Laguna Balos ṣi insula Gramvoussa – Vacanṭă în Creta (iulie 2014)

Balos este una dintre cele mai faimoase ṣi vizitate plaje din întreaga insulă. Nu este o plajă ca toate celelalte ṣi a reprezentat, până acum câṭiva ani, un secret bine ascuns, ṣtiut doar de localnici. Între timp, renumele ei a crescut ṣi a ajuns un adevărat obiectiv turistic, aflat pe lista tuturor agenṭiilor de turism care oferă excursii de o zi în zonă – cu vaporaṣul sau autocarul.

Situată în extremitatea Nord-Vestică a insulei Creta, aproape de vârful peninsulei cu acelaṣi nume, Laguna Balos este un loc special care te va uimi ṣi impresiona pe loc, indiferent de modul pe care îl alegi pentru a ajunge la ea. De îndată ce păṣeṣti în acest ‘paradis’ acvatic nu-ṭi rămâne altceva de făcut decât să te bucuri la maximum de orice cm pătrat din uriaṣa lagună cu apă caldă (ṣi fierbinte) ṣi să explorezi în detaliu fiecare firicel de nisip cu ajutorul echipamentului de snorkeling. Vei avea frumoasa surpriză să constaṭi că nisipul are culori incredibil de variate în apă, ceea ce oferă întregului peisaj un aer cameleonic. În funcṭie de adâncimile diferite ale lagunei, dar ṣi datorită culorilor ṣi texturii diferite ale nisipului care o acoperă ṣi a pietrelor mai mari ṣi mai mici care sunt presărate din loc în loc, întregul peisaj pare desprins dintr-un tablou în care pictorul, jucându-se cu mai multe culori, a creat ṣi recreat un peisaj, înfrumuseṭându-l continuu.

IF

Creta Laguna Balos 2

Creta Laguna Balos

Crete Balos Lagoon

În unele locuri, nisipul este cu adevărat roz, căpătând reflexe ṣi mai aprinse în funcṭie de lumina care îl acoperă.

IF

Foarte mulṭi turiṣti care ajung aici preferă să îṣi petreacă timpul relaxându-se pe ṣezlonguri, citind o carte sau dormitând sub umbrelă.

Creta Laguna Balos relaxare

Creta Laguna Balos umbrelute si sezlonguri

Din această cauză, oricât de aglomerată ar fi zona, laguna – cu ale sale bazine ṣi piscine naturale – este suficient de spaṭioasă ṣi poate primi câteva sute de turiṣti, oferind fiecăruia spaṭiul necesar pentru a se relaxa după pofta inimii.

Balos Lagoon Crete

IF

Crete Balos Lagoon nice view

Pe mal este foarte greu de mers (aproape imposibil) fără  încălṭări deoarece cea mai mare parte din plajă este acoperită cu o piatră colṭuroasă ṣi neprietenoasă. Fâṣiile de nisip sunt relativ înguste ṣi sunt primele care se aglomerează deoarece sunt singurele locuri în care sunt aṣezate ṣezlongurile ṣi umbrelele ṣi se ocupă încă de la primele ore ale dimineṭii. Fiecare este liber să-ṣi instaleze propriul ṣezlong ṣi să-ṣi monteze propria umbrelă – dacă intenṭionează să petreacă mai multe ore pe plajă – dar acest lucru se va dovedi puṭin cam dificil, mai ales dacă doreṣti să te instalezi în mijlocul acṭiunii, cât mai aproape de apă. Dacă locurile cele mai bune sunt ‘luate’, mai ai două alternative. Îṭi poṭi aṣeza tabăra în zona de piatră (care este cea mai amplă), cu condiṭia să găseṣti un loc potrivit pentru umbrelă – între două pietre sau în ochiurile de nisip care răsar din loc în loc  – sau te poṭi retrage într-o margine, departe de aglomeraṭia ṣi forfota sutelor de turiṣti. Totul depinde de timpul pe care îl ai alocat pentru această aventură.

Dacă ai ajuns în zonă cu vaporaṣul, nu vei dori să îṭi stabileṣti tabăra prea departe de acesta pentru că timpul tău va fi foarte scurt ṣi vei dori să profiṭi la maximum de cele două ore care reprezintă popasul tău în lagună.

Laguna Balos vaporasul

Dacă ai ajuns în zonă cu maṣina proprie, atunci poṭi pierde câteva minute să-ṭi aranjezi tabăra exact aṣa cum îṭi doreṣti, ai timp să inspectezi zona, înainte de a-ṭi aṣeza ṣezlongul ṣi umbrela pentru că nu depinzi de nimeni ṣi aventura ta nu se desfăṣoară contra cronometru. Fiecare din cele două moduri de transport către Balos are propriile avantaje ṣi dezavantaje ṣi nu depinde decât de tine să alegi varianta optima. Dacă vrei să mergi doar la Balos ṣi doreṣti să petreci mai multe ore în lagună, trebuie să-ṭi iei inima în dinṭi ṣi să străbaṭi ṣoseaua neasfaltată care urcă în pantă,  paralel cu coasta pe o distanṭă de ~ 14 km.

Creta drumul spre Balos

Ideal ar fi să porneṣti la drum cât mai dimineaṭă (ora 8) când ṣoseaua este goală. În maximum o oră vei ajunge la capătul drumului care se opreṣte într-o parcare. Goală, parcarea ṭi va părea foarte mare, dar, după ora 10, se umple complet, obligând sute de maṣini  să oprească pe partea dreaptă a străzii, înṣirându-se una după alta, pe o distanṭă de peste un km. Din parcare, se coboară (pe jos), pe un drum de pământ, până se ajunge la nivelul mării, drum ce trebuie parcurs ṣi în direcṭie inversă, la sfârṣitul zilei (mers domol – aproape 45 de minute).

Laguna Balos, Creta, drum de acces

Întregul drum de 14 km este foarte îngust, permiṭând cu greu traficul în ambele sensuri ṣi punând la încercare abilităṭile, dar ṣi nervii, celor mai agili ṣoferi. Dacă drumul de dus ṭi s-a părut o joacă de copii (în condiṭiile în care l-ai parcurs foarte devreme dimineaṭa), mult mai solicitant ṣi dificil ṭi se va părea drumul de întoarcere. Ṣi nu va fi doar din cauza oboselii acumulate după câteva ore de plajă, ci pentru că vei avea de coborât la vale pe un drum pe care încă foarte multe maṣini urcă. Spaṭiul de manevră este deosebit de îngust, în special pe porṭiunea în care maṣinile sunt parcate.

Coada de masini pe drumul spre Balos, Creta

Dacă ṭii la maṣina ta, fereṣte-o, mai bine de astfel de situaṭii neplăcute. Dacă ai o maṣină mai micuṭă sau mai veche ṣi care a ‘văzut’ multe astfel de evenimente la viaṭa ei, este posibil ca drumul să nu-ṭi creeze niciun fel de probleme. Fii însă cu băgare de seamă. Nu contează numai abilităṭile tale de ṣofer capabil, ci ṣi abilităṭile celorlalṭi participanṭi la trafic, pe care nu ai cum să le controlezi, mai ales dacă maṣina ta aṣteaptă cuminte în parcare (sau pe marginea drumului), iar un ṣofer neatent sau grăbit nu estimează corect distanṭele ṣi lungimile. Dacă nu te afli la volanul maṣinii tale, ci doar ai închiriat una, trebuie să fii foarte atent în momentul în care închei contractul cu firma de închirieri pentru că majoritatea maṣinilor au asigurări ṣi full casco pe toată suprafaṭa insulei, mai puṭin exact pe această porṭiune de drum.

Lăsând la o parte drumul – care poate fi deosebit de stresant – dacă ai ajuns la Balos cu maṣina, eṣti cu adevărat liber să explorezi întreaga lagună, să petreci ore în ṣir în apă, mutându-te dintr-un loc în altul, studiind fauna marina, dar ṣi ṭărmul stâncos. Vei putea rămâne până la apusul soarelui, să admiri ṣi să te bucuri de acest peisaj mirific ce se modifică de câteva ori în timpul unei zile, în funcṭie de lumina soarelui.

Dacă vrei să mergi la Balos, dar să vizitezi ṣi insula Gramvoussa din apropiere, atunci trebuie să apelezi la un alt mijloc de transport – vaporaṣul.

In vaporasul spre Balos, Creta

Pe timpul sezonului (aprilie –octombrie) există trei vaporaşe care fac excursii către Insula Gramvousa şi Laguna Balos, cu plecări zilnice la 10:20, 10:40 şi 12:30 şi ȋntoarcere după ~ 7 ore. Acestea pleacă din Portul Kissamos, incluzând ṣi o oprire la insula Gramvoussa, la preṭul de 27 de euro/persoană (13 euro/copii).  Astfel de excursii pot fi rezervate atât la agenṭiile de turism din zonă (ṣi din majoritatea oraṣelor), dar ṣi în portul Kissamos, cu o oră (o jumătate de oră) înaintea plecării vaporaṣului. În luna august, este nevoie de rezervare cu cel puṭin o zi înainte.

Vaporaṣul pleacă din portul Kissamos ṣi se îndreaptă întâi spre Insula Gramvoussa, mergând paralel cu coasta. Călătoria îṭi oferă posibilitatea să observi fenomenul de elevaṭie al insulei Creta, elevaṭie ce a început în urmă cu peste 2000 de ani ṣi a ajuns în prezent la ~ 9 metri (cercetătorii au ajuns la concluzia că partea de Vest a insulei Creta se ridică din apă, în timp ce partea de Est se scufundă).

Creta, fenomenul de elevatie al coastei

Vaporaṣul ocoleṣte insula Agria Gramvoussa ṣi Capul Vouxa ṣi acostează în insula Imeri Gramvoussa după ~ oră. Oprirea pe insula Gramvoussa durează  două ore.

Creta, in drum spre Gramvousa

Insula este un adevărat paradis al păsărilor care ṣi-au creat aici habitatul – peste 100 de specii au fost identificate în această zonă – dar ṣi un loc de popas pentru păsările migratoare în drum spre Africa. La o  înălṭime de câṭiva zeci de metri ṣi privind către locul în care acostează vaporaṣele cu turiṣti se găseṣte un castel veneṭian, ridicat în secolul al XVI-lea.

Gramvoussa island Venetian Castle Crete

Drumul până la el durează ~ 20 de minute ṣi este destul de dificil de parcurs, în special, într-o zi toridă, dar panorama oferită de sus merită tot efortul.

Creta, Gramvoussa Beach, vedere de sus

Creta, Gramvoussa Island, in drum spre castel

Gramvousa Balos Cruises Gramvoussa Beach

Gramvoussa Bech view from the top

Gramvoussa Island panoramic view

De îndată ce ai coborât din nou la nivelul mării, ai posibilitatea să te răcoreṣti în apele extraordinar de curate ṣi să explorezi adâncimile.

IF

Gramvoussa Island, Creta

Creta, Gramvoussa Beach

IF

Din păcate, nu eṣti liber să-ṭi faci programul aṣa cum îṭi doreṣti ṣi să explorezi insula în totalitate pentru că timpul trece destul de repede ṣi cele două ore trec ca prin farmec. Trebuie să te întorci pe vaporaṣ pentru a continua călătoria spre Laguna Balos, unde vei ajunge în doar 15 minute. Ṣi aici ai ~ două ore de explorat , inainte de a porni pe drumul de întoarcere. Vei ajunge în portul Kissamos (Kastelli) obosit, dar mai bogat sufleteṣte. Vei prinde, poate, curaj, ṣi îṭi vei programa o nouă vizită la Balos, de data asta cu maṣina proprie (sau închiriată), hotărât să forṭezi la maximum limitele ṣi să petreci în lagună o zi întreagă, fără să fii nevoit să stai cu ochii mereu pe ceas. Dacă vrei să faci acest lucru, încearcă ṣi respectă un oarecare program ṣi străbate drumul până la Balos în sensul firesc al fluxului de turiṣti ṣi nu contra lui. Porneṣte la drum dis-de-dimineaṭă ṣi întoarce-te cât mai târziu pentru a evita aglomeraṭia care se crează între orele 10 ṣi 17.

Câteva sfaturi ṣi informaṭii utile pentru cei care au ales să meargă la Balos cu vaporaṣul:

  • Copiii cu vârste cuprinse între 3 ṣi 12 ani, plătesc 13 euro, iar copiii sub 3 ani călătoresc gratuit.
  • Dacă ṭi-ai făcut rezervarea printr-un intermediar, dar nu ai primit în schimbul banilor decât o chitanṭă, vei fi nevoit să te duci la ghiṣeul care vinde bilete – în interiorul portului – înainte de a urca pe vaporaṣ. Acest ghiṣeu are două compartimente – unul pentru vânzări efective, care poate fi aglomerat ṣi un altul pentru cei care au făcut rezervări on-line sau prin agenṭii de vânzări. În schimbul chitanṭei vei primi câte un bilet pentru fiecare persoană care te însoṭeṣte.
  • Pe vaporaṣ se poate servi prânzul – după ora 12 – iar preṭurile nu sunt cu mult mai mari decât la orice tavernă de pe malul mării. Preṭurile la băuturi sunt si ele comparative ṣi chiar mult mai mici decât în alte zone turistice din Europa.
  • Dacă nu doreṣti să serveṣti masa la restaurantul vaporului, poṭi să faci un picnic cu sandviṣurile din geantă ṣi să-ṭi îndulceṣti prânzul cu o gogoaṣă sau un croissant de la restaurant (1-2 euro).
  • Încearcă să te apropii de poarta de debarcare cu 10-15 minute înainte ca vaporaṣul să ajungă la Insula Gramvoussa pentru a coborî cât mai repede pe mal. Vei economisi, astfel, minute preṭioase pe care ṭi le vei petrece pe plajă, nu aṣteptând, la coadă, debarcarea a ~ 700 de persoane care călătoresc alături de tine.
  •  Între Gramvoussa ṣi Balos, caută-ṭi un loc în apropierea porṭii ṣi nu te grăbi să ocupi un loc pe canapele, la etaj sau în interior. 15 minute trec foarte repede ṣi vei vedea că va fi foarte bine să cobori de pe vaporaṣ printre primii.
  • Păstrează-ṭi biletul cu care te-ai ambarcat pentru că vei avea nevoie de el la plecarea spre Kissamos pentru a avea acces din nou pe vaporaṣ.
  • Pentru două ore – cât durează popasul atât pe Gramvoussa, cât ṣi la Balos – nu este nevoie să-ṭi cari ṣezlongul cu tine, dar o umbrelă ṣi un scaun pliant se pot dovedi foarte folositoare. Dacă nu ai umbrela ta, poṭi închiria una chiar de pe vaporaṣ, plătind doar 4 euro.
  • Nu uita să-ṭi pui în bagaj echipamentul de snorkeling, pălăria de soare, crema, mai multe sticle de apă, fructe ṣi camera foto cu o baterie încărcată.
  • Ȋn portul Kissamos există o parcare gratuită.
Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)