Guimaras, Filipine – Top 3 Obiective Turistice

Guimaras

Cei mai mulţi turişti vin ȋn Guimaras ȋn excursii de o zi organizate din Iloilo şi care includ, obligatoriu, o vizită la una dintre plantaţiile de mango şi, poate, o plimbare cu barca printre insulele răspȃndite pe coasta de Vest. Cei care acordă insulei mai multe zile de vacanţă vor fi ȋncȃntaţi să descopere că insula Guimaras – recunoscută a fi ‘Paradisul Fructelor de Mango’ –  oferă vizitatorilor şi alte atracţii turistice, ce pot umple din plin chiar şi un sejur de o săptămȃnă (mai multe informaţii despre Guimaras aici).

Guimaras oferă o gamă foarte diversificată de atracţii turistice şi promite să devină mai populară şi mai faimoasă, de ȋndată ce se va termina construcţia podului ce o va lega de Iloilo. Deocamdată, insula este vizitată de puţini turişti străini care vin aici pentru a se bucura de frumuseţea ei , ȋncă sălbatică şi foarte puţin comercializată.

Top 3 Obiective turistice ȋn Guimaras

  1. Plantaţiile de mango

Dacă mango este unul dintre fructele tale preferate, insula Guimaras este exact locul ȋn care te poţi bucura de acest fruct la maximum. Ȋl vei găsi ȋn toate pieţele de fructe din principalele oraşe, dar şi pe marginea drumului, vȃndut pe tarabe, ȋn diferite sortimente şi preţuri. Sezonul fructelor de mango este cuprins ȋntre ianuarie şi mai, ȋn funcţie de soi, cea mai bogată perioadă fiind aprilie-mai. Preţul kg de mango diferă ȋn funcţie de sortiment şi sezon şi este cuprins ȋntre 60 şi 180 de pesos, cele mai mici preţuri fiind ȋntȃlnite ȋn luna mai, ȋn perioada Festivalului Mango (Manggahan Festival), ȋntre 22 şi 26 Mai.

Mango

Guimaras

Pe insulă există cȃteva plantaţii de mango şi un centru de cercetare ce se pot vizita de către cei interesaţi să afle mai multe informaţii legate de cultivarea, protejarea şi păstrarea fructelor de mango.

*Guimaras National Crop Research – se află ȋn localitatea Jordan şi include o livadă de peste 10 hectare şi un centru de cercetare ce se pot vizita ȋn fiecare zi, gratuit.

Guimaras

Guimaras

  1. Excursie ȋn Rezervaţia Naturală Taklong

Rezervaţia Naturală Taklong este situată ȋn Nueva Valencia, la ~ 40km distnţă de portul Jordan şi include 46 de insule şi insuliţe, răspȃndite pe o suprafaţă de ~1100 de hectare, cea mai mare dintre ele fiind insula Taklong.  A fost declarată rezervaţie naturală ȋn anul 1990 datorită diversităţii faunei marine, fiind una dintre cele mai bogate biodiversităţi din ȋntregul arhipelag filipinez.

Majoritatea insulelor mai mari ce alcătuiesc această rezervaţie naturală sunt acoperite cu vegetaţie, găzduiesc plaje cu nisip alb şi sunt scăldate de ape curate, puţin adȃnci şi foarte bogată ȋn viaţă marină. Se ȋntȃlnesc aici peste 50 de tipuri diferite de corali de apă mică, steluţe de mare, crustacee, peşti de dimensiuni mici şi medii, broaşte ţestoase, melci. Aproape 30 de hectare din ȋntreaga suprafaţă a rezervaţiei sunt acoperite cu păduri de mangrove, ce pot fi explorate ȋntr-o barcă mică sau ȋn caiac.

Guimaras

Guimaras

Guimaras

Cum se ajunge ȋn Taklong

Rezervaţia Naturală Taklong se poate vizita doar ȋn cadrul unei excursii cu barca ce are ca punct de pornire localitatea la Paz, din provincia Nueva Valencia. Ȋn La Paz se poate ajunge pe cont propriu ( cu scuterul/motocicleta, drumul fiind foarte bun) sau cu un triciclu ȋnchiriat cu şofer.

Odată ajuns ȋn La Paz, trebuie să te ȋndrepţi spre Biroul de Turism, situat ȋn imediata vecinătate a portului. Aici, vei putea intermedia ȋnchirierea unei bărci (cu barcagiu) şi tot aici vei plăti şi taxa de intrare ȋn zona protejată (100 de pesos/persoană). O barcă mică (pentru două persoană) costă ȋntre 600 şi 1000 de pesos, ȋn funcţie de durata excursiei şi de zona explorată. Dacă nu ai prea mult timp la dispoziţie, poţi vizita doar insula Taklong şi pădurea de mangrove din vecinătate. Ȋn aceste condiţii, excursia ta nu ar trebui să depăşească 3 ore şi va costa doar 600 de pesos. Dacă ai la dispoziţie o zi ȋntreagă şi vrei să explorezi pe ȋndelete mai multe insule şi insuliţe, dar şi bogata fauna marină, atunci vei avea nevoie de o excursie de o zi, pentru care vei plăti 1000 de pesos (~ 20$).

Excursia de o zi poate ȋncepe la ora 9 dimineaţa, dar trebuie să se ȋncheie ȋnainte de ora 17. Excursiile de 3-4 ore pot ȋncepe oricȃnd, dar nu vor putea fi prelungite după ora 17.

Ce vizităm ȋn Taklong

Indiferent dacă ai plătit barca pentru o zi ȋntreagă sau doar pentru cȃteva ore, nu ezita să­-i spui barcagiului ce anume doreşti să faci, ȋn ce eşti interesat şi unde ai dori să petreci mai mult timp. Ȋn funcţie de preferinţele tale, acesta ȋţi poate  organiza un traseu care să includă partide de snorkeling ȋn mai multe zone, perioade de relaxare şi odihnă pe una sau mai multe plaje, vizită la centrul de cercetare a vieţii marine situat pe insula Taklong.

Guimaras

Guimaras

Guimaras

Dacă alegi să-ţi petreci cea mai mare parte a timpului ȋn apă, nu vei regreta. Recifurile de corali din această zonă sunt printre cele mai frumoase pe care vei avea nororcul să le vezi vreodată ȋn toate partidele tale de snorkeling sau scufundări. Principalul avantaj al acestor recifuri este faptul că ele se găsesc la doar 1.5-2 m adȃncime pe timpul mareei ȋnalte şi la mai puţin de 1 m la mareea joasă. Dacă eşti un bun ȋnotător ȋn apă mică (0.5m), vei putea admira de aproape o gamă foarte diversificată de corali –moi şi tari – peşti de dimensiuni mici, scoici, melci şi alte vietăţi (şerpi dungaţi, castraveţi de mare, steluţe).

Guimaras

Guimaras

** Pe niciuna din insulele din Rezervaţia Taklong nu există restaurante sau magazine, deci trebuie să-ţi aduci propriile provizii de apă şi mȃncare (inclusiv pentru barcagiu);

** Ȋn perioada de full sezon (aprilie-mai), excursiile cu barca necesită rezervare cu o zi ȋn avans. Ȋn extra sezon, poţi ȋnchiria barca pe loc, fără rezervare prealabilă, prin intermediul biroului de turism sau direct la proprietarii de bărci. Ȋn lunile ȋn care turiştii sunt puţini ȋn insulă biroul de turism este ȋnchis, ȋnchirierea bărcilor fiind posibilă doar prin negociere directă, cu proprietarii.

**Cȃnd am ajuns noi ȋn Guimaras, cu o săptămȃnă ȋnaintea Paştelui Catolic, ȋn insulă nu erau foarte mulţi turişti iar ȋn La Paz biroul de turism era ȋnchis. Primul om care ne-a ieşit ȋn cale – dȃndu-ne indicaţii unde să parcăm scuterul – s-a dovedit a fi chiar proprietar de barcă şi  dispus să ne fie ghid o zi ȋntreagă, pentru 1000 de pesos.

Hernani (Nani) ne-a plimbat printre insule şi insuliţe, ne-a arătat cȃteva plaje frumoase şi pustii, ne-a dus ȋn cele mai bune locuri de snorkeling, aşteptȃnd răbdător partidele noastre prelungite de bălăceală şi explorare.

Ȋl recomandăm pe Nani pentru că este un barcagiu priceput şi un ghid excelent, un om calm şi răbdător care va face tot posibilul să-ţi ofere o zi de neuitat. (Dacă ajungi ȋn La Paz, caută-l pe Nani şi explorează Parcul Natural Taklong ȋn barca lui. Nu ȋţi va părea rău.

  1. Excursie cu barca la insulele din ȋmprejurimi

Foarte mulţi turişti vin ȋn insula Guimaras doar pentru o zi, timp ȋn care vizitează o plantaţie de mango şi explorează insulele din ȋmprejurimi, ȋntr-o excurise cu barca de cȃteva ore.

Dacă timpul ȋţi permite şi, mai ales, dacă eşti pasionat de bălăceală, snorkeling şi plimbări cu barca, atunci poţi alege o excursie de o zi care să le includă pe toate acestea la loc, şi chiar mai mult.

O astfel de excursie se poate rezerva prin intermediul spaţiului de cazare pentru că majoritatea resort-urilor organizează excursii cu barca pentru oaspeţii lor. Dacă spaţiul tău de cazare nu dispune de o barcă, atunci poţi rezerva excursia direct pe plaja Raymen sau la Alobijod Beach Resort. Majoritatea excursiile au ca punct de plecare plaja Raymen, ȋncep la ora 9 dimineaţa şi se ȋncheie ȋnainte de ora 17.

Bărcile au o capacitate de maximum 10 persoane, dar se pot ȋnchiria şi pentru grupuri mai mici pentru că preţul este ȋntotdeauna pe barcă, nu pe persoană.

O excursie cu barca ce are ca punct de plecare orice plajă de pe coasta de vest va include opriri pe cȃteva plaje din Guimaras şi pe cȃteva insuliţe mai mici din apropierea coastei.

*Recomandăm:

  •  Natago Beach – pentru snorkeling, sporturi acvatice, plajă, sandbar;

Guimaras

  • Ave Maria islet – pentru relaxare, bălăceală şi explorarea formaţiunilor stȃncoase;

Guimaras

Guimaras

Guimaras

  • Turtle Island – pentru relaxare şi bălăceală;

  • Peştera Baras

Guimaras

*O barcă de maximum 10 persoane (ideală pentru 4 sau 6) se poate ȋnchiria cu 600 de pesos (pentru prima oră) şi ȋncă 200 de pesos pentru fiecare oră extra, tariful ajungȃnd, ȋn final, la 2000 de pesos pentru toată ziua (8 ore);

*Majoritatea plajelor ce se vizitează ȋn cadrul excursiei cu barca sunt plaje private şi percep taxe de intrare (50 de pesos);

* Pe plaja Natago vei găsi vȃnzători ambulanţi ce oferă o gamă limitată de produse (băuturi răcoritoare, nuci de cocos, peşte, crabi, ȋngheţată).

*Ȋnainte de a porni la drum trebuie să-ţi faci provizii de apă şi mȃncare pentru ȋntreaga zi (atȃt pentru tine, cȃt şi pentru cei doi barcagii);

*Poţi să faci un popas la una dintre căsuţele plutitoare – Floating Cottage – pentru a servi masa (ȋn special fructe de mare şi peşte) sau doar pentru sărituri ȋn apă, de pe platforme ȋnalţate sau trambuline;

Guimaras

*Nu ezita să-i spui barcagiului ceea ce preferi să faci ȋn timpul excursiei, dacă vrei să opreşti ȋntr-un anumit loc pentru snorkeling sau doar pentru bălăceală, dacă vrei să faci un popas pe o plajă liniştită. Ȋn cȃteva locuri nu vei putea coborȋ pe nisip – plajele fiind destinate exclusiv oaspeţilor din resort-urile sau casele private – dar te vei putea apropia suficient cȃt să faci o fotografie sau doar să ȋnoţi ȋn apele curate din ȋmprejurimi (ex. Formaţiunea stȃncoasă Fairy Castle, Lamurawan sau Canalul Secret).

Guimaras

Alte atracţii turistice ȋn Insula Guimaras:

  • Plaja Guisi – este o plajă relativ populară şi aglomerată, dar deosebit de pitorească şi scăldată de ape curate şi foarte bogate ȋn viaţă marină. Accesul pe plajă este permis după achitarea unei taxe de intrare (50 de pesos), şi a unei taxe de mediu (20 de pesos). Ȋn partea dreaptă a plajei, se găsesc cȃteva formaţiuni stȃncoase perfecte pentru explorat şi pentru sărituri.

Guimaras

Guimaras

  • Farul Guisi – situat ȋn imediata apropiere a plajei cu acelaşi nume – este, de fapt, unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice din insulă. Ridicat ȋn secolul al XVIII-lea, acest far nu mai este ȋn serviciu, fiind ȋnlocuit de unul modern şi automat, dar oferă un fundal foarte romantic pentru o panoramă de excepţie asupra Strȃmtorii Guimaras şi asupra Plajei Guisi.

Guimaras

  • Mănăstirea Trappist – localizată ȋn Jordan, chiar pe marginea drumului principal. Mănăstirea găzduieşte şi un atelier de producţie ȋn care călugării confecţionează diferite obiecte de cult, suveniruri, dar şi diferite specialităţi culinare pe bază de mango, cacao şi cafea, toate provenind de pe plantaţiile proprii.

Guimaras

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)