Ghid de vacanţă ȋn Kefalonia

Kefalonia

Insula Kefalonia este situată ȋn Marea Ionică, la ~ 20 de mile de portul Kilini şi la ~ 40 de mile de portul Patra, din Grecia continentală. Cu o suprafaţă de ~ 780km², Kefalonia este cea mai mare dintre insulele Mării Ionice şi a şasea ca mărime dintre insulele greceşti. A devenit o destinaţie turistică foarte populară ȋn ultimii zece ani, fiind vizitată, ȋn special, de turişti din Marea Britanie şi Germania, care o ‘invadează’, ȋn special, ȋn lunile iulie-august, cu sejururi preplătite de 7 zile. Ȋn restul timpului, insula este liniştită şi foarte prietenoasă cu turiştii care aleg vacanţele pe cont propriu, la preţuri mai mult decȃt rezonabile.
Cu munţii săi ȋnalţi de pȃnă la 1600m, acoperiţi cu păduri de pin, chiparoşi şi livezi de tot felul, Kefalonia este cea mai ‘verde’ dintre toate insulele greceşti, o insulă ‘completă’, ce oferă vizitatorilor atracţii multiple, pentru o vacanţă de neuitat – relaxare pe malul mării, bălăceală ȋn ape cristaline, drumeţii montane, experienţe gastronomice, degustări de vinuri.

Cȃnd să mergem ȋn Kefalonia
Insula beneficiază de o climă moderată, cu veri calde şi ȋnsorite şi ierni blȃnde, dar ploioase. Cele mai multe precipitaţii cad ȋn perioda noiembrie – februarie, cele mai ridicate temperaturi se ȋnregistrează ȋn lunile iunie-septembrie, cȃnd ploile sunt rare şi vȃnturile moderate.
Ȋn ultimii ani ȋnsă, din cauza ȋncălzirii globale, pe insulă s-a ȋnregistrat o instabilitate climatică accentuată ce a adus cantităţi ȋnsemnate de precipitaţii ȋn lunile de vară, vȃnturi puternice şi furtuni, secetă şi temperaturi caniculare ȋn lunile martie-aprilie.
Ȋn lunile iulie-august, temperatura aerului depăşeşte frecvent 35˚ iar apa mării poate ajunge la 28-30˚.
Ȋn lunile mai-iunie – temperatura aerului poate fi mult mai confortabilă (maximum 25˚), dar apa mării este rece (temperatura atingȃnd doar 20-22 grade ȋn mai şi doar cu cȃteva grade mai mult ȋn iunie). Ȋn septembrie, apa rămȃne foarte caldă pȃnă spre finalul lunii, chiar dacă temperaturile aerului ȋncep să scadă treptat şi ploile sunt din ce ȋn ce mai dese.

Cum ajungem ȋn Kefalonia
Distanţa rutieră ȋntre Bucureşti şi Kefalonia este de ~ 1100 km venind dinspre insula Lefkada, dinspre Kyllini sau dinspre Patras. Călătoria pȃnă la destinaţie necesită şi traversarea cu ferry.

Din Lefkada – portul Nydri – se ajunge ȋn Kefalonia, ȋn portul Fiskardo, din nordul insulei, ȋn ~ o oră şi 45 de minute. Preţul unei călătorii simple (doar dus) este de 8.50 euro/persoană (40 euro/maşină) şi programul diferă ȋn funcţie de sezon:
1 iulie -10 septembrie – trei curse/zi ( 9:00/ 13:30 / 18:00);
mai-iunie şi 10 septembrie – 16 septembrie – două curse/zi ( 10:00 / 16:00);
ȋn restul anului – o singură cursă/zi.

Kefalonia

Dinspre Patras se ajunge ȋn Kefalonia (portul Sami) ȋn ~ 3 ore, preţul unei călătorii fiind de ~ 36 de euro/persoană/ dus-ȋntors ( 100 euro/maşină/ dus – ȋntors).

Dinspre Kilini, călătoria cu ferry-ul durează ~ o oră şi 20 de minute (portul Poros) iar preţul unui bilet dus-ȋntors este de ~ 20 de euro/ persoană ( ~ 70 de euro/ maşină).
Tarifele se modifică ȋn perioada de full-sezon, la fel şi programul.

Ȋn timpul sezonului, insula este legată prin curse de ferry şi de alte insule greceşti – Zakinthos, Corfu sau Creta.

Cei mai mulţi turişti vin ȋn insulă cu avionul. Micuţul aeroport situat ȋn sudul insulei, la ~ 10 km de capitala Argostoli, primeşte pȃnă la 25 de zboruri pe zi, ȋn timpul sezonului, majoritatea venind dinspre Atena sau diferite oraşe din Marea Britanie şi Germania.
Din păcate, nu există zbor direct din Romȃnia către Kefalonia, legătura fiind făcută doar cu escală.

Cum ne deplasăm ȋn insulă
Majoritatea turiştilor care ajung ȋn insulă cu avionul preferă să ȋnchirieze maşini – pentru ȋntreaga durată a sejurului sau doar pentru o perioadă, apelȃnd la una dintre multele companii răspȃndite pe ȋntreaga suprafaţă a insulei.
Tarifele pentru ȋnchiriat diferă ȋn funcţie de marcă, sezon şi durată şi sunt cuprinse ȋntre 20 şi 40 de euro/zi, cele mai bune oferte fiind cele rezervate şi plătite ȋn avans (ȋn special pentru perioada iulie-august).

Scuterele se pot ȋnchiria cu 12-15 euro/zi ȋn lunile mai-iunie, dar tarifele pot ajunge la 30 de euro/zi, ȋn luna august.

Circulaţia ȋn oraşe se desfăşoară ȋn condiţii civilizate, toate drumurilor sunt asfaltate şi foarte bine ȋntreţinute, traficul nu este foarte aglomerat, excepţie făcȃnd doar capitala Argostoli – care se poate aglomera, la orele de vȃrf.

Fiind o insulă muntoasă, Kefalonia este străbătută de drumuri care urcă şi coboară ȋn serpentine – unele foarte strȃnse – ridicȃnd probleme chiar şi şoferilor experimentaţi.

Drumul de coastă care leagă Argostoli/ Lixouri de portul Fiskardo este foarte spectaculos – datorită peisajelor superbe care se deschid pe partea stȃngă – dar şi cel mai periculos din insulă, din cauza curbelor dese şi foarte strȃnse. Acest drum trebuie străbătut cu maximă atenţie deoarece este cam ȋngust şi foarte mulţi şoferi (ȋn special cei britanici) au tendinţa de a circula pe mijlocul lui, ȋngreunȃnd circulaţia celor din sens invers.

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

*Dacă circuli cu maşina ȋn insulă, trebuie să ai grijă ȋn sensurile giratorii unde prioritate ai la intrare, dar trebuie apoi să dai prioritate tuturor celorlalţi participanţi la trafic.
*Pe insulă există multe staţii de alimentare cu combustibil, preţul acestuia fiind de 1.4 – 1.6 euro/litru pentru diesel şi 1.5 – 1.8 euro/litru pentru benzină.
*Toate parcările ȋn insulă sunt gratuite, se poate parca şi pe marginea drumurilor – excepţie făcȃnd zonele marcate care trebuie lăsate libere pentru cazuri de urgenţă.

* Dacă ai ajuns ȋn insulă ȋn perioada de full sezon şi nu ai rezervat deja o maşină, vei fi uimit, chiar şocat, să descoperi că nu mai există maşini disponibile sau cele existente se pot ȋnchiria la preţuri exorbitante (peste 100 de euro pe zi).

Taxiurile ȋn insulă sunt relativ scumpe ȋn raport cu numărul de km parcurşi, dar pot reprezenta singura alternativă pentru o deplasare spre sau dinspre aeroport pentru cei care nu se ȋncumetă să ȋnchirieze o maşină. Tarifele sunt cuprinse ȋntre 15 şi 20 de euro pentru o cursă de 5-10 minute şi pot ajunge la 100 de euro pentru o cursă de o oră şi jumătate.

Cȃteva distanţe ȋntre oraşe:
– Argostoli – Fiskardo ~ 50km ( ~ o oră şi 20’);
– Argostoli – Sami ~25km ( ~ 40’);
– Argostoli – Skala ~ 40km ( ~o oră şi 20’)
– Argostoli – Lixouri ~ 40km ( ~ o oră) – din Argostoli ȋn Lixouri se poate ajunge şi cu ferry ( plecări din oră ȋn oră, drumul durează ~ 20’ şi un bilet costă 2 euro/ persoană, 4 euro/maşină);
– Argostoli – Lourdata ~ 20km ( ~ 30’).

Insula este deservită de cȃteva linii de transport public care leagă capitala şi aeroportul de principalele oraşe şi plaje, dar programul acestora este limitat ȋn extrasezon. Ȋn timpul sezonului (iulie-august), cursele acoperă aproape ȋntreaga suprafaţă a insulei, avȃnd ca punct de plecare autogara din Argostoli. Programul de circulaţie al autobuzelor este afişat ȋn autogară, dar şi ȋn majoritatea staţiilor iar preţul unui bilet este cuprins ȋntre 2 şi 6.5 euro (Programul complet aici).

Unde ne cazăm ȋn Kefalonia
Ne aflăm ȋn plin sezon estival şi Kefalonia NU este una dintre acele insule greceşti ȋn care se poate merge oricum şi oricȃnd, fără rezervare prealabilă. Ȋn lunile iulie şi august gradul de ocupare al insulei este aproape 100% iar puţinele spaţii de cazare libere se pot ȋnchiria la preţuri nejustificat de mari, la fel ca şi alte servicii turistice (ȋnchirieri auto/scutere, excursii). Suntem adepţii vacanţelor pe cont propriu, fără o rezervare făcută ȋn avans – pȃnă acum nu am ȋntȃmpinat niciodată dificultăţi ȋn găsirea celor mai avantajoase oferte de cazare, direct la faţa locului, indiferent de sezon – dar o vacanţă ȋn insula Kefalonia necesită cȃteva pregătiri ȋn avans, mai ales dacă se desfăşoară ȋn perioada iulie-august. Pentru această perioadă, majoritatea turiştilor preferă să rezerve spaţiul de cazare cu cȃteva luni ȋn avans (mulţi chiar cu un an ȋn avans), ceea ce face aproape imposibilă găsirea unei camere libere ‘last minute’.
Ȋn lunile aprilie – iunie şi septembrie – octombrie, se pot ȋnchiria camere de tip self catering, ȋn vile – cu baie, terasă, chicinetă, aer condiţionat, tv, internet – cu 25-30 de euro/ seară, direct, pe insulă, fără o rezervare prealabilă, dar şi camere de confort sporit ȋn hoteluri de 3-4 stele, cu 40-50 de euro/ seară.
Cele mai populare ( aglomerate şi zgomotoase) staţiuni sunt Skala şi Lassi – care se pot aglomera excesiv ȋn timpul sezonului – dar foarte mulţi turişti se cazează şi ȋn capitala Argostoli, ȋn orăşelele Sami, Fiskardo, Poros, Assos sau ȋn satele răspȃndite pe dealuri sau de-a lungul coastei.
*Vacanţa noastră ȋn Kefalonia a durat 20 de zile – ȋn perioada iunie-iulie – pe care le-am petrecut la Seaside Stays Fanari, o vilă foarte frumoasă şi cochetă, proaspăt renovată – situată pe plaja Fanari, la doar 1 km Nord de Argostoli. Pentru o cameră superbă – cu baie, chicinetă, aer condiţionat, internet, terasă cu vedere la mare şi curte cu parcare, umbrar, loc pentru grătar – am plătit doar 30 de euro/ seară. Rezervarea am făcut-o la faţa locului, vorbind direct cu proprietarea – după ce plătisem o noapte de cazare cu 34 de euro, prin booking.com.
Această vilă este disponibilă pe booking.com cu tarife mult mai ridicate pentru luna august, dar cu tarife mai mici  pentru lunile septembrie- octombrie.

Kefalonia

Kefalonia

Unde mȃncăm ȋn insulă
Dacă ai ales ca destinaţie de vacanţă această insulă grecească vei dori, probabil, să te bucuri şi de mȃncărurile tradiţionale greceşti ce se găsesc ȋn toate tavernele – mai mari sau mai mici – din capitala Argostoli, pȃnă ȋn cele mai izolate orăşele sau sate.
Un meniu tradiţional pentru două persoane poate costa ȋntre 20 şi 30 de euro, cu cȃte o salată şi o băutură inclusă. Meniurile pe bază de peşte sau fructe de mare pot fi mai scumpe, ȋn special ȋn restaurantele mai selecte din centrul capitalei, ȋn portul Fiskardo, ȋn Assos sau ȋn cele situate ȋn apropierea unor plaje faimoase.
Ȋn Argostoli – dar şi ȋn alte oraşe/staţiuni – există supermarket-uri, brutării, magazine de peşte, pieţe de fructe şi legume.

Kefalonia

Kefalonia
** Recomandăm:
Piaţa de fructe Pollatou – situată pe faleza din centrul oraşului, lȃngă benzinăria Shell;

Kefalonia
Piaţa de peşte Rassias (recomandată celor ce dispun de bucătării / chicinete, dar şi chef de gătit) – situata pe faleza din centrul oraşului (aici veţi găsi peşte proaspăt dimineaţa, pȃnă la ora 14-15);

Kefalonia

Kefalonia
Taverna Ladokola, situată ȋn Ionnian Plaza – pentru cel mai bun gyros;

Kefalonia
– To Enetiko Taverna – plaja Avvythos – pentru cea mai bună mousaka.

Kefalonia

Bani, bănci şi ATM –uri
Ȋn insulă există mai multe bănci şi ATM-uri, majoritatea ȋn capitală, dar şi ȋn alte zone frecventate de turişti. Cu excepţia ATM-urilor de la Alpha Bank, absolut toate celelalte ATM-uri percep un comision de 2-3 euro/tranzacţie ( ȋn afara celui folosit de banca emitentă a cardului sau cel aferent schimbului valutar).
Ȋn majoritatea restaurantelor mari, situate ȋn capitală sau ȋn alte oraşe importante, se poate plăti direct cu cardul, dar la restaurantele mai mici, la cele de tip familial sau cele situate ȋn sate, sunt necesari bani cash.
Unele hoteluri mari acceptă plata cu cardul, dar majoritatea spaţiilor de cazare – inclusiv cele pentru care rezervarea a fost făcută ȋn avans, pe booking.com – acceptă doar plata cash.

Cum ne distrăm ȋn insulă
Kefalonia este renumită pentru plajele sale numeroase şi foarte frumoase, pentru apele curate şi calde ce o ȋnconjoară din toate părţile şi pentru munţii ȋnalţi de pȃnă la 1600 m care oferă peisajului un aspect pitoresc şi aproape dramatic.
Ȋn insulă există peste 60 de plaje, catalogate şi botezate. Unele lungi şi late acoperite cu nisip auriu, pietricele sau lavă vulcanică de culoare roşie, altele ȋnguste, retrase şi ascunse ȋn golfuleţe pitoreşti. Cele mai populare şi aglomerate plaje sunt accesibile din drumurile publice – unele fiind situate chiar de-a lungul şoselei, altele necesitȃnd doar un mic efort pentru a ajunge la ele. Unele plaje sunt mai greu accesibile datorită drumurilor dificile ce trebuie străbătute – majoritatea ȋn serpentine strȃnse. Alte plaje sunt accesibile doar pe calea apei. Indiferent că preferi plajele tradiţionale – acoperite cu nisip fin şi amenajate cu umbreluţe şi şezlonguri – sau dimpotrivă pe cele neamenajate şi pietroase, fie că preferi apele puţin adȃnci, sau pe cele foarte adȃnci, tocmai bune de explorat, ȋn Kefalonia vei găsi tot ceea ce ȋţi doreşti.

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Assos Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Ȋn afară de relaxare pe blajă şi bălăceală, insula ȋţi oferă şi alte atracţii turistice – unele foarte populare şi aglomerate, altele mai puţin cunoscute, dar la fel de spectaculoase ( Mai multe informatii aici).
Dintre acestea, recomandăm:
– Peştera Melissani

Kefalonia
– Oraşul port Assos

Kefalonia
– Portul Fiskardo

Kefalonia
– Capitala Argostoli

Kefalonia
Dacă dispui de un mijloc de transport (propriu sau ȋnchiriat) vei putea explora insula pe ȋndelete şi vei putea decide propriile trasee de o zi ȋntreagă sau de o jumătate de zi, pentru a vizita cȃt mai mult (ȋn limita timpului disponibil). Dacă nu ai ajuns ȋn insulă cu maşina proprie şi nici nu te ȋncumetaţi să ȋnchiriezi un mijloc de transport, vei putea opta pentru una din excursiile organizate de agenţiile de turism sau excursiile cu barca ce au ca punct de plecare portul Argostoli, dar şi alte porturi din insulă. Pentru sejururile din luna august astfel de excursii necesită rezervare ȋn avans. Pentru extrasezon, rezervările se pot face cu o seară ȋnainte, direct cu agenţii de vȃnzare ce ȋşi prezintă ofertele pe faleza din centrul capitalei.

Dacă ȋncă nu ţi-ai definitivat planurile pentru vacanţa din această vară, Kefalonia ar putea să se ȋncadreze perfect ȋn idealurile tale de relaxare, odihnă şi distracţie la mal de mare, iar din punct de vedere al bugetului chiar să te uimească …plăcut ( mai ales dacă vei opta pentru luna septembrie).

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)