Pe urmele lui Zeus – Platoul Lasithi – Dikteon Antro

Dacă ‘Legendele Olimpului’ a fost una dintre cărṭile tale preferate din copilărie, atunci îṭi vei dori, cu siguranṭă, să porneṣti într-o aventură interesantă ṣi să descoperi peṣtera care este considerată a fi locul naṣterii lui Zeus.

Această grotă – intitulată Peṣtera Psychro sau Dicteo Antro (Diktaion Antron) – se găseṣte la ~ 1025 de metri altitudine, între versanṭii a doi munṭi – Dicte ṣi Sarakinos – ṣi se poate vizita în fiecare zi, între orele 8 ṣi 20 (biletul de intrare costă 4 euro).

Paychro Cave Dikteo Antro

Pentru a ajunge la peṣteră, ai de străbătut un traseu deosebit de interesant ṣi spectaculos, care începe în localitatea Malia (~ 30 de km Vest de Iraklion) ṣi care te va purta până în Platoul Lasithi, situat la ~ 800 de metri altitudine.

Drumul este foarte bine întreṭinut ṣi deosebit de captivant, vei traversa sate tradiṭionale ṣi dealuri acoperite cu livezi de măslini ṣi vei avea posibilitatea să te opreṣti pe traseu ori de câte ori vei dori să admiri sau să fotografiezi peisajele care ṭi se deschid în faṭa ochilor. În prima porṭiune de drum, vei vedea mereu marea – când pe o parte, când pe cealaltă a ṣoselei – ṣi oraṣele staṭiuni care se aliniază pe coastă.

Underway to Lasithi Plateau Crete

Crete underway to Lasithi Plateau

Apoi, drumul începe să se depărteze de mare ṣi pătrunde mai adânc în interiorul insulei, traversând mai multe sate care sunt aṣezate pe traseu, ajungând până la 850 de metri altitudine.

Underway to Lasithi Plateau Crete 3

Underway to Lasithi Plateau Crete 2

În toate satele, drumul trece exact prin centru ṣi este extraordinar de îngust, încât ajungi să te întrebi mereu ce s-ar întâmpla dacă apare o maṣină de pe sensul opus. Este posibil chiar să ṭi se întâmple aṣa ceva, dar nu trebuie să te impacientezi. Nicio maṣină nu circulă cu viteză mai mare de 40 km/oră prin aceste zone ṣi nu este nevoie decât de o manevră înapoi pentru a face loc celeilalte maṣini să treacă (sau tu poṭi să înaintezi, în timp ce manevra înapoi o execută maṣina de pe contra sens). Toata lumea este în vacanṭă ṣi nimeni nu are voie să se enerveze sau să se grăbească.

Narrow roads towards Lasithi Plateau

Narrow roads towards Psychro Cave

Underway to Lasithi Plateau - Plati village Crete

Pe drum, poṭi să te opreṣti să savurezi o cafea, o răcoritoare sau chiar o masă copioasă la una dintre tavernele care aṣteaptă mereu turiṣti. Poṭi să faci un popas doar ca să admiri câteva magazine cu produse tradiṭionale ṣi, dacă ai noroc, poṭi chiar să asiṣti, la demonstraṭiile gratuite pe care meṣteṣugarii le oferă celor interesaṭi, în atelierele de ṭesut covoare.

Having a break on the way to Lasithi Plateau

Ceramics shop Plati village Crete

Plati Village - traditional shop

Platoul Lasithi, situat la 800 de metri înălṭime, poate fi încercuit atât pe partea stângă, cât ṣi pe dreapta, rezultatul fiind acelaṣi în final. Platoul este înconjurat în toate părṭile de munṭi înalṭi ṣi stâncoṣi ṣi reprezintă o zonă foarte fertilă pentru cultivarea legumelor ṣi cerealelor.

Lasithi Plateau Crete

View towards Lasithi Plateau Crete

Peṣtera Dikteo Antro se află situată în partea Sud-Vestică a Platoului Lasithi, la ~ 18 km distanṭă de Malia. Drumul este foarte bine semnalizat ṣi presărat cu staṭii de carburanṭi (mult prea multe, după părearea mea).

La final, drumul se opreṣte brusc în satul Psihro, într-o parcare pentru care trebuie să plăteṣti 2.5 euro. Această parcare poate deveni neîncăpătoare într-o zi aglomerată de august ṣi este posibil să fii nevoit să-ṭi abandonezi maṣina cu mult înainte de finalul drumului, pe partea dreaptă a străzii.

Din parcare, începe adevărata provocare a traseului pentru că ultima porṭiune de drum trebuie străbătută pe jos, pe un drum care urcă în pantă uṣoară, până la 1000 de metri altitudine. Acest drum este semnalizat ṣi urmăreṣte o potecă pavată parṭial cu piatră – cam alunecoasă, în special, la coborâre – printr-o pădure densă ṣi verde. Poṭi să rămâi fidel acestei poteci sau să încerci să scurtezi drumul, căṭărându-te direct pe stânci ṣi tăind pieziṣ muntele.

Going up to Psychro Cave Crete

Going up towards Psychro Cave

Underway back from Zeus Cave

Vei ajunge la gura peṣterii în maximum 10 minute, dar nu te bucura prea curând pentru că mai ai de coborât câteva sute de trepte, etapa cea mai dificilă a traseului. Aceste trepte sunt turnate în beton, dar sunt prevăzute cu mână curentă metalică ṣi cu locuri de popas pentru a-ṭi trage răsuflarea. Vei mai avea nevoie de încă 10-15 minute pentru a coborî toate treptele ṣi chiar mai multe minute pentru a le urca înapoi.

Psychro Cave Dikteo Antro

Peṣtera este foarte frumos pusă în valoare cu ajutorul unor lumini aṣezate strategic în diferite zone ṣi nu necesită mai mult de o jumătate de oră de explorare. Are o lungime de 35 de metri ṣi o adâncime de 16 metri ṣi a fost descoperită în 1883. De atunci, foarte mulṭi arheologi s-au arătat interesaṭi de expediṭii în această zonă ṣi săpăturile lor au scos la iveală dovezi ale civilizaṭiei minoice, datând din anul 1800 î.e.n.

Inside Psychro Cave Crete

Crete Psychro Cave Dikteo Antro

Este împărṭită în două camere – Upper Cave ṣi Lower Cave – ṣi a devenit de-a lungul timpului un loc sacru de rugăciune ṣi pelerinaj, fiind asociată cu legenda antică Dikteo Antro, care spune povestea Zeiṭei Rhea. Pentru a scăpa de soṭul ei, Cronos – care îṣi devora copiii – Rhea se adăposteṣte în această peṣteră pentru a-l naṣte pe Zeus, tatăl tuturor zeilor ṣi al oamenilor.

Peṣtera este ṣi un habitat natural pentru mai multe specii de lilieci – printre care ṣi Liliacul Mediteranean cu urechi lungi, specie protejată ṣi pe cale de dispariṭie.

În interiorul peṣterii este interzis fotografiatul cu blitz, dar nu toṭi turiṣtii respectă această interdicṭie ṣi nu am văzut pe nimeni care să fie certat pentru aṣa ceva, cu toate că mai multe fete (voluntare) veghează mulṭimile de oameni ṣi buna desfăṣurare a vizitei.

Pentru a ajunge din parcare până la gura peṣterii (sau în sens invers) poṭi apela la un mijloc de transport tipic grecesc ṣi foarte amuzant – măgarul. O astfel de călătorie costă 10 euro (în fiecare sens) ṣi durează câteva minute. Poate fi amuzantă ṣi interesantă pentru copii, dar mult prea agitată ṣi  ‘zdruncinată’ pentru adulṭi.

Funny way of transportation to Psychro Cave Crete

Traseul spre Peṣtera Dikteo Antro ṣi prin Platoul Lasithi, reprezintă o alternativă la rutina ta zilnică de vacanṭă – care include doar mare, plajă ṣi leneveală-  ṣi, chiar dacă te va ṭine departe de mare pentru mai multe ore, te va îmbogăṭi sufleteṣte ṣi îṭi va testa calităṭile sportive.

Acest traseu nu îṭi va ocupa o zi întreagă, ci doar o dimineaṭă (sau o după amiază). Dacă porneṣti la drum în jurul orei 9 dimineaṭa, poṭi termina traseul în doar 3-4 ore, astfel încât să fii în stare să-ṭi faci siesta pe plajă, după ora 14.

Nu uita că întotdeauna este foarte important ṣi drumul, nu numai destinaṭia, aṣa că, bucură-te de toate peisajele superbe pe care ai posibilitatea să le întâlneṣti în calea ta, opreṣte-te în sate, petrece câteva minute de vorbă cu oamenii, la un pahar de rachiu sau la o cafea, miroase florile care colorează străzile ṣi fotografiază cât mai mult ca să duci cu tine – acasă ṣi în timp – această bucăṭică din Creta, atât de frumoasă ṣi de autentică.

Beautiful flowers underway to Lasithi Plateau

Creta autentica in drum spre Dikteo Antro

Creta autentica in drum spre Platoul Lasithi

Creta taverna in drum spre Platoul Lasithi

GALERIE FOTO

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)