Lacul Maggiore – iulie 2011

Lacul Maggiore, ce separă Piemonte de Lombardia, este al doilea lac ca mărime din Italia, dar şi cel mai vizitat. Găzduieşte în mijlocul lui şapte insule, dintre care cele mai importante sunt Insulele Borromee – Isola BellaIsola dei Pescatori şi Isola Madre.

Din localitatea Stressa pleacă vaporaşe din oră în oră care fac un tur al acestor trei insule. Se poate cumpăra un bilet valabil o zi întreagă care îti oferă posibilitatea de a călători dintr-o insulă în alta pe parcursul zilei, singura condiţie fiind aceea de a te înapoia în Stressa cu ultimul vaporaş. Poţi poposi pe fiecare insulă atât cât îţi doreşti şi îti poţi face programul în funcţie de preferinţe.

Plecarea din Stressa catre Insulele Boromee

 

Lacul Maggiore

 

Plimbare cu vaporasul pe Lacul Maggiore
Insula Bella este cea mai cunoscută dintre insulele Borromee, fiind renumită în întreaga lume. Până la sfârşitul secolului al XVI-lea, nu era decât o insulă locuită de câteva familii de pescari.
Ȋn 1632, Principele Carol III Borromeo a cumpărat cele trei insule şi a început construirea unui palat dedicat soţiei sale, Isabela.

Isola Bella, Lacul Maggiore
Odată cu construcţia Palatului, a început şi proiectarea grădinilor, dar lucrările au fost întrerupte pentru o perioadă, din cauza ciumei care a devastat întreaga regiune, la mijlocul secolului al XVII-lea. Lucrările au fost reluate apoi cu mai mult entuziasm de către fiii lui Carol III care au transformat palatul într-un adevărat paradis al distracţiilor pentru nobilimea europeană a epocii.  Grădinile au fost finalizate în anul 1671, dar insula şi-a câştigat faima şi renumele internaţional în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, când oaspeţi de marcă i-au trecut pragul, printre care Napoleon Bonaparte şi soţia sa, Josephine, Regina Victoria şi Charles Dickens.  Aşezate pe zece terase, în formă de piramidă care coboară spre lac, grădinile adăpostesc arbori seculari, cedrii, plante mediteraneene frumos colorate, brazi, aranjamente superbe de gazon si gard viu, zeci de statui şi fântâni.

Gradina Palatului Borromeo, Isola Bella

 

Gradina Palatului Borromeo, Isola Bella (10)

 

Gradina Palatului Borromeo, Isola Bella (3)

 

Gradina Palatului Borromeo, Isola Bella (7)
Gradina Palatului Borromeo, Isola Bella (4)
Gradina Palatului Borromeo, Isola Bella (2)

 

Gradina Palatului Borromeo, Isola Bella (8)
Gradina Palatului Borromeo, Isola Bella (11)
Paun alb in Gradina Palatului Borromeo, Isola Bella
Palatul, construit în stil clasic baroc, se poate vizita în schimbul unei taxe de câţiva euro.  Ȋn interiorul lui, poţi admira camere superb decorate ce păstrează şi astăzi mobilierul, tapiţeriile, candelabrele de Murano şi picturile originale – Sala Tronului (Sala de Audienţe), Sala Napoleon (în care a fost găzduit împaratul francez în urma Campaniei din Italia) şi Sala Oglinzilor.

Sala Oglinzilor din Palatul Borromeo, Insula Bella, lacul maggiore

Ȋntr-o alta sală a Palatului a fost găzduită, în 1935, Conferinţa de la Stresa la care au participat Mussolini şi reprezentanţii Franţei şi ai Marii Britanii, într-o încercare de prevenire a războiului şi condamnare a Germaniei Hitleriste.

La câteva sute de metri de Insula Bella, se găseşte micuţa Insulă a Pescarilor (Isola dei Pescatori). Acest mic sat a păstrat aerul de burg antic, cu străduţe înguste şi pietruite, case mici cu balcoane înflorite, foarte modeste şi foarte vesele. Este singura insulă locuită dintre toate insulele de pe Lacul Maggiore, având o populaţie de ~ 200 de locuitori. Vaporaşul care pleacă de la Stresa spre insule aduce din oră în oră zeci de turişti care sunt atraşi de atmosfera de pace şi un pic burgheză care se respiră la fiecare pas.

Isola dei Pescatori, Lacul Maggiore

Cea de-a treia insulă din acest arhipeleag este Insula Madre care este, în acelaşi timp, cea mai mare.

Isola Madre, Lacul Maggiore (2)
Isola Madre, lacul Maggiore

Aproape toată insula este o adevărată grădină botanică, plină de portocali, boungavillea şi palmieri, dar care găzduieşte şi plante mai rare, flori exotice din diferite părţi ale Globului. Ȋntinsă pe ~ 8 hectare, Grădina Botanică a fost construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea, pe locul unei livezi de portocali şi găzduieşte, în mijlocul ei, un alt palat.

rsz_img_8725

Plimbarea noastră pe Lacul Maggiore s-a încheiat aproape de apusul soarelui. A fost o experienţă minunată pe care nu o voi uita niciodată şi pe care sunt foarte fericită că am trăit-o. Ȋmi doream de mult timp să văd acest colţişor de natură, această oază de linişte şi de verdeaţă, înconjurată de munţi şi binecuvântată de cer.

Acum, după ce am văzut cele patru lacuri mari ale Italiei – Como, Garda, Lugano şi Maggiore, Trasimeno– pot spune, cu certitudine, că ceea ce citisem despre Maggiore în ultimii ani este perfect adevărat. Da, Lacul Maggiore este cel mai frumos lac din Italia.
Nu ştiu ce anume l-a făcut atât de cunoscut şi apreciat – poate frumoasele viluţe de pe mal, vegetaţia superbă care te întâmpină peste tot sau luciul perfect azuriu al apei în care se reflectă norii pufoşi într-o zi de vară.
Cu siguranţă, ceva îl deosebeşte pe Maggiore de celelalte lacuri din Nordul Italiei –  Insulele Borromee. Ca nişte bijuterii de preţ, cele trei insule care compun arhipeleagul Borromeo, atrag ca un magnet sute de mii de turişti în fiecare an. Unii dintre ei ajung aici din pură întâmplare, unii din curiozitate. Alţii, printre care mă număr şi eu, visează la acest loc de ani şi ani, după ce au aflat despre el din diferite cărţi sau emisiuni tv. Prima dată când am auzit acest nume a fost cu ceva ani în urmă când am citit “Adio arme” a lui Hemingway. Acesta este lacul pe care eroul povestirii îl traversează, împreună cu iubita lui, în bărcuţa cu rame pentru a trece în Elveţia – în timpul primului război mondial. Imaginile din carte mi-au trezit interesul pentru această zonă, dar nu voi putea niciodată descrie în cuvinte adevărata frumuseţe şi unicitate a locului. Nici măcar fotografiile nu mă ajută prea mult, doar îmi pot trezi dorinţa unei noi vizite şi mă pot ajuta să visez şi să sper că acest lucru se va întâmpla din nou.
Am părăsit Lacul Maggiore cu tristeţe, dar şi cu bucurie. Ne-am îmbogăţit şi bucurat sufletul şi inima şi ne-am adăugat noi amintiri peste cele multe, deja existente. Ne-am luat rămas bun de la un loc, dar am pornit cu bucurie să descoperim un altul. Ȋntotdeauna o bucăţică din sufletul nostru va rămâne în urmă, alături de locurile care ne-au marcat şi ne-au bucurat, dar sufletul este exact ca o bucăţică de pâine pe care o împarţi cu cei dragi – oricât de mult ai da din acea bucăţică, atâta timp cât îi ai pe cei dragi lângă tine, nu vei suferi niciodată de foame pentru că vei primi mereu înapoi, mult mai mult decât ai dat. Oricât de mult am suferi după un loc pe care îl părăsim la un momet dat, îi vom purta mereu în suflet amintirea vie şi îl vom iubi din ce în ce mai mult. Iar dacă vom avea norocul să îl revedem în această viaţă vom fi cu mult mai fericiţi decât la prima întâlnire, ca atunci când revedem un iubit pierdut. Ne vom arunca în braţele lui şi vom şterge din memorie zilele şi anii care s-au scurs de la prima şi timida noastră întâlnire.
Aşa a fost pentru mine prima întâlnire cu Insulele Borromee. Regret că m-am comportat ca o adolescentă timidă la prima ei întâlnire. Regret că nu am făcut mai multe fotografii, regret că nu am pus mai multe întrebări pentru a descoperi mai multe lucruri interesante. Dar acesta este un motiv în plus să ne întoarcem şi sper să reuşim în curând.

rsz_img_8791
rsz_img_8787

 

rsz_img_8868

 

rsz_img_8717

 

Galerie foto:

Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Lacul Maggiore – iulie 2011”

  1. Anonymous says:

    Emotionant!!!Superbe imagini!Calatorii frumoase,la fel de atractive in continuare!

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)