Povestea bradului nostru de Crăciun

          În urmă cu exact şase ani ne pregăteam să sărbătorim trecerea dintre ani şi făceam ultimele cumpărături pentru petrecerea de Revelion. Ne aflam în Australia, într-un mic orăşel din sud – Adelaide – şi urma să plecăm într-o traversadă de două săptămȃni spre Europa. Nu aveam decȃt trei ore la dispoziţie, aşa că nu se punea problema unei plimbări adevărate prin oraş, mai ales că aveam nevoie de cȃteva ingrediente pentru tradiţionala prăjitură pe care o pregătesc (aproape) întotdeauna, indiferent de locul în care petrecem Ajunul Anului Nou.

          În primul supermarket care ne-a ieşit în cale, vitrinele erau pline de afişe care anunţau reduceri de pȃnă la 80% la articolele de sezon, în special decoraţii de brad. Într-adevăr, Crăciunul trecuse şi stocurile de ornamente trebuiau epuizate cȃt mai repede pentru a face loc altor articole cu cerere la cumpărători. Cine mai avea nevoie acum de Moşi Crăciuni cȃnd cu toţii căutam accesorii pentru ţinuta de Revelion sau artificii şi coifuri colorate? Privind rafturile pline de ornamente de brad, mi-a încolţit în minte o idee. Ce-ar fi să-mi împodobesc bradul meu de Crăciun de acasă cu ornamente din lumea întreagă care să-mi amintească de fiecare loc pe care am avut onoarea să-l cunosc? Şi aşa a început aventura noastră. Aşa am inaugurat colecţia noastră internaţională de ornamente şi decoraţii de brad. Ne-a fost foarte greu să decidem ce anume să cumpărăm de pe rafturile pline cu decoraţii la preţuri modice, dar, pȃnă la urmă, am luat cu noi nu mai puţin de 4 ornamente care ne înveselesc şi astăzi şi ne poartă cu gȃndul la acele tărȃmuri îndepărtate.

Christmas decoration

rsz_img_9257

          De atunci, în fiecare vacanţă care ne poartă pe meleaguri străine, căutăm cu disperare să ne îmbogăţim colecţia şi, pe lȃngă tradiţionalii magneţi care deja ne-au acoperit complet o latură a frigiderului, cumpărăm decoraţii de Crăciun tradiţionale şi originale. Nu întotdeauna găsim, iar de foarte multe ori ornamentele de brad pe care le cumpărăm nu sunt chiar originale şi autentice, ci doar imitaţii chinezeşti. Pȃna la urmă, cu toate reuşesc să ne înveseleasca bradul şi casa şi să ne amintească de ţările/oraşele de unde le-am achiziţionat. Bradul nostru este ca un paşaport care poartă amprenta tuturor ţărilor vizitate, dar şi emoţiile şi bucuriile pe care le-am simţit atunci cȃnd le-am descoperit – uitate, pe tarabe pline de suveniruri locale sau în magazine specializate, în mijlocul verii, în oraşe la mii de km depărtare de iarna mea de acasă. În majoritatea oraşelor turistice, indiferent de anotimp, am găsit decoraţii de Crăciun cu specific local sau doar cu semnătura oraşului.

          Cele mai multe ornamente de brad le-am cumpărat din Veneţia şi de la Murano, în timpul unor vizite în 2009, 2010 şi 2011. Confecţionate din sticlă, ornamentele veneţiene sunt cele mai delicate şi valoroase articole din colecţia mea, în primul rȃnd din cauza faptului că sunt foarte foarte fragile şi fiecare Crăciun al lor poate fi, în acelaşi timp, şi ultimul. Trebuie să le mȃnuiesc cu foarte multă grijă şi apoi să le împachetez cu atenţie pentru a supravieţui nevătămate pȃnă la Crăciunul următor. Îmi sunt tare dragi şi, de fiecare dată cȃnd unul dintre ele se sparge (pentru că asta s-a mai întȃmplat, din păcate), îmi pare tare rău. Mă consolez, într-un fel, cu gȃndul că Veneţia este atȃt de uşor accesibilă şi pot oricȃnd (sau aproape oricȃnd) să-mi înlocuiesc pierderile cu exemplare noi.

Little Santa Murano

Mos Craciun Murano

Ingeras Murano

Love angel

Angel girl

Christmas Candy Murano

Murano Candy

Christmas Heart Venice

          În august 2008 am vizitat pentru prima oară un magazin dedicat în totalitate Crăciunului şi mi-a plăcut foarte mult. Ne aflam în Charleston, Carolina de Sud şi, după o plimbare de cȃteva ore prin centrul oraşului, am descoperit cu uimire un magazin decorat cu mii de beculeţe colorate, ca într-o carte poştală de Crăciun. Impactul a fost cu atȃt mai mare cu cȃt afară erau peste 35 de grade şi, în interior, foarte mulţi oameni admirau şi chiar cumpărau decoraţii de Crăciun. Deci, nu eram singura persoană interesată de ornamente de brad în mijlocul verii. În Charleston, exista chiar un magazin care era deschis tot timpul anului şi care vindea fel de fel de ornamente de brad – autentice, dar şi chinezeşti – tuturor doritorilor. Mai erau patru luni pȃnă la Crăciun, dar clienţii din magazin se comportau ca şi cum Moş Crăciun trebuia să sosească în ziua următoare, iar bradul lor de acasă avea nevoie urgentă de articole noi. Mi-am dat seama că toţi erau, ca şi noi, turişti şi doreau să ducă cu ei acasă un pic din magia locului, un obiect cȃt de mic care să le amintească mereu că au făcut cumpărături într-un magazin al Crăciunului, în mijlocul verii şi nu oriunde, ci în Charleston, SUA.  M-am decis şi eu (cu greu) şi am cumpărat un cap de Moş Crăciun, foarte expresiv şi cu nişte superbi ochi albaştri – care îmi zȃmbeşte blȃnd, atȃrnȃnd în grinda sufrageriei noastre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

          Din magazinul Crăciunului, am plecat în tȃrgul de artizani unde, spre bucuria mea, am găsit şi cȃteva tarabe specializate tot în ornamente de Crăciun, de data asta 100% handmade, realizate de către meşteşugari locali. Mi-au atras atenţia o decoraţie fabricată din lemn şi altele dintr-un material asemănător plastilinei, despre care aveam să aflu, apoi, că se numeşte fimo.

Craciun fericit

Santa Claus fimo

          În 2010, în timpul unei vacanţe italiene ce ne-a purtat şi pe malul lacului Como, am descoperit cu bucurie într-un magazin de suveniruri diverse un Moş Crăciun pe schiuri, confecţionat din tablă. M-a atras pe loc privirea poznaşă a Moşului şi certitudinea că acest obiect nu se va sfărȃma niciodată în zeci de bucăţele – în eventualitatea că va cădea de pe o creangă a bradului. L-am luat cu noi acasă şi, datorită lui, nu vom uita niciodată că pe malul lacului Como există un frumos orăşel ce poartă numele de Bellagio.

Mos Craciun pe schiuri Bellagio

          În vara lui 2012 am ajuns în plină iarnă argentiniană, chiar în capitala Buenos Aires. Aici, într-un magazinaş de suveniruri din cartierul ‘La Boca’, am descoperit pe un raft, printre magneţi şi statuiete cu dansatori de tango, un Moş Crăciun grăsuţ, confecţionat dintr-o tărtăcuţă. Mi-a plăcut foarte mult şi l-am cumpărat imediat, de teamă să nu mi-l ‘fure’ altcineva. Era singura decoraţie de Crăciun din tot magazinul şi avea să fie a mea. Se bucură acum de un loc important în bradul nostru şi mă bucur că împarte, cȃteodată, aceeaşi creangă cu Moş Crăciunul din Bellagio. Cred că s-au împrietenit chiar dacă provin din emisfere diferite şi urarea de ‘Crăciun fericit’ sună alt fel în limba lor.

Mos Craciun tartacuta

          Anul acesta, colecţia noastră de ornamente de brad a primit cei mai mulţi membri. Primii au sosit în primăvară şi au venit tocmai din Olanda, unde am vizitat încă un magazin al Crăciunului. Ne-a fost şi aici greu să ne decidem şi, cum nu puteam lua acasă tot magazinul, am fost nevoiţi să ne decidem la două obiecte, chiar trei, de fapt, dacă considerăm că clogii erau doi.

Christmas kiss

Christmas clogs

          În iulie, am ajuns pentru a doua oară la magazinul Crăciunului din Charleston şi ne-am îmbogăţit colecţia cu o superbă scoică pictată manual. Am fi vrut să ne alegem mai multe decoraţii din cele pe care simpatica vȃnzătoare ni le-a prezentat, dar toate erau cam scumpe şi, pȃnă la urmă, am hotărȃt că importantă este calitatea şi nu cantitatea. Deci, o scoică din Charleston, pictată manual de un artizan talentat, reprezintă pentru noi simbolul unui oraş pe care îl îndrăgim foarte mult şi pe care sperăm să-l revedem.

Sand dollar

          Acelaşi lucru îl putem spune şi despre Miami. În magazinul Crăciunului din Bayside, majoritatea decoraţiilor de brad erau cu specific marin – Moşi Crăciuni cu ochelari de soare şi placă de surf sub braţ, umbrele de plajă şi bikini sclipitori sau palmieri împodobiţi cu beculeţe colorate. Unele decoraţii erau personalizate şi cu dedicaţii pentru cei dragi cărora le erau dedicate. Noi ne-am ales ceva mai simplu, dar la fel de tradiţional şi în ton cu atmosfera caniculară de afară.

Miami Christmas

          Şi de la Roma am adus bradului nostru un mic cadou toamna aceasta. În foarte multe magazine am văzut decoraţii de brad, dar cel mai delicat ni s-a părut a fi acest îngeraş pe care l-am cumpărat chiar de la Basilica San Pietro din Vatican.

Ingeras Vatican

          Ultima noastră vacanţă din anul acesta ne-a dus tocmai pȃnă la Viena şi nu oriunde, ci chiar la Tȃrgurile de Crăciun. Bineînţeles că nu puteam veni acasă cu mȃna goală, ci chiar am fost nevoită să parcurg 1000 km în maşină, cu o pungă de plastic în braţe, plină cu decoraţii şi ornamente de Crăciun, unele dintre ele prea delicate ca să le aşez în geamantan. La Piaţa de Crăciun din faţa Primăriei vieneze am fotografiat şi admirat o mulţime de decoraţii pentru bradul de Crăciun şi, dacă Piaţa nu s-ar fi închis la ora 22, cred că am fi petrecut cȃteva ore în plus pȃnă să ne decidem ce anume să cumpărăm. Aşa, pentru că am fost nevoiţi să ne grăbim, ne-a fost puţin mai uşor. Suntem, totuşi, siguri că am făcut cele mai bune alegeri, chiar dacă am plătit pe ele cam multişor. Au fost, de fapt, cele mai scumpe decoraţii de brad pe care le-am cumpărat vreodată, dar şi printre cele mai frumoase.

Bradut de Craciun

Snowman Wien

Christmas candle

          Anul acesta, bradul nostru a fost decorat şi cu obiecte create de mine. Dacă mă gȃndesc bine, aş putea spune că şi ele sunt puţin internaţionale pentru că le-am confecţionat pe teritorii străine (mai exact în Oceanul Atlantic, în drum spre Europa) şi chiar din materiale cumpărate din ţări străine. Croşetatul este unul dintre noile mele hobby şi sunt foarte bucuroasă că am reuşit să fac aceste ‘împletituri’, după numai o lună de la primul contact cu croşeta.

Glob croset

Crochet Christmas decoration

Handmade globe

Handmade christmas globe

White Christmas decoration

Handmade snowman

          Nu ştiu cum va arăta bradul nostru peste zece ani, dar sper că vom reuşi să ne îmbogăţim colecţia de ornamente an de an, din fiecare ţară care se va adăuga pe harta călătoriilor noastre. Poate vom avea nevoie de doi brazi să le putem găzdui pe toate sau poate vom alege să ne mutăm într-o ţară mai caldă şi acolo vom fi nevoiţi să împodobim un palmier. Indiferent de alegerile viitoare, Crăciunul va însemna mereu pentru noi aceeaşi atmosferă magică care ne va purta cu gȃndul la ţările pe care le-am cunoscut cȃndva.

 

UPDATE January 2016

Din călătoriile noastre din ultimii doi ani am adus acasă alte câteva decoraṭii care ṣi-au găsit locul binemeritat pe crenguṭele bradului nostru. Nu toate sunt decoraṭii de Craciun în adevăratul sens al cuvântului, dar, cu puṭin ajutor, au primit o nouă înfăṭiṣare ṣi – mai mult decât atât – o nouă valoare, îmbogăṭindu-ne colecṭia ṣi trezind în noi amintiri plăcute ori de câte ori le privim.

În ianuarie 2014, în timpul unei vacanṭe în Malta, am vizitat un târg de meṣteṣugari sticlari în satul Ta’Qali ṣi de acolo am adus acasă un superb glob din sticlă care ṣi-a câṣtigat imediat un loc în topul preferinṭelor noastre. Este cel mai valoros obiect al întregii colecṭii – atât de punct de vedere financiar, cât ṣi artistic – ṣi necesită mereu o atenṭie sporită atunci când îl aranjăm în brad sau înapoi în cutia în care îṣi petrece aproape 11 luni din an. Este deosebit de fotogenic datorită culorii lui verde-albastră, dar este pus ṣi mai mult în valoare de luminiṭele sclipitoare care se reflectă în el.

Ta Qali Malta glob de sticla

Întotdeauna ne place să vizităm târgurile de meṣteṣugari prin oraṣele în care ajungem în vacanṭele sau voiajele noastre. Aṣa am ajuns în primăvara lui 2014 într-un târg de meṣteṣugari în oraṣul american Savannah. Chiar dacă temperatura de afară atingea 25° ṣi Crăciunul era un moment îndepărtat în calendar, am descoperit repede pe tarabele artizanilor o mulṭime de ornamente potrivite pentru bradul nostru, majoritatea confecṭionate din lemn, sticlă, mărgele sau ceramică. Am ales ṣi de data aceasta două decoraṭii din lemn care s-au integrat foarte bine în colecṭia noastră ṣi ne poartă mereu cu gândul la rododendronii ṣi azaleele de pe străzile acestui oraṣ american pe care îl îndrăgim foarte mult.

ornament de Craciun Savannah

ornament de Craciun Savannah

În decembrie 2014, HS Debussy ne-a oferit ocazia unei scurte vizite în Genoa ṣi, pentru că vizitasem oraṣul de mai multe ori, am ales să petrecem câteva ore într-un Mall pentru a-l ajuta pe Moṣ Crăciun să aleagă cadourile potrivite pentru toṭi cei de acasă. Puṭin cam pretenṭioṣi atunci când e vorba de cadouri pentru cei dragi, am plecat de la Mall cu sacoṣile goale, dar cu un nou ornament de brad pentru colecṭia noastră. A fost cam dificil să alegem acest ‘globuleṭ sunător’ dintre zecile de modele cu fel de fel de mesaje – mai drăgăstoase sau nu – dar am înclinat balanṭa în favoarea acestui simplu ‘buone feste’ care ne aminteṣte iar ṣi iar cât de mult iubim Italia cu toate ale ei.

Ornament de brad Genoa

Toṭi prietenii mei ṣtiu cât de mult îmi plac pinguinii ṣi cât de mult mi-aṣ dori să-i admir în mediul lor natural. Am reuṣit acest lucru o singură dată, pe o plajă în sudul Noii Zeelande (povestea aici) ṣi visez să ajung în Antarctica sau prin împrejurimi  ( Insulele Falkland) pentru a vedea de aproape aceste simpatice creaturi. Până atunci, privesc mereu cu zâmbetul pe buze un pinguin de pluṣ pe care l-am cumpărat dintr-un mall din Castellon de la Plana ṣi care ṣi-a găsit un loc în colecṭia noastră de ornamente de brad – chiar dacă nu este un ornament în adevăratul sens al cuvântului.

IMG_3074

La întoarcerea în ṭară, în timpul unei escale de patru ore pe aeroportul din Munchen, am vizitat târgul de iarnă organizat în fiecare an între cele două terminale unde am admirat o mulṭime de decoraṭii de brad – majoritatea confecṭionate manual din lemn, sticlă, ceramică sau hârtie. Cu greu am reuṣit să alegem un moṣ Crăciun haios realizat din ceramică ṣi înfrumuseṭat cu câteva conuri naturale de brad. Pentru că este mai greu ṣi necesită o poziṭie ṣezândă pentru a fi admirat mai bine, i-am găsit un loc potrivit pe poliṭa ṣemineului, alături de alte câteva ornamente care fac parte din colecṭia noastră de mai mulṭi ani.

IMG_3076

Ṣi, pentru că nici din aeroport nu puteam să plecăm cu mâna goală, am cheltuit alṭi câṭiva euro pe o foarte colorată ṣi veselă căsuṭă metalică ce ṣi-a găsit ṣi ea locul – după ce a fost golită de turta dulce din interior – pe una din grinzile din lemn ale tavanului din sufragerie.

IMG_3080

Anul 2015 nu a fost deloc sărac în călătorii, dar, din păcate, ne-a îmbogăṭit colecṭia doar cu două obiecte noi – un clopoṭel cu chip de Matruṣkă confecṭionat din lemn ṣi pictat manual, achiziṭionat tocmai din Sankt Petersburg ṣi un peṣtiṣor din sticlă pe care l-am cumpărat dintr-un târg de meṣteṣugari din Bodrum, în timpul vacanṭei noastre de vară.

Ornament de brad din Sankt Petersburg

Ornament de brad din Bodrum

Bradul nostru creṣte de la un an la altul. Ne este teamă că – în foarte scurt timp – va deveni neîncăpător, dar sunt sigură că vom găsi o soluṭie ṣi nu vom dezavantaja pe niciunul dintre nou veniṭi. Vom continua să ‘vânăm’ ornamente de brad în toate călătoriile noastre, indiferent de meridian ṣi anotimp ṣi sperăm că vom găsi cât mai multe.

 

Galerie foto:

Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

8 Responses to “Povestea bradului nostru de Crăciun”

 1. Annette says:

  Annette

  Povestea bradului nostru de Crăciun – Călători Prin Lume | Călători Prin Lume

 2. Elena says:

  Felicitari pentru articol! Buna idee aceasta de a colectiona decoratiuni pentru Craciun de prin locurile vizitate! Sigur voi proceda la fel pe viitor si ma oftic maxim ca nu mi-a venit si mie ideea mai devreme. Asta vara, plimbandu-ne prin Praga,chiar am zarit un magazin cu mii si mii de globulete si Mosi Craciuni burtosi, dar singurul lucru la care m-am gandit a fost cine ar cumpara asa ceva in toiul verii! 🙁

  • calatoriprinlume says:

   Multumesc pentru aprecieri, Elena! Noi ne aducem decoratii de Craciun din toate calatoriile si deja avem suficiente pentru a umple doi brazi.

 3. Adela Parvu says:

  Foarte tare ideea voastra! Nici nu ma mir ca e asa de frumos bradul vostru. E chiar al vostru! Felicitari!

  • calatoriprinlume says:

   Multumim, Adela. Bradul nostru este, mai presus de toate, foarte valoros pentru noi … ne bucuram ca il gasesti si frumos.

 4. Mioara says:

  Sunt incantata sa vad atatea ornamente dragute de Craciun,adunate de prin calatoriile voastre.De ficare data ma emotionez privindu-le in bradul vostru de Craciun.Le cunosc valoarea sentimentala si amintirile legate de fiecare dintre ele.Unele se afla si-n bradutul meu de Craciun.Amintiri de neuitat de la cele mai dragi si valoroase fiinte din viata mea!Citesc si recitesc cu multa placere emotionantele tale articole,Oana si mereu gasesc ceva nou si incitant in ele.Si ,mai ales ,ma impresioneaza pasiunea cu care povestesti intamplari si fapte reale.

 5. Cora says:

  Impresionantă colecţia voastă! Feliciări, Oana! Citesc cu drag genul acesta de articole şi chiar mă fascinează mai mult decât cele legate de călătorii!
  An Nou fericit şi cât mai bogat în călătorii!

  • calatoriprinlume says:

   Multumim, Cora. Ne place sa credem ca bradul nostru este un fel de pasaport de calatorie si, chiar daca nu toate ornamentele sunt originale si traditionale (multe fiind fabricate in China si vandute in lumea larga) ne amintesc cu drag de fiecare tara vizitata si de fiecare loc mai special in care am petrecut vacante sau doar cateva ore … Iti dorim si tie un an 2016 cat mai calator … am vazut ca anul ce s-a incheiat a fost foarte darnic cu tine.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)