Gili Air, Indonezia

Gili Air

Situată la 8° Sud de Ecuator ṣi scăldată de apele Oceanului Indian, insula Gili Air este un adevărat paradis tropical – ce se încadrează perfect în imaginile arhicunoscute din pliante ṣi cărṭi poṣtale din care nu lipsesc palmierii îndoiṭi de vânt ṣi aplecaṭi peste întinderi impecabile de nisip alb, ape în culori ireale ṣi apusuri de soare ce-ṭi taie respiraṭia – dar care încă mai păstrează farmecul unui ṭinut aproape virgin.

Locuită în întregime de musulmani, insula este una dintre cele mai prietenoase ṣi liniṣtite insule pe care am avut norocul să ajungem vreodată ṣi, mai mult decât atât, este ṣi cea mai ieftină. O insulă mică în care nu circulă maṣini ṣi nici motociclete, în care localnicii trăiesc doar din turism ṣi din activităṭile ce decurg din acesta ṣi în care mulṭi turiṣti vin pentru câteva zile – aṣa cum am făcut noi – ṣi aleg să rămână săptămâni sau chiar luni.

În afară de cele cinci chemări zilnice la rugăciune, ce sunt anunṭate din turnul moscheii ṣi pot fi auzite din toate colṭurile insulei ṣi îmbrăcămintea specifică pe care o poartă o mare parte dintre bărbaṭi ṣi femei, doar câteva mici detalii îṭi amintesc că te afli într-un ṭinut islamic unde trebuie să respecṭi o anumită linie de conduită. În realitate, toate micile reguli de comportament – descălṭatul înainte de a intra într-un magazin sau restaurant, purtarea de îmbrăcăminte decentă în interiorul localurilor ṣi păstrarea liniṣtii în timpul rugăciunilor principale – sunt doar simple dovezi de bună creṣtere pe care toṭi vizitatorii – indiferent de apartanenṭa religioasă – ar trebui să le arate, în semn de respect faṭă de locuitorii atât de prietenoṣi ai acestei insule.

Este adevărat că cea mai mare parte a localnicilor aparṭin laturii puṭin mai ‘relaxate’ a credinṭei islamice ṣi nu par a se deosebi prea mult de locuitorii altor insule asiatice pe care le-am vizitat noi în ultimii ani. Sunt cu toṭii foarte amabili ṣi prietenoṣi, zâmbitori ṣi binedispuṣi la orice oră ṣi indiferent de vremea de afară, glumeṭi ṣi foarte sociabili, mari iubitori de muzică ṣi de distracṭii, consumatori de alcool – în limite moderate – ṣi, chiar, furnizori de substanṭe interzise – de tip marihuana sau ciuperci halucinogene.

Foarte mulṭi dintre cei care lucrează în domeniul turismului sunt tineri veniṭi din insulele vecine – Lombok sau alte insule mai mici – care muncesc din greu ṣi pentru bani puṭini, dar sunt bucuroṣi că au ‘scăpat’ din satele lor uitate de lume, în care nu aveau alte perspective decât să muncească pământul sau să pescuiască. Chiar dacă viaṭa este grea pentru ei în acest ‘paradis’ tropical, sunt mulṭumiṭi ṣi recunoscători pentru că au slujbe care le oferă un acoperiṣ deasupra capului, o farfurie de mâncare de 3 ori pe zi ṣi câṭiva bani la sfârṣit de lună. Cei mai mulṭi îṣi trimit salariile familiilor care au rămas acasă ṣi trăiesc aici doar din puṭinii bani obṭinuṭi din bacṣiṣurile oferite de turiṣtii generoṣi.

Nu ṣtiu ce o să se întâmple în această insulă peste câṭiva ani, când numărul de turiṣti va creṣte exponenṭial ṣi ‘hoardele’ de chinezi – care au luat cu asalt alte insule asiatice ṣi chiar întreaga Europă – vor descoperi zona, dar nici nu vreau să ṣtiu. Prefer să rămân pentru totdeauna cu o singură imagine întipărită în memorie – aceea a unui ṭinut sălbatic, străbătut de străduṭe înguste acoperite cu pământ sau nisip, în care localnicii îṭi zâmbesc la tot pasul ṣi te întreabă de vorbă fără să aṣtepte nimic în schimb, în timp ce copiii lor se joacă semi dezbrăcati ṣi desculṭi sau se plimbă cu bicicletele mult mai mari decât ei. Un ṭinut de vis în care voia bună se respiră peste tot ṣi muzica însoṭeṣte orice activitate zilnică, indiferent că este vorba de construit case, curăṭat curtea de frunze uscate, spălatul rufelor, legănatul bebeluṣilor sau preparatul mâncării … pentru că ‘life is music and music is life’ sau ‘ you know music – you know life’. Un ṭinut paradisiac pe care ne bucurăm că l-am descoperit acum, înainte să devină popular ṣi să ocupe poziṭii de top în clasamente de tip ‘lonely planet’ sau ‘trip advisor’.

Scurtă prezentare

Micuṭa insulă Gili Air aparṭine de Indonezia ṣi face parte din Arhipelagul Lesser Sunda – alături de Gili Meno ṣi Gili Trawangan – ce se află la ~ 35 mile NE de ‘sora’ mai mare ṣi mai populară, Bali. Fiecare dintre aceste insule oferă ceva aparte ṣi atrage un anumit tip de turiṣti, dar toate merită explorate, separat sau în combinaṭie cu insulele mai mari cu care se învecinează – Bali sau Lombok.

În timp ce Gili Trawangan este recunoscută ca fiind ‘insula distracṭiilor fără sfârṣit’ iar Gili Meno mai este denumită ‘insula îndrăgostiṭilor’ sau ‘ honeymoon island’, Gili Air este combinaṭia perfectă dintre cele două, fiind preferata iubitorilor de liniṣte pe timp de zi, dar  care vor să aibă parte ṣi de distracṭii pe timp de noapte.

Cum ajungem în insulă

Majoritatea turiṣtilor ajung în Gili Air cu bărcile de viteză dinspre Bali. Astfel de fast boats pleacă de două ori pe zi – ora 9:30-10 ṣi 13-13:30 –  din portul Padang Bai ṣi ajung la destinaṭie după ~ o oră ṣi jumătate.

Gili Air

Gili Air

Gili Air

Preṭul unei călătorii variază în funcṭie de capaciatatea fiecăruia de a negocia, dar nu scade niciodată sub 225.000/ rupii (~ 17$), putând ajunge până la 600.000 rupii (~40$) atunci când rezervarea se face prin intermediul unui resort de lux.

În general, acest tarif include ṣi transferul din Bali (Ubud, Kuta sau alte oraṣe importante), transfer ce poate să dureze până la două ore. Există mai multe companii care deṭin bărci de tip fast boat (cu o capacitate de maximum 250 de persoane în timpul sezonului ṣi 150 în extra-sezon), dar toate practică aceleaṣi preṭuri ṣi au aceleaṣi ore de plecare.

Bărcile de viteză pleacă ṣi din alte porturi de pe coasta de Est ṣi Sud – Est a insulei Bali – Sanur, Amed, Serangan sau Benoa, dar traversarea durează mai mult.

În insulă se poate ajunge ṣi cu public boat venind dinspre Lombok (drumul durează doar 20 de minute ṣi costă ~ 1$) sau cu ferry-ul public dinspre Bali (Padang Bai) care pleacă în fiecare dimineaṭă la ora 8, ajunge în Lombok după aproape 5 ore ṣi implică folosirea unui shuttle bus pentru a traversa coasta vestică a Lombok-ului, până în portul Balingsai din nord, înainte de a traversa cu o barcă mică, timp de ~ 20 de minute. Preṭul unei astfel de călătorii este cuprins între 100.000 ṣi 150.000 de rupiah – cu transfer inclus –  dar ṣi acesta este negociabil.

Când să vizităm insula

Majoritatea turiṣtilor europeni vizitează insula în timpul sezonului uscat – între mai ṣi septembrie, dar ṣi între lunile decembrie ṣi ianuarie. În restul anului, insula este invadată de australieni care vin aici – chiar ṣi pentru un week-end prelungit – datorită zborurilor directe foarte convenabile.

Între lunile noiembrie ṣi februarie plouă cel mai mult (teoretic) ṣi foarte multe resort-uri ṣi restaurante în insulă sunt închise.

În perioada martie – aprilie ṣi septembrie – noiembrie, insula poate fi traversată de ploi de lungă durată (2-3 zile), dar, în general, vremea este frumoasă ṣi caldă, cu înnorări accentuate după-amiaza ṣi seara. Ziua, temperaturile se ridică la 30° în aer ṣi 28-30° în apa mării, dar umiditatea foarte ridicată creează condiṭiile perfecte pentru ploi zilnice ce au loc în special după-amiaza ṣi seara.

Vacanṭa noastră în insula Gili Air a debutat în a doua jumătate a lunii martie ṣi s-a încheiat la sfârṣitul lunii aprilie. În această perioadă, am avut parte de temperaturi perfecte – atât în aer, cât ṣi în apă (~ 30°) – soare, briză, dar ṣi câteva zile cu ploi torenṭiale care au durat mai multe ore, ploi răzleṭe de 3-4 ori pe săptămână (în special seara ṣi noaptea) ṣi după-amieze înnorate.

Bani ṣi modalităṭi de plată

Moneda naṭională a Indoneziei este rupiah (1$ = 13.300 rupiah ; 1 Euro = 14.300 rupiah).

În insulă nu există nicio bancă, dar există câteva ATM-uri de unde se pot retrage bani cu cardul  ṣi 2 sau 3 birouri de schimb valutar (în cadrul unor agenṭii de turism).

Majoritatea spaṭiilor de cazare ṣi restaurante acceptă doar plata cash. Centrele de scufundări ṣi resort-urile de lux acceptă plata cu cardul, dar percep un comision suplimentar de 3%.

Cum ne deplasăm în insulă

În Gili Air nu există maṣini ṣi nici motociclete, singurele mijloace de transport fiind bicicletele, scuterele electrice ṣi cidomo – căruṭele trase de cai, folosite pe post de taxi de către turiṣti, dar ṣi de către localnici.

Un singur drum în insulă este asfaltat parṭial – celelalte fiind acoperite cu pământ, nisip sau pietriṣ – ṣi toate foarte dificil de străbătut după perioade mai lungi de ploaie.

Gili Air

Gili Air

Bicicletele se pot închiria cu 35.000- 70.000 de rupiah/zi. (3-5$).

Gili Air

Dacă îṭi place să mergi pe jos ṣi nu te sperie gradele multe din termometru, poṭi străbate insula pe jos (în maximum două  ore), urmând drumul care merge paralel cu ṭărmul.

Trăsurile trase de cai se pot închiria din imediata vecinătate a portului ṣi pot transporta până la 3 persoane (ṣi bagajul adiacent). O călătorie dinspre port spre spaṭiul de cazare – indiferent de localizarea acestuia – costă 100.000 rupiah (preṭ fix ṣi nenegociabil).

Gili Air

Unde ne cazăm

În insulă există spaṭii de cazare tradiṭionale – de tip căsuṭe/bungalow-uri individuale –  denumite lumbung – cu pereṭi din bambus, împletituri naturale sau zidărie – ce se găsesc atât în interiorul insulei, cât ṣi pe malul mării. Preṭul unor astfel de căsuṭe, cu aer condiṭionat ṣi micul dejun inclus (pentru două persoane), variază între 350.000 ṣi 700.000 rupiah (25-50$) ṣi sunt vizibil mai scumpe pe coastă unde pot ajunge până la 1.300.000 rupiah/seară (~ 100$).

Gili Air

Gili Air

Gili Air

Spaṭiile de cazare pentru cei cu buget redus presupun aceleaṣi căsuṭe individuale construite din lemn sau combinaṭii de lemn, împletituri de frunze de palmier ṣi zidărie ce se pot închiria cu 150.000-250.000 rupiah (în funcṭie de distanṭa până la plajă). Astfel de căsuṭe dispun de băi proprii, cu apă rece ṣi camere cu ventilator, dar includ, aproape întotdeauna, micul dejun.

Majoritatea spaṭiilor de cazare – indiferent de preṭul acestora – dispun de paturi protejate cu plase de ṭânṭari de tip baldachin, acestea fiind cea mai sigură metodă de protejare împotriva insectelor de tot felul.

Gili Air

Rezervările se pot face în avans prin booking.com sau agoda.com, dar cele mai bune preṭuri se obṭin prin negociere directă cu proprietarii, în special pentru perioada de low season ṣi ṣederi mai lungi de 7 zile.

Recomandam:

Tedi’s Bungalow ( 200.000 rupiah/noapte fără aer condiṭionat sau 300.000 cu aer condiṭionat).

Gili Air

Unde mâncăm

Dacă vrei să experimentezi mâncarea locală, ai o mulṭime de opṭiuni atât pe malul mării, cât ṣi în interiorul insulei.

Cele mai ieftine restaurante sunt cele de tip familial – denumite waroeng – care oferă preparate indoneziene la preṭuri foarte mici, dar ṣi mâncare europeană, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare ṣi puṭin alcoolice (bere). Într-un astfel de restaurant, o masă pentru două persoane, cu două băuturi incluse, nu depăṣeṣte 100.000 rupiah (~ 7$).

La restaurantele de pe malul mării, preṭurile sunt puṭin mai ridicate, dar ṣi oferta de preparate este mai variată, în special pentru cină, când grătarale se încing – peṣte, pui, vită, fructe de mare, legume. O cină pentru două persoane, fără băuturi, poate costa 150-200.000 rupiah pentru peṣte, pui sau vită ṣi 200-250.000 rupiah pentru fructe de mare, asezonate cu garnituri de legume sau cartofi.

În insulă se pot cumpăra o mulṭime de tipuri de fructe locale, în funcṭie de sezon – banane, ananas, cocos, mango, papaya, jack fruit, avocado. Majoritatea sunt aduse din insulele mai mari Java sau Lombok si sunt foarte ieftine.

Gili Air

Gili Air

Gili Air

Majoritatea localurilor din insulă nu servesc mâncare cu carne de porc.

Recomandăm:

Gili Easy Waroeng – pentru mâncare locală;

Gili Air– Mie goreng cu legume (fried noodles cu legume) –

Gili Air– Cap cai (supa de legume)

Pizzaria Classico ṣi Pizzaria Oasi – pentru preparate italiene;

Gili Air

Chillout Bar and Restaurant – pentru peṣte;

Gili Air

Grilled Tuna with french fries, Gili Air

Raja Bar and Restaurant – pentru mâncare indoneziană ṣi internaṭională ‘asezonate’ cu muzică live (de trei ori pe săptămână).

Gili Air

Cum ne distrăm

Dacă ai ales să petreci câteva zile pe această insulă, cu siguranṭă vei găsi o mulṭime de activităṭi care să te încânte, atât ziua, cât ṣi noaptea.

Majoritatea turiṣtilor vin în Gili Air pentru plajele frumoase ṣi relativ pustii  pe care insula le găzduieṣte. Aceste plaje sunt acoperite cu nisip alb, influenṭate de maree ṣi întreṭinute de resort-urile sau localurile de pe malul mării. Acestea pun la dispoziṭia turiṣtilor umbrare de tip căsuṭă – acoperite cu paie – ce se pot folosi în schimbul unei consumaṭii minime.

Gili Air

Cele mai populare plaje sunt cele de pe coasta de nord, cele mai pustii se găsesc pe coasta vestică ṣi nord-vestică.

IF

Gili Air

Gili Air

Gili Air

Gili Air

Gili Air

Gili Air

Gili Air

Gili Air

În imediata vecinătate a portului plaja este foarte îngustă sau lipseṣte cu desăvârṣire iar apa este foarte murdară.

De jur împrejurul insulei, reciful de corali este mort aproape 90%, fiind distrus din cauza poluării ṣi a pescuitului cu dinamită. În schimb, peṣtii sunt în număr foarte mare ṣi pot fi admiraṭi în special în partea de nord, în zona denumită Han’s Reef.

Gili Air

Gili Air

Gili Air

Gili Air

Gili Air

Gili Air

Gili Air

Există câteva zone în care se pot întâlni broaṣte ṭestoase – Green Turtle ṣi Loggerhead Turtle –  acestea fiind semnalizate prin indicatoare – Turtle point.

Gili Air

Gili Air

Gili Air

Gili Air

Gili Air

În insulă există câteva centre de scufundări care organizează cursuri pentru începători ṣi avansaṭi, partide de scufundări pentru cei brevetaṭi ṣi cursuri de free dive (fără butelii).

7 Seas Diving oferă echipament de scufundări gratuit – pentru cei brevetaṭi – în schimbul participării la campaniile lor de curăṭare a gunoaielor din adâncuri.

Gili Air

Majoritatea agenṭiilor de turism din insulă oferă diverse excursii pentru explorarea împrejurimilor:

– o zi în insula Lombok;

– 3-4 zile în Lombok pentru trekking montan;

– 2-3 zile în insula Komodo;

– o zi snorkeling în Gili Meno ṣi Gili Trawangan.

Preṭul acestor excursii diferă în funcṭie de perioadă ṣi numărul de persoane din grup ṣi este negociabil.

Insulele Gili Meno ṣi Gili Trawangan se pot vizita pe cont propriu în excursii de o zi cu barca (public boat) cu plecare dimineaṭa ṣi întoarcere seara ( o călătorie costă 35-45.000 rupiah).

Alte activităṭi în insulă:

– plimbări cu caii;

– vizionări de filme în aer liber ( cu începere de la ora 18 ṣi 20, în diferite spaṭii amenajate, pe malul mării – intrarea liberă, dar cu consumaṭie obligatorie);

Gili Air

– seri cu muzică live (între orele 19 ṣi 23);

– masaje, spa, standup paddle (~10$/ora), plimbări cu kaiak-ul, yoga, yoga pe placa de stand-up, cursuri de gătit.

Gili Air

 

Gili Air

Gili Air

Gili Air

Gili Air

Internet în insulă

Majoritatea spaṭiilor de cazare ṣi a restaurantelor oferă internet wireless, dar acesta este, în general, de foarte slabă viteză.

În insulele vecine mai mari (Bali, Lombok) se pot cumpăra sim-uri locale cu internet inclus care funcṭionează foarte bine ṣi în Gili Air (7 GiGa internet – costă ~ 80.000 rupia).

Alte informaṭii ṣi sfaturi utile:

– Penele de curent sunt destul de dese în insulă  ṣi pot avea loc atât ziua, cât ṣi noaptea. Unele spaṭii de cazare dispun de generatoare proprii care intră în funcṭiune automat, dar foarte multe resort-uri ṣi restaurante mai mici pot rămâne fără curent electric ṣi câteva ore;

– În special seara ṣi după ploaie, trebuie să te protejezi împotriva ṭânṭarilor, folosind creme sau spray-uri pe piele, dar ṣi spirale cu fum sau alte aparate electrice eficiente (acestea ce pot cumpăra local);

– În insulă există un singur magazin mai mare, de tip supermarket (în zona portului) ṣi alte magazine alimentare mai mici care sunt deschise în fiecare zi ṣi în care preṭurile sunt fixe;

– Nu exita să negociezi preṭurile la tarabele de fructe, la excursiile cu barca ṣi chiar la spaṭiul de cazare. Localnicii au tendinṭa să ceară întotdeauna mai mult pentru diferite servicii sau produse, dar, în cele mai multe cazuri, ajung să accepte ṣi jumătate din preṭul cerut iniṭial (în special în extra-sezon);

– Transportul cu trăsurile trase de cai are preṭ fix, indiferent de distanṭa călătoriei – 100.000 rupiah pentru maximum 3 persoane;

– În insulă nu se pot cumpăra sim-uri locale de telefon (internet), dar se pot încărca sim-uri cumpărate din alte insule indoneziene (în magazinul de electronice situate pe strada principală) în schimbul unui mic comision;

-Înainte de a porni spre insulă (sau înainte de a te întoarce pe insula mamă), asigură-te că vremea este bună ṣi bărcile circulă. În sezonul umed, circulaṭia bărcilor poate fi întreruptă timp de câteva zile din cauza valurilor;

– Înainte de a cumpăra biletul de fast boat către insulă (sau cel de întoarcere, către Bali) asigură-te că vremea este bună ṣi vântul moderat, mai ales dacă suferi de rău de mare. Călătoria cu barca poate fi foarte dificilă ṣi neplăcută atunci când valurile depăṣesc 1-1.5 m înălṭime, din cauza vitezei mari de deplasare. Alege compania de transport în funcṭie de gradul de confort ṣi siguranṭă oferite, nu doar în funcṭie de preṭ;

– Chiar dacă, în insulă, procurarea de droguri poate părea facilă ṣi la îndemâna oricui, nu uita că în Indonezia infracṭiunile legate de droguri se pedepsesc cu ani grei de închisoare ṣi chiar cu pedeapsa capitală.

Gili Air

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)