Cheile Grădiştei

Au trecut mai bine de 10 ani de când am făcut cunoştinţă pentru prima oară cu această superbă zonă care se numeşte Cheile Grădiştei. Nu auzisem despre acest nou complex turistic care abia lua naştere la ieşirea din Cheile cu acelaşi nume şi am ajuns acolo la insistenţele unor prieteni care descoperiseră zona puţin înaintea noastră.

          Ne-am îndrăgostit pe loc de simplitatea şi unicitatea locului şi, mai ales, de arhitectura deosebită a noilor spaţii hoteliere care abia se ridicau şi care ne purtau cu gândul la Austria – acea combinaţie perfectă între albul imaculat al exterioarelor şi lemnul de culoare mai închisă care definea perfect balcoanele şi tâmplăria de la geamuri. Nu ştiu în ce an a început construcţia primului hotel acolo, ştiu doar că înainte de 2000 această zonă nu era decât un sat cu câteva căsuţe – Drumul Carului – ce aparţinea de Comuna Moeciu. Când am ajuns noi în zonă nu existau decât câteva construcţii – un hotel mai mare, o vilă (poate două) şi un frumos restaurant. Acestea au fost primele. Şi apoi totul a început să se transforme ca un bulgăre uriaş de zăpadă care creşte, şi creşte … şi încă mai creşte şi acum. Ȋn anii care au trecut după prima noastră vizită ne făcusem un obicei să vizităm zona de câteva ori pe an, atât iarna, cât şi vara şi vedeam mereu cum mai apare câte o construcţie nouă, vedeam cum locul se transformă uşor, uşor, dar îşi păstrează aceleaşi trăsături, absolut aceleaşi forme şi culori care ne-au plăcut de la început. Au apărut vile noi, un frumos teren de joacă pentru copii, foişoare, băncuţe şi leagăne din lemn, toate foarte bine întreţinute şi dichisite.
Ȋn urmă cu trei ani, am ajuns în zonă într-un început de primăvară şi am descoperit un drum forestier care pornea de langă parcare şi care ne-a purtat vreo 4-5 km pe nişte serpentine care ne-au urcat până la ~1300m. Ajunşi la capăt de drum, am intrat în vorbă cu nişte muncitori care lucrau la construirea unei case şi am aflat că întregul drum şi absolut toate construcţiile care se fac în zonă sunt clădite de acelaşi om, proprietarul complexului Cheile Grădiştei de mai jos. Am zis atunci : “ Bravo! E bine că se mai mişcă ceva în România. E bine că mai sunt oameni care încă mai luptă pentru că nu şi-au pierdut speranţa într-o Românie mai bună şi mai frumoasă.”
Abia ieri am ajuns pentru prima oară în zonă după aproape trei ani. Am redescoperit cu aceeaşi bucurie complexul turistic de după pod, vilele albe şi cochete, restaurantul cu arhitectură deosebită, locul de joaca pentru copii.

Cheile Gradistei 2

 

Cheile Gradistei 19

 

Cheile Gradistei

 

Cheile Gradistei 21

 

Cheile Gradistei 15 (2)
Cheile Gradistei 16

 

Cheile Gradistei 17
Cheile Gradistei 18
Cheile Gradistei 20

Dar am găsit şi drumul forestier pe care urcasem cu trei ani în urmă. Doar că acum nu mai era deloc forestier, ci era un drum asfaltat, impecabil de curat, care ne-a urcat din nou prin munţi, pe serpentine, până la ~1300 de metri, oferindu-ne peisaje de vis, pe care le cunoşteam, totuşi, dar privite dintr-o altă direcţie  (dinspre Fundata).

rsz_img_7319

Spre Cheile Gradistei 2

 

Spre Cheile Gradistei

Nu ne-a venit să credem când am descoperit la capătul drumului o altă zonă, aproape identică cu cea pe care doar ce-o părăsisem jos, un alt complex la fel de mare – cu vile, hoteluri, spaţii de joacă pentru copii, terenuri de sport, un restaurant – absolut toate construite după aceleaşi planuri, în aceleaşi culori şi combinaţii de alb şi maro închis, o copie fidelă a complexului de jos. Aparţinând, bineînţeles, aceluiaşi patron, noul complex se numeşte Cheile Grădiştei Complex Fundata, spre deosebire de cel de jos care se numeşte Cheile Grădiştei Complex Moeciu. Cu o privelişte superbă de jur împrejur – către Piatra Craiului şi Bucegi – noul Complex Fundata este destinat iubitorilor de natură, dar şi împătimiţilor sporturilor, atât iarna, cât şi vara.
Cheile Gradistei 3

 

Cheile Gradistei 12

 

Cheile Gradistei 11
Cheile Gradistei 15
Cheile Gradistei 10
Cheile Gradistei 6

 

Cheile Gradistei 7

 

Cheile Gradistei 8
rsz_img_7394 (1)

 

Cheile Gradistei 4

Aici s-a desfăşurat proba de biatlon din cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European şi întreaga zonă a fost dezvoltată pe fonduri europene special pentru acest motiv. Ceea ce a rămas în urmă este o adevărată bază sportivă, ideală pentru tabere şi cantonamente şi sunt sigură că va atrage o mulţime de turişti în curând.

Cheile Gradistei 14
Cheile Gradistei 13
Cheile Gradistei (2)
          Nouă ne-a plăcut foarte mult şi ne dorim să ne întoarcem pe aici într-o zi fără vânt şi cu soare din belşug. Sperăm să ne întoarcem aici şi peste alţi mulţi ani şi să descoperim noi şi noi hoteluri şi sute de turişti. Sperăm că acest superb complex turistic care poartă numele de Cheile Grădiştei să-şi câştige titlul pe care îl merită din plin – acela de staţiune turistică. Voi şti atunci cum să vorbesc despre el şi nu-l voi mai numi “ zonă turistică, complex, loc”, ci pur şi simplu, staţiunea Cheile Grădiştei. Merită din plin.
Galerie foto:
Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Cheile Grădiştei”

  1. Elena Manea says:

    Am crezut ca toate fotografiile sunt facute in acelasi loc… Nu am stiut de acest nou complex. Noi am fost la Cheile Gradistei in 2006. Ehee… E mult de atunci. Dar ne-a placut foarte mult.Poate vom incerca noul complex Fundata.

  2. Anonymous says:

    Foarte frumos!Sunt uimita,deoarece am vizitat aceste locuri montane acum cativa ani.Atunci am fost impresionata de frumusetea peisajului!!!Acum a devenit o adevarata statiune,deosebit de atractiva!

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)