Romblon, Filipine – Top 5

Majoritatea turiştilor petrec ȋn insula Romblon 2-3 zile, timp suficient pentru o vizită la cea mai faimoasă plajă a ei – Bon Bon Beach – şi o excursie cu barca ȋn ȋmprejurimi. Dacă sejurul tău este mai lung de atȃt, vei putea să vizitezi plaja Bon Bon de mai multe ori – la diferite ore din zi pentru a observa modificările aduse peisajului de fazele mareei – dar şi alte plaje de pe coasta de Vest. Vei avea timp să explorezi ȋntreaga insulă, să vizitezi piaţa publică, să priveşti apusul soarelui din diferite puncte, să socializezi cu localnicii, să faci o plimbare cu caiac-ul şi chiar să leneveşti, cu o carte bună ȋn mȃnă, ȋntr-un hamac, la umbra unui palmier. Mai multe informaţii despre Romblon aici.

Top 5 Romblon

1.Bon Bon Beach, Sandbar şi plaja Nonok

Plaja Bon Bon şi limba de nisip care o uneşte de insuliţa Bang-og este, cu siguranţă, cea mai reprezentativă imagine din insula Romblon şi cea care ne-a convins pe noi să vizităm această insulă.

Plaja Bon Bon este o ȋntindere lungă şi relativ ȋngustă de nisip ce se găseşte la ~ 15 minute depărtare de port, fiind unită ȋn colţ de plaja Tiamban, la fel de frumoasă, dar nu la fel de celebră. Ambele plaje sunt lipsite de amenajări de orice fel, dar sunt  flancate de o mulţime de cocotieri şi alte tipuri de boscheţi ce pot oferi adăpost ȋn zilele toride.

Romblon

Romblon

Ȋn zilele ȋn care mareea atinge cotele cele mai ȋnalte (ȋn funcţie de fazele lunii), plaja Bon Bon se leagă, printr-o limbă de nisip, de insuliţa Bang-og. Dacă mareea nu este foarte puternică, limba de nisip nu se descoperă ȋn totalitate,  rămȃnȃnd scufundată ȋn apă ~ 30cm. Chiar şi ȋn aceste condiţii, traversarea ȋn picioare dinspre plajă spre insulă este posibilă, dar trebuie făcută cu grijă. Apa se retrage la maree joasă şi revine la maree ȋnaltă cu viteză foarte mare, ceea ce creează curenţi foarte puternici ce pot pune ȋn dificultate chiar şi pe cei mai buni ȋnotători.

Romblon

Romblon

Apele care scaldă aceste plaje sunt foarte curate, se adȃncesc rapid şi sunt bogate ȋn viaţă marină.

Romblon

O plajă mică şi foarte liniştită se găseşte puţin mai la sud de Bon Bon Beach şi se numeşte Nonok Beach. Această plajă este privată, dar oferă umbrare şi dispune de un mic restaurant. De aici se pot ȋnchiria caiace pentru a explora golful şi pădurea de mangrove din vecinătate.

Romblon

Informaţii utile:

*Bon Bon Beach este o plajă publică, ce poate fi vizitată gratuit. Accesul spre plajă este semnalizat din drumul principal, unde se parchează scuterele/motocicletele. Consumul băuturilor alcoolice este interzis pe plajă;

*Ȋnainte de a vizita Bon Bon Beach Sandbar verificaţi programul cu fazele mareei  (Romblon Tide Timetable);

* Accesul pe plaja Nonok este permis ȋn schimbul unei taxe de 50pesos/persoană.

* Caiacele se pot ȋnchiria cu 200 de pesos/oră (~4$).

 

2.Excursie cu barca

Ȋn NE insulei Romblon se găsesc trei insule ce merită explorate ȋn cadrul unei excursii de o zi, dar şi ca destinaţii pentru o vacanţă mai lungă. Acestea sunt Cobrador, Alad şi Logbon.

Romblon

Ȋn prezent, doar pe insula Alad există spaţii de cazare amenajate ( Alad Resort -1400pesos/noapte). Pe insula Cobrador, există un plan de construire a unui resort, dar, deocamdată, turiştii pot ȋnnopta ȋn corturi, pe plajă sau pot primi găzduire ȋn casele localnicilor.

Excursiile cu barca – de tip Island hoping – se pot rezerva prin intermediul agenţiei de turism din zona portului (Poblacion) sau direct cu propietarii de bărcii. Majoritatea resort-urilor pot organiza astfel de excursii iar preţurile sunt, ȋn general, identice pe toată insula şi foarte puţin negociabile.

Ȋn general, o barcă de 10 persoane – care poate găzdui 4-6 persoane ȋn condiţii foarte bune – se poate ȋnchiria cu 2500 de pesos pentru o excursie care să dureze ~ 8 ore. Plecarea are loc ȋn jurul orei 9 iar ȋntoarcerea nu trebuie să depăşească ora 18.

Dacă plăteşti barca pentru ȋntreaga zi, ai dreptul să-ţi faci propriul traseu şi program, dar nu uita să incluzi ȋn el următoarele puncte:

 • Cel puţin trei opriri ȋn insula Cobrador (una pentru sărituri de pe stȃncă, alta pentru snorkeling şi ȋncă una pentru a lua prȃnzul pe frumoasa plajă acoperită cu nisip auriu). Dacă timpul ȋţi permite şi vȃntul nu este prea puternic pe coasta de est a insulei Cobrador, poţi explora şi această zonă. Vei găsi aici o lagună, cunoscută sub numele de Tinagong Dagat, care merită, cu adevărat, efortul unui drum mai zbuciumat cu barca;

Romblon

Romblon

Romblon

Romblon

 • O oprire la insula Alad pentru a vizita Peştera cu acelaşi nume;

 • Un popas pe insula Logbon – pentru relaxare şi snorkeling.

Dimineaţa, excursia cu barca ar putea ȋncepe cu Plaja Bon Bon şi Sandbar-ul aflate la maree ȋnaltă.

Romblon

Ar putea continua apoi cu insula Cobrador – care este cea mai ȋndepărtată (la ~ 40 de minute de mers) – apoi ar urma insula Alad, iar la final, insula Logbon. Timpii de popas ȋn fiecare loc sunt, ȋn general, de maximum o oră, dar pot fi modificaţi ȋn funcţie de preferinţele fiecăruia. Pe nicio insulă nu există restaurante sau magazine, de aceea fiecare turist trebuie să-şi aducă provizii de mȃncare şi apă pentru ȋntreaga zi (de preferabil ȋn cantităţi suficiente pentru a fi ȋmpărţită şi cu cei doi barcangii).

3.Vizită la carierele de marmură

Insula Romblon este recunoscută ca fiind ‘Capitala marmurei filipineze’ datorită acestei bogăţii naturale care este extrasă din munţii ei pentru a fi exportată apoi ȋn toată lumea, ȋn formă brută sau prelucrată. O vacanţă ȋn insula Romblon nu este completă fără un popas la o carieră de marmură sau ȋntr-unul din satele de meşteşugari răspȃndite  de-a lungul drumului principal, ȋn imediata vecinătate a carierelor. Există două cariere mai mari ȋn insulă – una ȋn nord, aproape de port şi foarte uşor accesibilă ( Cajimos), alta pe coasta de SE.

Indiferent pe care alegi să o vizitezi, vei fi uimit să descoperi ce opere de artă ies din mȃinile artiştilor meşteşugari care sculptează marmura chiar ȋn faţa ta. Dacă intri ȋn vorbă cu ei, vei afla lucruri interesante despre etapele prelucrării marmurei, despre timpul necesar realizării unei statui sau despre viitorii proprietari ai uriaşei table de şah compusă din piese de aproape 1m ȋnălţime.

Romblon

4.Fortăreaţa San Andreas

Construită ȋn secolul al XVII-lea, ȋn timpul ocupaţiei spaniole, dar recent renovată şi inclusă ȋn circuitul turistic al insulei Romblon, Fortăreaţa San Andreas este aşezată pe un deal, chiar ȋn faţa portului, fiind vizibilă de la nivelul străzii principale. Se poate vizita ȋn fiecare zi, ȋntre orele 10 şi 18, ȋn schimbul unei mici donaţii depuse ȋntr-o cutie, la poartă.

Construcţia ȋn sine nu are nimic spectaculos sau măreţ, dar priveliştea care ţi se deschide ȋn faţa ochilor – de ȋndată ce ai ajuns pe zidurile din piatră – este, cu adevărat, minunată.

Romblon

Recomandăm:

-Vizitarea cetăţii la apusul soarelui, pentru o panorama de exceptie asupra oraşului, a portului şi a ȋntregului golf;

Romblon

-Pentru a ajunge sus, există două drumuri de acces – unul presupune urcarea celor 120 de trepte, altul permite folosirea unui triciclu sau a unei motociclete, pe un drum şerpuitor care urcă ȋn serpentine, unele abrupte. Ambele drumuri pornesc din vecinătatea pieţii şi sunt semnalizate prin indicatoare.

 

5.Snorkeling la Agpanabat Marine Sanctuary

Dacă eşti pasionat de snorkeling, vei găsi ȋn insula Romblon cȃteva zone foarte bune pentru explorat recifurile de corali şi pentru a ȋntȃlni o mulţime de specii de peşti de mărimi mici şi medii, broaşte ţestoase, steluţe de mare, scoici.

Apele ce scaldă coasta de vest sunt foarte bogate ȋn viaţă marină, ȋn special ȋn zona Bon Bon şi Talipasak. Recifurile de corali ȋncep de la ~100m depărtare de mal unde apa are doar 2-3 m adȃncime la maree joasă.

Cel mai frumos recif se găseşte ȋn partea de sud a insulei, ȋn imediata vecinătate a Farului Apunan, ȋntr-o zonă protejată denumită Agpanabat Fish Sanctuary.

Romblon

Ȋn această zonă, o parte din recif este ȋn recuperare, fiind protejat şi delimitat cu ajutorul unor balize pentru a ȋmpiedica accesul vizitatorilor, dar cea mai mare parte a recifului este liber pentru explorat. Cei mai frumoşi şi mari corali sunt la adȃncime de peste 10m, dar vizibilitatea este foarte bună. Foarte mulţi corali de suprafaţă abia ȋncep să se trezească la viaţă, după o perioadă mai lungă ȋn care au suferit din cauza poluării.

Romblon

Romblon

Recomandăm:

-Punctul de plecare ȋn explorarea recifurilor se găseşte pe plaja de la Reggae Vibes, un mic resort/cafenea, situat la ~ 40 de minute de Poblacion. Accesul pe plajă este permis după achitarea unei taxe de 50 de pesos (fiind o plajă privată).

Acest mini resort oferă camere de ȋnchiriat de confort redus, dar şi alte tipuri de activităţi – excursii cu barca, ȋnchirieri de caiace şi de echipament de snorkeling.

Romblon

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 Responses to “Romblon, Filipine – Top 5”

 1. Adela says:

  Filipine este singura tara din Asia de Sud Est pe care nu am vizitat-o inca. Dar cad vad astfel de povesti, nu prea inteleg de ce. Trebuie sa ajungem si pe acolo 🙂

  • Recomandam din tot sufletul Filipine, in special insulele mari Palawan, Bohol, Cebu, dar si cele mai mici, din vecinatatea acestora. O data trebuie sa mergeti acolo, apoi va veti indragosti pentru totdeauna si veti dori sa explorati mai mult.
   Vacante frumoase va dorim!

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)