Un nou botez pe mare – Jurnal de Bord HS Bach

Jurnal de bord HS BACH


Sȃmbătă, 1 iunie 2013

          Toată lumea a depus efort pentru ca ziua de vineri să fie specială şi rezultatele s-au văzut. Filipinezii au muncit şi alaltăieri la costume şi accesorii, chief-ul le-a prezentat un plan de acţiune în funcţie şi de propunerile lui Cristi şi pȃnă la ora 15 toate erau aranjate. Melodie era foarte emoţionată mai ales din cauza faptului că nu avea niciun fel de idee despre cum va decurge totul şi cȃţiva ofiţeri o speriaseră în seara precedentă cu multe povestiri de la alte petreceri de botez la care au fost ei martori.
          Cȃteodată, aceste ritualuri de botez se transformă în adevărate dovezi de barbarie, frustare şi răzbunare din partea celor care organizează (comandant şi chief) şi care se răsfrȃng asupra bieţilor marinari care aşteaptă să-şi primească binecuvȃntarea lui Neptun. Unii comandanţi vor să-şi demonstreze superioritatea şi puterea absolută asupra tuturor şi pun la cale fel de fel de momente penibile, umilitoare şi chiar batjocoritoare care pot transforma întregul ritual într-un coşmar pentru cei în cauză. Probabil că aceşti comandanţi vor să se răzbune pentru momentele de coşmar pe care le-au trăit la începutul carierei lor cȃnd au primit şi ei botezul de la alţi lupi de mare care nu au fost prea blȃnzi. Am auzit şi eu poveşti înfricoşătoare – de la stropiri cu păcură, pȃnă la adevarate băi cu vopsea şi ulei – dar nicioadată nu am văzut aşa ceva şi, chiar dacă ar fi existat această posibilitate, nu aş fi fost interesantă să privesc şi să mă distrez pe seama suferinţei altora. Niciodată nu mi-au plăcut glumele proaste şi niciodată nu voi încuraja sau tolera aşa ceva în jurul meu. Pȃnă acum am avut noroc. Singurul botez pe mare la care am luat parte pȃnă acum a fost propriul meu botez şi ziua aceea a fost specială pentru mine şi de neuitat (povestea aici).  Mă bucur că nu voi fi niciodată pusă în situaţia să particip la un alt fel de botez marinăresc dacă nu mi se pare că se încadrează în limitele bunului simţ şi al măsurii. Botezul pe mare este un ritual important în viaţa unui marinar şi trebuie să rămȃnă în amintirea tuturor ca ceva plăcut, care sa te facă să zȃmbeşti  (de ce nu?) şi peste mai mulţi ani cȃnd priveşti pozele sau filmuleţele legate de eveniment.
          De la botezul meu, am tot aşteptat să mai particip la un botez pe mare, dar nu am mai avut ocazia pȃnă acum. Pe toate vapoarele pe care am mai fost toţi marinarii erau deja botezaţi sau, cel puţin, aşa pretindeau. Ocazia s-a ivit acum pentru că avem la bord un cadet punte care se află pentru prima oară pe mare. Mai avem, pe deasupra, şi o pasageră franţuzoaică – Melodie– tȃnără, excentrică şi nonconformistă care se află tot pentru prima oară pe mare şi care şi-a dorit un astfel de botez.
          Botezul fusese iniţial programat săptămȃna trecută, dar vremea urȃtă ne-a împiedicat şi ne-a dat peste cap planurile. Aşa că totul a fost reprogamat pentru ziua de ieri, vremea a ţinut cu noi şi ne-a răsfăţat chiar cu peste 30 de grade şi cu o uşoară briză.

         După mai multe pregătiri la care au participat majoritatea celor din echipaj, la ora 15 totul era gata pentru start. În  afară de cei doi în cauză, toţi ceilalţi cunoşteam planul de derulare al evenimentului, cu paşii şi orele exacte. Planul arăta cam aşa – cei doi sunt ‘răpiţi’ de către piraţi şi legaţi de mȃini, duşi la prova, unde sunt predaţi lui Neptun pentru a primi botezul apei şi certificatele de naştere sub un nou nume. Alte cȃteva amănunte au fost adăugate pe parcurs la sugestia comandantului şi a chief-ului.
         La ora 15.25 m-am dus pe comandă, hotărȃtă să stau la pȃndă cu camera foto pregătită, dar am fost şi eu luată un pic prin surprindere cȃnd am ieşit de pe culoar şi m-am trezit faţă în faţa cu ‘piraţii‘. Îi ţineam minte de acum cinci ani, erau aproape identici cu cei care au încercat să mă ‘răpească’ şi pe mine în ziua botezului meu, dar s-au limitat doar la a mă speria. Ce bine cȃnd putem glumi pe tema asta şi piraţii noştri nu sunt decȃt nişte oameni de treabă deghizaţi. Nu-mi doresc să ajung vreodată să văd în faţa mea nişte piraţi adevăraţi, cu mitraliere în loc de săbii din carton, cu cagule pe faţă şi somalezi, pe deasupra. Sper să rămȃnem întotdeauna doar la stadiul de joc, să putem glumi şi apoi să ciocnim un pahar de vin împreună pentru a sărbători.
         Cei trei ‘piraţi’ au intrat pe comandă, l-au prins pe cadet, l-au legat şi erau gata să plece cu el cȃnd a apărut şi pasagera noastră, foarte speriată la început, dar foarte entuziasmată şi zȃmbitoare, apoi.

IMG_7632a

IMG_7641a

                  A fost prinsă şi ea, legată cu aceeaşi funie, apoi condusă pe scări în jos, pȃnă la puntea principală şi de acolo pe îngustul culoar de trecere spre prova. 

IMG_7648a
                  Cȃţiva membri din echipaj, curioşi să vadă procesiunea, s-au alăturat grupului şi i-au urmat pe ‘captivi’, susţinȃndu-i, din cȃnd în cȃnd, sau întărȃtȃndu-i pe piraţi. Prima baie a venit după numai 100 de metri şi a fost descrisă de Melodie (pasagera noastră) ca fiind ‘o ploaie mult aşteptată’. Nu fusese o ploaie adevărată, ci o găleată de apă de mare ( 30 de grade) aruncată dintr-un punct strategic direct peste cei doi actori principali legaţi la ochi. Nu au avut timp să se dezmeticească din prima stropeală că a doua a şi urmat după numai 50 de metri. De data asta mult mai bine plasată, găleata cu apă şi-a atins scopul şi a fost descrisă de aceeaşi Melodie ca fiind ‘un uragan’.

IMG_7667a

         

          Uzi leoarcă, dar foarte bine dispuşi, cei doi au ajuns la prova unde erau aşteptaţi de Neptun şi ajutorul acestuia. Neptun a citit certificatele de botez pentru fiecare în parte, cu numele lor vechi şi cu noile nume de oameni ai mării şi i-a invitat pe cei doi să se scufunde singuri în ‘cristelniţa’ dinainte pregătită, acum sub forma unei piscine gonflabile de 30 de cm adȃncime şi doi metri lungime. Apa era atȃt de caldă, încȃt cei doi s-au scufundat şi apoi nu au vrut să mai iasă, au rămas acolo mai multe minute, bălăcindu-se ca nişte copii. Într-o astfel de piscină nu ai cum să nu te comporţi ca un copil. Aşa că, toată lumea i-a lăsat în pace să se joace în apa caldă de 30 de grade, iar cȃnd chief-ul a considerat că bălăceala a fost suficientă, a pus punctul pe ‘i’, asezonȃnd toată distracţia celor ‘mici’ cu o adevărată baie cu şampanie (ei bine, nu şampanie adevărată, ci doar vin spumos). La final, au fost înmȃnate certificatele şi tot grupul i-a felicitat pe cei doi marinari şi i-a primit în mijlocul lor ca pe nişte adevăraţi oameni ai mării, demni şi neînfricaţi.

IMG_7694a

IMG_7714a
         
IMG_7731a

 

IMG_7736a

 

IMG_7765a

         

          Atmosfera a fost foarte destinsă, de adevărată sărbătoare, iar botezul s-a încheiat cu o petrecere ca în poveşti ce nu a ţinut trei zile şi trei nopţi, ci doar cȃteva ore – cu barbeque, muzică, Karaoke şi voie bună.

 Party baptism HS Bach

 

Karaoke party baptism HS Bach
         
          Viaţa de marinar este foarte grea, dar o putem face mai plăcută la bord şi astfel de evenimente sunt tocmai potrivite pentru a ne mai descreţi frunţile şi pentru a ne face să uităm pentru cȃteva minute dorul de casă şi de cei dragi. O zi de naştere sau un botez, o sărbătoare naţională sau un Crăciun, toate sunt momente pe care ţi le-ai dori să le petreci, cu siguranţă, în altă parte, alături de familie şi de prieteni. Dar, cȃteodata, aşa ceva nu este posibil şi trebuie să te adaptezi. Trebuie să încerci să iei ceea ce este mai frumos din jurul tău, să te bucuri de tot ce este frumos şi să împarţi momentele frumoase cu ceilalţi pentru că, vrȃnd-nevrȃnd, pentru cȃteva luni, echipajul este familia ta de pe mare. Şi nu depinde decȃt de tine să-ţi înfrumuseţezi zilele triste şi să te bucuri alături de ceilalţi de aceste momente unice, ce pot părea simple jocuri de copii. Nu strică să te laşi purtat de val şi să te mai relaxezi din cȃnd în cȃnd, iar dacă asta înseamnă să te bălăceşti într-o piscină conflabilă sau doar să-i priveşti pe alţii cum fac aşa ceva, atunci nu-ţi rămȃne decȃt să spui : ‘let the show begin’.
Galerie foto:
Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Un nou botez pe mare – Jurnal de Bord HS Bach”

  1. Mioara Danilovici says:

    Foarte emotionant si frumos redat acest moment placut din viata marinarilor.Sunt clipe care nu pot fi uitate!!! Totul e sa stim sa ne bucuram si sa ne facem viata utila si frumoasa,oriunde am fi.Felicitari,Oana,pentru ca ai participat si tu la organizarea botezului si ne-ai povestit si noua!

  2. Anonymous says:

    Mi-a placut mult botezul-am inteles ca v-ati distrat bine si cu folos(vezi poza cu gratarul).Este bine cand echipajul este unit.Toata lumea este bine dispusa si vesela.Va doresc cat mai multe zile frumoase si intamplari placute.Domnul comandant sa poata dirija totul ca sa fie o calatorie cat mai reusita

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)