Ghid de vacanṭă în insula Marinduque, Filipine

Marinduque

Marinduque este una dintre cele 7000 de insule ce compun arhipelagul filipinez – o insulă mică, dar primitoare, locuită de o comunitate de ~ 230.000 de oameni ṣi înconjurată de ape cristaline ṣi bogate – Marea Sibuyan la Sud ṣi  Golful Tayabas la Nord. Nu este o destinaṭie de vacanṭă foarte populară, dar este recunoscută în unanimitate ca fiind una dintre cele mai sigure, liniṣtite ṣi ospitaliere provincii din întreaga ṭară (criminalitate 0). Poate reprezenta destinaṭia perfectă pentru o vacanṭă de sine stătătoare (de ~ o săptămână sau chiar mai mult), dar poate fi vizitată ṣi în cadrul unui traseu itinerant care să acopere mai multe insule din împrejurimi.

Cum se ajunge în insulă

În urmă cu câṭiva ani, insula era deservită de un aeroport mic, cu legături directe spre Manila ṣi spre alte insule mai mari din sud, dar acest aeroport nu mai este funcṭional. În prezent, singurul mod de acces dinspre uscat îl reprezintă vaporaṣele de tip ferry (Montenegro Lines) care circulă în fiecare zi, la interval de ~ o oră ṣi au ca punct de plecare portul Lucena – situat în provincia Quezon. Aceste vaporaṣe acoperă distanṭa de ~40 de mile între Lucena ṣi Portul Balinacan din Marinduque în ~ 3 ore ṣi jumătate ṣi pot transporta atât pasageri, cât ṣi scutere, motociclete ṣi maṣini de diferite dimensiuni (inclusiv autobuze). Un bilet de călătorie costă ~ 150 de pesos (~ 3 euro).

Din Manila, se poate ajunge în portul Lucena cu autocarul care străbate distanṭa de 135km în ~ 3 ore ṣi circulă în fiecare zi, cu plecări la fiecare oră, inclusiv noaptea. Un bilet de călătorie costă ~ 200 de pesos (~4 euro) ṣi plecările au loc din terminalul de autobuze Buendia Jackliner.

 

În insulă, cel mai popular mijloc de transport îl reprezintă triciclul – care poate fi folosit pe distanṭe scurte ṣi medii.

Marinduque

Pe distanṭe mai lungi, este recomandată folosirea transportului public  – jeepney – care străbate întreaga insula de la Nord la Sud ṣi de la Est la Vest, făcând legătura între oraṣele principale, dar ṣi spre/dinspre port.

Marinduque

În insulă nu există taxiuri, dar turiṣtii pot închiria biciclete, scutere ṣi motociclete la preṭuri negociabile, în special în extrasezon.

Pentru excursii către insulele din împrejurimi, se pot închiria bărcuṭe – banka – la preṭuri negociabile care să includă un drum dus-întors ṣi câteva ore de aṣteptare (în funcṭie de sezon).

Marinduque

Marinduque

Când se recomandă vizitarea insulei

Perioada de full sezon este cuprinsă între lunile decembrie ṣi mai când temperaturile din aer se ridică la 30° iar cele din apă ajung la 26-27°. În luna iunie începe, teoretic, sezonul ploios care ar trebui să aducă ploi zilnice modeste în perioada iunie-iulie, dar violente în lunile august-noiembrie când zona este traversată de taifunuri, unele devastatoare.

În prezent, din cauza fenomenului El Nino, cele două sezoane au ajuns să se confunde – nemaiexistând o deosebire clară între ultimele luni de sezon uscat ṣi primele luni de sezon ploios. Astfel, este posibil să plouă în lunile decembrie-ianuarie ṣi să nu plouă absolut deloc în lunile iunie – august. Ploile serioase ajung abia în luna septembrie, vântul bate cu putere din octombrie până în noiembrie ṣi cele mai ridicate temperaturi ale apei mării (31-32°) se ating în lunile iunie-iulie.

Din această cauză, primele două luni ale sezonului ploios sunt cele mai potrivite pentru vacanṭă – vremea este foarte bună, preṭurile mai mici, fără aglomeraṭie – dar plajele rămân libere pe tot parcursul anului, fără a se aglomera excesiv nici în perioada de full sezon ( luna decembrie).

Unde ne cazăm

Fiind o insulă mică ṣi nu foarte populară, Marinduque nu se poate lăuda cu o ofertă de cazare foarte bogată ṣi variată. Există spaṭii de cazare modeste ṣi de lux, dar cele mai multe locuri sunt oferite în vilele de tip pensiune în care preṭurile se pot negocia, în special în extrasezon. Cele mai ieftine camere duble se pot închiria cu 800-900 de pesos/seară ( ~ 17 euro) cu baie proprie, dar fără apă caldă, în centrul marilor oraṣe – Boac, Santa Cruz – dar ṣi direct pe plajele de pe coastă. Camerele dotate cu băi cu apă caldă se pot închiria cu 1200-1400 pesos/seară (22-25 euro) cu micul dejun inclus.

Există ṣi resort-uri de lux, în care se pot închiria camere duble cu 40-60 de euro/seară sau unde se poate opta pentru un pachet de servicii care să includă cazare, masă, transferuri ṣi plimbări cu barca.

În insulele mai mici din împrejurimi –  de exemplu, insula Maniwaya situată în nordul insulei-mamă – există resort-uri cu grad de confort sporit, în care se pot închiria camera duble la preṭul de 25-30 de euro, cu micul dejun inclus ṣi transfer către portul Santa Cruz. Aceleaṣi resort-uri oferă pachere turistice all inclusive – la preṭuri negociabile în extrasezon – care includ cazare, transferuri, trei mese/zi ṣi plimbări nelimitate cu banka în împrejurimi.

În extrasezon, se poate ajunge în insulă fără o rezervare prealabilă – pentru că numărul de turiṣti este foarte mic – dar lucrurile nu stau la fel ṣi în timpul sezonului uscat. Rezervările în avans sunt puṭin cam dificil de realizat pentru că insula Marinduque nu se regăseṣte în oferta de cazare a celui mai mare site de rezervări din lume – booking.com.

Vă recomandăm cu căldură cele două spaṭii de cazare care ne-au găzduit pe noi:

Villa sa Aplayaa – în orăṣelul Ihatub, situat la 10 km depărtare de capitala Boac (Contact – Evangeline Nadera; Tlf: 09394008994);

Marinduque

Marinduque

Marikit-na Beach Resort – pe insula Maniwaya.

Marinduque

Unde mâncăm

Dacă nu eṣti un turist pretenṭios ṣi dacă iubeṣti mâncarea asiatică, în general, ṣi pe cea filipineză, în particular, vei găsi în insulă o mulṭime de localuri în care să poṭi mânca o masă gustoasă, sănătoasă ṣi ieftină.

Mâncarea locală se vinde la tot pasul la preṭuri incredibil de mici (2-3 euro/două persoane), piaṭa publică din Boac îṭi poate satisfice pofta de fructe tropicale de toate felurile ṣi cele câteva localuri de tip fast food – de exemplu, Good Chow – îṭi oferă o gamă variată de produse junk food, la preṭuri foarte mici.

Există ṣi localuri selecte, în care mâncarea este servită de ospătari frumos îmbrăcaṭi ṣi proprietarii însuṣi te întâmpină cu zâmbetul pe buze ṣi cu oferte care de care mai tentante. Aici poṭi degusta o multitudine de preparate tradiṭionale pe bază de peṣte, pui, porc ṣi fructe de mare, asezonate cu legume proaspete, dar ṣi preparate din bucătăria internaṭională ( paste, pizza, hamburger) sau delicatese locale – crocodil, broască ṭestoasă, ṣerpi.

În astfel de localuri – oricât de pretenṭios ai fi în alegerile tale – nu vei plăti niciodată mai mult de 20-25 de euro pentru o masă de două persoane cu băuturi răcoritoare incluse (o bere costă 1-1.5 euro, o cola 1 euro, un fresh 2.5-3 euro, calamari la grătar 5-6 euro). La restaurantele de tip fast food, o masă de două persoane nu costă mai mult de 5-7 euro – cu două băuturi răcoritoare incluse.

Marinduque

Marinduque

Marinduque

Marinduque

Marinduque

Marinduque

Marinduque

Ce vizităm

O vacanṭă în insula Marinduque trebuie să includă zile multe de relaxare ṣi bălăceală pe frumoasele plaje de pe coastă, plimbări cu barca spre insulele mai mici din vest ṣi din nord ṣi plimbări prelungite pe străduṭele din principalele oraṣe – Boac, Santa Cruz.

Boac – capitala insulei – este un oraṣ foarte animat, vesel ṣi gălăgios pe timpul zilei, dar, deosebit de liniṣtit noaptea. O plimbare prelungită pe străzile înguste ṣi foarte curate ale oraṣului este recomandată tuturor celor care doresc să socializeze cu localnicii ṣi să admire casele ṣi grădinile lor foarte frumos îngrijite.

Marinduque

Cel mai vizitat obiectiv turistic din oraṣ îl reprezintă Catedrala BoacCathedral of Immaculate Conception. Fiind ridicată pe un deal, catedrala poate fi admirată atât în exterior, cât ṣi în interior, dar oferă ṣi o frumoasă panoramă asupra Râului Boac ṣi asupra oraṣului.

Marinduque

Marinduque

Din oraṣul Boac se poate ajunge cu un jeepney în localitatea Gasan de unde se poate închiria o barcă pentru a vizita insulele Tres Reyes – Gaspar, Melchor ṣi Balthazar. Drumul cu barca până în prima insulă, Gaspar, durează ~ 30 de minute ṣi poate costa maximum 1000 de pesos (20 euro) – pentru un drum dus întors ṣi un timp de aṣteptare de 2-3 ore. Această insulă este singura care se vizitează în mod regulat, celelalte fiind mai greu accesibile ṣi fără facilităṭi. Pe insula Gasan trăieṣte o comunitate de câteva sute de localnici, există un magazinaṣ de unde se pot cumpăra băuturi răcoritoare ṣi câteva umbrare ce pot fi folosite de către turiṣti. Plaja este îngustă, dar foarte frumoasă ṣi apele din jur sunt deosebit de bogate în viaṭă marina, oferind condiṭii perfecte pentru ore prelungite de snorkeling. Locuitorii insulei sunt deosebit de ospitalieri ṣi dornici de conversaṭie, iar copiii abia aṣteaptă să socializeze cu străinii ṣi să se lase fotografiaṭii.

Marinduque

Marinduque

Marinduque

Marinduque

Marinduque

Dacă timpul îṭi permite, poṭi petrece câteva ore ṣi la Izvoarele Termale din  localitatea Buenavista, unde îṭi poṭi testa rezistenṭa la apă fierbinte – în condiṭiile în care temperatura apei ajunge la ~ 45°.

Marinduque

Marinduque

Marinduque

Dacă continui drumul spre Sud, poṭi vizita ṣi Izvoarele Sulfuroase Malbog din localitatea Buenavista unde te poṭi îmbăia într-o piscină care ‘bolboreseṣte’ ṣi răspândeṣte în jur un miros îngrozitor.

Marinduque

Marinduque

Din oraṣul Santa Cruz, se pot face excursii de o zi către insulele din Nord – Maniwaya ṣi Mongpong sau se poate opta pentru un pachet de două zile ṣi o noapte pe insula Maniwaya (Marikit-na Beach Resort) care să includă cazare, cinci mese, transfer cu barca ṣi plimbări cu banka prin împrejurimi.Apele ce înconjoară insula Maniwaya – în special cele din Nord – sunt deosebit de bogate în viaṭa marina, sunt curate ṣi au adâncimi variabile. În unele locuri, reciful de corali este foarte aproape de suprafaṭă, vizibilitatea fiind excelentă, mai ales în timpul mareei joase.

Marinduque

Marinduque

Marinduque

Marinduque

Marinduque

Marinduque

În împrejurimile insulei Maniwaya se pot vizita Palad Sandbar – o întindere de nisip ce răsare în mijocul apei doar în timpul mareei joase – ṣi Rock Formation – situat pe insula Mongpong.

Marinduque

Marinduque

Marinduque

Marinduque

Dacă iubeṣti pieṭele locale, piaṭa centrală din Boac este locul ideal în care îṭi poṭi  face provizii de fructe proaspete delicioase – mango, ananas, banane, papaia, portocale, cocos, dar ṣi alte fructe exotice mai puṭin cunoscute – Jack Fruit, Passion Fruit, Durian (majoritatea de provenienṭă locală) – dar ṣi de peṣte ṣi fructe de mare (creveṭi  ~5$ kg, calamari, stridii). Preṭurile practicate în piaṭă nu sunt, de obicei, afiṣate la vedere, dar sunt, întotdeauna, deosebit de mici.

Marinduque

Marinduque

Marinduque

Reuṣita unei vacanṭe în Marinduque stă, în primul rând, în capacitatea ta de a te adapta realităṭilor locului. Dacă ai ales această insulă ca destinaṭie de vacanṭă, trebuie să ṣtii că nu vei găsi aici oameni foarte bine instruiṭi care să te trateze ca pe un turist plătitor de servicii – aṣa cum eṣti, probabil, obiṣnuit din Tailanda sau Bali – dar vei găsi, în schimb, oameni deosebit de amabili ṣi prietenoṣi care te vor face să te simṭi binevenit. Rămâne să le răspunzi cu aceeaṣi amabilitate, să zâmbeṣti ṣi să te bucuri de unicitatea locului, să susṭii comunităṭile locale cumpărând doar  produse autohtone atât în pieṭe, cât ṣi în restaurante ṣi magazine.

 

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)