Preveli Beach – Vacanṭă în Creta (iulie 2014)

Plaja Preveli este una dintre cele mai vizitate ṣi aglomerate din întreaga insulă ṣi se poate admira cel mai bine la primele ore ale dimineṭii sau după ora 17. În acest golf, Râul Preveli se varsă în mare ṣi crează o imagine aproape ireală ṣi foarte greu de egalat, o adevărată încântare pentru ochi, privită de la înălṭimea parcării ṣi de la începutul drumului de acces. Plaja este deosebit de mică ṣi neîncăpătoare, iar apa cu câteva grade mai rece decât în alte locuri, curată ṣi interesant de studiat, datorită densităṭilor diferite ale apelor ce se combină în acest loc. Ceea ce încântă ṣi uimeṣte peste măsură este imaginea simbol ce se regăseṣte pe foarte multe calendare, pliante ṣi vederi ṣi poate fi admirată cu proprii ochi de la o înălṭime de câṭiva zeci de metri, de deasupra golfului.

Crete Preveli Beach

Privită de la nivelul mării, plaja nu are nimic deosebit, mult mai spectaculos fiind malul stâng al râului – care poate fi explorat, pe o potecă ṣerpuitoare care merge paralel cu el, printre palmieri ṣi leandrii multicolori. Pentru a ajunge la Preveli Beach, există două variante de acces cu maṣina, ambele implicând ṣi o porṭiune destul de generoasă de drum ce trebuie parcursă pe jos. Din Plakias, se urmăreṣte drumul spre Mănăstirea Preveli ṣi se ajunge într-o mare parcare (cu plată – 2.5 euro/zi). De acolo, se coboară câteva sute de trepte din piatră până la nivelul mării, nu înainte de a admira de sus plaja, râul ṣi întreaga zonă înconjurătoare. Un alt drum de acces cu maṣina începe de la Podul Veneṭian (~ 3 km înainte de Mănăstirea Preveli) ṣi are o lungime de ~ 5 km (de lângă Podul Veneṭian, se ocoleṣte taverna prin partea dreaptă).

Venetian Bridge Preveli Crete

Acest drum nu duce exact la Preveli Beach, ci la Amoudi Beach, aflată de partea cealaltă a stâncii. Acest traseu este preferat de mai mulṭi turiṣti deoarece scurtează porṭiunea de drum ce trebuie parcursă pe jos aproape la jumate.

Preveli este o plajă ce trebuie privită, admirată ṣi fotografiată din mai multe unghiuri ṣi în mai multe momente ale zilei, dar nu este prea potrivită pentru bălăceală sau relaxare. Este mai liberă dimineaṭa, până în ora 10 ṣi seara, după ora 17.

Dacă porneṣti la drum dis-de-dimineaṭă ṣi ajungi pe plajă înainte de ora 9, te poṭi bucura de cel puṭin două ore mai liniṣtite, timp în care să explorezi întreaga zonă ṣi să faci multe fotografii peisajului, din diferite locuri. Cele mai spectaculoase fotografii le poṭi face chiar din parcarea în care îṭi laṣi maṣina. Ieṣind câṭiva metri pe poarta metalică situată pe o latură a parcării vei avea posibilitatea să priveṣti întregul peisaj ce se desfăṣoară la picioarele tale ṣi care are drept personaj principal un râu ce coboară spre mare, ṣerpuind printr-o pădure de palmieri. Privită de sus, plaja pare absolut mirifică ṣi cu atât mai sălbatică, cu cât este mai goală.

Crete Preveli panoramic view

Preveli early morning- view from up

Dacă porneṣti pe drumul de coborâre – pe treptele de piatră – vei mai avea posibilitatea să admiri peisajul de la înălṭime datorită unor popasuri aṣezate strategic, dar ṣi foarte populare printre turiṣti. Odată ajuns jos, vei avea mai multe opṭiuni de petrecere a timpului. Dacă vrei să studiezi un fenomen foarte interesant ṣi nu te înspăimântă nicidecum o apă cu câteva grade mai rece, trebuie să-ṭi iei echipamentul de snorkeling ṣi să porneṣti în explorarea adâncurilor. Din cauza densităṭilor diferite ale apelor ce se întâlnesc în acest loc, vizibilitatea sub apa este ṣi ea diferită – intercalând zone cu vizibilitate clară ṣi neclară, un fenomen destul de rar întâlnit în mare. Chiar ṣi temperatura apei este diferită ṣi vei putea simṭi pe pielea ta curenṭii de apă caldă amestecaṭi cu cei foarte reci.

Dacă eṣti pasionat de drumeṭii prin păduri tropicale, te poṭi avânta în explorarea râului, străbătând una dintre cărările care merg paralel cu acesta, prin mijlocul unei vegetaṭii luxuriante, care, deṣi nu este desprinsă chiar dintr-o pădure de la tropice, poate foarte uṣor să creeze aceeaṣi impresie.

Along Preveli River Crete

Crete Preveli River

Dacă vrei să priveṣti plaja ṣi din alt unghi, poṭi să te urci pe stânca din partea stângă – pe unde coboară turiṣtii care au ales cea de-a doua variantă de drum. De oriunde ai privi, Plaja Preveli este, cu adevărat, foarte frumoasă ṣi merită un loc aparte în propriul tău top al celor mai deosebite plaje din insula.

Crete, Preveli Beach

Crete Preveli view from Amoudi Rock– Plaja Preveli privită de pe stânca Ammoudi –

Preveli view from opposite Amoudi Rock

Dacă doreṣti să priveṣti Plaja Preveli ṣi dinspre mare, trebuie să optezi pentru o excursie cu vaporaṣul care pleacă din oraṣul Plakias. O astfel de excursie costă 8 euro (dus-întors).

PHOTO GALLERY

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to “Preveli Beach – Vacanṭă în Creta (iulie 2014)”

  1. Mioara says:

    Foarte frumoasa prezentare a plajei Preveli!Am admirat aceasta plaja impreuna cu voi datorita imaginilor spectaculoase postate.Privita de sus este o feerie,o veritabila bijuterie care-ti incanta privirea si sufletul! Felicitari,Oana,ca ne-ai dat ocazia sa vedem si noi aceste privelisti minunate!

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)