La plaja în Bodrum

Plaja Bodrum

Toate vacanṭele noastre de vară din ultimii anii au avut ca piesă de rezistenṭă marea . Pe coasta Italiei sau în insulele greceṣti din Marea Egee am căutat mereu să descoperim plaje sau întinderi de nisip – în care să ne bucurăm de briza mării, în perfectă solitudine sau, dimpotrivă, în mijlocul aglomeraṭiei –  ṣi ape curate în care să ne bălăcim ore în ṣir. Indiferent de renumele locului ṣi de aṣezarea lui în lista de obiective turistice populare, am reuṣit mereu să găsim o cale de compromis între o plajă ‘faimoasă’ ṣi foarte aglomerată ṣi alta ‘necunoscută ṣi salbatică’ , savurând la maximum ceea ce era mai bun în fiecare. Chiar dacă unele plaje erau supra aglomerate – tocmai datorită unei anumite particularităṭi care le făcea mai speciale (ex. Plaja Elafonisi din Creta, Laguna Balos din Creta, Plaja Lido din Veneṭia), ne-am asumat acest risc ṣi le-am acordat fiecăreia atenṭia cuvenită, bucurându-ne de momente minunate alături de zeci de mii de turiṣti, la fel de îndreptăṭiṭi ca ṣi noi să respire acelaṣi aer ṣi să se bălăcească în aceleaṣi ape. Câteodată am fost mai norocoṣi ṣi am descoperit plaje pustii ( ex. Creta)ṣi sălbatice pe care am petrecut ore în ṣir în deplină liniṣte ṣi solitudine, departe de orice zgomot specific civilizaṭiei, ca într-un adevărat paradis, doar pentru noi creat.

Ṣtiam că în Bodrum, cele mai frumoase plaje aparṭin hotelurilor de 4 ṣi 5 stele care oferă sejururi all inclusive, dar am sperat că vom găsi ṣi plaje publice la fel de frumoase ṣi primitoare aṣa cum am găsit în alte zone din Europa.

Din păcate, am fost dezamăgiṭi de starea plajelor din zona Bodrum-ului – la fel ca în Kuṣadasi – pentru că acestea sunt mici, înguste, foarte aglomerate ṣi murdare. Foarte multe resorturi cu deschidere la mare sau doar unele terase ṣi restaurante au plaje amenajate pe fâṣii foarte înguste de nisip sau doar pe platforme din lemn suspendante deasupra apei. Accesul la aceste ‘plaje’ este permis turiṣtilor cazaṭi în spaṭiile respective (în cazul resort-urilor) ṣi clienṭilor (în cazul teraselor) care trebuie să plătească o taxă sau au obligaṭia de a face consumaṭie de  10-15$/persoană.

Plaja Bodrum

Cele mai populare plaje publice sunt Gümüṣlük, Bitez ṣi Ortakent.

Gümüṣlük – situată pe coasta de Vest a Peninsulei Bodrum – este cea mai frumoasă dintre fiind foarte curată, acoperită cu nisip ṣi pietriṣ. Accesul în apă este dificil pentru că la mal sunt pietre rotunde ṣi alunecoase, dar în larg apa este foarte curată ṣi plină de peṣti.

Plaja Bodrum

Plaja Bodrum

Plaja Bodrum

Plaja Bodrum

Plaja Bodrum

În apropiere se găseṣte Insula Rabbit care poate reprezenta locul perfect pentru mai multe ore de bălăceală, snorkeling ṣi descoperiri subacvatice interesante. Ṣi cei care nu ṣtiu să înoate pot ajunge la insulă fără probleme pentru că aceasta este legată de uscat printr-un drum scufundat construit din blocuri mari de piatră ce poate fi străbătut – cu atenṭie – în ~ 10 minute. Insula adăposteṣte câteva vestigii antice – din perioada ocupaṭiei romane – ṣi poate fi vizitată în schimbul unei taxe modice.

Plaja Bodrum

Plaja Bodrum

Plaja Bodrum

Faleza din Gümüṣlük găzduieṣte o mulṭime de restaurante – majoritatea cu specific marin – ce se aglomerează la orele serii ṣi o foarte interesantă piaṭă de artizani în care pot fi admiraṭi meṣteri aurari, sticlari, ṭesătorese ṣi lucrători în lemn.

Plaja Bodrum

Plaja Bodrum

Plaja Bodrum

Plaja Bodrum

Plaja Bodrum

Plaja Bodrum

Plaja Bodrum

Plajele Bitez ṣi Ortakent se găsesc pe coasta sudică.

Bitez este foarte îngustă, aglomerată ṣi murdară. Apa este murdară ṣi fără viaṭă marină interesantă. Plaja aceasta este preferată de pasionaṭii sporturilor nautice de tot felul. Se pot închiria caiace, bărcuṭe cu vele (mai mari sau mai mici), plăci de surf la preṭuri foarte convenabile.

Plaja Bodrum

Plaja Bodrum

Plaja Bodrum

Plaja Bodrum

Ortakent este mai curată ṣi nu foarte aglomerată. Apa este curată ṣi plină de peṣti.  Si plaja aceasta este preferată de pasionaṭii sporturilor nautice.

Plaja Bodrum

Plaja Bodrum

Plaja Bodrum

Chiar ṣi pe aceste plaje, noi am reuṣit, până la urmă, să găsim câteva zone mai libere în care să ne amplasăm scaunele pliante ṣi umbrela din dotare ṣi să petrecem câteva ore agreabile, cu o carte bună în mână.

În concluzie, trebuie să punem punctul pe ‘i’. Nu recomandăm nimănui să aleagă Bodrum-ul ca destinaṭie de vacanṭă pe cont propriu dacă este interesat, în special, de plajă ṣi mare. Plajele din Bodrum nu se ridică nici pe departe la nivelul plajelor ‘anonime’ din insulele greceṣti de vizavi – care sunt curate, late, foarte bine întreṭinute, libere ṣi foarte ieftine.

Cel mai mare câṣtig al vacanṭei noastre – din punctul de vedere al plajelor – îl reprezintă chiar drumul străbătut până la ele. Situate de-a lungul coastei sudice ṣi vestice, plajele din Bodrum pot fi accesate foarte uṣor – cu un mijloc de transport propriu – pe o ṣosea ce ṣerpuieṣte la înălṭime, paralel cu marea. Peisajele ce se deschid în faṭa ochilor au întotdeauna marea pe fundal, tradiṭionalele case albe construite pe  terase ṣi pline de flori colorate.

Plaja Bodrum

Plaja Bodrum

 

Citiṭi în continuare:

Vacanṭă în Bodrum

Excursie cu barca în insulele din preajma Bodrum-ului

Vacanṭa noastră în Turcia

Ghid de călătorie în Turcia

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)