Vacanṭă cu cortul în insula Creta – iulie 2014

Când aveam vreo 6 ani părinṭii mei m-au luat pentru prima oară într-o vacanṭă cu cortul. Nu a fost o vacanṭă în adevăratul sens al cuvântului ci doar un week-end petrecut pe malul mării, în campingul 2 Mai, din satul cu acelaṣi nume, de lângă Mangalia. Atunci am aflat ce înseamnă să-ṭi petreci noaptea într-un cort de 4 mp, direct pe plajă, să auzi vuietul mării ṣi strigătul pescăruṣilor, să te duci mereu la culcare mult după miezul nopṭii – dar numai după ce ai  numărat toate avioanele care au brăzdat cerul ṣi ai descoperit cel puṭin două trei stele cunoscute în aglomeraṭia luminoasă de deasupra ta – ṣi să te trezeṣti (întotdeauna) mult prea devreme din cauza soarelui care îṭi intră în ‘casă’ ṣi te invită afară, să-ṭi continui leneveala pe o saltea. Week-end-urile mele pe malul mării au continuat să reprezinte una dintre cele mai mari bucurii ale copilăriei ṣi s-au transformat, cu timpul, chiar în vacanṭe adevărate. Îmi plăcea enorm să stau pe plajă cât era ziua de lungă, iar nopṭile mi se păreau  fermecătoare, mai ales după apusul soarelui, când vecinii mei – mai tineri sau mai vârstnici – se strângeau în jurul focurilor de tabără ṣi cântau la chitara. Campingul 2 Mai a reprezentat pentru mine începutul unei mari iubiri pe care continui să o cultiv , trecând uṣor uṣor în alte timpuri ṣi în alte regiuni.

În 2010 am petrecut prima vacanṭă 100% cu cortul în afara graniṭelor ṭării, vizitând câteva lacuri din Nordul Italiei (Como, Lugano, Garda), apoi Coasta de Azur, Veneṭia, dar ṣi Viena (povestea aici). Anul următor ne-am continuat periplul Italian alegând ca spaṭii de cazare tot campinguri, ajungând din nou la Viena, apoi pe malul Lacului Maggiore, pe ṭărmul toscan al Mării Ligurice ṣi pe Coasta de Azur (povestea aici).

După o pauză de doi ani, anul acesta ne-a oferit din nou posibilitatea să ne răsfăṭăm cu o vacanṭă de vară mai generoasă ce ne-a purtat timp de 4 săptămâni pe ṭărmurile sudice, estice, vestice ṣi nordice ale Insulei Creta. Aceeaṣi vacanṭă fusese programată ṣi în urmă cu doi ani, dar nu a mai avut loc din cauza unor prejudecăṭi ṣi temeri (întemeiate, totuṣi) în legătură cu traversarea Bulgariei. Anul acesta am fost hotărâṭi să mergem spre Grecia cu maṣina ṣi ne bucurăm că ne-am dus planul până la capăt. Drumul spre Pireus s-a dovedit a fi destul de uṣor, iar traversarea Bulgariei nu ne-a pus niciun fel de probleme (povestea aici).

Pentru noi, vacanṭa cu cortul presupune, în primul rând, deplasarea către destinaṭie cu maṣina proprie, încărcată cu cele necesare – de la cort ṣi saltele, până la farfurii ṣi tacâmuri. O astfel de ‘casă mobilă’ trebuie să ne asigure tot confortul de care avem nevoie pe durata vacanṭei ṣi asta presupune zile întregi de pregătiri în avans ṣi cel puṭin 3 ore pentru încărcat ṣi stivuit totul în maṣină. Oricât de mult încercăm să facem bagajul cât se poate de compact ṣi complet, încă ni se întâmplă să uităm anumite lucruri importante, dar să luăm cu noi lucruri pe care nu le vom folosi deloc. Probabil că mai avem nevoie de câṭiva ani să devenim experṭi în pregătirea bagajelor ṣi, cu cât vom călători mai mult, cu atât vom ṣti mai bine să facem deosebirea între lucrurile esenṭiale ṣi altele care pot fi omise.

Ṣtiu că mulṭi oameni călătoresc cu cortul în spate – fără a se bucura de luxul transportului cu maṣina proprie – dar noi suntem un pic mai comozi. Sunt anumite zone în care ne-ar plăcea să călătorim ṣi noi în acest fel (de exemplu – intre mai multe insule ale unui arhipelag), dar pentru o vacanṭa într-o singură insulă – aṣa de mare cum este Creta – nimic nu poate fi mai potrivit decât o maṣină încărcată de sus până jos cu toate cele necesare.

Cu toate că nu este decât o insulă (totuṣi, a cincea ca mărime din Mediterană), Creta are pe suprafaṭa ei 15 campinguri, dintre care 11 se pot descoperi cu uṣurinṭă ṣi pe site-ul official al ACSI. Câteva dintre ele se găsesc ṣi în arhiva booking.com unde se pot face rezervări în avans.

În campingurile din Creta vin turiṣti din toate colṭurile Europei – majoritatea fiind din Germania, Olanda ṣi Franṭa – dar ṣi foarte mulṭi localnici care îṣi petrec week-endurile sau chiar vacanṭe mai prelungite la malul mării ṣi nu foarte departe de locuinṭele lor.

Majoritatea campingurilor reprezintă afaceri de familie în care sunt implicaṭi toṭi membrii acesteia – de la cei mari, până la cei mici.

În afară de luna august – recunoscută a fi cea mai aglomerată lună din an oriunde în Europa – în nicio altă perioadă din an nu este neapărat nevoie să faci o rezervare pentru un loc în campingurile din insulă. Este adevărat că cele de pe coasta de Nord sunt mai aglomerate ṣi, la fel ca hotelurile ṣi vilele din această zonă, necesită rezervare, dar, pentru că vacanṭa noastră ne-a ṭinut departe de regiunea cea mai aglomerată din insulă (coasta de Nord – între Ag. Nikolaus ṣi Chania) nu pot decât să vă recomand campingurile pe care le-am vizitat noi pe coasta de Sud ṣi N.

 Camping Koutsounari

Acest camping este aṣezat pe ṣoseaua ce leagă Ierapetra de Sitia, la ~ 6 km depărtare de Ierapetra, chiar pe malul mării. Este cel mai mare camping din toată insula ṣi cel mai bine organizat dintre cele vizitate de noi.

Camping Koutsounari Crete- view from the main road

Camping Koutsounari Crete- entrance from the main road

Este împărṭit în două zone distincte – în partea dreaptă pentru grupuri numeroase ṣi gălăgioase ṣi în partea stângă pentru familii mai liniṣtite.

Partea stângă oferă spaṭii delimitate pentru amplasarea corturilor sau rulotelor. Aceste spaṭii au dimensiuni diferite ṣi sunt separate prin garduri vii sau montate pe schelete metalice acoperite cu stuf. Sunt dotate cu curent electric ṣi apă rece ṣi umbrite datorită acoperiṣurilor din bambus sau stuf ṣi datorită multor copaci aṣezaṭi strategic –  în special măslini, dar ṣi alte plante decorative. Cele mai mari spaṭii au ~ 30 mp ṣi sunt ideale pentru amplasarea unui cort mai mare (sau a unei rulote), oferind suficient spaṭiu ṣi pentru o masă cu scaune, un hamac ṣi două paturi pliante. Majoritatea acestor spaṭii au în dotare mese ṣi scaune.

Camping Koutsounari Crete- nice olive forest

Camping Koutsounari Crete

Camping Koutsounari Crete- sites for small tents Camping Koutsounari Crete - camping place

Spaṭiul comun include o bucătărie, un grătar, o sală de mese, toalete ṣi duṣuri cu apă caldă ( apa se încălzeṣte în sistem solar ṣi nu este prea caldă după ora 21), spălător, maṣină de spălat (5 euro pentru o spălare), frigidere ṣi congelatoare, spaṭiu de joacă pentru copii.

Camping Koutsounari Crete - private area

Camping Koutsounari Crete - the common area for grill

Camping Koutsounari Crete - toilettes and laundry

Camping Koutsounari Crete- children playground

Recepṭia este deschisă de la ora 8.30 până noaptea târziu. După acelaṣi program funcṭionează ṣi magazinaṣul de la intrare de unde se pot cumpăra pâine proaspătă (dimineaṭa) ṣi alte alimente, inclusiv băuturi răcoritoare, la preṭuri foarte bune. În tot campingul este disponibil internet wireless cu viteză foarte bună (gratuit) care necesită folosirea unei parole (ce se procură de la recepṭie).

Camping-ul Koutsounari este aṣezat la doar câṭiva metri de plaja Long Beach, cea mai lungă plajă din Creta ṣi accesul spre plajă se face pe o poartă mare care se închide pe timpul nopṭii.

Camping Koutsounari Crete - Long Beach

Camping Koutsounari Crete- entrance

Aproape de plajă este amplasat ṣi restaurantul kampingului – Restaurant Koralli – cel mai frumos restaurant de camping pe care l-am văzut vreodată. Acest restaurant este, de fapt, o terasă cu pereṭi din sticlă ṣi cu o latură deschisă spre mare. Are în mijloc o piscină superbă ṣi poate fi locul perfect pentru o seară romantică, cu muzică foarte bună pe fundal.

Camping Koutsounari Crete- Korali Restaurant

Camping Koutsounari Crete- Koralli Restaurant

În Camping-ul Koutsounari am făcut cunoṣtinṭă pentru prima oară cu cicadele. Aici erau în număr foarte mare ṣi zgomotul creat de ele se auzea chiar ṣi pe plajă, atunci când marea era calmă. În interiorul campingului, gălăgia atingea cote alarmante între orele 10 ṣi 16 ṣi, dacă ar fi să realizez un top al celor mai gălăgioase camping-uri, acesta ar ocupa, cu siguranṭă, prima poziṭie.

Camping-ul Koutsounari este aṣezat în zona în care bate cel mai mult vântul din întreaga insula. De aceea, amplasarea cortului trebuie să se realizeze cu simṭ de răspundere pentru a face faṭă rafalelor puternice care se pot isca din senin. Dacă vântul este prea puternic – sau dacă nu doreṣti să te cazezi în cort – camping-ul oferă ṣi căsuṭe din lemn ce se pot închiria la preṭuri doar puṭin mai ridicate decât locurile de campare.

Camping Koutsounari Crete - wooden cabin

Pentru spaṭiul nostru de cazare am plătit 20 de euro/zi, dar spaṭiile mai mici costau mai puṭin (Update 2018 – 7.50 euro/zi/persoana, 5 euro/zi/masina).

locul nostru in camping

Nouă ne-a plăcut foarte mult în acest camping ṣi ne-am simṭit foarte bine în cele 12 zile de vacanṭă petrecute aici. Proprietarii au fost foarte amabili ṣi prietenoṣi, ne-au dat o mulṭime de informaṭii despre zonele frumoase de vizitat din împrejurimi ṣi ne-au oferit de câteva ori roṣii ṣi pepeni din grădina proprie.

Îl recomandăm cu căldură în special familiilor cu copii – pentru că oferă un spaṭiu extraordinar de joacă pentru cei mici, alei pentru mers cu bicicletele în siguranṭă ṣi o livadă imensă de măslini ce poate deveni un teritoriu interesant de explorat. Plaja din faṭa campingului este foarte lată ṣi acoperită cu nisip negru, dar apa se adânceṣte destul de repede ṣi este mai rece decât pe coasta de Nord.

Mai multe informaṭii ṣi fotografii găsiṭi pe site-ul official unde se pot face ṣi rezervări: http://www.camping-koutsounari.gr/?lang=2

Camping Apollonia, Plakias

Situat tot pe coasta Sudică, dar aproape de centrul insulei, Campingul Apollonia se găseṣte în oraṣul Plakias, ce aparṭine de regiunea Rethymno, foarte aproape de renumita plajă Preveli. Este un camping deosebit de frumos ṣi pitoresc, frecventat mai mult de cupluri ṣi familii cu copii, dar ṣi de grupuri de tineri (majoritatea elevi francezi care străbat insula de la un capăt la celălalt, cu rucsacul în spate).

Camping Apollonia entrance

De îndată ce am ajuns în camping am fost plăcut impresionaṭi de tânărul îngrijitor care ne-a întâmpinat ṣi ne-a arătat locurile disponibile pentru campare. Născut în Grecia, dintr-o mamă româncă ṣi un tată bulgar, Kosta ne-a invitat să ne alegem locul care ne place cel mai mult ṣi ne-a pus repede la curent cu tot ceea ce vroiam să ṣtim despre împrejurimi. În următoarele zile, a venit mereu să ne salute ṣi să ne întrebe cum ne-am petrecut ziua, ce locuri am vizitat ṣi ce ne-a plăcut mai mult.

Întins pe o suprafaṭă de ~ un hectar, campingul Apollonia oferă spaṭii generoase pentru amplasat cortul, spaṭii ce sunt delimitate foarte original cu ajutorul unor copaci legaṭi între ei prin hamace ce pot fi folosite de oaspeṭi. Nu toate spaṭiile au aceste hamace în dotare, dar noi am avut norocul să găsim un spaṭiu liber delimitat pe o latură de un hamac ṣi pe altă latură de alṭi doi pomi care au devenit stâlpii susṭinători ai hamacului nostru. Ne-am creat astfel un spaṭiu privat foarte intim în care ne-am simṭit cu adevărat ‘ca acasă’. În mijlocul acestui spaṭiu, se găsea o frumoasă masă solidă, din lemn, cu două băncuṭe ataṣate. Astfel de mese erau răspândite peste tot prin camping ṣi puteau reprezenta baza în jurul căreia să se amplaseze tabăra, sau puteau fi mutate din loc în loc, în funcṭie de preferinṭele fiecăruia. Mai multe robinete cu apă erau ṣi ele amplasate în diverse locuri ṣi frumos mascate în construcṭii din piatră.

Camping Apollonia

Camping Apollonia Plakias 2

Camping Apollonia Plakias

Campingul are în componenṭă un bar-terasă cu piscină ṣi oferă camere mobilate (dar fără lenjerie) la doar 20 de euro/noapte.

Camping Apollonia swimming pool

Are în dotare toalete ṣi băi cu apă caldă, spălător, maṣină de spălat (5 euro o spălare), sală de fitness, bucătărie complet utilată pentru folosinṭă comună, frigidere ṣi congelatoare, grătar, masă de ping pong, masă de biliard, teren de basketball ṣi o ‘tablă’ mare de ṣah.

Camping Apollonia Basketball court

Camping Apollonia Plakias 3

Camping Apollonia playing chess

Are internet wireless gratuit ṣi curent electric inclus în preṭul standard. Întreaga suprafaṭă a campingului este populată cu arbori de eucalypt, măslini ṣi alte plante cu flori colorate.

Noi am plătit 18 euro/noapte, dar cred că am beneficiat de o reducere din partea lui Kosta pentru că tarifele afiṣate la intrare arătau că ar fi trebuit să plătim cel puṭin 21 de euro. 🙂

În acest camping am reuṣit – după aproape două săptămâni de vânătoare – să asistăm la ‘naṣterea’ unui adult de cicadă ṣi am fost foarte impresionaṭi de acest miracol al naturii (citeṣte mai multe despre acest eveniment aici.)

Nivelul de zgomot produs de aceste insecte a fost aici cu mult mai redus decât în alte campinguri, probabil din cauza prezenṭei eucalyptului.

Plaja orăṣelului Plakias este o plajă lată acoperită cu nisip auriu ṣi se găseṣte la ~ o sută de metri de camping, fiind despărṭită de acesta doar de ṣoseaua principală care traversează oraṣul.

Plakias Beach Crete

Camping Mithimna

În campingul Mithimna am petrecut ultima parte a vacanṭei noastre (11 zile). Acest camping este situat pe Coasta Nordică, în satul Drapanias, la ~ 30 km Vest de Hania ṣi 4 km Est de Kastelli (Kissamos). Este foarte bine organizat ṣi împărṭit, fără delimitări de garduri, dar cu copaci aṣezaṭi strategic pentru a oferi oarecare intimitate. Copacii sunt acoperiṭi cu niṣte plase care oferă umbră spaṭiilor de dedesubt, insuficientă, totuṣi, în zilele toride de august.

Camping Mithimna Crete

Camping Mithimna Crete 5

Spaṭiile comune sunt foarte bine intretinute ṣi dotate, punând la dispoziṭia turiṣtilor toalete ṣi duṣuri cu apă caldă permanentă, spălătoare, o bucătărie cu maṣini electrice pentru gătit, maṣină de spălat (3 euro pentru o spălare), un grătar ṣi câteva frigidere, mese ṣi scaune pentru fiecare loc de campare, ṣezlonguri ṣi umbreluṭe pe plaja din faṭă.

Camping Mithimna Crete 2

Camping Mithimna Crete 3

Crete Camping Mithimna lavatory area

Lângă recepṭie există un magazinaṣ de unde se pot cumpăra alimente ṣi, mai ales, pâine proaspătă dimineaṭa. Campingul oferă un loc de relaxare ṣi jocuri pentru tineri – cu masă de biliard ṣi una de fotbal – ṣi internet wireless gratuit, cu semnal destul de slăbuṭ, însă.

Crete Camping Mithimna playing pool

La intrare se găseṣte un restaurant care este deosebit de pitoresc ṣi are un aer familiar deoarece este frecventat doar de turiṣtii care sunt cazaṭi în camping. Meniul zilei este diferit în fiecare seară ṣi oferă, printre altele, peṣte proaspăt ṣi calamari (în funcṭie de captura zilei), cea mai bună mousaka din întreaga insula ṣi multe alte bunătăṭi tradiṭionale, cum ar fi paputzakia  – vânătă umplută, souflaki ṣi tzatziki.

Having dinner at Mithimna Restaurant Crete

Crete Camping Mithimna Restaurant

Pentru un cort – două persoane ṣi o maṣină – am plătit 17 euro/noapte, având  curentul electric inclus.

Campingul pune la dispoziṭia doritorilor ṣi corturi pentru închiriat la preṭul de 20 de euro/noapte pentru două persoane sau 40-45 de euro pentru 4-5 persoane.– Aceste corturi se pot închiria pe loc, gata montate ṣi dotate cu saltele, lenjerie, frigider, masă ṣi scaune.

Camping Mithimna Crete 7

Camping Mithimna Crete 6

 

În Campingul Mithimna, cicadele erau în număr mare, dar, datorită faptului că pomii plantaṭi ṣi preferaṭi de insecte nu era măslini, ci niṣte brazi mai înalṭi, zgomotul nu era atât de puternic, venind de la o înălṭime mai mare.

Plaja din faṭa campingului este adăpostită în Golful Kastelli ṣi este ferită de vânturi puternice. Este acoperită cu nisip ṣi pietre colorate ṣi este dotată cu umbrele ṣi ṣezlonguri ce se pot folosi gratuit de către clienṭii campingului. Apa este foarte potrivită pentru copii deoarece are adâncimi foarte mici pe distanṭă foarte lungă.

Crete Drapanias Beach 2

Ne-a părut rău că vacanṭa s-a terminat – întotdeauna prea repede, oricât ar fi de lungă – ṣi sperăm să mai revenim în acest camping unde ne-am simṭit ca între prieteni, alături de o mulṭime de alte naṭionalităṭi ṣi vârste.

Mai multe informaṭii puteṭi afla pe site-ul oficial al camping-ului: www.campingmithimna.com

Aceste trei campinguri sunt preferatele noastre ṣi le recomandăm cu căldură tuturor celor care doresc să petreacă o vacanṭă altfel, în mijlocul naturii. Am mai vizitat ṣi alte campinguri, dar nu ne-au încântat atât de tare încât să le acordăm mai mult de o noapte sau de câteva ore. Le prezint, totuṣi, succinct ṣi pe ele:

–         Campingul No Problem

Acest camping, situat în localitatea Agia Galini, de pe coasta de Sud, era foarte aglomerat când am ajuns noi ṣi, probabil, acesta este principalul motiv pentru care nu ne-a plăcut prea mult. Tot din cauza faptului că era foarte aglomerat – populat cu câteva grupuri numeroase ṣi gălăgioase de elevi francezi – curăṭenia lăsa mult de dorit, iar spaṭiile comune erau mereu supra aglomerate.

Camping No Problem Agia Galini Creta

Cred că într-o perioadă mai liniṣtită, campingul ar putea să fie mai mult pe placul nostru pentru că dispune de aproape tot ceea ce este nevoie pentru a crea o atmosferă ideală – restaurant-terasă cu piscină ṣi pool bar, bucătărie, toalete ṣi băi cu apă caldă, foarte mulṭi copaci pentru umbrit spaṭiile de campare, mese ṣi scaune la dispoziṭia oaspeṭilor, magazinaṣ cu produse alimentare ṣi nu numai.

Agia Galini Creta Camping No Problem

La sosire, am fost întâmpinaṭi de o simpatică fetiṭă de ~ 10-11 ani, vorbitoare de limbă engleză, care ne-a făcut chiar formele de înregistrare sub ochii atenṭi ai bunicului, vorbitor doar de limba greacă. Tot ea ne-a încasat ṣi banii la plecare, ne-a dat bonul de casă ṣi ne-a urat drum bun. Părea foarte preocupată, dar ṣi mândră de poziṭia ce i se oferise ṣi se descurca destul de bine în postura de gazdă.

Camping No Problem Agia Galini - impreuna cu fetita proprietarilor

–         Campingul Matala

Situat în satul Matala, pe coasta de Sud, aparṭinând de regiunea Iraklion, campingul acesta ṣi toate vilele răspândite prin întregul sat, sunt preferate de turiṣtii mai nonconformiṣti, nostalgici ai perioadei hippy. Varianta cretană a Vamei Vechi româneṣti nu este prea departe nici din punct de vedere al dotărilor care sunt puse la dispoziṭia oaspeṭilor. Întregul camping reprezintă doar o suprafaṭă de nisip presărată cu măslini ṣi închisă între niṣte garduri metalice, fără ieṣire directă la plajă, fără băi ṣi toalete proprii. Aceste băi există, dar sunt aṣezate în afara campingului, fiind la dispoziṭia tuturor celor de pe plajă, contra cost. Campingul are program de recepṭie doar între orele 9-17, ceea ce înseamnă că te poṭi caza la orice oră, dar alegându-ṭi singur locul de campare. În afară de o construcṭie din lemn ce semăna a bar – ṣi care era închisă când am ajuns noi – nu am mai văzut alte construcṭii în interiorul campingului ṣi nu cred că mai existau alte dotări.

Crete Matala Camping

Matala Camping Crete

Nu am petrecut aici decât câteva ore – timp în care am vizitat campingul, dar ṣi satul, plaja ṣi câteva magazine. Campingul nu era deloc aglomerat ṣi părea foarte încăpător, mai ales că nu existau delimitări sau spaṭii special amenajate pentru amplasarea corturilor.

Matala Bus Station Crete

Matala Crete - hippy village

Matala Crete

Matala Beach Crete

–         Campingul Nopiggia

Aṣezat doar la doi km depărtare de Kampingul Mithimna, în capătul dinspre Est al Golfului Kastelli, Campingul Nopiggia este printre cele mai renumite ṣi aglomerate campinguri din Creta. Foarte frumos ṣi animat, bine organizat ṣi dotat, acest camping seamănă mult cu Campingul Mithimna (are doar o piscină în plus, poate multe altele în minus), dar este întotdeauna mult mai aglomerat ṣi are preṭurile mai ridicate. Noi am ajuns în Nopiggia într-o zi de duminică ṣi ne-am cam speriat de aglomeraṭia din piscină ṣi din jurul ei ṣi, mai ales, de locul infim care ne-a fost oferit pentru amplasarea cortului. Norocul nostru că ṣtiam de existenṭa campingului vecin ṣi alegerea s-a dovedit foarte potrivită. Nu înṭeleg de ce acest Camping Nopiggia este catalogat drept unul dintre cele mai bune campinguri din Creta, dar poate nu am avut norocul să-i descopăr adevăratele secrete.

Creta este unul dintre puṭinele locuri din Europa unde se mai poate campa pe plajă, gratis. Există zone în care camparea este interzisă ṣi acest lucru este menṭionat pe plăcuṭe de semnalizare. În general, localnicii spun că este periculos să campezi oriunde pentru că poliṭia te poate goni, dar, atâta timp cât nu ṭi se poate întâmpla altceva mai grav, nu cred că acesta ar fi un impediment. Pe majoritatea plajelor se poate campa după ora 19 – când turiṣtii au plecat sau sunt foarte puṭini – ṣi chiar pe cele mai renumite plaje (Preveli, Elafonisi) am văzut turiṣti pregătiṭi să-ṣi petreacă noaptea sub cerul liber, în corturi sau doar pe nisip.

Camper-ele ṣi rulotele sunt ṣi mai norocoase. Ele pot opri pe plajă sau chiar într-o parcare pentru o seară sau mai multe ṣi pot străbate astfel întreaga insulă, cu mici pauze mai costisitoare, în campingurile amenajate, pentru a beneficia de apă caldă. Am întâlnit turiṣti veniṭi doar pentru o zi în campingurile în care ne aflam ṣi noi tocmai pentru a face un duṣ, pentru a folosi maṣina de spălat sau alte facilităṭi.

O vacanṭă cu cortul sau cu rulota presupune un grad mai mare de libertate în alegeri ṣi în posibilităṭile de petrecere a timpului liber. Este alegerea perfectă pentru o vacanṭă altfel ṣi poate reprezenta o adevărată lecṭie de viaṭă pe care copiii trebuie să o deprindă încă de la vârste fragede ṣi să o cultive apoi ṣi mai târziu. Este, de ce nu ṣi un mod de a călători mai ieftin care a fost inventat de turiṣtii cu venituri puṭine care doreau să viziteze lumea cu bani puṭini ṣi cheltuieli minime. A rămas ṣi în prezent o opṭiune de vacanṭă pentru persoanele cu venituri mai reduse, dar a devenit popular ṣi printre cei cu venituri mai ridicate tocmai pentru spiritul de aventură ṣi gradul de libertate pe care îl implică ṣi oferă în acelaṣi timp ṣi pentru că reprezintă, sub toate aspectele, o vacanṭă cu totul diferită de orice alt tip de vacanṭă – o vacanṭă în care te simṭi mai aproape de natură, mai independent ṣi mai deschis spre lumea din jurul tău.

Câteva sfaturi ṣi informaṭii în plus:

–         În majoritatea campingurilor din Creta există posibilitatea să faci grătar folosind cărbuni, dar peste tot poṭi folosi cu succes orice aparat electric de gătit, indiferent de puterea acestuia, fără a fi nevoit să plăteṣti vreo taxă în plus (cum se întâmplă în Italia). Acest lucru se datorează preṭului foarte mic al kilowatului.

–         În multe campinguri – din Creta, dar ṣi în alte ṭări – am văzut locuri în care erau aṣezate anumite obiecte care erau abandonate de proprietari ṣi puteau fi luate de oricine altcineva. Aceste obiecte pot fi saltele, umbreluṭe, mingii sau diferite alte articole de plajă, dar ṣi obiecte de bucătărie ṣi chiar alimente. Un simplu bileṭel anunṭând ‘free to take’ trebuie amplasat în această zonă ṣi produsele expuse devin astfel libere să-ṣi găsească noi proprietari. În foarte multe cazuri, la terminarea vacanṭei, o mulṭime de obiecte ṣi produse alimentare nu mai merită să facă drumul spre casă ṣi ajung, din păcate, la gunoi. Amplasate într-un loc special, aceste obiecte (ṣi produse alimentare) se pot dovedi foarte folositoare pentru alṭi turiṣti care se vor bucura, cu adevărat, să le descopere. De exemplu, cu siguranṭă nu vei mai lua acasă o sticlă cu 100-150 de ml de ulei, dar ea poate fi folosită cu success de altcineva în prepararea unei salate. La fel se poate întâmpla cu punguliṭele de condimente, sticlele de ketchup sau oṭet, pungile cu paste, sare sau zahăr, cartofii, roṣiile, cărbunii de grătar ṣi alte produse de care nu mai ai nevoie. Foarte mulṭi turiṣti care ajung în camping cu rucsacul în spate (deci, în Creta, cu avionul) pentru o vacanṭă de o săptămână sau chiar mai mult ajung să-ṣi cumpere ustensile de bucătărie ṣi articole de plajă doar pentru perioada vacanṭei. Neavând posibilitatea să le înghesuie în geamantanul de cală, le abandonează împreună cu bileṭelul ‘free to take’ în ultimul camping înainte de a pleca acasă. Aṣa se face că în unele campinguri am văzut abandonate (în astfel de locuri speciale ṣi nu aruncate la gunoi) castroane din plastic, tigăi, căni, linguri de lemn, ibrice de cafea, scaune pliante ṣi multe altele. Chiar dacă un astfel de loc nu există în campingul tău, nu ezita să alegi tu unul ṣi să fii primul care donează obiecte nefolositoare.

Camping Mithimna Crete donation area

–         Dacă sejurul tău depăṣeste 5-6 zile într-un singur camping, trebuie să fii foarte atent în momentul în care îṭi alegi locul de campare. Nu îṭi aṣeza niciodată cortul pe iarbă verde pentru că aceasta începe să se usuce, să mucegăiască ṣi să miroasă urât după 5-6 zile în care stă acoperită. Mai bine alege un loc în care iarba este deja uscată sau nu este iarbă deloc. Ṣtiu că poate părea foarte tentant ṣi plăcut să te aṣezi într-un loc în care iarba este verde, proaspătă ṣi înaltă ṣi chiar poṭi face aṣa ceva pentru 3-4 zile, dar nu mai mult.

–        Dacă vacanṭa ta cretană implică mai multe mutări în diferite campinguri, poṭi benefinia de anumite reduceri oferite de Uniunea Proprietarilor de Campinguri din insulă. Nu uita să ceri pliantul tău pentru reduceri – în primul camping în care te cazezi – ṣi apoi să umpli spaṭiile speciale cu ṣtampile din toate campingurile prin care treci. Dacă ai adunat ṣase stampile (din campinguri diferite) poṭi beneficia de o noapte gratuită într-un camping la alegere. Acelaṣi pliant îṭi oferă ṣi alte reduceri, atunci când combini mai multe campinguri partenere.

–         În câteva campinguri pe care le-am mai vizitat pâna acum în Europa, ne-am confruntat cu o problemă majoră – ṭânṭarii ( de exemplu, în Campingul Serenissima din Marghera, Veneṭia ṣi în Campingul Due Laghi de pe malul Lacului Annone, din Nordul Italiei). În Creta, nu ne-au deranjat aproape deloc. O altă insectă ne creat ceva probleme, dar doar pentru câteva zile, până ne-am obiṣnuit cu ea ṣi am acceptat-o ca parte integrantă din peisajul Cretan (citeṣte mai mult despre această insectă aici).

–         Dacă vacanṭa ta este mai lungă de o săptămână, poṭi chiar negocia preṭul ṣederii tale, mai ales dacă plata pentru tot sejurul se face cu bani cash.

GALERIE FOTO

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

4 Responses to “Vacanṭă cu cortul în insula Creta – iulie 2014”

 1. anda says:

  waw… cel mai complet ghid despre campat in Creta

  • calatoriprinlume says:

   Creta este una dintre putinele zone din Europa in care se mai poate campa pe plaja, in locuri neamenajate – daca acest lucru nu este interzis prin anunturi – dar campingurile sunt, intr-adevar, foarte bine organizate si ieftine.

 2. Cornelia says:

  Buna ziua! Am si eu o intrebare: cat costa ca sa ajungi cu masina pe insula Creta? Mi s-a parut foarte interesant acest articol si m-ar tenta cateva zile cu cortul. Multumesc!

  • calatoriprinlume says:

   Buna, Elena,
   Scuze pentru intarziere. Ferry-ul este destul de scump pentru a merge din Pireus spre insulele grecesti. Spre Creta, cel mai mic tarif este in jur de 85 de euro – pentru o masinuta mica – dar creste in functie de lungimea masinii. Sunt sigura ca grecii au scumpit tarifele si vara aceasta – asa cum obisnuiesc de cativa ani – dar trebuie sa cauti informatii mai actualizate direct pe site-urile companiilor de ferry. Pentru o vacanta de doar cateva zile, este mult mai avantajos sa mergi fara masina si sa inchiriezi acolo. Noi am stat in Creta o luna si de aceea a fost mai avantajos sa mergem cu masina proprie. Va dorim vacanta frumoasa!

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)