Manevră deosebită de intrare în portul Veracruz, Mexic – fragment de jurnal HS Bach

          Intrarea în Portul Veracruz a fost foarte interesantă. Doar în Deseado am văzut o acostare mai dificilă, dar aici mi s-a părut mult mai spectaculos. Dana la care a intrat vaporul nostru se află în interiorul portului şi pentru a ajunge la ea am fost nevoiţi să trecem pe lȃngă alte cȃteva dane complet populate, printr-un spaţiu destul de îngust.

          A fost ca şi cum ne deplasam pe o stradă cu sens unic pe care sunt parcate maşini pe ambele părţi, iar maşina noastră trebuie să înainteze o porţiune de drum aşa, apoi trebuie să intre pe a doua stradă la stȃnga, mai îngustă decȃt strada principală. Cu o maşinuţă mică, aceste manevre nu pun probleme şoferului, dar dacă maşinuţa nu mai este micuţă, ci este un tir lung de cȃţiva metri, atunci manevrele sunt foarte dificile, mai ales curba spre stȃnga. Noi nu ne aflam în nicio maşină, ci într-un vapor lung de 245 m care a fost nevoit să facă o curbă destul de strȃnsă pentru a intra într-o dană laterală. Dar, bine  că există remorchere, prietenele cele mai bune ale vaporului în orice fel de condiţii. De data aceasta am avut două, ambele pe tribord, unul la prova şi unul la pupa.

Remorcher tribord prova

Remorcher prova babord

          Dacă întoarcerea ar fi trebuit să aibă loc spre tribord, atunci remorcherele s-ar fi aşezat pe partea stȃngă. După ce am înaintat aşa, cu remorcherele pe post de asistente în zona mai largă, la un moment dat pilotul a dat comanda şi ambele remorchere s-au conformat – cel de la prova a început să împingă, iar cel de la pupa să tragă. Astfel, vaporul a început să vireze spre stȃnga şi a intrat perfect pe ‘aleea’ îngustă, unde mai rămăseseră doar 30 de metri în stȃnga şi vreo 60 în dreapta.

Manevra stanga

Intrare in port

          Nici acolo nu am fost prea relaxaţi pentru că ‘drumul’  se termina şi am fost nevoiţi să oprim pe partea stȃngă, prova rămȃnȃnd fixată pe poziţie cu 20 m înainte de capătul danei, iar pupa cu 20  m înainte de colţul cheiului. Pe partea opusă a mai rămas spaţiu pentru încă un vapor mai mic, dar nu cred că se va ocupa pentru că mai sunt locuri în alte părţi.

Acostare Veracruz

          Mi s-a părut foarte interesantă manevra şi nu cred că s-ar putea face fără remorchere, dar nici cu remorchere pe o vreme urȃtă.

Galerie foto:

Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)