Grădina Botanică din Gardone Riviera – Italia 2010

          Gardone Riviera este un orăşel cu ~ 2700 de locuitori, aşezat pe latura vestică a lacului Garda şi care aparţine de Comuna Brescia. Este un orăşel drăguţ, ca o bijuterie preţioasă, cu străduţe înguste care urcă în pante domoale, cu vile frumoase şi impunătoare, cu grădini superbe pline de leandri, boungavillea, palmieri, cedrii, magnolii şi citrice.

Pentru că sunt o mare iubitoare de flori am făcut o vizită la grădina botanică din localitate şi am avut surpriza să descopăr o atmosferă aproape tropicală printre bambuşi înalţi de câţiva metri, orhidee, banani şi peşti coloraţi. Bineînţeles că nu lipseau plantele mediteraneene – boungavillea, leandri, hortensii multicolore, cerceluşi, lantana şi multe altele.

In Gradina botanica din Gardone Riviera

          Iniţial grădină privată, construită la începutul secolului al XX-lea pentru a înfrumuseţa casa unui dentist austriac îndrăgostit de Italia, este transformată în grădină botanică prin anii ’80 la iniţiativa unui alt austriac – Andree Heller, devenit, între timp, şi proprietarul întregului domeniu. Este deschisă spre vizitare publicului în schimbul unei taxe de 9 euro.
In Gradina botanica din Gardone Riviera (11)
          Pentru câteva ore, te poţi pierde pe aleile umbrite de arbori seculari, poţi păşi în grădini japoneze, te poţi odihni pe băncuţe din lemn, îmbătat de miresme de orhidee, poţi hrăni peştii tropicali din cele câteva iazuri amenajate.

In Gradina botanica din Gardone Riviera (6)

 

In Gradina botanica din Gardone Riviera (2)

 

In Gradina botanica din Gardone Riviera (3)

Dacă te simţi în stare (ţinând cont şi de temperaturile ridicare de afară) te poţi căţăra pe micile dealuri construite din pietre şi bolovani pentru a avea o panoramă deosebită asupra parcului sau poţi să-ţi testezi cunoştinţele în domeniul floriculturii, citind informaţiile de pe plăcuţele strategic postate din loc în loc.

 

Boungavillea in Gradina botanica din Gardone Riviera

In Gradina botanica din Gardone Riviera (5)
In Gradina botanica din Gardone Riviera (4)

 

          Dacă te simţi obosit şi fără vlagă, probabil că o plimbare prin grădina tropicală te va înviora şi te va trezi la viaţă – chiar fără să vrei, fără să fii pregătit. Păşeşti liniştit pe un pod de lemn pentru a traversa o mică apă şi te trezesti stropit din cap până în picioare de doi simpatici “gardieni” puşi acolo special pentru aşa ceva. Te sperii puţin, într-adevăr, dar începe să-ţi placă şi chiar treci de mai multe ori pe acolo, bucuros de un duş gratis pe o căldură de 35 de grade.

In Gradina botanica din Gardone Riviera (8)

 

In Gradina botanica din Gardone Riviera (9)
          Noi am inspectat toate statuile şi toate straturile cu flori, am încercat toate băncuţele de lemn şi de piatră, am făcut o vizită şi în seră şi chiar am vrut să dăm o mână de ajutor la stropit.

In Gradina botanica din Gardone Riviera (7)

Până la urmă, ne-am luat rămas bun şi am plecat mai departe. Am rămas cu frumoase amintiri, imagini care ni s-au aşezat în căsuţele memoriei, miresme îmbătătoare pe care nu le vom uita niciodată şi care ne vor purta mereu înapoi, ori de câte ori le vom respira din nou, într-o altă grădină botanică, dintr-o altă ţără sau dintr-un alt continent. Am luat cu noi toate florile în sute de fotografii dar şi o floare vie, de fapt, un bulb rătăcit de plantă pe care l-am găsit abandonat pe o movilă de pământ şi care ne implora să nu-l abandonăm. L-am luat cu noi, l-am plantat în grădina de acasă şi aşteptăm să ne zâmbeasca la primăvără. Este o narcisă care nu ne va lăsa niciodată să uităm superba zi petrecută la Grădina Botanică din Gardone Riviera.

Galerie foto:

 

Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)