Vacanṭa noastră în Marinduque, Filipine (iulie 2016)

Marinduque este o insulă mică situată la sud de Insula Luzon – cea mai mare insulă a arhipelagului filipinez – în Marea Sibuyan. Este ‘alintată’ de cunoscători cu numele de ‘inima Filipinelor’ datorită formei sale – ce se aseamănă cu o inimă – dar ṣi datorită faptului că este localizată în centrul arhipelagului filipinez. Nu se regăseṣte (încă) pe harta turistică asiatică, fiind vizitată, în special, de turiṣti filipinezi ṣi ferită de ‘invazia’ turiṣtilor chinezi care au început să ocupe – la propriu – insulele filipineze mai mari ṣi mai populare.

Marinduque nu intră în categoria de ‘must see’, dar nici nu îṣi doreṣte să facă parte dintr-un asemenea ‘top’, nu are pretenṭia de a se ridica la nivelul ‘surorilor’ ei mai mari – Borakay, Cebu, Bohol sau Palawan – dar este, din punctul nostru de vedere, un adevărat paradis ce poate oferi vizitatorilor absolut tot ceea ce îṣi doresc – pentru a petrece o vacanṭă exotică unică – ṣi chiar ceva în plus – liniṣte ṣi zâmbete la tot pasul. În Marinduque – ṣi în cele câteva insule din împrejurimi – găseṣti plaje superbe care rămân pustii aproape tot timpul anului ṣi localnici prietenoṣi care te întâmpină mereu cu zâmbetul pe buze ṣi care îṭi vor face vacanṭa mai frumoasă, mai interesantă ṣi mai bogată. Nu trebuie decât să fii deschis, să te laṣi ‘răsfăṭat’ ṣi tratat ca un oaspete de seamă ṣi apoi să oferi ṣi tu, în schimb, un zâmbet, un ‘salamat po’ sau chiar mai mult, dacă buzunarul îṭi permite. Localnicii din Marinduque sunt recunoscuṭi ca fiind cei mai ospitalieri oameni din întregul arhipeleag filipinez ṣi, pentru ei, este o adevărată onoare să primească în casă – la masa lor – un străin. Îl vor trata ca pe un ‘rege’ (în limita posibilităṭilor) ṣi vor păstra mereu pentru el o amintire de nepreṭuit.

Marinduque este un secret bine păstrat care – la fel ca alte câteva sute de insule necunoscute – ar trebui să rămână aṣa încă mulṭi ani de acum încolo pentru a permite naturii să îṣi păstreze farmecul ei virgin dar, în acelaṣi timp, pentru a oferi acelor turiṣti nonconformiṣti, aventurieri ṣi curajoṣi bucuria sublimă a descoperirilor.

Trebuie să recunoaṣtem că insula Marinduque nu se afla nici pe lista noastră de ‘places to see’ din simplul motiv că nu auzisem de ea înainte de a cunoaṣte un om ce avea să ne deschidă ochii asupra frumuseṭilor locului ṣi care ne-a devenit apoi un prieten special. Acest om este Rommel, bucătarul care ne-a hrănit aproape cinci luni la bordul lui HS Onore ṣi care ne-a recomandat să vizităm locurile lui natale, oferindu-se, în acelaṣi timp, să ne fie ghid, gazdă ṣi prieten pe toată durata vacanṭei.

Aṣadar, când vaporul nostru a ajuns în Hong Kong ṣi voiajul la final, în loc să ne îndreptăm spre ṭară ṣi, implicit, spre casă, am luat avionul spre Manila, împreună cu Rommel ṣi alṭi ṣase băieṭi din echipaj care îṣi terminaseră contractele de 10 luni pe mare ṣi plecau acum, nerăbdători, spre casele lor, răspândite în toate punctele cardinale ale arhipelagului filipinez.

Marinduque

După vacanṭa de anul trecut din insula Palawan ( povestea aici), nu ne doream decât o plajă frumoasă scăldată de o mare la fel de frumoasă – pe care să ne relaxăm câteva zile – ṣi să ne facem noi prieteni. Aveam să descoperim un ṭinut cu totul ṣi cu totul deosebit, o mare incredibilă ce-ṣi schimba culorile de câteva ori pe parcursul unei zile ṣi oameni frumoṣi ṣi mereu zâmbitori ce îṣi trăiau viaṭa simplă, departe de tentaṭiile marilor oraṣe sau staṭiuni faimoase, dar strâns legaṭi de pământul lor, de natură ṣi de familie.

Am înṭeles aici cât de importantă este familia în societatea filipineză – familia primară, dar ṣi cea lărgită – cum îṣi manifestă filipinezii bucuria revederii după luni multe de absenṭă, cum sărbătoresc zilele de naṣtere ṣi cum ṣtiu ei să-ṣi ‘cinstească’ oaspeṭii, mai ales dacă aceṣtia sunt veniṭi de pe meleaguri îndepărtate.

După ce am petrecut câteva zile în orăṣelul Boac – vizitând împrejurimile alături de gazda noastră – ne-am mutat reṣedinṭa pe insula Maniwaya – la ~ o oră de mers cu barca din Santa Cruz – pentru un sejur de aproape o săptămână, departe de ‘civilizaṭie’. Aici am descoperit un ṭinut paradisiac care ne-a rămas în suflet ca o comoară ṣi care ne va lumina ṣi înfrumuseṭa pentru totdeauna zilele ṣi nopṭile lungi ṣi friguroase de iarnă europeană (povestea aici).

Marinduque

Marinduque

La întoarcerea pe insula-mamă, am fost invitaṭi în casa prietenilor noṣtri la o petrecere prilejuită de ziua de naṣtere a fiului lor cel mic, unde am cântat karaoke, am dansat ṣi am mâncat preparate tradiṭionale alături de familia lărgită a gazdelor noastre – paste pancit canton (specifice aniversărilor deoarece simbolizează viaṭă lungă), lechon (porcuṣor la proṭap), legume chopsuey ṣi creveṭi.

Marinduque

Marinduque

Marinduque

Marinduque

Marinduque

Marinduque

Cu această ocazie, gazdele noastre au organizat special pentru noi o superbă ṣi emoṭionantă ceremonie ‘putong’ destinată oaspeṭilor – prin intermediul căreia am primit urări de viaṭă lungă, sănătoasă ṣi bogată alături de mulṭumirile lor pentru că i-am onorat cu vizita noastră.

Marinduque

Marinduque

Marinduque

Marinduque

Marinduque

Marinduque

În ultima zi a vacanṭei noastre în Marinduque, am vizitat Marinduque National High School, unde prietena noastră Ghie, soṭia lui Rommel, este profesoară de ṣtiinṭe. Aici am asistat la două cursuri pentru clasa a X-a care m-au încântat peste măsură – unul de geografie, predat de prietena mea ṣi altul de limba engleză.

Marinduque

Putong Ceremony Marinduque

Vacanṭa noastră în Marinduque a fost ca un vis ṣi, ca orice vis frumos, s-a terminat mult prea repede. S-a terminat când începusem să ne simṭim ‘ca acasă’, când marea ne devenise cel mai bun prieten ṣi când localnicii începuseră deja să ne trateze ca pe niṣte membrii ‘de seamă’ ai comunităṭii. Le suntem tuturor recunoscători că ne-au făcut să ne simṭim ‘speciali’ pe perioada ṣederii noastre în insula lor ṣi sperăm să ne întoarcem din nou pe aceste meleaguri.

Citiṭi în continuare:

Ghid de vacanṭă în insula Marinduque

Vacanṭa noastră în insula Maniwaya

Explorând insula Maniwaya

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)