Paştele la vapor – Jurnal de bord HS Bruckner (aprilie 2014)

Paştele la vapor este întotdeauna un motiv de sărbătoare şi o ocazie deosebită pentru tot echipajul de a se reuni şi distra împreună. Mai mult decȃt atȃt, anul acesta atȃt catolicii, cȃt şi ortodoxii au sărbătorit Paştele în aceeaşi zi, motiv pentru care întregul echipaj şi-a unit forţele şi a contribuit mai mult sau mai puţin la buna organizare a mesei festive.

          Pentru mine nu a reprezentat primul Paşte petrecut pe mare. În urmă cu doi ani, ne aflam pe un vapor în Oceanul Atlantic de Sud, alături de un echipaj format din 6 romȃni şi 16 filipinezi. Aveam de gȃnd să organizăm o masă festivă aşa cum obişnuim să organizăm şi acasă – cu ouă vopsite, miel şi cozonac, dar nu am reuşit. Vaporul trebuia să intre în port cu o săptămȃnă înaintea Paştelui, oferindu-ne astfel posibilitatea de a merge la un magazin pentru a cumpăra cele necesare. Nu ştiu dacă chiar am fi găsit acolo vopsea de ouă, dar nu am mai avut ocazia să căutam pentru că vaporul nostru a fost nevoit să ancoreze şi nu doar pentru o zi-două, ci pentru opt zile. Nu am mai sărbătorit Paştele în mod tradiţional, dar am avut parte, în schimb, de cele mai bune partide de pescuit din viaţa mea pe care nu le voi uita niciodată. (povestea aici).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

         Anul acesta ne-am pregătit din timp cu absolut tot ceea ce am avut nevoie pentru a realiza o masă deosebită şi o atmosferă pe măsură.

         După petrecerea de sȃmbătă (povestea aici), în duminica Paştelui, am organizat doar un prȃnz festiv, tot în aer liber, dar fără muzică şi karaoke.

       Bucătarul a pregătit miel la cuptor, dar şi alte bunătăţi, iar eu am încercat să aduc pe vapor puţin din tradiţia romȃnească, mai ales că o parte din membrii echipajului nostru sunt de origine ex-iugoslavă şi tradiţiile lor sunt foarte asemănătoare cu ale noastre. Am vopsit ouă, am făcut cȃteva mȃncăruri care nu ne lipsesc niciodată de pe orice masă festivă de acasă şi am decorat spaţiul nostru de luat masa pentru a crea o atmosferă specială, demnă de o zi atȃt de importantă. Bineînţeles că am avut ajutoare şi sigur nu m-aş fi descurcat fără ele pentru că timpul a fost foarte scurt, iar ‘familia’ foarte numeroasă.

Pregatiri pentru Paste

IMG_6231

         Piesa de rezistenţă a întregii sărbători a fost cozonacul. Pentru o mare parte din echipaj acest cozonac nu a însemnat nimic special, dar pentru balcanici a reprezentat chiar nucleul în jurul căruia s-au aşezat celelalte elemente. Şi, pentru că acest cozonac nu este chiar uşor de realizat nici pentru o gospodină experimentată, singurul capabil să se încumete la o aşa provocare a fost comandantul. După mai multe ore de tatonări şi aşteptări, frămȃntări şi pregătiri, cozonacul a ieşit extraordinar de gustos şi arătos.

Cozonacul pentru Paste

Cozonacul scos din cuptor

          Bineînţeles că şi el a fost gătit cu o zi înainte, la fel ca toate celelalte mȃncăruri, cu excepţia mielului care a fost scos din cuptor exact la ora 13.30, cȃnd toată lumea se aşezase frumos la masă şi aştepta cu nerăbdare.

          Nu ştiu cȃt de mult am reuşit să aduc pe vapor atmosfera tradiţională a Paştelui adevărat. Ouăle vopsite, mielul, cozonacul, iepuraşii de ciocolată m-au ajutat să întregesc decorul şi să ofer fiecăruia o părticică din tradiţia noastră.

IMG_6245

Masa de Paste pe HS Bruckner

          M-am bucurat enorm cȃnd i-am văzut pe băieţii filipinezi ciocnind ouăle vopsite, cu toate că tradiţia lor nu presupune aşa ceva. Tonul l-am dat noi, bineînţeles, iar ‘jocul’ s-a prelungit şi s-a condimentat cu hohote de rȃs în momentul în care le-am oferit ouă de lemn cȃtorva băieţi să le foloseasca în competiţie. La început nedumeriţi, au intrat în joc puţin sceptici, dar s-au bucurat apoi ca nişte copii, ciocnind ouă în toate direcţiile şi lăudȃndu-se cu reuşita lor.

          Cȃteodată, este nevoie de foarte puţin pentru a aduce bucurie celor de lȃngă noi. Ştiu că de sărbători dorul de casă şi de cei dragi este întotdeauna mai mare şi mai aprins, dar sper că în cele două ore cȃt a durat masa tradiţională de Paşte am reuşit să contribui măcar puţin la crearea unei atmosfere deosebite.

Pentru mine a fost o zi cu totul specială pe care nu o voi uita niciodată.

Easter on board HS Bruckner

Hristos voskrese

Muling Pagkabuhay

Sretan Uskrs Happy Easter

Please follow and like us:
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)