Oslob – ȋntȃlnire cu balenele-rechin

Oslob

Majoritatea turiştilor vizitează Oslob-ul (mai multe informaţii despre Oslob aici) pentru a experimenta ȋntȃlnirea cu balenele-rechin şi pentru o excursie de cȃteva ore pe insula Sumilon.

Excursia către balenele –rechin

Balena- rechin este cel mai mare peşte cunoscut pȃnă ȋn prezent, putȃnd atinge 18 m lungime şi cȃntări 35 de tone. Ȋn mediul natural, aceasta migrează pe distanţe uriaşe ȋn căutarea hranei care este compusă din plancton şi peşti mici.

Ȋn zona Oslob, trăiesc de mai mulţi ani 16 balene care sunt hrănite constant pentru a nu părăsi habitatul şi pentru a putea fi admirate pe tot parcursul anului. Ȋn sezonul ploios, excursiile sunt mai puţin numeroase – desfăşurȃndu-se ȋn raport de condiţiile meteo – dar vizibilitatea ȋn apă este mult mai bună, oferind posibilitatea unor fotografii de calitate.

Ȋn sezonul uscat – care coincide cu perioada cea mai aglomerată (ianuarie – mai) – balenele pot fi admirate ȋntre orele 6 şi 12, după această oră acestea retrăgȃndu-se ȋn larg, la apă mai adȃncă.

Punctul de ȋmbarcare ȋn excursiile către balene se află la ~ 7 km sud de Oslob şi pentru a ajunge acolo trebuie să apelezi la un mijloc de transport ȋn comun – triciclu sau motocicletă ( 75 pesos/de persoană/doar dus).

Dacă vrei să fii sigur că reuşeşti să ȋnoţi ȋmpreună cu balenele trebuie să fii foarte matinal şi să ajungi la centrul de turism ȋn jurul orei 6 dimineaţa. Cu cȃt ajungi mai devreme cu atȃt ai mai multe şanse să te bucuri de o experienţă minunată, pentru că vizibilitatea ȋn apă scade drastic după ora 9 din cauza planctonului care este aruncat ȋn apă pentru a hrăni balenele.

Oslob

De ȋndată ce ai ajuns la centru, ȋţi plăteşti biletul ȋn barcă (1000 de pesos) şi apoi aştepţi să-ţi vină rȃndul. Dacă vrei să priveşti balenele doar din barcă, fără să ȋnoţi cu ele, atunci vei plăti doar 500 de pesos.

Oslob

Excursia cu barca durează doar 30 de minute şi cronometrul este pornit ȋn momentul ȋn care te-ai urcat ȋn barcă, ceea ce ȋnseamnă că timpul efectiv pe care ȋl petreci ȋn compania balenelor este de maximum 20 de minute, restul reprezentȃnd deplasarea pȃnă la locul de ȋnot şi ȋnapoi.

OslobCele 16 balene se mişcă continuu ȋntr-un perimetru de cȃteva mii de metri pătraţi, apropiindu-se de fiecare barcă, ocolind-o ȋncet pe o parte sau pe cealaltă ȋnainte de a porni către următoarea şi tot aşa, ca ȋntr-un dans ce pare să urmeze o coregrafie dinainte stabilită. Ȋn aceste condiţii, ȋn cele 20 de minute petrecute efectiv ȋn apă este posibil ca ȋn jumătate din timp să te afli ȋn compania balenelor (ȋn general, cȃte una ȋn acelaşi timp), ȋn restul timpului fiind nevoit să aştepţi. Majoritatea turiştilor preferă să privească balenele din barcă – fără să coboare ȋn apă – rămȃnȃnd astfel loc suficient pentru cei mai curajoşi să admire de aproape frumoasele creaturi.

Oslob

Oslob

Oslob

Oslob

Unii turişti se ȋnscriu ȋn partide de scufundări care sunt la fel de scurte şi costă 1500 de pesos.

Sloganul ‘swimming with whale sharks in Oslob – an amazing experience’ – aşa cum apare el ȋn toate pliantele şi ghidurile turistice – este, totuşi, departe de adevăr. Marii iubitori de viaţă marină, pasionaţii de scufundări, cunoscătorii, biologii şi apărătorii drepturilor animalelor consideră că această activitate turistică ar trebui interzisă pentru că balenele sunt constrȃnse să rămȃnă pe loc, ȋntr-un mediu limitat, fiind exploatate ȋn scopuri turistice.

Dacă am fi ştiut dinainte cum se desfăşoară aceste excursii şi, mai ales, modul ȋn care balenele sunt controlate şi constrȃnse ȋn acest mediu doar pentru a fi fotografiate de mii de turişti ȋn fiecare zi, nu am fi ales Oslob-ul ca loc de ȋntȃlnire cu ele. Am fi căutat, cu siguranţă, un alt loc – pe o altă insulă – unde balenele ajung ȋn timpul migraţiei şi pot fi ȋntȃlnite ȋn mediul natural, chiar dacă am fi fost nevoiţi să le aşteptăm şi să le căutăm mai mult, aşa cum am făcut ȋn cazul broaştelor ţestoase, pe insula Apo (citiţi mai multe aici).

Pentru noi, a fost doar o experienţă interesantă pe care nu vrem să o mai repetăm vreodată şi care ne-a conştientizat şi mai mult ȋn legătură cu limitele ce ar trebui impuse ȋn turismul din Filipine. Sperăm că ȋn cȃţiva ani organizaţiile nonprofit care luptă pentru protejarea vieţii marine din această zonă să reuşească să interzică acest tip de excursie care pare mai mult o exploatare a animalelor, asemănătoare circului.

Informaţii utile:

Ȋn jur de 20 de bărci plutesc pe apă ȋn acelaşi timp (ȋn fiecare barcă ȋncap maximum 6 persoane) şi este posibil ca acest peisaj să te sperie. Zecile de oameni gălăgioşi, ȋmbrăcaţi cu veste de salvare şi echipaţi pȃnă ȋn dinţi cu aparate foto de toate felurile şi mărimile vor acelaşi lucru ca şi tine – cȃteva momente ‘faţă ȋn faţă’ cu uriaşul mărilor. Toţi sunt la fel de ȋndreptăţiţi ca şi tine să se afle acolo, singura diferenţă constȃnd ȋn comportamentul fiecăruia. Dacă vrei să fii un turist responsabil şi să fii tu un model demn de urmat, ȋncearcă să fii calm ȋn timp ce aştepţi la rȃnd, vorbeşte frumos cu ghizii şi acceptă sfaturile lor, nu ‘tulbura’ apele mai mult decȃt este nevoie şi nu ȋncerca să ‘acaparezi’ balena pentru a apărea doar ȋn fotografiile tale;

Oslob

Oslob

Oslob

– Ȋnainte de a intra ȋn apă, poţi să participi la prezentările care au loc ȋn interiorul centrului – organizate, ȋn special, pentru grupuri – şi la care poţi afla lucruri interesante despre viaţa balenelor, dar şi cȃteva regului de conduită, ȋn apă;

 

Oslob

Oslob

Oslob

*** – Nu te apropia niciodată la mai puţin de 5 m de capul balenei şi 6 m de coadă şi nu ȋnota deasupra ei;

– Nu folosi blitz-ul aparatului foto;

– Nu sări din barcă, ci coboară folosind scara;

– Nu folosi creme solare pe bază de ulei;

-Să nu-i crezi pe ghizii locali sau pe nimeni altcineva care ȋncearcă să te convingă că poţi sări peste rȃnd – ȋn schimbul unei taxe. Nimeni nu sare peste rȃnd – nici chiar grupurile organizate – şi singurul mod prin care ȋţi garantezi marea ȋntȃlnire este să ajungi la centru cȃt mai devreme;

– Este bine să ai propriul echipament de snorkeling ca să nu fii nevoit să plăteşti 100 de pesos sau să rişti să nu găşeşti unul disponibil;

-De ȋndată ce ai primit aprobarea să sari ȋn apă, ȋncearcă să găseşti un loc cȃt mai aproape de barcă – pentru a te susţine ȋn caz de nevoie – şi aşteaptă ca balenele să apară. Nu te depărta prea mult de barcă, ȋn special dacă vizibilitatea este redusă, pentru că rişti să pierzi ȋntȃlnirea cu ele. Dacă eşti răbdător, ȋntr-un interval de 20 de minute, poţi avea norocul să vezi 5 exemplare diferite.

Insula Sumilon

Dacă ȋntȃlnirea cu balenele s-a ȋncheiat pȃnă la ora 10-11 sau dacă sejurul tău ȋn insulă este mai lung, vei avea timp să te relaxezi cȃteva ore pe  o plajă superbă, acoperită cu nisip alb. Cea mai accesibilă astfel de plajă o găseşti pe insula Sumilon, aflată la mai puţin de o jumătate de oră cu banka, din satul Tanawan – situat la doar cȃţiva km mai ȋn sud.

Oslob

Insula Sumilon este o insulă foarte mică, ȋnconjurată de plaje superbe, ce pot fi vizitate doar de oaspeţii singurului resort construit pe aproape ȋntreaga ei suprafaţă.  Turiştii care vin ȋn excursii de o zi, au acces doar pe plaja dinspre sud –  plaja pe care opreşte şi barca. Această plajă este de fapt o ȋntinderea albă şi lungă de nisip, ȋnconjurată din trei părţi de apă şi care ȋşi modifică forma şi dimensiunea ȋn funcţie de maree. Sumilon Sandbar – este foarte frumoasă la primele ore ale dimineţii sau după ora 14, cȃnd nu este aglomerată.

Oslob

Oslob

Oslob

Oslob

Oslob

Oslob

Apele care o ȋnconjoară sunt foarte curate şi bogate ȋn viaţă marină, dar străbătute de curenţi puternici, ȋn special ȋn perioada maximă a mareei, cȃnd fȃşia de nisip se ȋngustează foarte mult, permiţȃnd apei să treacă dintr-o parte ȋn alta.

Oslob

Oslob

Oslob

Oslob

Oslob

Oslob

O excursie de o zi ȋntreagă (de la 10 la 17) pe insula Sumilon costă 550 de pesos şi se poate negocia pentru perioade mai scurte. Pentru 1500 de pesos/persoană beneficiezi şi de masă de prȃnz de tip bufet, găzduită de restaurantul resort-ului.

Informaţii utile:

  • Pe această plajă nu există umbrele sau şezlonguri;
  • Curenţii de apă sunt foarte puternici ȋn special ȋn partea stȃngă şi bălăceală ȋn această zonă este recomandată doar celor ce ȋnoată bine. Coralii mai frumoşi se găsesc pe partea dreaptă;
  • Pe insulă, veghează permanent cȃţiva salvamari care sunt foarte atenţi şi semnalează orice neregulă, atenţionȃnd turiştii care se aventurează prea ȋn larg. Nu evita să intri ȋn vorbă cu aceştia pentru că ȋţi pot da o mulţime de informaţii utile cu privile la obiectivele turistice din zonă şi orice altceva te-ar interesa ȋn legătură cu vacanţa ta.
Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)