Insula Apo, Negros Oriental, Filipine

Insula Apo, Negros Oriental

Dacă ai ajuns în Dumaguete – capitala insulei Negros Oriental – şi vrei să ai parte de o experienţă cu adevărat minunată, mergi într-o excursie de o zi pe micuţa insulă Apo pentru o întâlnire ‘up close … and personal’ cu superbele broaşte ţestoase din familia Loggerhead. Peste 60 de exemplare de broaşte – de diferite vârste – trăiesc în apele puţin adânci din jurul insulei şi pot fi admirate într-un décor natural, alături de foarte multe specii de corali şi peşti.

Insula Apo este situată în partea de SE a insulei-mamă Negros Oriental, la ~ 7 km de orăşelul port Zamboanguita. De peste 30 de ani întreaga zonă a fost transformată într-un Sanctuar Marin ce protejează viaţa marină, permiţând, în acelaşi timp, turiştilor să-l viziteze în schimbul unei taxe. Ȋn prezent Sanctuarul Marin este ȋnchis din cauza stricăciunilor produse ȋn timpul unui taifun care a lovit zona ȋn anul 2014, dar broaştele ţestoase pot fi admirate ȋn apele ce scaldă coasta nordică, fără a fi nevoie să pătrundeţi ȋn Sanctuar.

Insula are o populaţie de ~ 750 de locuitori, majoritatea implicaţi în activitatea turistică şi de pescuit şi găzduieşte câteva spaţii de cazare de confort mediu.

Insula Apo, Negros Oriental

Cum ajungem pe insulă

Din Dumaguete, drumul de ~ 30 de km până în portul Zamboanguita se poate parcurge cu transportul în comun – jeepney – în ~ o oră (în funcţie de trafic).

Insula Apo, Negros Oriental

Din micuţul port, se închiriază o barcă şi, după alte ~ 45 de minute, ai ajuns pe insulă.

Insula Apo, Negros Oriental

Ideal este să ajungi în port cât mai dimineaţă (ora 8:30-9) pentru a beneficia de mai multe ore de explorat insula, ţinând cont de faptul că ultima barcă trebuie să se întoarcă la ora 17. Pentru a închiria barca ai mai multe opţiuni: fie plăteşti o barcă privată doar pentru tine (2500 de pesos pentru întreaga zi), fie te înscrii pe listă şi aştepţi alţi clienţi cu care să împarţi o barcă de 6 persoane ( 2500 de pesos) sau 12 persoane (4000 de pesos).

Snorkeling printre ţestoase

De îndată ce ajungi pe insulă trebuie să plăteşti taxa de intrare cunoscuntă sub numele de ‘enviromental fee’ – 100 de pesos (~ 2.5$) – la oficiul de turism, situat în partea stângă a locului de debarcare.

Insula Apo, Negros Oriental

Undeva în partea dreaptă, vei vedea un grup mare de localnici îmbrăcaţi în tricouri albastre ce fac parte din asociaţia locală de turism. În schimbul unei taxe de 300 de pesos, un astfel de ghid, te va însoţi timp de 30 de minute – pe tine şi un grup de maximum patru persoane – în ‘teritoriul’ broaştelor ţestoase.

Insula Apo, Negros Oriental

Vei crede, initial, că eşti obligat să plăteşti un astfel de ghid fără de care nu vei putea beneficia de marea întâlnire. De fapt, ghizii sunt acolo în special pentru turiştii chinezi care nu ştiu să înoate şi au nevoie de asistenţă din toate punctele de vedere. Îi vei vedea mea târziu în apă, îmbrăcaţi cu veste de salvare, încărcaţi cu fel de fel de gadgeturi şi deoesbit de gălăgioşi, needucaţi şi interesaţi, în primul rând, să se fotografieze alături de frumosele creaturi în loc să admire peisajul marin în toată măreţia lui.

Dacă vrei să explorezi împrejurimile pe cont propriu şi ai mai mult timp la dispoziţie să cauţi broaştele, esţi liber să faci asta fără ghid (chiar dacă unii ghizi vor încerca să te convingă de contrariu). Vei putea chiar să intri în apă fără vestă de salvare – dacă ştii să înoţi bine şi eşti stăpân şi responsabil de viaţa ta. În acest caz, nu ţi se va permite accesul în bazinul protejat care este, de fapt, un spaţiu delimitat cu ajutorul unor balize plutitoare şi în care broaştele intră şi ies libere după bunul plac şi în funcţie de maree.

Îţi recomandăm, totuşi, să apelezi la serviciile unui ghid – taxa fiind mult prea mică pentru a-ţi afecta bugetul, mai ales dacă o împarţi cu prietenii din grup – pentru că vei ajuta, în acest mod comunitatea locală care trăieşte exclusiv din turism. Vei beneficia astfel şi de câteva sfaturi utile şi vei descoperi mai repede locurile în care trăiesc broaştele. După 30 de minute, ghidul te va părăsi şi vei putea rămâne singur în compania broaştelor, putând să te apropii de ele şi să le urmăreşti înotând, de preferinţă, înspre larg. Şi în apropierea malului – în zona delimitată – poţi întâlni câteva broaşte, dar nu vei putea să le admiri liniştit din cauza grupurilor de turişti care preferă să rămână lângă mal deoarece nu ştiu să înoate prea bine.

Dacă timpul îţi permite, poţi pleca în explorarea adâncurilor unde vei întâlni o mulţime de peşti de diferite mărimi şi forme, vei putea admira corali moi şi tari şi, dacă ai răbdare, vei întâlni din nou broaşte ţestoase alături de care vei putea petrece minute în şir sau chiar ore. Nimic nu se compară cu cele cȃteva minute de linişte ȋn care vei ȋnota ‘umăr la umăr’ lȃngă o frumoasă broască ce-ţi va oferi un spectacol demn de o emisiune marca Animal Planet. Te vei simţi fericit şi liber, vei privi cu alţi ochi superba creatură din faţa ta, vei ȋnţelege cȃt de fragilă este viaţa ei, cȃt de mult bine ȋi vei face doar alegȃnd să o admiri de la distanţă, mulţumindu-te cu o simplă fotografie. O fotografie este de ajuns atunci cȃnd inima şi ochii ţi se ȋncarcă cu atȃta fericire şi pace. Vei dori să nu te mai ȋntorci la suprafaţă şi să continui să explorezi adȃncurile alături de această frumoasă şi blȃndă creatură care pare să se simtă bine ȋn compania ta şi care nu ȋncetează să te uimească prin simplele mişcări ce alcătuiesc rutina ei zilnică – ȋnot, cercetarea solului şi a coralului după hrană, ieşirea la suprafaţă pentru o gură de aer, ȋntoarcerea ȋn adȃncuri şi căutarea unui nou loc de hrană. Tot ceea ce trebuie să faci este să ȋncerci să nu o deranjezi ȋn nici un fel, să nu te interpui ȋntre ea şi suprafaţa apei – atunci cȃnd urcă să respire – să nu o stresezi cu selfie-uri numeroase, să nu o atingi sub nicio formă – chiar dacă de foarte multe ori vei fi tentat să faci asta – să nu o hrăneşti cu mȃncare adusă din exterior şi să o părăseşti de ȋndată ce vei observa că devine agitată din cauza numărului mare de persoane din jurul ei. Dacă găseşti o broască singuratică mai departe de grupurile de turişti, ȋncearcă să ţii secretul pentru tine dacă vrei să te bucuri de momente cu adevărat unice. Nu crea panică ȋncepȃnd să ţipi disperat după prieteni – cu siguranţă te vor auzi şi alţii şi vor veni ȋn număr mare să-ţi vadă descoperirea – bucură-te ȋn linişte de clipele ȋn compania broaştei şi lasă-i pe cei din jurul tău să-şi descopere singuri partenerii de selfie. Cu cȃt vei merge mai ȋn larg, cu atȃt vei avea mai multe şanse să trăieşti momente de neuitat, ȋn deplină solitudine, alături de aceste creaturi simpatice.

Insula Apo, Negros Oriental

Insula Apo, Negros Oriental

Insula Apo, Negros Oriental

Insula Apo, Negros Oriental

Insula Apo, Negros Oriental

 

Insula Apo, Negros Oriental

Insula Apo, Negros Oriental

Insula Apo, Negros Oriental

Explorarea insulei

Principalul scop al excursiei pe insula Apo este, ȋntr-adevăr, admirarea broaştelor ţestoase pentru care vei fi dispus să te bălăceşti chiar şi cȃteva ore. Dacă, totuşi, ȋţi mai rămȃne timp şi pentru altceva, trebuie să ştii că ȋn partea stȃngă a locului de debarcare se găseşte o frumoasă şi foarte fotogenică formaţiune stȃncoasă ce poate fi explorată. Pentru a ajunge la ea, urmează drumul ce pleacă din imediata vecinătate a biroului de turism, spre stȃnga, străbate zona stȃncoasă unde vei fi nevoit să escaladezi nişte pietre pentru a ajunge pe partea cealaltă, pe o frumoasă plajă acoperită cu nisip alb.

Insula Apo, Negros Oriental

Insula Apo, Negros Oriental

Insula Apo, Negros Oriental

Formaţiunea stȃncoasă poate fi escaladă cu uşurintă şi oferă o perspectivă superbă asupra zonei, dar şi un excelent loc de lansare ȋn sărituri de la ȋnălţime. Ȋn jurul stȃncii apa este puţin mai rece decȃt ȋn zona ȋn care trăiesc broaştele, vizibilitatea este foarte bună, dar viaţa marină lipseşte aproape cu desăvȃrşire.

Insula Apo, Negros Oriental

Insula Apo, Negros Oriental

Sfaturi utile:

  • De ȋndată ce ajungi ȋn Zamboanguita, nu te grăbi să accepţi oferta primei bărci disponibile. Ȋncearcă să eviţi să te urci ȋntr-o barcă mare – decȃt dacă ai ajuns acolo după ora 13-14 şi nu mai ai prea mult timp disponibil. Dacă nu ȋţi permiţi să plăteşti o barcă doar pentru tine, alege-ţi cu grijă partenerii de călătorie şi stabileşte clar cu aceştia şi cu barcangiul ora şi locul de ȋntȃlnire pentru drumul de ȋntoarcere.
  • Cea mai potrivită este o barcă de maximum 6 persoane pentru care vei plăti 2500 de pesos (~10$/persoană) – incluzȃnd drumul dus-ȋntors şi timpul de aşteptare pe insulă – direct ȋn port, la o doamnă drăguţă ce ȋmparte bărcile şi repartizează grupurile. După ce vei plăti, vei fi nevoit să-ţi completezi datele personale ȋntr-un caiet – care este sub directa observare a celor de la Paza de Coastă – şi să-ţi urmezi apoi ghidul care te va conduce la barcă.
  • Pe insulă, vei putea ȋnchiria echipament de snorkeling – 50-100 pesos/ ȋn funcţie de durată.
  • Dacă vrei să te cazezi pentru cȃteva seri pe insula Apo, trebuie să-ţi faci rezervare ȋn avans pentru că oferta este foarte limitată şi cererea destul de mare, mai ales ȋn timpul sezonului.

Insula Apo, Negros Oriental

  • Pe insulă există un magazinaş de unde vei putea cumpăra băuturi răcoritoare, bere şi snack-uri.
  • Dacă intenţionezi să-ţi petreci mai multe ore ȋn apă, nu uita să foloseşti crema solară sau tricourile speciale de protecţie.
  • La data vizitei noastre pe insula Apo – februarie 2017 – cursul valutar pentru 1$ era ~ 45 de pesos.
Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)