Domaso, pe malul lacului Como (iulie 2010)

Domaso este prima localitate în care am poposit în regiunea lacului Como. Nu ştiam prea multe despre ea, dar am aflat apoi că este o staţiune renumită printre iubitorii de surf, yachting şi alte sporturi nautice. Dovadă în acest sens stăteau şi multele cluburi de vele, centre de închiriat plăci de surf, caiace şi hidrobiciclete, dar şi foarte multele bărcuţe de toate felurile, mai noi şi mai vechi, ancorate la câtiva metri de mal sau plutind în adierea vântului cald de iulie.

Datorită aşezării sale în nordul lacului Como, Domaso beneficiază de un vânt moderat spre puternic tot timpul anului şi de aceea este foarte potrivit pentru astfel de sporturi pe apă. Noi nu prea ştiam nimic despre aşa ceva, venisem aici pentru a cumpăra, într-adevăr, o bărcuţă, dar nu prea am găsit ceea ce căutam. Am găsit, totuşi, câteva bărcuţe aproape părăsite, uitate într-un fel de “garaj” pentru bărci şi pe care am fi putut să le luăm aproape pe nimic. Proprietarul “garajului” părea foarte nerăbdător să scape de ele din moment ce adevăraţii lor proprietari nu mai trecuseră de mai mult de un an să le vadă şi să-şi plătească chiria pentru adăpost. Din păcate, multe aratău chiar jalnic şi ar fi avut nevoie de mai multe reparaţii înainte de a fi puse pe apă, iar noi ne doream o bărcuţă ‘ready to sail’ pentru că eram foarte nerăbdători. Aşa că am hotărât să căutăm bărcuţa în altă parte şi ne-am mulţumit cu un tur de oraş la ceas de seară.
Tot oraşul era parcă în sărbătoare, toate străzile erau pline, toate terasele şi restaurantele la fel. Nu era nicio sărbătoare, ci o zi obişnuită de vacanţă pentru miile de turişti majoritatea italieni. De peste tot răsuna muzică italiană, lumea cânta şi, după cum aveam să descoperim în câteva minute, lumea şi dansa. Ne-am luat şi noi după muzică, ciulindu-ne urechile  … şi am ajuns în faţa unei vile unde o mulţime de oameni stătea frumos la rând să intre în interiorul curţii. Iniţial am crezut că era vorba de o nuntă sau o petrecere privată. Unii oameni erau îmbrăcaţi foarte frumos, ca pentru o ocazie deosebită. Nuntă nu era, dar ocazie deosebită era. Puţin mai timizi, dar foarte curioşi, ne-am lăsat luaţi de val şi ne-am trezit în interior, chiar la timp pentru dansul de deschidere al serii. Ne aflam la o ‘sagra’, petrecere tipic italienească, specifică satelor şi oraşelor mai mici. Este un fel de serbare câmpenească care are loc în fiecare week-end într-un sat sau orăşel şi la care iau parte atât locuitorii acelui sat, cât şi vecinii din satele/oraşele alăturate. Este o adunare veselă, unde se dansează dansuri populare italiene, dar şi dansuri clasice, unde se mănâncă măncare tradiţională şi se bea cu măsură. Toată lumea se simte bine, tineri şi vârstnici la un singur loc, în general se cântă muzică live şi la sfârşitul verii au loc şi concursuri de dans, de miss, de bucătărit sau altele. Câteodată, banii care se adună în urma vânzării de mânacare şi băuturi se donează în scopuri de binefacere către asociaţii de profil din Italia sau din alte ţări.
Noi am ajuns din întâmplare la o astfel de petrecere, dar, din acel moment am devenit mari iubitori de muzică live italiană, cântată şi dansată în acelaşi timp de cupluri de octogenari, dar şi de copii de câţiva ani. Ne-a plăcut foarte mult atmosfera de veselie şi pasiune cu care perechile îşi dansau rolurile pe ringul de dans care nu rămânea niciodată gol, chiar dacă după un dans mai alert toate perechile se resimţeau şi îşi încetinau puţin ritmul ca sa se odihneasca.  Alte şi alte perechi le luau mereu locul şi, la ora 23, când cu greu ne-am hotărât să plecăm, petrecerea era în toi şi nimeni nu părea că vrea să se oprească. Noi am fost nevoiţi să plecăm pentru că mai aveam şi alte locuri de cunoscut şi de admirat.
Sagra in Domaso pe malul lacului Como
Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Domaso, pe malul lacului Como (iulie 2010)”

  1. […] …  şi am ajuns la destinaţia noastră, pe malul Lacului Como (povestea  aici ) . Traseu : Viena – Salzburg – Innsbruck – St. Moritz – Chiavenna […]

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)