Bali – obiective de vizitat

Bali obiective

Vacanţa noastră ȋn Bali a durat aproape trei săptămȃni şi ne-a purtat ȋn patru locuri diferite de cazare pentru a acoperi o arie cȃt mai largă din suprafaţa insulei. (Mai multe informaţii despre Bali aici). Neavȃnd niciun plan dinainte stabilit şi niciun top al obiectivelor turistice ce merită a fi vizitate, ne-am alcătuit traseele zilnice ȋn funcţie de informaţiile şi recomandările primite la faţa locului – de la şoferul care ne-a transportat de la aeroport şi de la angajaţii hotelui. Ȋn funcţie de preferinţe şi fără a ţine cont de recomandările (insistente) ale vȃnzătorilor de pachete turistice care invadau străzile Ubud-ului, ne-am  alcătuit propria listă de explorat, propriul top al obiectivelor turistice – ce include o parte din obiectivele mai importante, lăsȃnd pentru o vizită viitoare altele ce, cu siguranţă, merită descoperite.

‘Topul’ ce urmează nu vrea să creeze vreo ierarhie, ci este alcătuit ȋn ordinea cronologică a vizitelor noastre. O parte din aceste obiective turistice le-am vizitat ȋn mod organizat, cu o maşină ȋnchiriată cu şofer, pentru care am plătit 500.000 rupiah ( ~ 35$) / o zi ȋntreagă. Altele le-am vizitat pe cont propriu, după ce am ȋnchiriat un scuter care ne-a oferit libertate deplină de mişcare.

  1. Ubud

Cel mai renumit oraş al insulei, Ubud-ul oferă o varietate de activităţi şi obiective turistice ce se ȋncadrează ȋn domeniul cultură- religie – spiritualitate.

Bali obiective

Bali obiective

Mai mult decȃt atȃt, Ubud-ul găzduieşte una dintre cele mai colorate pieţe ȋn aer liber din ȋntreaga insulă – piaţa din apropierea palatului regal – şi cea mai renumită pădure populată cu maimuţe – Monkey Forest (Mai multe informaţii aici).

Bali obiective

Bali obiective

Bali obiective

Padurea Maimutelor

Cei mai mulţi turişti vizitează Ubud-ul ȋn excursii de o zi – organizate prin intermediul agenţiilor de turism – ceea ce ȋnseamnă o aglomeraţie excesivă ȋn zona principalelor obiective turistice şi cele mai ridicate preţuri ȋn piaţă, ȋntre orele 10 şi 15. Ȋn afara acestor ore, oraşul este calm şi liniştit, fiind deosebit de pitoresc şi fotogenic.

  1. Templul Tanah Lot

Unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate obiective turistice, Templul Tanah Lot mai este denumit şi ‘Templul de pe mare’. Imaginea lui, proiectată pe fundalul albastru al mării, este una dintre acele imagini care ţi se imprimă pe retină pentru totdeauna. Este situat ȋn localitatea Tabanan , la aproximativ 20 de km de Denpasar.

Bali obiective

Bali obiective

Bali obiective

Pentru vizitarea lui se plăteşte o taxă de 60.000 rupiah (~ 3$). 

  1. Terasele de orez Tegalalang

Terasele de orez de la Tegalalang se găsesc la 15 minute nord de Ubud şi pot fi vizitate ȋn schimbul unei mici taxe. Această taxă permite accesul ȋn ȋntreaga zonă – pentru privelişti spectaculoase de la diferite ȋnălţimi şi din diferite unghiuri – dar poate fi evitată dacă te mulţumeşti cu o privire de ansambul, de pe drumul principal.

Ȋn Bali există mai multe terase de orez, dar Tegalalang este cea mai populară şi, evident, cea mai aglomerată. Fiind situată pe drumul de acces spre nordul insulei, Tegalalang atrage o mulţime de turişti, la orice oră din zi, dar este deosebit de fotogenică la primele ore ale dimineţii sau aproape de apusul soarelui.

Noi am ajuns ȋn zonă aproape de ora prȃnzului, ȋn acelaşi timp cu alte cȃteva sute de turişti – care de care mai coloraţi şi mai gălăgioşi – dar nimic nu a diminuat cȃtuşi de puţin frumuseţea de nedescris a peisajului. Nicăieri nu mai văzusem un verde atȃt de crud şi atȃt de viu, un verde care ar trebui să poartă propriul nume  – verdele teraselor de orez din Bali. Este un ‘verde’ unic care te duce puţin cu gȃndul la ‘verdele’ pajiştilor elveţiene, dar care este, parcă, mai aproape de verdele apelor tropicale.

Terasele de orez din Bali sunt construite folosind sisteme şi principii de irigaţii vechi de sute de ani – cunoscute sub numele de Subak.

Bali obiective

Bali obiective

Bali obiective

Bali obiective

  1. Plantaţia de cafea

Indiferent dacă eşti sau nu băutor de cafea, vacanţa ta ȋn Bali trebuie să includă şi o vizită de aproximativ o oră la una dintre multele plantaţii de cafea din insulă.

Bali obiective

Vei avea ocazia să admiri planta care oferă boabele atȃt de ȋndrăgite şi vei putea degusta cȃteva soiuri dintre cele care sunt cultivate pe plantatiile locale – printre acestea fiind şi cea mai scumpă cafea din lume, Cafeaua de Luak. Devenită faimoasă nu neapărat datorită gustului, ci pentru modului ȋn care se ‘prepară’, cafeaua de Luak poate părea o ciudăţenie pentru majoritatea oamenilor – inclusiv pentru noi – dar merită ȋncercată (o dată ȋn viaţă).

Trebuie să recunosc că mi-a fost chiar milă de bietele civete obligate să ȋnghită boabele de cafea – pentru a fi apoi eliminate, adunate, prăjite şi măcinate – şi am ales să nu ne lăsăm pradă tentaţiilor sub formă de ‘cadouri, souveniruri conţinȃnd cea mai scumpă cafea din lume’, oferite de magazinul de desfacere.

Bali obiective

Bali obiective

Bali obiective

Ne-am bucurat foarte mult să descoperim şi alte plante interesante şi folositoare ȋn aceste grădini – vanilie, cacao, ghimbir – pe care le-am regăsit şi ȋn ceşcuţele oferite spre degustare.

Bali obiective– Pomul de cacao –

Bali obiective– Boabe de cafea si fructul de cacao –

Bali obiective– Planta de ghimbir –

Bali obiective– Planta de vanilie –

Bali obiective 

  1. Satele de meşteşugari

Ȋn Bali s-au dezvoltat, de-a lungul timpului, comunităţi de meşteşugari specializate ȋn lemn, piatră, aur şi argint, ceramică, pictură, fibre naturale sau sticlă – ce s-au transformat apoi ȋn sate de meşteşugari, incluse ȋn circuitele turistice.

Mas, Celuk şi Tohpati sunt cele mai accesibile dintre ele, fiind situate la doar cȃţiva km ȋn ȋmprejurimile Ubud-ului.

Bali obiective

Bali obiective

Bali obiective

Preferatul nostru este Mas – satul lucrătorilor ȋn lemn – ȋn care am admirat minunate opere de artă, de inspiraţie locală sau aparţinȃnd altor culturi.

Bali obiective

Bali obiective

Bali obiective

Bali obiective

Bali obiective

  1. Insulele Gili

Situate la ~ o oră de mers cu barca din portul Padang Bay – de pe coasta de est – cele trei insule GiliGili Air, Gili Meno şi Gili Trawangan – sunt ideale pentru o vacanţă relaxantă, ȋntr-un peisaj tropical autentic, oferind doritorilor plaje superbe, ȋntinderi albastre bogate ȋn viaţă marină şi distracţii nocturne – mai mult (Trawangan) sau mai puţin zgomotoase (Air şi Meno).

Bali obiective

Bali obiective

Bali obiective

Bali obiective

La sfaturile unei prietene,  am ajuns pe insula Gili Air pentru o vacanţă de cȃteva zile care s-a prelungit apoi, puţin cȃte puţin, ajungȃnd, ȋn final, să numere 30 de zile (Citiţi mai multe despre Gili Air aici).

Această vacanţă ȋn paradis a fost ȋntreruptă doar de două drumuri ȋn Ubud – unul pentru sărbătoarea Noul An Balinez (citiţi despre Anul Nou Balinez aici) şi unul care a inclus un zbor dus-ȋntors către Singapore, pentru prelungirea vizei de şedere.

Ȋn Insula Gili Meno am petrecut o zi ȋntreagă, venind dinspre Gili Air cu barca la 9 dimineaţa şi ȋnapoindu-ne la ora 17 (Citiţi mai multe despre Gili Meno aici).

Gili Meno 

  1. Templul Uluwatu

Situat ȋn extremitatea sudică a insulei, templul Uluwatu este un lăcaş de cult balinez autentic, foarte popular printre turişti datorită panoramei spectaculoase pe care o oferă.

Bali obiective

Bali obiective

Templul este deschis spre vizitare, ȋn schimbul unei taxe de 30.000 rupiah (~ 1.5 $) şi cu obligativitatea purtării unui sarong (ce se poate ȋmpumuta gratis, de la intrare).

Cu ofrande la templul Uluwatu, Bali

Ȋntr-o zi obişnuită, vei admira aici peisajul spectaculos care ţi se deschide ȋn faţa ochilor şi avȃnd ca emblemă Templul proiectat pe albastrul fără sfȃrşit al cerului şi marea zbuciumată care ȋl ȋnconjoară.

 

Bali obiective

Cu puţin noroc, poţi fi martorul unor adevărate procesiuni religioase ce au loc aici – cele mai multe ȋn perioada Anului Nou Balinez – sau doar a unor obişnuite  aduceri de ofrande, care adaugă un strop de culoare peisajului.

Bali obiective

Bali obiective

Chiar şi ȋn zilele lui cele mai aglomerate şi gălăgioase, Templul Uluwatu ȋţi poate oferi o oază de linişte – un spaţiu ideal pentru meditaţie şi introspecţie – ce te poate ajuta să ȋnţelegi mai bine spiritualitatea balineză, dar şi esenţa propriei tale credinţe. 

  1. Kuta

Ȋn urmă cu 15-20 de ani, Kuta era una dintre cele mai populare şi ȋndrăgite staţiuni din Bali, renumită pentru plajele lungi şi foarte late – scăldate de ape agitate, ideale pentru surfing – şi pentru petrecerile fără sfȃrşit care ţineau oraşul ȋn ‘priză permanentă’, indiferent de anotimp.

După teribilul atentat cu bombă care a avut loc ȋn urmă cu cȃţiva ani şi care a ucis peste 300 de persoane, majoritatea australieni, Kuta şi-a pierdut din popularitate, dar recuperează ȋncet-ȋncet şi promite să fie mai ‘ȋnţeleaptă’ şi să ȋnveţe din greşelile trecutului.

Oraşul este acum mai puţin aglomerat – ȋn comparaţie cu anii lui de glorie – mult mai liniştit şi deosebit de fotogenic, la apus de soare. Plaja – care ajunge să măsoare sute de metri lăţime la maree joasă – este ȋncă foarte populară printre surferi, indiferent că sunt ȋncepători sau profesionişti.

Bali obiective

Bali obiective

Bali obiective

Bali obiective 

  1. La plajă ȋn Nusa Dua şi Sanur

Fiind mari amatori de plajă şi de bălăceală, nu am vrut să ratăm ȋntȃlnirea cu marea nici pe insula mamă Bali.

Sanur este cea mai apropiată plajă de capitala Denpasar – situată ȋn sudul insulei – şi este, ȋn general, foarte aglomerată, fiind inclusă şi ȋn majoritatea excursiilor de o zi organizate de agenţiile de turism.

Bali obiective

Bali obiective

Nusa Dua este una dintre cele mai luxoase zone din ȋntreaga insulă, fiind populată cu resort-uri de lux şi plaje private. Cu toate acestea, accesul pe majoritatea plajelor este permis oricui – după ce se trece de un control de securitate – la fel şi accesul ȋn interiorul resort-urilor, cu condiţia unui consum minim obligatoriu.

Bali obiective

Bali obiective

Bali obiective

Bali obiective

Nusa Dua se află ȋn extremitatea sudică a insulei şi este o ȋntindere de pămȃnt, asemănătoare unei insule, legată de insula mamă.

Plajele din Bali sunt frumoase, dar sunt departe de imaginea tropicală paradisiacă oferită de majoritatea plajelor tailandeze sau filipineze pe care am avut norocul să le vizităm pȃnă acum.

10. Insulele Nusa Lembongan, Nusa Ceningan şi Nusa Penida

Aceste trei insule, situate ȋn partea Sud-Estică a insulei Bali, pot fi vizitate ȋn cadrul unor excursii organizate de 2-3 zile, cu plecare din Bali, sau pot reprezenta chiar destinaţii de vacanţă adevărată pentru cei care doresc să exploreze mai multe insule indoneziene.

Excursiile de o zi ȋn Nusa Lembongan şi Nusa Penida sunt foarte populare ȋn Bali pentru pasionaţii de scufundări care vor să experimenteze ȋntȃlniri spectaculoase cu peştele mola-mola (Sun Fish), rechinii de recif, rȃndunicile de mare (manta rays) sau cu alte tipuri de peşti mari (tuna, grouper). O astfel de excursie durează o zi ȋntreagă – incluzȃnd transportul de la resortul din Bali spre portul Sanur, transportul cu barca spre Nusa Lembongan şi Nusa Penida şi cȃte 2-3 scufundări – şi poate costa ~ 100$/persoană.

Noi am ales să facem cunoştinţă cu cele trei insule prin intermediul unei excursii de o zi – pe cont propriu – ce ne-a deschis un pic ‘ochii’ pentru o viitoare vizită, cu siguranţă, mai lungă.

Bali obiective

Bali obiective

Bali obiective

Bali obiective

Bali este cea mai spectaculoasă şi completă insulă pe care am avut norocul să păşim vreodată şi abia aşteptăm să o revedem. Sperăm că viitoarea noastră vizită va fi cel puţin la fel de lungă ca prima şi ne va permite să descoperim şi coasta nordică – acum inaccesibilă din cauza ploilor abundente care distruseseră drumurile – şi multe alte locuri frumoase  care nu au mai ȋncăput ȋn planurile acestei vacanţe.

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)