Turist în Santorini

Cu vapoarele de croazieră, cu yachturile private, cu avionul sau cu ferry-urile, câteva milioane de turiṣti ajung în insula Santorini în fiecare an ṣi numărul lor creṣte continuu.

Cei mai mulṭi dintre ei ajung aici la bordul navelor de croazieră care poposesc în portul Athinios. În perioada de full sezon (iulie-septembrie), cel puṭin cinci nave de pasageri sosesc în insulă în fiecare zi, aducând în medie 15.000 de turiṣti care iau cu asalt străzile, plajele, restaurantele ṣi magazinele de la primele ore ale dimineṭii ṣi le părăsesc abia la apusul soarelui. Pentru aceṣti turiṣti, Santorini nu înseamnă altceva în afară de oraṣul capitală Fira, vulcanul, o plimbare pe una dintre plajele de pe coasta Sudică sau Sud-Estică ṣi o vizită la Oia. Cu o bună organizare – ṣi, în general, aceṣti turiṣti sunt foarte bine organizaṭi – se pot atinge toate aceste obiective în ~ 10 ore ṣi chiar să mai rămână timp ṣi pentru o cină romantică la apus de soare. Din păcate, încorsetaṭi la maximum în programe ṣi trasee foarte stricte, pasagerii de pe vapoarele de croazieră – care aleg să viziteze insula în cadrul unui tur organizat (cu autocare ṣi ghizi dinainte stabiliṭi) – nu au foarte multe variante de ales ṣi ajung cu toṭii să calce mereu pe aceleaṣi urme, lăsate de turiṣtii din ziua precedentă. Nimeni nu se abate de la regulă, nimeni nu iese din ritm ṣi toṭi sunt plimbaṭi de la un obiectiv turistic la altul, în mare viteză ṣi fără a simṭi atmosfera ṣi farmecul locului. În fiecare dimineaṭă, se îmbarcă în autocare ṣi pornesc bucuroṣi la drum ṣi, în fiecare seară, aproape de apusul soarelui, se aṣază la aceeaṣi coadă veṣnică la teleferic pentru a coborî în Old Port. Câteodată, coada este atât de lungă încât mai mult de două ore sunt necesare pentru a reuṣi, în sfârṣit, să coboare cu telefericul – doar pentru că aṣa scrie în program. În acelaṣi timp, ar putea foarte bine să coboare scările spre Old Port pe jos – în ~ o jumătate de oră – fără să se grăbească, făcând chiar ṣi popasuri ṣi cu o superbă panoramă în faṭă.

Puṭin mai norocoṣi sunt turiṣtii care ajung în Santorini cu vapoarele de croazieră, dar aleg să viziteze insula pe cont propriu. Au, astfel, libertatea de a alege propriul ritm de miṣcare, numărul de obiective turistice ce merită, cu adevărat, vizitate – ṭinând cont de timpul disponibil – ordinea de vizitare a acestora ṣi calea de întoarcere spre port. Mai mult decât atât, o astfel de excursie – pe cont propriu – este avantajoasă ṣi din punct de vedere financiar.

( O excursie organizată costă ~ 40 de euro/persoană ṣi include transport cu autocarul ṣi ghid – telefericul se plăteṣte separat. Dacă alegi să vizitezi insula pe cont propriu, poṭi închiria o maṣină cu 25-30 de euro – sau un scuter cu 10-15 euro – ṣi să străbaṭi insula în lung ṣi în lat după bunul tău plac. La finalul zilei, după ce returnezi maṣina, încă mai ai timp să te plimbi puṭin pe străduṭele înguste din Fira, să priveṣti apusul ṣi să cobori la vale spre port – fie cu telefericul, fie pe scări.)

O altă categorie de turiṣti aleg insula Santorini ca ‘scenă’ de desfăṣurare a ceremoniei de căsătorie (civilă sau religioasă) sau doar pentru filmări ṣi ṣedinṭe foto profesioniste prilejuite de acelaṣi eveniment. Turismul pentru nunṭi a luat amploare în ultimii 5-6 ani, dar a devenit acum aproape o industrie ce pare să se dezvolte exponenṭial, de la un an la altul. În urmă cu zece ani, majoritatea cuplurilor care alegeau să se căsătorească pe una dintre terasele cu vedere la vulcan erau de naṭionalitate greacă. Acum, paleta naṭionalităṭilor este foarte largă, majoritari fiind britanicii ṣi nordicii. În ultimii doi ani, din ce în ce mai multe cupluri asiatice – din China ṣi Coreea – plătesc bani mulṭi pentru a-ṣi umple albumul de nuntă cu fotografii realizate în Santorini. Au apărut deja agenṭii de turism specializate în acest tip de turism – pentru chinezi – care oferă pachete turistice de 3 zile, cu cazare în trei zone diferite ale insulei, echipă de fotografi profesioniṣti (de obicei, doi fotografi ṣi un cameraman), make-up artist, hair stylist ṣi chiar domniṣoare de onoare îmbrăcate în rochii închiriate. Cel mai ieftin astfel de pachet costă 1000 de euro – doar partea legată de ṣedinṭele foto – ṣi se poate cumpăra cu minimum un an în avans.

( Nu ṣtiu dacă acesta este un lucru bun sau rău, nu sunt în măsură să judec în ce proporṭie această ‘industrie a nunṭilor’ va influenṭa negativ turismul dedicat celorlalte categorii de vizitatori, dar o schimbare am observat ṣi nu mi-a plăcut deloc. În urmă cu zece ani – chiar ṣi în urmă cu ṣapte ani – foarte puṭine locuri în insulă erau exclusiviste. Ṣtiam asta ṣi mi se părea normal. Bineînṭeles că un turist milionar ṣi extravagant are voie să rezerve doar pentru el un restaurant întreg, un hotel sau chiar o stradă întreagă, dacă asta vrea. Aṣa ceva se întâmplă în întreaga lume ṣi chiar multe zone – în special în insulele tropicale – sunt exclusiv vizitate de turiṣtii bogaṭi ṣi prohibite pentru turiṣtii de rând. În Santorini există astfel de locuri de foarte mulṭi ani. Nu am avut niciodată curiozitatea să le văd ṣi nici să mă apropii de ele pentru că înṭeleg importanṭa respectării dreptului la intimitate. Din păcate, din ce în ce mai multe astfel de locuri apar în insulă de la un an la altul ṣi nu pentru a oferi intimitate vreunui turist bogat, ci pentru a asigura spaṭiul necesar ṣedinṭelor foto pentru că aceste spaṭii trebuie să fie neapărat complet nepopulat ṣi cu vedere la vulcan. Multe dintre locurile preferate de turiṣti pentru a admira vulcanul – cunoscute ṣi semnalate prin anunṭul ‘Best View’ – au fost închise – îngrădite ṣi însemnate cu ‘Private property’ – fiind folosite acum doar o dată pe zi pentru ~ o oră de ṣedinṭă foto, la apus de soare. În urmă cu zece ani, accesul în astfel de locuri era liber pentru toată lumea ṣi parcă atmosfera era mai veselă ṣi mai sinceră atunci când mireasa ṣi mirele se fotografiau ṣi îṣi spuneau jurămintele de iubire în mijlocul unei mulṭimi de necunoscuṭi.

Turist Santorini– Nunta in Santorini, 2006 – Turist Santorini– Nunta in Santorini, 2006 –

Acum, am fost foarte dezamăgită să văd locul meu preferat de la Best View închis între gardurile zidite ale unui hotel de lux – specializat, cu siguranṭă în pachete turistice de tip ‘wedding in Santorini’. În 2006 ṣi în 2009, ne plimbasem nestingheriṭi pe acea terasă, participasem – ca spectator, bineînṭeles – la o frumoasă ceremonie religioasă pentru căsătoria unui cuplu mixt – ea grecoaică, el britanic – ṣi admirasem mai multe apusuri de soare, alături de alṭi turiṣti, romantici ca ṣi noi. De data asta, nu am mai putut face acelaṣi lucru, dar nici nu ne-am dat bătuṭi în totalitate.

Turist in Santorini– Best view, Santorini – 2016 – Turist in Santorini

Nu îmi doream decât o singură fotografie în acel loc – toate cele trei vacanṭe precende ale noastre includ câte o fotografie în acel loc – ṣi nu aveam de gând să plec acasă fără ea. Aṣa că, profitând de un moment de neatenṭie din partea paznicului, am sărit cu uṣurinṭă zidul alb, am alergat în locul cu pricina ṣi soṭul meu a realizat acea fotografie pe care mi-o doream atât de mult … bine, una nu a fost suficientă, dar aparatul foto ṣi-a făcut treaba.)

– Cea mai norocoasă ṣi fericită categorie de turiṣti este alcătuită din acei turiṣti care aleg această insulă ca destinaṭie de vacanṭă de vară – pe cont propriu – fără planuri ṣi programe dinainte stabilite, dar cu inima ṣi sufletul deschise să cunoască, să descopere ṣi să îndrăgească. Întreaga insulă poate fi străbătută de la un capăt la celălalt în maximum 3 zile – timp în care se pot vizita toate plajele, dar ṣi alte obiective turistice (Akrotiri, Pirgos, Vulcanul, insula învecinată Thirassia), oraṣele Fira, Oia, Firostefani ṣi Imerovigli, se pot face plimbări cu bărcile la plaje greu accesibile, degustări de vinuri, plimbări cu yachturile în împrejurimi sau chiar sporturi nautice. Serile se petrec întotdeauna în mijlocul aglomeraṭiilor – la terase cu muzică live – sau într-un mediu romantic, liniṣtit ṣi cu vedere spre Vulcan. O vacanṭă mai lungă poate oferi ore prelungite de bălăceală ṣi relaxare pe toate plajele – amenajate sau nu – ṣi în toate apele – adânci ṣi foarte adânci – satisfacṭia admirării apusului de soare din mai multe locuri diferite – Fira, Oia, Far, Akrotiri, Ammoudy Bay, Vulcan, Thirassia – dar ṣi posibilitatea unor plimbări pe străduṭe albe ṣi înguste în principalele oraṣe – Fira ṣi Oia (mai multe aici ṣi aici).

Foarte puṭini turiṣti au norocul să treacă dincolo de aceste faze de comunicare ṣi comuniune cu insula pentru că foarte puṭini ajung să petreacă aici mai mult de o săptămână – zece zile. Abia atunci începi să-i cunoṣti aromele, secretele ṣi farmecul, să simṭi că aparṭii locului, să vezi cu sufletul mai mult decât pot vedea ochii, să savurezi fiecare clipă trăită în insulă ṣi să visezi apoi la ea mult timp după ce vacanṭa s-a încheiat.

După mai multe astfel de vizite ajungi să te simṭi ca ‘acasă’, ajungi să cunoṣti fiecare stradă ṣi fiecare golfuleṭ, începi chiar să te bucuri văzând cum creṣte insula de la un an la altul, să suferi sincer când ceva este schimbat (în rău) ṣi să-ṭi doreṣti să te reîntorci mereu nu pentru o nouă vacanṭă, dar pentru că îṭi este, pur ṣi simplu, dor de acest pământ.

Fiecare este liber să-ṣi aleagă modul în care doreṣte să facă cunoṣtinṭă cu insula Santorini ṣi nu numai durata vacanṭei poate stabili tipul de relaṭie ṣi nivelul de comuniune cu aceasta, dar ṣi gradul nostru de acceptabilitate, deschidere ṣi toleranṭă, capacitatea de adaptare ṣi dorinṭa de integrare într-o natură cu totul specială.

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to “Turist în Santorini”

  1. Adi L. says:

    Am vizitat si eu insula. Merge pentru o zi 🙂

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)