Santorini, din nou

Santorini

Se spune că numai oamenii bogaṭi îṣi permit să petreacă vacanṭele în acelaṣi loc de mai multe ori, în timp ce noi, ceilalṭi, trebuie să alegem cu mare grijă locurile de vacanṭă ṣi să încercăm să vizităm cât mai multe zone diferite în numărul limitat de zile de vacanṭă din timpul unui an ṣi în limita bugetului. Este adevărat. Planeta noastră este atât de largă încât mai multe vieṭi nu ne-ar ajunge să o străbatem toată, dar nicio singură viaṭă, dacă am alege doar acele locuri cu adevărat spectaculoase. Ṣi atunci de ce din nou Santorini?

Răspunsul este foarte simplu. Santorini este pentru noi un loc special – alături de Veneṭia – în care alegem să ne întoarcem mereu, la un anumit interval de timp, pentru a trăi ṣi retrăi la nesfârṣit acelaṣi vis, aceeaṣi poveste de iubire eternă, proiectată pe frumuseṭea ṣi unicitatea acestui ‘paradis’ terestru.

Majoritatea celor care vizitează Santorini nu văd insula decât prin intermediul camerelor de fotografiat care se declanṣează continuu pentru a imortaliza orice miṣcare – fiecare fază a apusului de soare privit de la Best View, fiecare val ce se loveṣte de stâncile din Golful Armeni sau fiecare pietricică colorată de pe plaja de la Kamari. Un tur complet al insulei se poate face într-o zi – cu o maṣină închiriată sau un atv – ṣi cei ~ 15.000 de turiṣti care ajung aici în fiecare zi, la bordul navelor de croazieră, ṣtiu foarte bine acest lucru. Toṭi recunosc că insula este foarte frumoasă, că apusul de soare este spectaculos ṣi marea are o culoare aparte în jurul vulcanului, dar foarte puṭini ajung să vadă mai mult decât atât.

Noi suntem mai norocoṣi. După patru vacanṭe în Santorini – însumând în total ~ 45 de zile – putem spune, cu mâna pe inimă, că îi cunoaṣtem secretul. Îi ṣtim toate străzile ṣi toate satele, toate golfurile ṣi toate plajele. Mai mult decât atât, îi ṣtim ṣi acele locuri ascunse – ‘secrete’ bine păstrate – din care să poṭi privi cel mai frumos apus de soare – un Best View nemarcat prin semne ṣi săgeṭi – cele mai ieftine ṣi bune taverne, cele mai ieftine centre de închiriat scutere/atv-uri ṣi cele mai lăturalnice drumuri care ajung, în final, în acelaṣi loc.

Cu toate acestea, fiecare vizită ne aduce mereu ceva nou, ne ajută să descoperim un ‘ceva’ nemaivăzut, ne învaṭă să iubim din ce în ce mai mult acest pământ cu atât mai mult acum, când farmecul lui este în pericol să se risipească în tropotul picioarelor unor turiṣti mult prea grăbiṭi să-l fotografieze, dar prea puṭin interesaṭi să-l trăiască, să-l respire ṣi să-l simtă cu sufletul ṣi cu inima.

În ciuda valului crescând de turiṣti asiatici care au luat cu asalt insula în ultimii ani, încercând să o transforme într-o destinaṭie ‘high class’ ce trebuie bifată pe harta turistică europeană – alături de Paris, Milano ṣi Barcelona – Santorini reuṣeṣte încă să impresioneze profund atât pe cei care îl vizitează pentru prima dată, dar ṣi pe ‘veterani’. Nu de puṭine ori am auzit adevărate strigăte de uimire în faṭa tabloului mirific al unui apus de soare în spatele vulcanului, în faṭa imaginii simple a ‘monstrului’ ce doarme în mijlocul insulei – la orice oră din zi – sau în faṭa unei aglomerări de case albe aṣezate în terase ṣi colorate în nuanṭe roṣietice-aurii de razele calde ale aceluiaṣi apus.  ‘Waaw’, ‘Amazing’, ‘Incredible’, ‘Formidable’ … sunt doar câteva dintre cuvintele pe care le pot rosti unii oameni la vederea acestui peisaj mirific … Alṭii rămân fără cuvinte, pentru că, de fapt, în faṭa unui asemenea tablou, cuvintele sunt de prisos ṣi doar tăcerea este cea care ne aduce în comuniune perfectă cu natura înconjurătoare.

Santorini

volcano-view-santorini

view-towards-fira-santorini

Santorini

Santorini

Ṣi nouă încă ni se mai întâmplă aṣa ceva – prima oară când revedem insula, după o absenṭă mai lungă, dar ṣi a doua sau a treia oară, când deja ne-am reobiṣnuit cu imaginea. Aceleaṣi sentimente ne încearcă de fiecare dată când ajungem faṭă în faṭă cu simbolurile care au adus faimă insulei ṣi care atrag an de an milioane de vizitatori din cele mai îndepărtate colṭuri ale pământului. Aceeaṣi bucurie o simṭim de fiecare dată când vaporaṣul se apropie de insulă ṣi zărim primele creste albe de la Oia ṣi aceeaṣi tristeṭe ne încearcă întotdeauna când ne luăm rămas bun, neṣtiind niciodată pentru cât timp.

Santorini reprezintă pentru noi acelaṣi ‘paradis’ pe care l-am descoperit în urmă cu 14 ani ṣi pe care îl redescoperim, de fiecare dată la fel, dar cu alṭi ochi – din ce în ce mai maturi ṣi mai ‘înṭelepṭi’ – la fel ca prima iubire,  care nu se uită niciodată, ṣi care, în cazul nostru, fiind singura ṣi ultima, creṣte mereu, cu fiecare an care trece, cu fiecare clipă care se adună. Ne-am îndrăgostit de Santorini la prima vedere – în urmă cu 14 ani – ṣi ne îndrăgostim ṣi noi, de fiecare dată. Ne îndrăgostim atunci când privim apusul, mână în mână, fără să scoatem niciun cuvânt, ne îndrăgostim atunci când alergăm nebuni pe un scuter de la Red Beach la Kamari, ne îndrăgostim mereu când urcăm pe străduṭele înguste din Fira sau Oia ṣi apoi ne întoarcem mereu să privim apusul ṣi să ne încărcăm cu energia vulcanului.

Santorini reprezintă, pentru noi, un ‘paradis’ al iubirii – în ciuda faptului că nu aici am călătorit prima oară în doi ṣi nu aici ne-am petrecut luna de miere – dar pe el l-am ales ca martor al iubirii noastre ṣi acum, pentru aniversarea majoratului în doi.

Santorini forever

Santorini

Puṭini înṭeleg ce este, de fapt, Santorini. Santorini nu este – sau nu ar trebui să fie – o destinaṭie de vacanṭă pentru familiile cu copii care caută bălăceală, distracṭie ṣi sporturi nautice. Santorini nu este o insulă înconjurată de o  mare de azur ṣi presărată cu plaje întinse ṣi albe – nici nu are cum, ṭinând seama de natura ei vulcanică. Santorini este un loc special, în care oamenii se simt mai buni, mai frumoṣi ṣi mai puternici pentru că iubesc ṣi recunosc iubirea în fiecare apus de soare, în fiecare piatră – neagră, roṣie, albă sau de altă culoare – răspândită pe plajele ei renumite (sau nu), pe fiecare străduṭă îngustă care urcă la Fira sau coboară spre Old Port, în fiecare zâmbet al persoanei dragi ṣi în fiecare clipă de tăcere sublimă. Santorini este o destinaṭie romantică ce trăieṣte doar pentru iubire ṣi creṣte de la o zi la alta datorită iubirii acumulate în mii ṣi mii de declaraṭii de dragoste în toate limbile pământului.

Acesta este Santorini pentru noi ṣi sperăm că mulṭi dintre voi simṭiṭi la fel. Dacă încă nu aṭi avut norocul să faceṭi cunoṣtinṭă cu acest loc special, vă dorim să-l descoperiṭi cu sufletul ṣi cu inima – înainte de a-l fotografia din toate unghiurile ṣi la toate orele – ṣi să-i simṭiṭi pulsul, energia ṣi farmecul.

Poate fi greu – în special în timpul sezonului care ṭine aici din iunie până în septembrie – dar nu imposibil. Încercaṭi să priviṭi dincolo de lentila aparatului foto ṣi să vă lăsaṭi acaparaṭi de magia locului. Străbateṭi insula de la Nord la Sud de mai multe ori ṣi pe mai multe drumuri, admiraṭi apusul pe Vulcan din cât mai multe locuri posibile pentru a avea perspective diferite asupra aceluiaṣi ‘monstru’ nemiṣcat, lăsaṭi-vă duṣi de mulṭime pe străduṭele întortocheate din Fira ṣi Oia, scăldaṭi-vă în apele fierbinṭi de la Hot Springs, dar ṣi în abisul din Golful Armeni, încălziṭi-vă pe nisipul negru de la Perissa, dar ṣi pe cel roṣu de la Red Beach ṣi vizitaṭi neapărat vulcanul –  ‘vinovatul’ principal al acestei minuni.

Încercaṭi să priviṭi dincolo de aglomeraṭia ṣi ‘comercializarea’ peste limite a fiecărei porṭiuni de pământ santorinez, fiṭi răbdător în trafic ṣi la cozile de la tavernele de tip fast food care vând gyros pe bandă rulantă, fiṭi binevoitori cu micii întreprinzători care încearcă să profite de pe urma turiṣtilor grăbiṭi, aruncând preṭuri exagerate la magneṭii de frigider sau pentru atv-urile de închiriat. Veṭi descoperi astfel că încă mai există locuri secrete – în care apusul se poate admira în liniṣte ṣi pe îndelete, în care magneṭii se vând cu doar 1 euro ṣi preṭurile la închirieri de tot felul se pot negocia. Veṭi vedea că majoritatea localnicilor au rămas la fel de prietenoṣi, ospitalieri ṣi mereu dispuṣi să te ajute – în ciuda tentaṭiilor de tot felul care vin odată cu vapoarele de croazieră sau cu yahturile de milioane de euro ce vizitează insula zi de zi.

Santorini oferă fiecărui vizitator exact ceea ce acesta îṣi doreṣte ṣi depinde doar de noi să primim ceea ce ni se oferă cu inima deschisă ṣi cu maturitatea unui turist înṭelept.

Pentru unii, Santorini înseamnă doar plajă ṣi distracṭie de noapte în cluburile exclusiviste (sau nu) din Fira, pentru alṭii apusuri de soare ṣi nopṭi de iubire. Unii turiṣti se închid între pereṭii spaṭiilor de cazare luxoase ṣi se mândresc cu priveliṣti unice de pe terasele lor largi cu vedere spre Vulcan, alṭii sunt fericiṭi că dorm sub cerul liber, în campingurile din Fira sau Perissa ṣi pot admira acelaṣi Vulcan, la orice oră din zi ṣi din noapte. Unii turiṣti se mulṭumesc cu vizite de 10-12 ore – timp în care aleargă la propriu dintr-un capăt în celălalt al insulei pentru a vedea cât mai mult, pentru a fotografia cât mai mult. Alṭii preferă să stea ore în ṣir nemiṣcaṭi, cu ochii aṭintiṭi spre Vulcan – sau spre oricare alt element-simbol al insulei – pentru a simṭi mai mult decât a vedea, pentru a trăi, a respira ṣi a iubi.

Santorini există pentru fiecare dintre noi ṣi nu ne rămâne decât să-l descoperim aṣa cum putem, cum suntem în stare ṣi cum merităm.

Pentru noi, Santorini înseamnă ṣi va însemna mereu acelaṣi lucru: un ‘paradis’ al tinereṭii care ne-a călăuzit drumul spre maturitatea iubirii ṣi spre care vom păṣi îmbrăṭiṣaṭi, până la final.

Ne vom întoarce în Santorini? Poate că da, poate că nu. Cu siguranṭă, în vise ṣi în sutele de fotografii ṣi filmuleṭe pe care le-am luat acasă pentru a le împărtăṣi cu ceilalṭi sau pentru a le ṭine secrete. Ca prima iubire care nu se uită niciodată ṣi pe care ai vrea să o strigi în gura mare …

Santorini– Best view Zorba’s, 2016 –

Santorini     – Best View Zorba’s 2006 –

Santorini– Oia, Ammoudi Bay, 2006 –

Santorini– Oia, Ammoudi Bay, 2016 –

Santorini– La Far, 2016 –

Santorini– La Far, 2006 –

Santorini– Ammoudi Bay, 2016 –

Santorini – Ammoudi Bay, 2006 –

Santorini– Fira by night, 2006 –

Santorini– Fira by night, 2016 –

Santorini– Red Beach, 2016 –

Santorini– Red Beach, 2009 –

Santorini– Red Beach, 2006 –

Santorini– Oia, 2006 –

Santorini– Oia, 2016 –

Santorini– Best view, 2016 –

Santorini– Best view, 2006 –

Santorini– Apus de soare la Best View, 2016 –

Santorini-Apus de soare la best view, 2006 –

Santorini – Apus de soare, 2006 –

Santorini– Apus de soare, 2009 –

Santorini– Apus de soare, 2016 –

Citiṭi în continuare:

Ghid de vacanṭă în Santorini

Obiective turistice în Santorini

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to “Santorini, din nou”

  1. costica anonimul says:

    vazut.Mi-a placut.Am-fost si eu pe acolo.Ma bucur pentru voi dar si pentru noi

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)