Mykonos, la sfârṣit de vară

Grecia se poate mândri cu câteva insule etalon care ṣi-au căpătat faimă internaṭională – pentru diverse motive – ṣi Mykonos este una dintre ele. Recunoscută în lumea largă ca fiind o destinaṭie de vacanṭă pentru iubitorii de distracṭie ṣi petreceri nesfârṣite – nonconformiste ṣi fără limite – această insulă, situată în centrul Arhipelagului Cicladelor, este una dintre cele mai frumoase ṣi pitoreṣti insule pe care am avut norocul să le vizităm până acum.

Descoperită în anii ’70 de către turiṣtii cu rucsacul în spate ṣi îndrăgită peste măsură pentru peisajele ei spectaculoase, golfurile liniṣtite ṣi pustii în care poveṣtile de iubire erau scrise, trăite ṣi simṭite la intensitate maximă, insula a fost transformată treptat într-un paradis liber ṣi nonconformist în care viaṭa se trăieṣte la maximum, 24/7, 4-5 luni pe an – fără cenzură ṣi reguli, fără restricṭii ṣi priviri critice, dar cu multă adrenalină, toleranṭă ṣi mult alcool. Trebuie să recunoaṣtem că nu suntem adepṭii unor astfel de vacanṭe – sau stiluri de viaṭă – dar înṭelegem ṣi acceptăm dorinṭele, plăcerile ṣi inclinările unor oameni către plăcerile frivole – ale tinereṭii ṣi nu numai.

Din acest motiv, nu vom refuza niciodată ṣansa unei vizite – chiar dacă pentru câteva ore doar – în aṣa numitele ‘oaze de distracṭie’ de tip Ibiza, Mykonos sau Pattaya, convinṣi fiind că oriunde vom găsi un ‘ceva’ care să ne încânte privirea ṣi pe care să-l luăm cu noi în fotografii ṣi amintiri. Aflasem o mulṭime de lucruri interesante ṣi controversate despre Mykonos ṣi abia aṣteptam să vedem cu ochii noṣtri celebrele mori de vânt ṣi bisericuṭele albe pe care le admirasem de atâtea ori în calendare, vederi ṣi fel de fel de reclame în pliantele, cataloagele ṣi vitrinele agenṭiilor de turism de oriunde.

Mykonos

Mykonos

Ṣi Mykonos s-a dovedit a fi foarte bogat în peisaje ṣi locuri demne de fotografiat ṣi admirat.

Pentru că ne aflam în vacanṭă în Naxos (povestea aici), am ales să vizităm insula într-o excursie de o zi – cu plecare la ora 9 ṣi întoarcere aproape de miezul nopṭii.

Am reuṣit să o străbatem aproape în întregime, de la un capăt în celălalt, într-o zi maraton care a durat ~ 11 ore, evitând de bună voie acele zone preferate de petrecăreṭi ṣi acordând o atenṭie deosebită peisajului natural în toată măreṭia lui – golfuri, dealuri, plaje – ṣi câtorva obiective turistice-emblemă, majoritatea găzduite de oraṣul capitală, Chora.

La finalul zilei, ne-am declarat pe deplin mulṭumiṭi de alegerea noastră ṣi deosebit de încântaṭi de frumuseṭea naturală a acestei insule – unică, spectaculoasă ṣi pitorească. Trebuie să recunoaṣtem că ne-am fi dorit ca această insulă să fie o destinaṭie de vară pentru vacanṭe romantice în doi sau pentru sejururi prelungite de bălăceală pentru familiile cu copii ṣi nu un ṭinut al petrecerilor de tot felul. Din punctul nostru de vedere, petreceri de acest gen pot avea loc pe orice insulă sau întindere de pământ – modelată ṣi adaptată unor astfel de cerinṭe – nefiind necesară existenṭa unui peisaj spectaculos drept martor. Credem că pentru o noapte sau mai multe de distracṭie fără limite, peisajul înconjurător contează mult mai puṭin în raport cu alte elemente – atmosfera localului, cantitatea de alcool disponibilă ṣi preṭul ei, calitatea partenerilor de distracṭie, abundenṭa efectelor speciale – vizuale, auditive sau olfactive – ṣi, nu în ultimul rând, frumuseṭea provocativă a animatoarelor care dansează pe boxe ṣi pe bar.

Pentru că am vizitat insula la finalul sezonului, am reuṣit să ne bucurăm pe deplin de frumuseṭea ei, dar ne-am putut imagina cu uṣurinṭă ṣi cealaltă faṭă a acesteia – din lunile iunie-august – faṭă pe care nu dorim să o descoperim vreodată. Le lăsăm această plăcere amatorilor de distracṭie ṣi noi ne mulṭumim cu această imagine pe care o vom purta cu noi pentru totdeauna. Insula Mykonos – privită prin ochii noṣtri, la sfârṣitul sezonului – este incredibil de frumoasă, romantică ṣi spectaculoasă, demnă de a fi introdusă în topul celor mai frumoase insule greceṣti – ṣi nu numai. În timpul vizitei noastre am reuṣit să vizităm unele dintre cele mai renumite ṣi faimoase plaje, dar ṣi câteva necunoscute ṣi pustii, ne-am plimbat câteva ore pe străzile înguste ṣi întortocheate din Chora, am fotografiat peste 45 de biserici (din totalul de 700 existente pe insulă), am mâncat un prânz tradiṭional într-o tavernă din orăṣelul Ano Mera, am admirat câteva mori de vânt – cocoṭate pe stânci, deasupra mării sau lăsate în paragină în mijlocul câmpurilor – ṣi am privit apusul din cel mai pitoresc loc – Mica Veneṭie – împreună cu alte câteva mii de turiṣti, din toate colṭurile lumii.

Recomandăm cu mare căldură o vacanṭă în insula Mykonos în luna septembrie sau octombrie tutuor celor care doresc să evite aglomeraṭia exagerată din timpul sezonului, dar care vor să guste, totuṣi, măcar puṭin, din farmecul locului. În insulă există plaje frumoase ṣi pustii, dar ṣi plaje aglomerate ṣi ‘gălăgioase’ -unde muzica cântă la nivel maxim atât ziua, cât ṣi noaptea ṣi petrecerile se ṭin lanṭ, în aer liber, în bikini ṣi ṭinute elegante deopotrivă.

Dacă doriṭi doar să vizitaṭi insula ṣi să vă bucuraṭi de peisajele ei frumoase – fără a lua parte la nicio petrecere ṣi fără a pierde prea mult timp pe plajă – atunci cea mai potrivită opṭiune ar fi o vizită de o zi, venind dintr-o insulă învecinată – Naxos, Paros, Tinos sau Siros – sau la bordul vapoarelor de croazieră.

Mykonos, într-o zi

Dacă vizita voastră în insula Mykonos durează doar o singură zi (mai exact 10-12 ore) trebuie să vă organizaṭi programul în aṣa fel încât să includă:

– câteva ore de relaxare pe plajă (sau vizite la mai multe plaje pentru a străbate cât mai mult din suprafaṭa insulei);

– cel puṭin două ore de hoinăreală pe străduṭele din Chora;

– cel puṭin o oră de plimbare pe faleza din Alefkantra pentru a admira morile de vânt ṣi apusul de soare reflectat pe căsuṭele colorate din Little Venice.

  1.  La plajă

În insulă există plaje frumoase, acoperite cu nisip auriu sau cu pietre, adăpostite în golfuleṭe pitoreṣti sau cu acces direct de la nivelul străzii. Majoritatea sunt organizate – având în dotare zone cu umbrele, dar ṣi zone libere, salvamar, centre de închiriat echipament acvatic sau ambarcaṭiuni de tot felul, magazinaṣe ṣi restaurante în vecinătate. Unele plaje sunt recomandate familliilor cu copii datorită faptului că sunt mai liniṣtite, altele sunt preferate de practicanṭii nudismului sau de tinerii dornici de distracṭie. Drumurile care ajung la aceste plaje sunt foarte spectaculoase, oferind priveliṣti ce îṭi taie respiraṭia ṣi te fac să înṭelegi în ce constă, de fapt, frumuseṭea unică a acestei insule.

În timpul unei zile, se pot vizita cu uṣurinṭă următoarele plaje:

  • Panormos Beach, Ag. Sostis Beach ṣi Ftelia Beach – situate în Golful Panormos, în partea de Nord a insulei – vizitate, în special, de turiṣtii care preferă liniṣtea, dar ṣi de practicanṭii sporturilor nautice (Panormos).

Mykonos– Panormio Beach –

Mykonos– Panormio Beach –

Mykonos– Panormio Beach –

Mykonos– Ag. Sostis Beach –

Mykonos– Ftelia Beach, Mykonos –

  • Kalafati Beach (ideală pentru practicarea sporturilor nautice), Ag.Anna Beach ṣi Kalo Livadi Beach (plaje liniṣtite, preferate de familii ). Aceste plaje sunt situate pe coasta de SE.

Kalafati Beach, Mykonos– Kalafati Beach –

Mykonos– Kalafati Beach –

Mykonos– Kalafati Beach –

Mykonos– Ag. Anna Beach –

Mykonos– Ag. Anna Beach si Kalafati Beach –

Mykonos– Kalo Livadi Beach –

Mykonos– Kalo Livadi Beach –

  • Paradise Beach, Super Paradise Beach, Platys Gialo Beach ṣi Paraga Beach – situate în partea sudică ṣi preferate de amatorii de distracṭii deoarece găzduiesc cele mai renumite cluburi.

Mykonos

Mykonos

Mykonos– Tropicana Club –

  1. La plimbare în Chora

Chora, capitala insulei, este o aglomerare de străduṭe înguste ce urcă ṣi coboară în toate direcṭiile – dar ajung întotdeauna la nivelul mării. Toate străduṭele sunt pavate cu piatră ṣi găzduiesc magazine elegante, restaurante ṣi cafenele ce prind viaṭă ṣi culoare la orele serii, când sunt luate cu asalt de zeci de mii de turiṣti. Unii preferă doar să se plimbe ṣi să admire vitrinele încărcate cu suveniruri, articole de îmbrăcăminte din fire naturale (confecṭionate în Grecia), încălṭăminte sau obiecte de décor din sticlă, lemn, ceramică, alṭii cumpără – la preṭuri ridicate – orice produs pe care îl găsesc interesant ṣi reprezentativ pentru a-l duce acasă, drept amintire. Majoritatea articolele expuse în vitrine sau direct pe stradă, în faṭa magazinelor, sunt de producṭie locală ṣi confecṭionate din materiale naturale – de aici, preṭurile mai ridicate – ṣi merită, cu desăvârṣire – să fie admirate de către ochiul iubitor de frumos.

Mykonos

Mykonos

Din loc în loc, străduṭele întortocheate găzduiesc terase ṣi cafenele – pentru popasuri scurte – sau mai lungi, după preferinṭe – bisericuṭe albe ṣi foarte multe flori ce cresc în ghivece uriaṣe sau ies direct din pavaj.

Mykonos

Mykonos

Mykonos

  1. Apus de soare în Little Venice

Străduṭele din Chora coboară, fără excepṭie, pe faleza din Alefkantra, locul de întâlnire a mii de turiṣti, în special la apusul soarelui.

Pe partea stângă a golfului, se aliniază ṣase mori de vânt – una fiind în reparaṭie – care formează tabloul perfect pentru o fotografie-emblemă.

Mykonos

În partea dreaptă se poate admira o altă imagine emblemă a insulei, cunoscută sub numele de Little Venice. Unele dintre casele albe cu geamuri albastre sau roṣii ce se întind de-a lungul falezei – mergând spre Old Port – cresc direct din apă, având subsolurile parṭial inundate – la fel ca ‘surorile’ lor mai mari din Veneṭia – ṣi găzduiesc restaurante ṣi baruri la nivelele superioare.

Mykonos

Apusul de soare oferă întregului peisaj o notă aparte, dar ṣi o undă de tristeṭe pentru că ziua s-a încheiat ṣi ‘vraja’ se risipeṣte mult prea repede.

Mykonos

Informaṭii utile:

– Ferryboat-urile acostează în Portul Nou care este situat departe de centrul capitalei Chora. Pentru a ajunge în Portul Vechi ṣi, implicit, în centru, cea mai ieftină ṣi rapidă variantă o reprezintă vaporaṣele de tip Seabus care circulă la intervale de ~ 30 de minute ṣi străbat distanṭa în ~ 15 minute (5 euro). Programul de funcṭionare al vaporaṣelor este în funcṭie de orarul vapoarelor de croazieră care acostează în Portul Nou;

Mykonos

 

– Majoritatea vapoarelor de croazieră acostează în Portul Nou, dar cele de dimensiuni mai mici acostează în Portul Vechi, foarte aproape de centrul oraṣului;

Mykonos

– Din cauza peisajului deluros, distanṭele mai lungi nu pot fi acoperite în timp scurt dacă alegem ca mijloc de transport o bicicletă, un scuter sau autobuzele locale. Maṣinile se închiriază cu 40-50 euro/zi, atv –urile cu 15-25/zi ṣi scuterele cu 15-20 euro/zi (preṭurile se negociază pentru sejururi mai lungi de 3 zile). Există foarte multe centre de închiriat în centru, dar ṣi în alte zone din insulă. Staṭiile de combustibil sunt numeroase ṣi semnalizate corespunzător;

– Drumurile în insulă sunt foarte bine întreṭinute, suficient de late pentru a fi străbătute în ambele sensuri în acelaṣi timp ṣi nu foarte aglomerate, dar circulaṭia este puṭin cam haotică ṣi periculoasă din cauza vitezei excesive cu care circulă localnicii, dar ṣi unii turiṣti;

– Un prânz pentru două persoane – care include carne (pui sau porc), garnitură, salată ṣi câte o băutură – costă ~ 25 de euro la o tavernă în interiorul insulei ṣi ~ 40 de euro pe faleză sau în Chora.

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)