Vizită la Ta’ Qali, crafts village, Malta (vacanţă în Malta – ianuarie 2014)

Dacă eşti pasionat de meşteşugul sticlăriei, al ceramicii sau al prelucrării aurului şi argintului, vei fi foarte bucuros să descoperi satul Ta’Qali şi să admiri obiecte de artă lucrate chiar în faţa ta, cu pricepere şi migală. Aceste meşteşuguri, transmise din tată în fiu, încă mai supravieţuiesc în Malta secolului XXI şi au devenit, datorită turismului, foarte cunoscute şi apreciate de turiştii din întreaga lume. Pe timpul verii, se organizează excursii în aceste centre de meşteşugari (contra cost), dar iarna te poţi bucura în voie de tot ceea ce meşterii au plăcerea (şi bunăvoinţa) să-ţi arate şi le poţi mulţumi într-un singur fel – cumpărȃnd din magazinele lor un obiect cȃt de mic care să-ţi amintească de Malta odată ce-ai ajuns acasă.

          În Ta’ Qali trebuie să-ţi rezervi cel puţin 3-4 ore, dacă vrei să savurezi la maximum această incursiune în lumea meşteşugurilor populare.

          Primul centru care îţi va ieşi în cale este un adevărat ‘sat’ de meşteşugari unde vei întȃlni meşteri la lucru, dar şi expoziţii cu vȃnzare – obiecte din sticlă, ceramică fină, bijuterii din aur şi argint, obiecte decorative din lemn, piatră şi multe alte materiale, obiecte de îmbrăcăminte, suveniruri.

Ta Qali Malta, gold jewellers

          Dacă vrei să-i vezi pe sticlari şi pe olari la lucru, trebuie să ajungi aici la primele ore ale dimineţii (între 9 şi 12). Poţi să vezi suflătorii în sticlă sau meşterii care prelucrează sticla doar prin încălzire şi modelare, la flacără. Nu trebuie să plăteşti niciun bilet de intrare pentru a lua parte la astfel de reprezentaţii (cum se plăteşte, de exemplu, la Murano) şi obiectele create de aceşti meşteri sunt la fel de frumoase şi interesante ca oricare altele create în Veneţia, Italia sau Spania.

Mdina Glass Ta Qali Malta - mester sticlar

Mdina Glass Ta Qali Malta mester sticlar 2

         Cele mai spectaculoase expoziţii sunt, bineînţeles, cele de sticlărie.

        Poţi să te plimbi prin marile magazine care expun sute de modele de diferite dimensiuni şi culori, poţi să admiri, să fotografiezi şi să cumperi, dacă îţi doreşti.

         Dacă vrei să cumperi doar obiecte utile în gospodărie, atunci poţi alege căni, farfurii, suporţi de pahare, de lumȃnări, de şerveţele sau de scobitori, fructiere, fructe decorative, magneţi şi chiar bijuterii.

Ta Qali Malta seafood plate

Ta Qali Malta glass kitchen decoration

          În acest sat, fiecare meşter are propria lui căsuţă pe strada principală care este foarte bine semnalizată şi numerotată, astfel încȃt fiecare turist să poate decide din timp ce anume vrea să vadă, ce anume îl interesează.

Ta Qali Malta pottery

Ta Qali Malta phoenician glassblowers

         Dacă ai vizitat satul de meşteşugari şi mai ai puţin timp la dispoziţie, poţi să mai continui drumul principal (pe care ai venit cu autobuzul sau pe jos) şi în numai 5 minute vei ajunge într-un alt centru de meşteşugari, de data aceasta, numai sticlari.

          ‘Mdina Glass’ este o fabrică mare, cu mai multe cuptoare – libere spre vizitare la orele dimineţii – şi un magazin de desfacere imens unde poţi să admiri obiecte din sticlă care te vor încȃnta peste măsură.

          Iarna, preţurile sunt puţin mai mici (peste tot erau afişe care anunţau discount-uri de pȃnă la 30%) şi, dacă vrei să pleci acasă cu un mic suvenir, nu trebuie să plăteşti decȃt cȃţiva euro pe un animăluţ drăguţ sau pe o decoraţie de brad. Îţi va fi puţin cam greu să te hotărăşti ce anume să alegi din multitudinea de obiecte prezente.

Mdina Glass Ta Qali Malta Christmas decoration

          Dacă vrei, poţi să te răsfeţi în stil mare şi să scoţi din buzunar 35 de euro pentru un mȃner de uşă (pe care să-l aplici la orice uşă din casa ta), între 25 şi 100 de euro pentru o vază superbă, cu forme ciudate, cȃteva sute de euro pentru tablouri de perete reprezentȃnd imitaţii după Van Gogh şi Gustave Klimt, sau cȃteva mii de euro pentru o decoraţie de uşă, destul de mare şi impresionantă.

Mdina glass - vases Ta Qali Malta

Mdina Glass Ta Qali Malta - Van Gogh Klimt

Ta Qali Malta - glass Van Gogh

Mdina Glass Ta Qali Malta door handles

Mdina Glass Ta Qali Malta glass door Klimt

Ta Qali Malta glass door Van Gogh

          Peste tot se poate plăti cu cardul, deci, dacă nu eşti pregătit pentru cumpărături de valoare, dar îţi doreşti, totuşi, ceva mai deosebit pe care să-l duci cu tine acasă, trebuie să fii liniştit. Cardul este binevenit la plată, iar magazinul oferă transport gratuit pentru obiectele mai cu greutate (transport doar pȃnă la hotelul tău, bineînţeles).

          Dacă nu vrei să cumperi nimic, ci doar să priveşti, poţi să-ţi petreci minute bune printre rafturile încărcate ale magazinului şi să te simţi ca într-un muzeu de artă, să te opreşti, din cȃnd în cȃnd, să admiri mai de aproape, să fotografiezi. Chiar şi în interiorul magazinului există un spaţiu special amenajat în care un domn meşteşugar prelucrează sticla (cu flacăra) şi o transformă în fel de fel de îngeraşi, brăduţi şi animăluţe. Pe o măsuţă, în faţa lui, poţi găsi fel de fel de obiecte cu mici defecte, pe care le poţi cumpăra la preţuri modeste.

mester sticlar Ta Qali Malta

          Dacă în vacanţa ta eşti acompaniat şi de copii, trebuie să ştii că la intrarea în satul Ta’ Qali există o fermă de animale unde cei mici pot admira, hrăni şi mȃngȃia diferite animăluţe păroase – cai, ponei, capre, oi, lame, măgari, iepuri dar şi păsări – struţi, raţe, gȃşte, papagali, păuni. Pe alei există aparate automate care oferă punguliţe cu mȃncare în schimbul monezilor.

Taming farm Ta Qali Malta

          Nu se percepe vreo taxă de intrare, ferma se poate vizita pe tot parcusul anului între orele 6.30 şi 19.30  şi a fost construită pe fonduri europene, la iniţiativa Guvernului şi a Ministerului Agriculturii.

Galerie foto:

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

3 Responses to “Vizită la Ta’ Qali, crafts village, Malta (vacanţă în Malta – ianuarie 2014)”

  1. costica anonimul says:

    cred ca ti-a placut Oana–la fel ca la Murano-sau Olari-Horezu.Mi-a placut si mie.-e de vazut

  2. cocal says:

    Cum invat si eu sa lucrez cu sticla ,se poate oare?Cit mi=ar placea.Frumoasa tara cinste cui te pastreazasi te arata lumii.

  3. Mioara says:

    Minunat!Am o deosebita admiratie pentru acesti mesteri sticlari din mainile carora ies adevarate comori de arta.As vizita si eu satul Ta Qali din Malta pentru ca ma atrag in mod deosebit obiectele artistice din sticla!Dar am si avantajul ca le pot vedea oricand in colectia ta,Oana.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)