Lacul Trasimeno, Umbria (vacanţă în Italia noiembrie 2013)

Hotărȃţi să vedem cȃt mai multe lacuri italiene – după ce le-am văzut pe toate cele patru mari lacuri din Nord (Como, Lugano, Maggiore şi Garda) – am ajuns într-o frumoasă zi de noiembrie pe malul Lacului Trasimeno. După o vacanţă de aproape o săptămȃnă în Roma (povestea aici si aici), am făcut un scurt popas în Toscana, pentru a face cunoştinţă cu Florenţa (povestea aici), Arezzo şi Lacul Trasimeno.

          Aşezat chiar la graniţa cu Toscana, dar aparţinȃnd în totalitate provinciei Umbria, Trasimeno este cel mai mare lac din această zonă – doar cu puţin mai mic decȃt Lacul Como – dar şi unul dintre cele mai mari şi cunoscute lacuri italiene, foarte iubit de turişti, mai ales pentru frumoasele orăşele răspȃndite pe mal. Are o suprafaţă de ~ 130km² şi o adȃncime medie de 4-5 metri. Vara este foarte căutat şi apreciat de către localnici, dar şi de către turişti, fiind renumit pentru apele sale curate, tocmai bune pentru bălăceală.

Nice view Trasimeno lake Umbria Italy

         Ţărmurile dinspre Vest (Toscana) sunt joase şi populate cu pomi fructiferi şi vii pentru că aici clima este mai blȃndă. În rest, ţărmurile sunt înconjurate de dealuri mai înalte, acoperite de măslini, care reprezintă o importantă parte a economiei locale.

Trasimeno Lake - Umbria Italia 2

Trasimeno Lake - Umbria Italia

          Pe malul lacului sunt răspȃndite mai multe orăşele, dintre care cele mai importante sunt Passignano sul Trasimeno, Monte del Lago, Torricella, Castiglione del Lago, Borghetto.

          În Castiglione del Lago, am făcut şi noi un popas de cȃteva ore.

         În urmă cu mai multe secole, orăşelul era aşezat pe o insulă, în partea de SV a lacului, foarte aproape de uscat. Cu timpul, construcţiile s-au extins atȃt pe uscat, cȃt şi pe insulă, astfel încȃt cele două întinderi de pămȃnt s-au unit, transformȃndu-se într-o peninsulă.

         Cu siguranţă, atracţia principală o oraşului o reprezintă Castello del Leone, o fortăreaţă construită în secolul al XIII-lea cu scopul de a oferi o vedere strategică asupra lacului şi împrejurimilor. În prezent, este foarte iubit şi vizitat, atȃt pentru importanţa sa istorica, dar, mai ales pentru superba panoramă pe care o oferă spre lac şi insulele care îl populează.

Castiglione del Lago Castello del Leone Umbria Trasimeno Italia

Trasimeno Lake Italy Umbria

          Avȃnd în construcţie patru turnuri – aşezate în toate cele patru puncte cardinale – şi un bastion în mijloc, fortăreaţa este locul cel mai potrivit pentru a privi apusul de soare şi mai ales superbele jocuri de lumini care se reflectă pe ziduri, odată cu coborȃrea soarelui spre asfinţit.

Castiglione del Lago Castello del Leone Umbria Trasimeno Italia 5

          În interiorul lui este amplasat un mic amfiteatru care este folosit pentru diferite reprezentaţii de teatru, pe timpul verii.

Inside Castello del Leone Castiglione del Lago Umbria Trasimeno Italia

          Pentru a trece dintr-un turn în celălalt este necesară parcurgerea unor tunele destul de înguste, dar prevăzute cu mici gemuleţe din loc în loc care se deschid spre privelişti superbe – atȃt spre lac, cȃt şi spre dealurile şi munţii din împrejurimi. În unele zone, aceste tunele sunt complet acoperite şi întunecate, dar în cele mai multe zone sunt aerisite şi fără acoperiş, oferind posibilitatea admirării peisajului fără niciun fel de restricţie.

Castiglione del Lago Castello del Leone Umbria Trasimeno Italia 2

Castiglione del Lago Castello del Leone Umbria Trasimeno Italia 3

Castiglione del Lago Castello del Leone Umbria Trasimeno Italia 4

Castiglione del Lago Castello del Leone Umbria Trasimeno Italia 6

          De la înălţimea turnului, lacul apare în toată măreţia lui, coasta se poate descifra bine şi se poate admira, alături de culturile de măslini şi portocali, iar cele trei insule din mijlocul lacului apar ca nişte bijuterii ce plutesc în derivă – Isola Polvese, Isola Maggiore şi Isola Minore. Isola Maggiore nu este cea mai mare (Polvese este cea mai mare), dar este singura insulă locuită.

          Lacul Trasimeno merită, cu adevărat, mai mult decȃt aceste cȃteva ore pe care i le-am dăruit noi într-o însorită zi de noiembrie şi sperăm să revenim. Ne-am dori să ne întoarcem aici într-o primăvară frumoasă, atunci cȃnd în livezi portocalii sunt înfloriţi, iar levănţica colorează cȃmpurile în nuanţe de mov. Cred că ne-ar plăcea şi vara, chiar dacă este prea cald, dar ştim că vom găsi un loc umbros în care să ne adăpostim sau să ne ascundem. Ne-ar plăcea să ne plimbăm pe malul lacului cu bicicletele, pe pista lungă de peste 50 de km care a fost construită nu cu mulţi ani în urmă.  Şi ne-ar mai plăcea să facem cunoştinţă şi cu alte orăşele care sunt împrăştiate pe mal şi care merită, în egală măsură, atenţie şi admiraţie.

          Pȃnă atunci, suntem bucuroşi că am reuşit să ne mai adăugăm în palmares încă un lac italian şi abia aşteptăm să facem cunoştinţă şi cu altele.

Castiglione del Lago Castello del Leone Umbria Trasimeno Italia 7

Castiglione del Lago Castello del Leone Umbria Trasimeno Italia 8

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)