Gili Meno, Indonezia

Gili Meno

Insula Gili Meno aparţine de Insulele Sunda Mici – alături de Gili Air şi Gili Trawangan, situate pe paralela de 8˚ latitudine sudică, la ~ 35 mile est de insula-mamă, Bali. Este cea mai mică şi cea mai liniştită dintre cele 3 insule Gili, fiind cunoscută drept ‘honeymoon island’ sau ‘insula ȋndrăgostiţilor’. Ca şi celelalte două insule surori, Gili Meno este locuită ȋn totalitate de o comunitate de musulmani foarte prietenoşi şi ospitalieri, implicaţi ȋn toate activităţile ce derivă din turism.

Cum se ajunge ȋn Gili Meno

Insula Gili Meno este situată la ~ o oră şi jumătate de mers cu barca din Bali (Padang Bay, coasta estică). Multe companii oferă curse regulate către insulele Gili, cu plecare la 9:30 dimineaţa sau la 1 după-amiaza. Ȋn general, cursele de fast boat fac legătura ȋntre Padang Bay şi Gili Air/ Trawangan iar transferul către Gili Meno se face cu o altă barcă, din Gili Trawangan (inclus ȋn acelaşi preţ).

Preţul unei astfel de călătorii se ȋncadrează ȋntre 20 şi 40$ (ȋn funcţie de sezon şi de modul rezervării) şi include transferul de la resort-ul din Bali către portul Padang Bay.

Insula se poate vizita şi ȋntr-o excursie de o zi, venind dinspre Gili Air sau Gili Trawangan. Există multe bărci care fac legătura ȋntre Gili Air/ Trawangan şi Gili Meno, ȋn special dimineaţa, preţul unei călătorii fiind de 35.000 rupiah ( ~2$).

Prima barcă pleacă din Gili Air spre Gili Meno la 8:30 dimineaţa şi ultima barcă, de ȋntoarcere, pleacă din Gili Meno spre Gili Air, la 16:20. Drumul durează ~ 15 minute.

Gili Meno

Din insula Gili Air se organizează excursii de o zi ȋn Gili Meno pentru snorkeling – 100.000 rupiah (~8$), cu plecare la 9:30 şi ȋntoarcere la 15 (fără mȃncare).

Unde ne cazăm

Insula găzduieşte o gamă variată de spaţii de cazare, modeste şi de lux – răspȃndite, ȋn general, de-a lungul coastei – ce se pot ȋnchiria cu tarife cuprinse ȋntre 15 şi 100$/zi.

Foarte mulţi turişti ajung ȋn insulă pentru sejururi mai lungi, avȃnd pachete cumpărate prin intermediul agenţiilor de turism. Din această cauză, ȋn perioada de full sezon, rezervarea ȋn avans este obligatorie. Foarte puţine spaţii de cazare din Gili Meno se pot rezerva prin intermediul booking.com sau alte site-uri de acest gen. Majoritatea spaţiilor de cazare oferă pachete turistice ce se rezervă prin agenţiile de turism. Ȋn afara perioadei de full sezon, se pot negocia tarife foarte avantajoase direct la faţa locului.

Gili Meno

Gili Meno

Gili Meno

Unde mȃncăm

Datorită faptului că insula este vizitată, ȋn special, de turişti care preferă sejururi mai lungi şi plătite ȋn avans – prin pachete de tip all inclusive sau full board – ȋn insulă nu există foarte multe restaurante destinate turiştilor veniţi pe cont propriu. Pe faleza din apropierea portului există cȃteva restaurante-terase ce se aglomerează excesiv pe timpul zilei, dar oferta de mȃncare este săracă şi nu de foarte bună calitate. Un prȃnz sau o cină de calitate pot fi servite ȋn restaurantele de pe plajă, departe de zona portului.

 

Cum ne deplasăm ȋn insulă

Ȋn insulă nu există alte mijloace de transport ȋn afară de motociclete, biciclete şi căruţe trase de cai ( folosite, ȋn special, pentru transportul turiştilor).

Gili Meno

Mergȃnd pe jos, de-a lungul ţărmului, insula se poate ȋnconjura ȋn ~ o oră.

Gili Meno

Există cȃteva drumuri de pămȃnt şi nisip care leagă portul de satele din interiorul insulei.

Gili Meno

 

La plajă ȋn Gili Meno

Insula Gili Meno găzduieşte plaje lungi, dar ȋnguste, acoperite cu nisip alb, pustii ȋn cea mai mare parte a timpului şi lipsite de dotări. Apele care scaldă aceste ȋntinderi de nisip sunt foarte curate şi bogate ȋn viaţă marină. Doar unele resort-uri oferă umbreluţe sau umbrare şi ȋn foarte puţine locuri există palmieri sau alte tipuri de pomi ce creează umbră ȋn orele toride cu soare.

Gili MenoGili Meno

Gili Meno

Gili Meno

Gili Meno

Gili Meno

Fiind la tropice, insula se bucură de ore multe cu soare şi temperaturi ridicate tot timpul anului, cu maxime ȋntre 35 şi 38 de grade ȋn aer şi 30-32 de grade ȋn apă, ȋn perioada aprilie-august. Ȋn funcţie de vȃnt şi curenţi, apele pot fi calme şi liniştite sau agitate şi văluroase, oferind doritorilor condiţii prielnice pentru partide lungi de bălăceală, snorkeling, surfing sau wake boarding.

Cea mai bună zonă de snorkeling să găseşte ȋn imediata vecinătate a portului (ȋn dreapta) unde se adună mereu peşti de dimensiuni mai mari – din familia grouper – şi broaşte ţestoase.

Insula Gili Meno găzduieşte o fermă de broaşte ţestoase, ce se poate vizita gratuit. Această fermă a fost fondată de un localnic iubitor de natură care a reuşit de-a lungul timpului – din fonduri proprii, dar şi donaţii – să contribuie enorm la protejarea acestei specii, deosebit de vulnerabile. Sanctuarul broaştelor ţestoase din Gili Meno adăposteşte cȃteva sute de exemplare de broaşte ţestoase – din specia Loggerhead – care sunt protejate şi ȋngrijite de la ieşirea din ouă pȃnă la vȃrsta de 8 luni cȃnd sunt eliberate ȋn mare.

Gili Meno

Gili Meno

Insula Gili Meno este destinaţia perfectă pentru o vacanţă liniştită ȋn doi, o vacanţă de relaxare şi odihnă, ȋn care orele trec ȋncet, fiind marcate de strigătul cocoşilor şi prima chemare la rugăciune, urmate apoi de alte patru rugăciuni anunţate din turnul moscheei, fără alte zgomote sau distracţii.

Gili Meno

Gili MenoGili Meno

 

Puţinele terase-baruri din insulă nu se ȋntrec ȋn petreceri zgomotoase pȃnă la ore tȃrzii ȋn noapte – aşa cum se ȋntȃmplă pe insulele vecine – muzica lor fiind difuzată doar ȋn surdină, astfel ȋncȃt să nu acopere niciodată sunetul mult mai plăcut al valurilor ce se sparg pe nisip.

Insula Gili Meno este singura din cele 3 insule Gili care găzduieşte pe suprafaţa ei un lac natural, alimentat de un izvor – singura sursă de apă proaspătă din zonă. Lacul – situat ȋn mijlocul insulei – este o sursă ȋn plus de venituri pentru localnicii ȋntreprinzători care au creat aici o bază de agrement pentru turiştii doritori de sporturi nautice – plimbări cu barca, caiacul, ski nautic.

Gili Meno

Gili Meno

Fiind ȋnconjurat de vegetaţie abundentă specifică zonelor tropicale, lacul atrage ca un magnet cea mai mare concentraţie de ţȃnţari din ȋntreaga zonă şi cea mai ridicată umiditate, fiind, mai degrabă, un dezavantaj imens.

**

Ȋn timpul vacanţei noastre de 4 săptămȃni ȋn insula Gili Air, am vizitat insula Gili Meno ȋntr-o singură zi de aprilie, venind cu barca la ora 9 dimineaţa şi plecȃnd la ora 16. Trebuie să recunoaştem că ne-au plăcut mult plajele pustii şi sălbatice, apa curată şi plină de peşti, dar am fost puţin dezamăgiţi de zona lacului pe care am găsit-o murdară şi urȃt mirositoare. Este adevărat că am sosit ȋn insulă după cȃteva reprize de ploi torenţiale care căzuseră ȋn ultimele zile şi toate drumurile de pămȃnt erau inundate. Mai mult decȃt drumurile inundate, ne-au displăcut total aerul greu de respirat şi roiurile de ţȃntari şi insecte de tot felul din zona lacului. Este posibil ca acest fenomen să dispară ȋn totalitate ȋn perioada uscată şi lacul să fie o adevărată atracţie turistică, dar pentru noi nu a fost aşa.

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)