O după amiază în Arenzano, Liguria – Jurnal de bord HS Bruckner ( 26 aprilie 2014)

Am ajuns în micuţul port Voltri vineri noaptea şi a doua zi dis- de-dimineaţă eram deja gata de plimbare. Voiam să ies din port şi să vizitez ceva nou. În urmă cu 42 de zile, de la Voltri am luat un tren şi am ajuns în Genoaîn aproximativ o oră. De data asta, îmi doream să văd altceva şi recomandarea am primit-o de la un localnic get beget care, pe lȃngă faptul că este Şeful Căpităniei Portului Voltri, este şi un pasionat de turism, îndrăgostit de această zonă geografică. Acest domn a venit la vapor la primele ore ale dimineţii cu cȃteva pliante şi hărţi ce prezentau informaţii despre întreaga coastă ligurică şi ne-a sfătuit să mergem în vizită în Arenzano, un mic ‘paesino’ la doar 10 minute de mers cu trenul, în direcţia Savona.

          Pentru că ştiam deja drumul spre gară, nu am avut nicio dificultate să găsim peronul şi lista cu mersul trenurilor. Puţin mai greu ne-a fost să găsim bilete pentru că în Italia, în gările mai mici (cum este şi Voltri) nu mai există case de bilete, ci doar maşini automate care, de cele mai multe ori, nu funcţionează. În acest caz, biletele se pot cumpăra de la magazinaşele care vȃnd ţigări şi bilete de loterie (Tabacchi). Cu doar 4 euro am cumpărat un bilet dus-întors pentru trenul spre Arenzano şi am ajuns acolo în 10 minute. Nu ştiam nimic despre acest orăşel în afara faptului că este aşezat la mare, într-un fel de golfuleţ, ca de altfel toate orăşelele construite de-a lungul coastei Liguriei. Ne imaginam că o să petrecem o după amiază pe malul mării, iar timpul era chiar foarte prietenos.

        Dar, totul s-a schimbat în momentul în care am ieşit din gară şi am descoperit cu imensă bucurie că această aşezare de la malul mării se afla în plin festival al florilor. Nimic mai potrivit pentru mine care sunt pasionată de flori, grădini, aranjamente, parcuri şi tot ceea ce derivă din acestea.

       În aceste condiţii, întreaga noastră vizită la Arenzano s-a redus la o plimbare prelungită prin parcul Negrotto Cambiaso, unul dintre cele mai frumoase şi vesele parcuri pe care am avut norocul să le cunosc pȃnă acum. Am văzut multe grădini şi parcuri în diferite ţări din lumea aceasta, unele dintre ele întinse pe sute de hectare, dar, cȃteodată, o grădină mică poate fi mult mai deosebită şi mai prietenoasă decȃt orice altă grădină botanică. Suprafaţa şi numărul de plante găzduite pot fi nişte caracteristici care se iau în calcul atunci cȃnd vrem să descriem sau să lăudăm o grădină, în comparaţie cu o alta, dar, cȃteodată, o grădină de dimensiuni reduse poate fi un adevărat paradis.

          Pentru cȃteva ore ne-am plimbat prin acest parc în mijlocul căruia se înalţă o frumoasă vilă burgheză – Villa Pallavicino – construită prin secolul al XVI-lea şi care găzduieşte acum Primăria şi Consiliul local. Parcul este o adevărată oază de verdeaţă ce se întinde pe cȃteva hectare şi reprezintă un punct de întȃlnire şi de relaxare pentru localnici şi un adevărat obiectiv turistic pentru vizitatorii care vin aici din toate colţurile lumii. Construită pe la sfȃrşitul secolului al XIX-lea de o moştenitoare a familiei burgeze proprietare, această grădină a devenit parc public în 1981 şi se poate vizita zilnic ( gratuit ), între orele 8-18.

Arenzano Parcul Negrotto Cambiaso Villa Pallavicino, sediul Primariei

          De cȃţiva ani, în această grădină are loc în luna aprilie un festival al florilor, denumit FlorArte – artă prin flori – şi norocul meu a fost să ajung aici exact la momentul portivit.

         Grădina în sine găzduieşte permanent arbori seculari şi plante de tot felul, iazuri şi poduleţe, spaţii verzi şi zone de joacă pentru copii, livezi de portocali şi lămȃi.

Arenzano,Parco Negrotto Cambiaso 4

Arenzano, Parcul Negrotto Cambiaso 5

Arenzano, peisaj cu portocale si cer albastru

        Pe perioada festivalului FlorArte, grădina se transformă într-o adevărată expoziţie de artă florală ce dezvăluie vizitatorilor o perspectivă diferită, dar deosebit de atrăgătoare, asupra aranjamentelor florale şi asupra relaţiei strȃnse care există între flori şi artă.

Arenzano,Parco Negrotto Cambiaso Festival FlorArte

Arenzano, sera din Parcul Negrotto Cambiaso

          În superba seră victoriană, am putut admira diferite combinaţii de culori şi arome, sub forma unor buchete şi aranjamente, inspirate din picturi şi care, în combinaţie cu acestea, creau un  ansamblu armonios şi unic. Arcade îmbrăcate în orhidee, fel de fel de statuete acoperite cu tradafiri, garoafe şi flori exotice şi multe aranjamente florale în culori şi combinaţii diverse puteau fi admirate şi fotografiate în această seră. Şi, pentru ca spectacolul să fie şi mai emoţionant, minunăţia florala era acompaniată de Traviata lui Verdi. Nimic nu s-ar fi potrivit mai bine cu explozia de culori şi miresme şi nimic altceva nu m-ar fi bucurat mai tare.

Arenzano,Parco Negrotto Cambiaso Festival FlorArte 3

Arenzano,Parco Negrotto Cambiaso Festival FlorArte 2

Arenzano,Parco Negrotto Cambiaso Festival FlorArte 4

          Pe lȃngă expoziţia de flori, Festivalul mai avea în program concerte de muzică în aer liber, spectacole de teatru, work-shop-uri de fotografie, întȃlniri cu personalităţi ale oraşului, cursuri de pictură pentru copii şi adulţi şi chiar trasee turistice, la pas, cu ghizi locali (totul gratuit).

        Noi nu aveam prea mult timp la dispoziţie, aşa că ne-am limitat la  această grădină, reuşind să o străbatem în lung şi în lat în aproximativ două ore, oprindu-ne din loc în loc să admirăm portocalii înfloriţi care răspȃndeau un miros înnebunitor, pergolele cu glicină, iazurile pline cu broscuţe ţestoase şi multele tipuri de flori pe care le cunoşteam din diferite grădini botanice – rododendroni, camelii, lantana, palmieri, bambus, papirus, trandafiri, chiparoşi.

Arenzano Parcul Negrotto Cambiaso broscute testoase

Arenzano, Floare de camelie, parcul Negrotto Cambiaso

Arenzano, Floare de portocal, Parcul Negrotto Cambiaso

Arenzano, Lantana in Parcul Negrotto Cambiaso

          Tot în cadrul Festivalului FlorArte, grădina găzduia acum şi un tȃrg de artizani locali. Mă pasionează întotdeauna astfel de tȃrguri pentru că îmi place să admir tarabele încărcate cu produse tradiţionale sau nu, dar lucrate de mȃnă, de oameni pasionaţi şi pricepuţi.

          Absolut toate exponatele erau confecţionate de artişti locali şi erau, din această cauză, destul de scumpe.Dar, pentru că privitul şi fotografiatul nu erau contra cost, m-am răsfăţat şi eu aproape o oră, admirȃnd fel de fel de produse, care de care mai interesante – flori în ghivece, bijuterii, articole de casă şi grădină, îmbrăcăminte din materiale naturale şi pictate manual, poşete şi alte articole croşetate sau împletite din aţe.

Arenzano,Parco Negrotto Cambiaso Festival FlorArte targ de artizani

Arenzano targ de artizani in Parcul Negrotto Cambiaso

Arenzano targ de artizani in Parcul Negrotto Cambiaso 2

          În afară de grădina de flori, parcul găzduieşte şi o imensă întindere de gazon, foarte animată şi veselă într-o zi de sȃmbătă. O mulţime de familii cu copii de toate vȃrstele şi căţei îşi petreceau după amiaza desfăşurȃnd fel de fel de activităţi pe iarbă: dormeau, făceau plajă, se jucau, citeau, alergau. Cred că cei mai mulţi erau localnici şi pentru ei această zi nu era decȃt o zi obişnuită week-end, fără nicio legătură cu Festivalul Florilor. Probabil că aşa arată parcul în orice zi cu soare, iar în perioadele de vacanţă devine mai aglomerat.

Arenzano Parcul Negrotto Cambiaso

Arenzano Parcul Negrotto Cambiaso

Arenzano, Parcul Negrotto Cambiaso

O zi de vacanta in Arenzano, Parcul Negrotto Cambiaso

          Pentru noi a fost ca o binecuvȃntare. De foarte multe ori mi se întȃmplă să ajung într-un loc care să-mi placă atȃt de mult încȃt să nu-mi mai doresc să plec. Dar, întotdeauna plec, pȃnă la urmă. Cu părere de rău, dar plec, luȃnd cu mine aromele şi culorile, întipărite în memorie, în fotografii şi în suflet. Sper să am mereu loc şi să le port cu mine oriunde în lumea aceasta.

         Nu puteam să plecăm din Arenzano fără să facem un scurt popas şi pe malul mării. Deşi nu mai fusesem niciodată în această localitate, priveliştea care mi-a apărut în faţa ochilor de îndată ce am ieşit din grădină mi s-a părut foarte familiară. Pe toată coasta ligurică, orăşelele sunt aşezate în astfel de golfuri, iar casele se înalţă mȃndre, pe dealuri, privind spre mare.

Arenzano, la malul marii

          Pe micuţa plajă de la malul mării erau foarte mulţi oameni. Unii se bronzau ca într-o zi de vară şi se bălăceau din cȃnd în cȃnd în apă, iar alţii se plimbau sau stăteau îmbrăcaţi pe nisip şi pe stȃnci.

Arenzano, la plaja

        Şi pe faleză era un tȃrg de artizani. Nu ştiu sigur dacă acest tȃrg are loc în fiecare zi sau doar în week-end, dar am putut admira o mulţime de lucruri confecţionate de artizani locali şi am văzut mulţi turişti americani, ajunşi în zonă, probabil, cu o navă de croazieră.

         Aceasta a fost vizita nostră în Arenzano. Am făcut cunoştinţă cu un orăşel nou care ne-a încȃntat peste măsură şi ne-a făcut să ne reamintim (pentru a nu ştiu cȃta oară) de ce iubim noi atȃt de mult Italia.

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)