn “Campingul Serenissima” ne-am simţit la fel de bine ca în urmă cu un an, preţurile au fost aceleaşi (32 euro/două persoane) şi de data asta am văzut şi câţiva turişti români, care locuiau în bungalow-uri.

camping serenissima Venetia

Ne-am luat rămas bun de la Italia într-un mod mai original – pe autostradă am plătit o amendă pe care chiar o meritam, dar de care scăpasem până atunci. Nicidecum pentru viteză, ci pentru lipsa unui semnalizator roşu pe bicicletele amplasate în spatele maşinii. Am plătit amenda şi, la prima benzinărie, am oprit şi ne-am cumpărat plăcuţa roşie. Nu a costat decât 5 euro. Acum suntem pregătiţi din nou de drum.

masina noastra pregatita de drum

A fost o vacanţă foarte frumoasă, am străbătut ~ 4000 de km şi am trecut prin şapte ţări (Ungaria, Austria, Germania, Lichtenstein, Elveţia, Italia, Slovenia).

Drumul de întoarcere era deja cunoscut pentru că îl străbătusem şi în urmă cu un an.
Traseu: Venetia – Maribor (Slovenia) – Budapesta – Arad


View Larger Map

Galerie foto:

Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Vacanta cu cortul prin Europa – iulie-august 2011”

  1. Anonymous says:

    Am citit cu placere despre vacanta voastra!Totul frumos,atractiv.Mi-a placut perseverenta de care ati dat dovada in cautarea locului ideal!!!Felicitari si calatorii minunate in continuare!

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)