Invitaṭie în insula Naxos

 

Acum, la sfârṣit de vară, mulṭi dintre noi încă mai dorim să ne lăsăm încălziṭi de razele soarelui ṣi să ne bălăcim în apele calde ṣi curate ale mării. Unii am avut poate norocul să ne petrecem vacanṭa la malul mării – indiferent de numele ei – alṭii abia acum ne facem bagajele. Dacă sunteṭi în căutarea unei destinaṭii de vacanṭă care să vă ofere câteva zile de relaxare, departe de aglomeraṭia ṣi agitaṭia specifice insulelor foarte populare, Naxos poate fi răspunsul.

Naxos – cea mai mare insulă din Arhipelagul Cicladelor – se găseṣte la ~ 100 de mile SE de Pireus, în mijlocul arhipelagului ṣi foarte aproape de insulele Paros ṣi Mikonos.  Cu o coastă de ~ 148km, Naxos se mândreṣte cu unele dintre cele mai lungi, curate ṣi sălbatice plaje din Grecia ce rămân aproape pustii chiar ṣi în  perioada de full sezon.

Insula nu se aglomerează niciodată ṣi perioada septembrie-octombrie este perfectă pentru o vacanṭă liniṣtită ṣi ieftină. Temperatura aerului se situează între 25 ṣi 30°, apa mării este curată ṣi are o temperatură de 23-24°, oferind condiṭii prielnice pentru partide lungi de bălăceală iar terasele cu muzică live, barurile ṣi cluburile din capitala Chora vă pot satisfice pe deplin ṣi nevoia de distracṭie nocturnă.

Cum ajungem în Naxos

Din Pireus, se poate ajunge în Naxos cu unul dintre vapoarele ce aparṭin companiilor Blue Star Ferry sau Aegean Lines ( durata călătoriei fiind de ~ 5 ore) sau cu vaporaṣele de mare viteză Flying Dolphin ( timpul de călătorie fiind de ~ 2 ore).

Blue Star Ferry efectuează curse zilnice directe ṣi preṭul unui bilet simplu (Economy Class) este de 36 euro (pe punte, fără loc rezervat) sau 41euro (în interior, scaun-fotoliu cu rezervare).

Din România, puteti profita încă de super ofertele de zbor de la Blue Air, cu plecări din Constanṭa spre Atena (sâmbăta ṣi miercurea, până la sfârṣitul lui octombrie), la preṭul de 20 – 30 de euro/segment (cu un bagaj de mână inclus). Zborul durează ~ o oră ṣi 40 de minute (plecare din Constanṭa la ora 12:30, sosire în Atena la ora 14).

Unde ne cazăm

Cele mai multe ṣi ieftine spaṭii de cazare sunt concentrate în zona centrală a insulei, oraṣul-capitală Chora. Aici se găsesc camere duble cu baie, balcon, chicinetă, aer condiṭionat ṣi internet la preṭuri pornind de la 25-30 de euro/ noapte.

În orăṣelele-staṭiuni din vecinătatea plajelor se găsesc spaṭii de închiriat la preṭuri puṭin mai mari (40-50 euro/noapte), dar negociabile pentru un sejur mai mare de 3 zile.

Există ṣi spaṭii de cazare de lux, cu dotări deosebite, mic dejun inclus ṣi vedere spre mare la preṭuri pornind de la 60 de euro/noapte.

Dacă doriṭi să aveṭi siguranṭa spaṭiului de cazare, puteṭi face o rezervare în avans pe booking.com (puteṭi avea norocul unei oferte de nerefuzat), dar trebuie să ṣtiṭi că preṭurile practicate în insulă sunt mai mici ṣi pot fi negociabile. În perioada de extra sezon, veṭi găsi întotdeauna spaṭii libere disponibile direct la faṭa locului, indiferent de ora la care ajungeṭi în port.

Va recomandăm spaṭiile de cazare ce ne-au găzduit pe noi:

Rena Valetta Studios (în Chora, rezervare pe booking – 26 euro/noapte).

Invitatie in Naxos

Castello Azzuro ( pe plaja Aggia Anna, rezervare direct la proprietar – 30 de euro/noapte).

Plaja Naxos

Unde mâncăm

În restaurantele din insulă – indiferent că se află în centru, pe plajă sau în satele din împrejurimi – puteṭi mânca prânzul sau cina la preṭuri foarte avantajoase.

Vă recomandăm preparatele locale – souflaki, mousaka, salată grecească, gyros –  ṣi peṣtele ṣi fructele de mare ce se găsesc în meniuri la rubrica ‘oferta/meniul zilei’. O masă pentru două persoane cu două băuturi incluse costă între 20 ṣi 25 de euro, peṣtele ṣi fructele de mare fiind puṭin mai scumpe.

Micul dejun se poate mânca  în toate restaurantele ṣi costă ~ 5 euro/persoană.

La majoritatea tavernelor din insulă – atât în centru, cât ṣi pe plajele din Est, Nord ṣi SV – masa se încheie întotdeauna cu un desert din partea casei – în general, dulce – sau un rachiu.

Naxos

Naxos

Naxos

Câteva preṭuri orientative la terase:

– Mousaka 6-7 euro

Naxos

– Gyros de pui sau porc la farfurie 6-8 euro

Plaja Naxos

– Salata grecească 5-6 euro

– Calamari prăjiṭi 7-9 euro

– Bere locală 2-2.5 euro

– Cola/Fanta – 1.5 euro

– Cafea/ cappuccino 1.5-2 euro

Recomandăm

Maro’s Taverna – ce se găseṣte în Chora, Str. Ioan Paparigopoulou, lângă piaṭa centrală.

Naxos

Ammos Taverna (Seafood and more) – specializată în peṣte ṣi fructe de mare ṣi localizată pe faleza din Chora.

Naxos

Naxos

Waffle House – în centrul Chora, pe faleză – pentru cea mai bună îngheṭată ṣi cele mai bune vafe făcute pe loc, în faṭa clienṭilor.

Naxos

Naxos

Restaurantul The Net – situat pe plaja Moutsoura – pentru cei mai buni calamari prăjiṭi ṣi cele mai gustoase legume pe grătar.

Naxos

Naxos

Naxos

Cum ne deplasăm în insulă

Dacă doriṭi să vizitaṭi mai multe plaje ṣi să cutreieraṭi insula dintr-un capăt în celălalt, puteṭi închiria o maṣină sau un scuter/ atv / bicicletă la preṭuri foarte avantajoase.

Maṣinile mici se închiriază cu 30-35 de euro/zi, scuterele cu 15 euro, atv-urile cu 20-25 euro. Pentru perioade mai mari de 5 zile, preṭurile se negociază, ajungându-se la ~ 20 de euro/maṣină/ pe zi  ṣi 10 euro/ scuter/zi (pentru un sejur de 7 zile).

Bicicletele se pot închiria cu 5 euro/zi.

Majoritatea centrelor de închiriat nu închiriază scutere posesorilor de carnete de conducere româneṣti de tip vechi (este necesară menṭiunea ‘Valabil pentru motociclete până la 50cm³’ existentă doar pe carnetele de conducere de tip nou).

Pentru închirierea mijloacelor de transport este necesară prezentarea unui permis de conducere (care rămâne, de obicei, la centru) ṣi a unui ID valabil.

Aveṭi în vedere că numărul staṭiilor de combustibil de pe insulă este foarte limitat ṣi trebuie să vă dozaṭi foarte bine consumul ṣi distanṭele parcurse. Ṭineṭi cont că distanṭele dintre două oraṣe nu sunt foarte mari, dar drumul poate fi anevoios ṣi mare consumator de combustibil din cauza faptului că urcă în serpentine până la înălṭimi de 600m ṣi apoi coboară la nivelul mării.

Reṭeaua de transport în comun acoperă întreaga insulă, dar cursele nu sunt regulate ṣi timpii de aṣteptare pot ajunge la 30-40 de minute (în special după amiaza ṣi seara). Biletele de autobuz nu se pot cumpăra de la ṣofer, ci doar din anumite locuri (de exemplu, magazinele de suveniruri ṣi brutării).

Recomandăm:

– Centrul de închiriat scutere/ATV-uri ṣi biciclete Scooter Mania, localizat pe drumul principal de ieṣire din Chora spre satele din Sud, lângă cinematograf.

Insula Naxos este o destinaṭie de vacanṭă de vară ideală pentru cei care doresc să se relaxeze pe plaje frumoase ṣi liniṣtite, să se plimbe în natură, dar ṣi să guste din viaṭa de noapte locală. Toate acestea – ṣi încă ceva în plus – veṭi găsi, cu siguranṭă, în Naxos pe timpul sezonului estival – din iunie până în august, dar ṣi în extra sezon (septembrie-octombrie), când tarifele scad, numărul de turiṣti este redus ṣi temperatura aerului (27-28°) ṣi a apei (24-25°) rămâne prietenoasă ṣi îmbietoare.

La plajă în Naxos

Plajele din Naxos sunt întinderi largi de nisip, adăpostite în golfuri retrase sau în vecinătatea drumurilor circulate. Sunt acoperite cu nisip fin, sunt foarte curate ṣi sunt scăldate de ape calde, ce se adâncesc treptat, fiind potrivite pentru copii.

Majoritatea plajelor sunt amenajate – dotate cu umbrele, salvamar, terase, magazinaṣe, centre de închiriat ambarcaṭiuni ṣi echipament nautic – dar există multe plaje complet sălbatice, preferate de practicanṭii nudismului ṣi de cei care doresc să se relaxeze, departe de agitaṭia marilor aglomeraṭii. Aceste plaje nu se aglomerează aproape niciodată ṣi sunt lipsite aproape total de orice formă de civilizaṭie, ceea ce le oferă un farmec special.

În imediata vecinătate a capitalei insulei, Chora, se găseṣte Plaja Saint George. Această plajă este foarte animată, vizitată în special de localnici ṣi de familii cu copii, are zone dotate cu umbreluṭe ṣi ṣezlonguri, are salvamar ṣi dispune de centre de închiriat caiace, hidrobiciclete, surf-uri.

Naxos

Cele mai frumoase plaje se găsesc pe coasta de SV unde există o mulṭime de golfuri mai mari sau mai mici ce adăpostesc întinderi de nisip sau pietriṣ. Unele golfuleṭe sunt în bătaia vântului, fiind preferate de pasionaṭii sporturilor nautice, altele sunt adăpostite, oferind condiṭii optime pentru înot ṣi snorkeling.

Ag. Prokopios Beach – este o plajă aglomerată ṣi foarte animate. Are zone amenajate cu umbrele, dar ṣi zone libere, foarte mulṭi pomi pe margine ṣi multe terase, magazine în apropiere;

Naxos

Naxos

Agia Anna Beach – este o plajă adăpostită într-un golf. Pe o latură este flancată de câteva stânci foarte frumoase ce formează câteva golfuleṭe ṣi întinderi de nisip retrase ṣi separate. Latura ei cea lungă merge paralel cu ṣoseaua, nu este foarte lată, dar găzduieṣte o mulṭime de pomi ṣi are porṭiuni amenajate cu umbrele;

Naxos

Naxos

Naxos

Plaka Beach – este cea mai frumoasă ṣi renumita plajă din insula. Este foarte lată pe anumite porṭiuni, nu se aglomerează aproape niciodată, are zone dotate cu umbrele ṣi anumite porṭiuni destinate practicanṭilor nudismului;

Naxos

Naxos

Naxos

Naxos

Orkos Beach – este plaja preferată de iubitorii sporturilor nautice, fiind aproape mereu în bătaia vânturilor;

Naxos

 

Mikri Vigla Beach – este adăpostită de vânturile dinspre Nord, fiind protejată de o stâncă înaltă situată în extremitatea ei nordică. Este lungă, lată, foarte curată, amenajată în anumite porṭiuni cu umbrele ṣi flancată pe o latură de mai mulṭi pomi ṣi arbuṣti;

Naxos

Naxos

Naxos

Naxos

În continuarea coastei de SV se gasesc alte câteva plaje dintre care cele mai frumoase sunt Kastraki Beach, Alyko Beach ṣi Pyrgaki Beach. Acestea sunt cele mai retrase ṣi puṭin populate plaje din insulă, sunt late, curate ṣi amenajate doar pe porṭiuni restrânse. Sunt preferate de cuplurile liniṣtite ṣi de practicanṭii nudismului.

Naxos– Aliko Beach –

Naxos– Kastraki Beach –

La ieṣirea din Chora spre plajele Ag. Prokopios ṣi Ag. Anna, drumul merge paralel cu ṭărmul ṣi ajunge, la un moment dat la o bifurcaṭie. Dacă ṭineṭi drumul din dreapta, aproape de mare, veṭi trece pe lângă un golfuleṭ deschis ce este vizitat zilnic de către practicanṭii wind-surf-ului. Aici vântul este puternic aproape tot timpul ṣi pasionaṭii sporturilor nautice îṣi etalează abilităṭile, în admiraṭia spectatorilor mai puṭin pricepuṭi sau începători în astfel de activităṭi.

Naxos

Naxos

Naxos

Câṭiva metri mai departe puteṭi vedea un câmp de sare (unde se depozitează apă de mare pentru a fi transformată în sare).

Naxos

Pe coasta de NV există câteva plaje mai puṭin cunoscute, dar total neamenajate, dintre care cea mai frumoasă este Ambrami Beach, acoperită cu nisip ṣi pietre colorate. În partea dreaptă, plaja se învecinează cu o frumoasă stâncă ce poate fi explorată pentru că oferă o superbă panoramă.

Naxos

Naxos

Naxos

În Nord, cea mai frumoasă plajă este Apollonas – o plajă mică, dar foarte curată ṣi frumoasă – închisă într-un golfuleṭ ( distanṭa din Chora – ~25 km pe drumul de coastă ṣi ~ 50 de km prin interiorul insulei). Naxos

În Est ṣi în SE există câteva plaje mai greu accesibile, dar foarte frumoase ṣi sălbatice. Drumul până la ele este spectaculos pentru că urcă pe serpentine până la ~ 600m altitudine – trecând prin satele Halki ṣi Filotti – oferind priveliṣti minunate către golfurile din Est, dar ṣi spre muntele înalt de aproape 3000m din fundal.

Naxos

Naxos

Naxos

Naxos

Naxos

Cea mai renumită plajă de pe coasta de Est este Moutsoura Beach (distanṭa din Chora ~39km), o plajă mică, dar foarte elegantă, închisă într-un golf care a adăpostit până în anii ’60 un port comercial specializat în transportul de piatră.

Naxos

Naxos

Continuând drumul spre Sud, de-a lungul coastei, se întind mai multe plaje puṭin cunoscute, dar foarte frumoase ṣi sălbatice – Ligaridia Beach, Psili Amos Beach, Panermos Beach (cea mai îndepărtată plajă, fiind situată la ~ 15 km de Moutsoura).

Naxos

Naxos
La plimbare în Chora

Dacă ziua v-aṭi răsfăṭat pe una din frumoasele plaje din insula, seara trebuie să ieṣiṭi la plimbare pe străduṭele înguste din centrul vechi (Chora) unde vă puteṭi pierde câteva ore fără să vă fie teamă că vă rătăciṭi. Toate străzile sunt foarte animate la orele serii ṣi duc inevitabil spre Castelul Veneṭian ṣi apoi jos, pe faleză .

Naxos

Veṭi găsi aici o mulṭime de magazine cu suveniruri, încălṭăminte ṣi îmbrăcăminte – majoritatea de producṭie locală – vinuri, uleiuri de măsline, fructe uscate, dulciuri, articole tradiṭionale, bijuterii, produse de décor din sticlă, lemn sau ceramică. În Old Market veṭi găsi un frumos târg de artizani unde veṭi putea admira articole de îmbrăcăminte ṣi de décor pentru casă confecṭionate din materiale naturale.

Naxos

Naxos

Naxos

Naxos

Naxos

Naxos

Faleza merge paralel cu portul de agrement ṣi găzduieṣte o mulṭime de restaurante, baruri, magazine ṣi tarabe unde comercianṭii locali îṣi expun produsele de toate felurile – obiecte de îmbrăcăminte, scoici ṣi bureṭi naturali, castanet coapte, porumb copt, îngheṭată.

Faleza Chora, Naxos

Naxos

Naxos

Naxos

Dacă continuaṭi drumul de urcuṣ, pe străduṭele înguste, pavate cu piatră, veṭi ajunge la baza cetăṭii vechi (Castelul Veneṭian), construită în secolul al XIII-lea ṣi transformată acum într-un frumos centru cultural unde au loc – pe timpul verii – spectacole de muzică ṣi dansuri tradiṭionale, recitaluri de cameră sau de chitară cu invitaṭi din străinătate, spectacole de teatru. Accesul la astfel de spectacole se face în baza unui bilet ce costă 25-30 de euro ṣi include o gamă diversificată de băuturi locale.

Naxos

Dacă doriṭi să admiraṭi oraṣul vechi Chora de la înălṭime, puteṭi urca pe terasa cetăṭii – pe scări sau cu liftul gratuit.

Naxos

Naxos

Naxos

Naxos

Naxos

Cea mai populară emblemă a insulei Naxos o reprezintă PorteraTemplul Zeului Apollo – construită pe o fostă insulă, unită acum de insula-mamă printr-o limbă de pământ. Portera este locul preferat de turiṣti pentru admirarea apusului de soare, dar este deosbit de pitoresc la orice oră din zi, oferind o frumoasă panoramă spre Chora, cu străduṭele ei terasate ṣi casele albe construite la baza Castelului Veneṭian.

Naxos

Naxos

Naxos

 

Alte obiective turistice ce merită vizitate:

Eggares – un sat aṣezat la ~ 7 km NE de Chora, pe drumul spre Apolonas. Aici se poate vizita un magazin – muzeu dedicat uleiului de măsline, unde se pot admira câteva instalaṭii tradiṭionale folosite pentru presarea măslinelor ṣi extragerea uleiului. Veṭi afla o mulṭime de informaṭii interesante atât despre istoria locului ṣi importanṭa lui în producerea uleiului de măsline, cât ṣi despre procedeul în sine. Intrarea este liberă, dar este recomandată cumpărarea unor produse din magazin (măsline, ulei, produse cosmetice, băuturi alcoolice sau dulciuri) pentru a răsplăti bunăvoinṭa ghidei.

Naxos

Naxos

Halki ṣi Filotti – două sate tradiṭionale, situate în inima insulei. În Halki se poate vizita o fabrică-muzeu în care se produce un rachiu din lămâi – o specie de lămâie uriaṣă, originară din America, ce este cultivată în aceste locuri.

Naxos

Naxos

Drumul până în aceste sate este foarte frumos – distanṭa este de 17 km până în Halki, 22 km până în Filotti – pentru că urcă în serpentine uṣoare pe o porṭiune de câṭiva km, oferind o frumoasă priveliṣte către dealuri ṣi văi acoperite cu livezi de măslini, vii, pomi fructiferi ṣi alte culturi agricole;

Naxos

Naxos

Naxos

Kouros ṣi Melanes – găzduiesc cele mai frumoase exemple de artă locală, cele două statui (Kouros) cu o lungime de ~ 6 m reprezintă un băiat întins pe spate.

Naxos

 

Fiind localizată aproape în centrul Arhipelagului Cicladelor, insula Naxos poate fi ṣi un punct de plecare pentru excursii de o zi către insulele învecinate. În portul de agrement din centru oraṣului Chora ṣi pe plaja Ag. Anna există o mulṭime de bărci – de diferite dimensiuni – ce oferă excursii de o zi către insulele din apropiere la preṭuri cuprinse intre 50 ṣi 70 de euro/persoană (cu sau fără masă inclusă). Traseul unei astfel de excursii poate include opriri în câteva locuri mai greu accesibile din insulă, dar ṣi pe Insula Paros ṣi pe alte câteva insulele mai mici din Sud si Sud-Est – Iraklia, Schinoussa, Kato Koufonissi, Pano Koufonissi – în diferite combinaṭii.

Cu vaporaṣele de linie ale companiei Blue Star Ferries, Aegean Seaways sau cu vaporaṣele de viteză puteṭi ajunge în insula Paros (~ o oră, preṭul biletului este de 10 euro), în Mykonos (~ o oră ṣi jumătate, preṭul biletului este de 20 de euro), în Amorgos (~ două ore – 20 de euro/persoană).

Dacă iubiṭi albastrul Mării Mediterane, dacă vă plac întinderile de nisip auriu, dar ṣi plajele acoperite cu pietricele colorate, dacă vă place să exploraṭi stâncile ṣi pietrele ṣi apoi să vă relaxaṭi pe o plajă pustie, departe de civilizaṭie sau să vă petreceṭi serile în mijlocul mulṭimii, pe străduṭele înguste din centrul capitalei sau pe faleză, atunci vă recomandăm din tot sufletul o vacanṭă în insula Naxos.

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to “Invitaṭie în insula Naxos”

  1. Mioara says:

    Felicitari pentru articol! Un interesant si util ghid pentru cei ce vor sa evadeze intr-un loc linistit si relaxant si sa se bucure de soare si plaja si,mai ales,de frumusetea insulei Naxox!

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)