Meseria de marinar – sau cum să îmbini utilul cu plăcutul

Marinar

Meseria de marinar nu este o meserie uşoară, dar acelaşi lucru se poate spune despre atâtea şi atâtea meserii. Puţini dintre cei care aleg această meserie se gândesc la altceva în afara beneficiilor materiale care rezultă din ea. Privită din acest punct de vedere, meseria de marinar este printre cele mai dificile meserii din lume. Te poartă departe de ţara ta, departe de familie şi prieteni, te aruncă în valurile neînduplecate ale mărilor şi oceanelor lumii, alături de oameni pe care nu-i cunoşti, dar, care îţi devin, vrând-nevrând, a doua familie.

Pleci de acasă pentru 4 luni, sau pentru mai mult şi nu-ţi doreşti altceva decât să treacă timpul mai repede şi să te întorci cu bine acasă, fără să-ţi dai seama că aşa se scurg patru luni din viaţa ta, aşa trece şi viaţa ta, între un voiaj şi altul, între o vacanţă şi alta. Oricât de departe ar ajunge pe harta lumii, marinarii poartă mereu în suflet şi în gând familia care îi aşteaptă acasă, zâmbetul cald al copilului care face primii paşi fără ca tatăl lui să-i fie aproape, aroma şi magia sărbătorilor de iarnă când copiii primesc daruri multe de la Moş Crăciun, daruri udate cu atâtea lacrimi de singurătate şi de dor. De cele mai multe ori, pe mare, zilele trec la fel, una după alta, fără nicio deosebire, ajungi să realizezi că lumea întreagă sărbătoreşte Crăciunul, dar pentru tine este doar o zi oarecare din calendar. Te trezeşti că este 25 decembrie, dar afară este cald, sunt 35 de grade şi tu ai şi uitat cum arată zăpada care scârţâie sub paşi sau sub săniuţa în care se află fericirea ta – copiii tăi. Nu te gândeşti decât la întoarcerea acasă, atunci când te vei simţi din nou întreg, când vei putea zâmbi şi vei alunga din gândurile tale ultimele luni în care nu ai trăit, doar ai supravieţuit.

Bineînţeles, meseria de marinar poate însemna şi altceva. Poate fi o continuă aventură, o continuă descoperire a vieţii sub toate aspectele, o libertate dusă până la extrem şi o lecţie pe care viaţa ţi-o poate da, mai blând sau mai furtunos. Poate fi un mod plăcut de a câştiga bani albi pentru zile negre. Oricât de liber şi nonconformist ai fi, chiar dacă nu ai acasă o soţie şi copii care să te aştepte, tot te cuprinde melancolia câteodată, tot ţi se face dor de ceva din ţara ta, măcar că acel ceva este doar un părinte, un prieten sau o mâncare preferată pe care nu o găseşti altundeva.

Pentru a trece cu bine peste un voiaj, un marinar trebuie să facă faţă mai multor provocări, dar trebuie să ştie, în primul rând, să vadă mereu partea plină a paharului. Unii ştiu acest lucru şi încearcă mereu să găsească motive de fericire în cele mai simple lucruri care li se întâmplă zi de zi. Programul de lucru pe un vapor diferă în funcţie de mai mulţi factori şi este cuprins între 9 şi 10 ore într-o zi normală. Se poate extinde până la 14-15 ore pe zi, în condiţii mai deosebite anumiţi oameni de pe vapor pot munci şi 20-24 de ore fără să doarmă, iar recordul absolut de care am auzit a fost de 40 de ore. Câteodată, din aceste 40 de ore, două-trei ore le-ai putea pune cap la cap pentru odihnă, dar nu întotdeauna reuşeşti. Ȋn aceste situaţii,  nivelul adrenalinei este foarte ridicat, te simţi energic şi rezişti până la capăt. Bineînţeles că aceste reprize de nesomn alternează cu perioade liniştite şi, tot aşa, timpul trece şi fiecare milă străbătută te aduce mai aproape de casă.

Oricât de mult ar munci, marinarul este, totuşi, un norocos şi un privilegiat. Poate ajunge în locuri în care alţii nici nu gândesc, locuri despre care alţii nici nu ştiu că există. Poate că nu întotdeauna timpul îi permite să viziteze puţin şi oraşul-port în care poposeşte, dar, de cele mai multe ori, acest lucru este posibil, chiar dacă doar pentru câteva ore.

Dar, cea mai interesantă minune de care marinarul se poate bucura zi de zi este natura care îl înconjoară.

Natura – cel mai frumos spectacol

Dimineaţa începe cu un superb răsărit de soare, un spectacol pe care natura îl oferă gratis tuturor celor care vor să-l vadă. Oriunde priveşti nu vezi decât mare, o nesfârşită întindere de apă care este acoperită de o nesfârşită întindere de cer. Doar cer şi mare şi vaporul tau, ca o pată de culoare. Şi, bineînţeles, soarele. La început, doar un punct, apoi din ce în ce mai vizibil până devine prea puternic să-l mai poţi privi cu ochiul liber. Ştii că viaţa este frumoasă şi merită trăită, toate sacrificiile tale nu sunt în zadar. Soarele te ajută să înţelegi mai bine.

Marinar

Marinar

Marinar

Ca să te înveseleşti puţin mai mult, câţiva prieteni îţi vin în întâmpinare. Sunt nişte fiinţe inteligente ca şi tine care găsesc plăcerea în joc, terenul lor de joacă este marea, iar tu trebuie să le devii partener. Ei sunt delfinii. Pentru început, se iau la întrecere cu uriaşul de metal, îl consideră un posibil concurent la un concurs de înot doar de ei ştiut. Şi atunci încep să arate de ce sunt în stare. Ȋncep să sară, să facă tumbe prin apă, dar şi la suprafaţă, să dea din coadă. Ori de câte ori vezi acest spectacol te bucuri ca şi cum ar fi prima oară, râzi ca un copil şi trebuie să aplauzi actorii ca să le mulţumeşti. Drept răsplată pentru apluzele tale, delfinii vor deveni şi mai nebunatici, vor sări mai sus şi vor face şi câteva bis-uri. Doar să te facă fericit.

Marinar

Marinar

Daca stai o oră în prova vaporului este imposibil să nu vezi ceva interesant – fel de fel de peşti, mai mari sau mai mici, peşti care vânează alţi peşti, păsări care vânează peşti, alte feluri de vieţuitoare care se bucură de viaţă şi de ziua frumoasă de afară.

Marinar

Marinar

Marinar

Marinar

Marinar

Dacă ai noroc să te afli într-o anumită zonă chiar la momentul potrivit, poţi să fii martorul unor evenimente deosebite pentru care alţii plătesc bani buni să le cunoască.

De exemplu, poţi ajunge cu vaporul în Golful Nuevo. Acest Golf, aflat pe paralela de 42 grade latitudine sudică, este format între Peninsula Valdez şi Provincia Chubut, din Argentina.

Ȋntre lunile iunie şi decembrie, Golful Nuevo este invadat de sute de balene australe care vin aici, unele pentru a se împerechea şi altele  pentru a-şi pregăti puii pentru marea aventură care se numeşte viaţă.

Poţi să priveşti acest spectacol minunat chiar de pe puntea vaporului pentru că balenele se apropie până la jumătate de metru de vas sau poţi să cobori pe cheu, având astfel o libertate mai mare de mişcare. Oriunde priveşti, nu vezi decât aripioare şi capete de balenă care ies de sub apă, jeturi puternice aruncate la câţiva metri, cozi care lovesc apa formând adevarate fântâni de stropi. Vezi cupluri de îndrăgostiţi care se mişcă în ritmurile unei muzici doar de ei ştiute, când pe o parte, când pe cealaltă, când îmbrăţişaţi, când depărtaţi, total scufundaţi, sau aproape total la suprafaţă. Natura are multe căi prin care încearcă să ne impresioneze şi nu trebuie decât să ţinem ochii deschişi şi să privim în jurul nostru.

Dacă nici aceste mamifere simpatice şi uriaşe nu ţi-au făcut ziua mai frumoasa, atunci, cu siguranţă, următorii musafirii îţi vor smulge câteva hohote de râs.

Sunt tot nişte mamifere, mai mici de data asta şi mult mai vioaie ce trăiesc în multe mări şi oceane ale lumii şi chiar în spaţii special amenajate pentru a aduce bună dispozitie copiilor, dar şi adulţilor. Se numesc lei de mare şi pot fi nişte parteneri de joacă minunaţi. Pe mare, îi poţi întâlni de multe ori. Treci pe lângă ei în viteză şi doar îi priveşti cum vânează sau cum se joacă, te minunezi de agilitatea lor şi te bucuri alături de ei atunci când vânătoarea lor a fost încununată cu succes.

Câteodată, poţi fi martorul unor adevărate certuri între aceştia şi pescăruşi, dar, de cele mai multe ori, păsările trebuie să muncească singure pentru a-şi căştiga hrana, nu pot fura munca altora. Leii de mare rămân cu prada, iar pescăruşii se mulţumesc cu rămăşiţele.

Marinar

Marinar

Marinar

Dacă ai norocul să stai cu vaporul în ancoră într-o zonă populată cu astfel de mamifere, ziua ta nu are cum sa fie anostă, indiferent de vremea de afară. O zi cu soare  mai multa veselie îţi poate aduce. Mai întâi, îi vezi cum se apropie timizi, inspectând vaporul şi măsurand beneficiile care ar putea decurge din vizita unui aşa uriaş care a poposit pe teritoriul lor. Pentru că marea este plină de hrană, leii de mare nu se aşteaptă să primească o masă gratuită, cu toate că ea este binevenită şi niciodată refuzată. Altceva caută ei şi chiar găsesc. Un loc liniştit şi uscat unde să se poată încălzi la soare. Acest loc este bulbul vaporului, partea din faţă a unei nave care are o formă aerodinamica şi care ajută vaporul să “taie” valurile, oferindu-i stabilitate, dar şi protecţie. Acest bulb se află complet în apă atunci când vaporul este încărcat, şi devine parţial sau total descoperit atunci când vaporul este gol. Pentru leii de mare reprezintă o mare tentaţie, dar şi o mare încercare. Nu este deloc uşor să te caţeri acolo sus, la o înălţime de ~ un metru, mai ales când nu ai de ce să te sprijini şi totul alunecă sub tine. Din mai multe încercări, ei reuşesc, mai întâi cei mai bravi, apoi uşor-uşor locul devine neîncăpător, 7-8 lei de mare se pot înghesui unul în celălalt, iar nou-veniţii nu prea mai au loc să se aşeze. La un semn, sar cu toţii în apă, se răcoresc putin, se aleargă, se joacă şi apoi o iau din nou de la capăt, se urcă pe bulb unul câte unul şi se bucură de razele soarelui.

Marinar

Marinar

Marinar

Marinar

Marinar

Apusul de soare pe mare este unul dintre cele mai frumoase spectacole pe care natura ni-l oferă. Ȋn fiecare seară, apusul este altfel, marea se colorează în cele mai diverse culori, norii iau şi ei parte la întregirea acestui tablou în faţa căruia rămâi fără cuvinte, mut de uimire, dar şi plin de recunoştinţă. Eşti fericit că poţi să vezi atâta frumuseţe şi te gândeşti mereu la cei dragi care, deşi se află la mii de mile depărtare de tine, văd şi ei acelaşi soare şi acelaşi cer, puţin diferit, totuşi.

Marinar

Marinar

Marinar

Marinar

Marinar

Marinari, priviţi mereu partea plină a paharului, bucuraţi-vă de soare şi de ploaie, de prietenii care vă înconjoară şi de orice moment care vă face ziua mai frumoasă. Ţineţi mereu ochii deschişi şi primiţi darurile pe care viaţvi le face  la fiecare pas.

  

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)