Despre insecte … în camping-urile din Creta

Foarte mulṭi oameni au o reṭinere când este vorba de dormit în cort tocmai din cauza insectelor de tot felul care se ascund prin locurile cele mai secrete ṣi ies la iveală atunci când te aṣtepṭi mai puṭin pentru a-ṭi strica buna dispoziṭie. În urmă cu 15-20 de ani ṣi mie mi se părea la fel de neplăcut. De atunci însă mi-am dat seama de un lucru foarte important. Cu cât petrec mai mult timp în aer liber, în mijlocul naturii, cu atât devin mai înṭelegătoare ṣi mai tolerantă cu celelalte vieṭuitoare din jurul meu care, la fel ca ṣi mine, vor să fie lăsate în pace. Am ajuns să ignor toate insectele care se târăsc sau zboară în preajma mea la ceas de seară sau pe cele care îmi ies în cale în explorările mele printre flori mirositoare. Au ṣi ele aceleaṣi drepturi ca ṣi mine să se afle acolo – poate chiar mai multe – ṣi încerc doar să evit să intru în contact cu câte vreo albină speriată sau vreo viespie agitată. Am făcut cunoṣtinṭă cu ele de câteva ori ṣi nu a fost foarte plăcut. Cu multe insecte am început să mă obiṣnuiesc ṣi îmi sunt indiferente. Nu mă mai alarmez dacă un păianjen a ajuns, din greṣeală, pe piciorul meu sau vreo zburătoare a aterizat, tot fără voia ei, în farfuria mea cu mâncare. Viaṭa în camping poate însemna astfel de contacte neplăcute ṣi trebuie să ṣtii ce te aṣteaptă. Cred, totuṣi, că acest contact atât de apropiat cu natura – sub toate formele ei – reprezintă o parte importantă din farmecul unei vacanṭe petrecute în camping ṣi trebuie luat ca atare.

În campingurile din Creta, ṭânṭarii nu sunt o problemă. Probabil sunt mult mai numeroṣi în apropierea lacurilor ṣi a zonelor mlăṣtinoase, acoperite cu plante de apă. Pe malul mării, apăreau câteodată aproape de apusul soarelui – în special în campingul din Nord – dar dispăreau la fel de repede ṣi nu aṣ putea spune că ne-au deranjat prea tare aṣa cum am păṭit într-un camping din Nordul Italiei, unde eram nevoiṭi să întrăm în cort imediat după ora 19 (sau să fugim din camping) pentru că ṭânṭarii apăreau în nori negri ṣi nu mai plecau pentru două-trei ore.

În Creta, nu prea am văzut multe insecte  – probabil datorită deratizărilor periodice – ṣi niciodată nu mi s-a întâmplat să iau în cap vreo pânză de păianjen aṣa cum mi se întâmplă des în grădina de acasă.

Cu siguranṭă,  deratizările periodice din ultimii ani au diminuat major – sau chiar au distrus în totalitate – coloniile ṣi familiile de diferite insecte (spre bucuria unora), dar o anumită insectă trăieṣte fericită pe insulă ṣi populează livezile de măslini ṣi nu numai. Localnicii o protejează, considerată a fi ‘prietena’ măslinilor, turiṣtii o simpatizează, la început, dar apoi sentimentele se cam schimbă. Această insectă se numeṣte ‘cicada’ sau ‘tzitzikia’ – în limba locală. Este o insectă ce trăieṣte mai mult în zonele tropicale, dar ṣi în regiunea Mării Mediterane. Are aripile lungi, corpul scurt, ochii mari ṣi poate măsura până la 5-6 cm lungime.

Camping Crete - cicada

Datorită unei membrane vibrante aṣezată pe abdomen, masculul de cicadă produce un zgomot specific pentru a atrage femelele, în perioada de împerechere – care are loc vara. O singură cicadă zgomotoasă poate fi chiar simpatică. O auzi sâsâind pe fundal ṣi ajungi să te obiṣnuieṣti cu acest zgomot care poate fi la fel de plăcut ca cel produs de un greier pe timpul nopṭii. Deosebirea cea mare constă în faptul că cicadele fac aceste zgomote doar pe timpul zilei ṣi un astfel de zgomot nu vine niciodată singur. Întotdeauna este unul care dă tonul – dimineaṭa, odată cu primele raze de lumină – ṣi apoi se alătură altul, ṣi altul, câteva zeci, câteva sute, chiar mii. Sunetul îṭi intră în timpane ṣi ṭi se amplifică de câteva ori în creier până nu mai eṣti capabil să auzi nimic altceva, nici chiar pe vecinul tău care se află la un metru distanṭă. Continuă aṣa toată ziua ṣi nu se opresc decât la apusul soarelui. În plimbările tale prin insulă le vei auzi, în special, în livezile de măslini care se întind pe marginea drumului, dar aproape niciodată pe malul mării.

Le vei auzi, însă, la nivel maximum în campinguri pentru că ele îṣi fac cuiburi în pomii de diferite feluri care sunt plantaṭi în campinguri pentru a oferi umbră -măslini, dar ṣi brazi sau alṭi pomi cu flori decorative ( leandrii ).

Cei care nu au ‘experimentat’ până acum un astfel de ‘concert’ nu îṣi pot imagina ce poate însemna ṣi cât de ridicat ajunge să fie nivelul de zgomot, în special la mijlocul zilei. Este adevărat că o vacanṭă în camping nu presupune petrecerea zilelor chiar în interiorul campingului, dar, câteva ore pe zi, tot eṣti nevoit să asculṭi acest zgomot.

Noi am reuṣit să ne obiṣnuim cu el ṣi probabil că aṣa se întâmplă întotdeauna, dar am avut ceva dificultăṭi. Cel mai greu era când ne întorceam în camping după o absenṭă de câteva ore … acomodarea era mult mai dificilă. Foarte greu ne era ṣi dimineaṭa – când ne doream, câteodată, să mai dormim, dar nu mai reuṣeam niciodată după ora 8.30 – dar ṣi la prânz, când ne făceam siesta în hamac. Totuṣi, am reuṣit. Nu ṣtiu dacă mulṭi oameni reuṣesc acest lucru. Bineînṭeles că dacă ai un program foarte aglomerat ṣi petreci mai mult timp în afara campingului este posibil să nu te deranjeze acest zgomot pe care îl vei auzi – poate – doar dimineaṭa, când îṭi vei bea cafeaua. Dar, dacă îṭi vei petrece mult timp în faṭa cortului – în hamac sau pe un pat pliant – vei fi nevoit să găseṣti o cale de compromis ṣi să accepṭi ‘muzica’ de pe fundal ca un element ce face parte din tradiṭia cretană.

Nu trebuie să te sperii de aceste insecte –  ce sunt complet inofensive – atunci când te vei ‘ciocni’ de ele în drumurile tale. Cicadele îṣi petrec aproape tot timpul în copaci, dar mai zboară câteodată dintr-un loc în altul ṣi atunci este posibil să intri în contact cu ele. Ca măsură de apărare, vor împrăṣtia un fel de lichid în jurul lor care este posibil să ajungă pe tine sub formă de stropi … este neplăcut, dar nedăunător.

Cel mai interesant spectacol oferit de aceste creaturi este momentul în care se transformă din stadiul de ‘nimfe’ în cel de adulṭi. Acest eveniment are loc, întotdeauna, noaptea ṣi poate dura câteva ore. Am aflat acest lucru chiar în primul camping în care am ajuns,  de la vecinii noṣtri greci ṣi de la un cuplu de nemṭi care fuseseră martorii unui astfel de eveniment într-un alt camping. Am aflat că femelele depun ouăle în crăpăturile pomilor ṣi aceste ouă eclozează după o anumită perioadă de timp, scoṭând la iveală larvele – fără aripi. Aceste larve – denumite nimfe – cad din pomi ṣi se ascund în pământ unde vor creṣte ṣi se vor maturiza ( unele specii au nevoie de câṭiva ani pentru a ajunge la maturitate). Când momentul important a sosit, ies din pământ, se urcă din nou pe copaci unde se fixează cu ajutorul unor ventuze pentru a putea face faṭă metamorfozei finale.

IF

Acest eveniment – ce are loc doar noaptea – reprezintă ultima etapă din procesul de transformare, dar ṣi startul către ultima lună de viaṭă a cicadei. După ce se chinuie câteva ore să iasă din costumul care a protejat-o sub pământ ṣi care i-a rămas, cu siguranṭă, prea mic, cicada devine insectă zburătoare ṣi îṣi va petrece cele ~ 30 de zile din viaṭă hrănindu-se cu frunzele copacilor în care se adăposteṣte ṣi atrăgându-ṣi partenerii cu sunete stridente ṣi ascuṭite. Apoi, va muri,  dar nu înainte de a depune ~ 600 de ouă pentru a asigura perpetuarea specie.

După ~ două săptămâni de căutări la lumina lanternei, am reuṣit să vedem ṣi noi pe viu o astfel de transformare. Este adevărat că nu am avut răbdare să urmărim tot spectacolul care dura câteva ore, ci doar câteva minute, suficiente să înṭelegem ceea ce învăṭasem, cu siguranṭă, la o lecṭie de biologie, în ṣcoala generală.

IF-Transformarea nimfei in insectă –

Cicada - carcasa goala– Carcasa, devenită nefolositoare –

Spectacolul mi s-a părut extraordinar de interesant, dar m-am bucurat că l-am căutat chiar multiṣor pentru că nu mi-aṣ fi dorit să-l văd de prea multe ori. Am aflat de la vecinii noṣtri nemṭi că ei au fost nevoiṭi să se mute dintr-un camping unde ajunseseră, din întâmplare, în perioada în care aceste transformări aveau loc în număr mare. Atât de mare, încât peste tot în jurul lor cădeau sute de larve din pomi ṣi aterizau pe mese ṣi pe oriunde. Unele erau doar ouăle de anul acesta – care trebuiau să ajungă în pământ pentru a se dezvolta – altele erau cicadele mature care îṣi părăseau carapacele ṣi cădeau ṣi ele pe pământ, înainte de a-ṣi lua zborul.

Această experienṭă se poate dovedi deosebit de utilă ṣi educativă atât pentru cei mici – care nu au beneficiat încă de lecṭii de bilogie la ṣcoală, cât ṣi pentru cei mari – care le-au uitat de mult. O astfel de experienṭă poate însemna chiar mai mult decât o simplă lecṭie de biologie ṣi poate deveni ‘unealta’ perfectă cu ajutorul căreia copii  sunt învăṭaṭi – încă de la vârste fragede – să respecte ṣi să iubească natura înconjurătoare, cu toate vieṭuitoarele ei.

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

4 Responses to “Despre insecte … în camping-urile din Creta”

  1. Mioara says:

    Foarte interesant! Citisem intr-un articol recent despre zumzetul produs de cicade in camingurile Cretei.Eram intrigata,nu stiam precis despre ce este vorba.Cu acest articol m-am lamurit.Explicit si instructiv! Adevarata lectie de biologie!Insecte! In copilarie le priveam cu multa atentie,dornici de cunoastere.Interesant si pentru adulti.Citind,mereu descoperim ceva nou,oricata experienta de viata am avea.Trebuie sa privim mereu cu multa atentie in jurul nostru!Ciclul vietii!

  2. costica says:

    lectia de biologie este excelenta.Eu ascultasem primele cicade (mai cadeau din cand in cand) langa o padure de langa Bucuresti.Cand le asculti cateva minute este poate placut(si totusi prefer greierii) dar cand le auzi 12 ore (sau mai mult)continuu-este groaznic-trebuie sa fugi.Fugi pe plaja,la pescuit sau oriunde.Eu cred ca am adus o cicada la mine in gradina-am auzit-o cateva zile-sper ca nu a depus 600 de oua.Eu prefer pestii care depun la fel de multe oua (ma rog icre).In rest tot respectul pentru acesti “Calatori prin lume” si masina lor zburatoare (barca,vapor,avion,L200,bicicleta,sau papuc)

  3. Ifrim says:

    Cicade sunt si in Italia. Cand am fost jn vizita la o ruda in Poggio Mirtetto o localitate aflata la vreo 50 de km de Roma se auzeau aceste insecte. Nu stiam de unde se auzea zgomotul si am inteles ca ele fac asa doar atunci cand e cald,cand sunt temperaturi peste 30 de grade. Probabil am inteles eu gresit si e un sunet de imperechere.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)