Piaţa de mirodenii din Istanbul

Vizita noastră în Istanbul nu ne-a permis să facem un tur al oraṣului ṣi ploia torenṭială nu ne-a dat voie nici măcar să admirăm Bosforul de pe Podul Galata. Ne-a permis, în schimb, să vizităm Spice Bazaar – Piaṭa de mirodenii – ṣi să ne delectăm simṭurile cu arome îmbietoare, să admiram forfota vânzătorilor ṣi a vizitatorilor ṣi să gustăm câte puṭin din fiecare sortiment expus pe tarabe. Nu am reuṣit să gustăm chiar din toate, dar, după două ore de hoinărit de la o tarabă la altă, după ce am acceptat toate darurile pe care vânzătorii ni le-au făcut ṣi după ce am fost nevoiṭi să ṣi cumpărăm câte puṭin de la mai multe tarabe (doar ca să nu-i supărăm sau jignim pe nici unul dintre vânzători), am înṭeles pe deplin ce trebuie să simtă un adevărat pasionat de dulciuri atunci când se plimbă într-o astfel de piaṭă, printre tarabele pline cu fel de fel de bunătăṭi care de care mai colorate ṣi mai atrăgătoare. Pentru mine, totul a însemnat doar un spectacol minunat de culori ṣi arome, motive nenumărate pentru a-mi folosi aparatul foto. Pentru soṭul meu, însă, fiecare tarabă a reprezentat un nou teritoriu de descoperit, o nouă aromă de testat ṣi un nou partener de conversaṭie în persoana vânzătorului deosebit de amabil ṣi prietenos care ne invita să păṣim dincolo de graniṭele nevăzute pe care majoritatea turiṣtilor (veniṭi în piaṭa doar să admire) nu îndrăzneau să le treacă.

Spice Bazaar Istanbul (8)

Spice Bazaar Istanbul (13)

Fiecare comerciant încerca să atragă clienṭii printr-o expoziṭie deosebit de colorată amplasată în faṭa magazinaṣului ṣi majoritatea turiṣtilor se limitau la această zonă.

Spice Bazaar Istanbul (1)

Vizitatorii care doreau, cu adevărat, să cumpere ceva ṣi cei mai curioṣi (ca noi) acceptau invitaṭia făcută de către vânzător, depăṣeau limita acestor ‘măsuṭe de expoziṭie’ ṣi pătrundeau ‘mai adânc’ în interiorul magazinului.

Spice Bazaar Istanbul (2)

Din acel moment, vânzătorul se transforma într-un fel de ghid care era în stare să-ṭi ofere mostre din absolut toate produsele existente în magazin, purtându-te de la un raft la altul, din colṭul cu mirodenii în cel cu ceai, apoi la raftul cu rahat ṣi baclavale ṣi nu se oprea decât atunci când îi spuneai câte grame ṣi din care ceai să-ṭi cântărească sau câte bucăṭi de baclavale să-ṭi împacheteze. Fiecare vânzător în parte era convins că marfa lui este cea mai bună ṣi dorea să-ṭi demonstreze ṣi ṭie acest lucru. Până la urmă, cu greu am reuṣit să ne limităm cumpărăturile la două sacoṣi burduṣite cu dulciuri fel de fel ṣi i-am refuzat politicos pe câṭiva vânzători spunându-le că, din păcate, nu avem loc în bagaj pentru mai multe. Nu eram, oricum, departe de adevăr, ṭinând cont de faptul că vizita noastră în Istanbul nu a fost decât un popas de 40 de ore între două zboruri ṣi bagajele noastre erau la limită chiar de la plecarea din ṭară.

Piaṭa de mirodenii din Istanbul este relativ mică – în comparaṭie cu alte pieṭe de acest gen din lume – dar este deosebit de pitorească, veselă ṣi aglomerată, indiferent de anotimp ṣi oferă o gamă variată de produse tradiṭionale, comestibile sau nu. Cele mai multe tarabe pun la dispoziṭia cumpărătorilor sortimente diverse de dulciuri artizanale – zeci de feluri de baclavale ṣi rahat în combinaṭii reuṣite cu fructe uscate – condimente locale ṣi din import ṣi ceaiuri felurite.

Spice Bazaar Istanbul (3)

Spice Bazaar Istanbul (4)

Spice Bazaar Istanbul (5)

Spice Bazaar Istanbul (6)

Spice Bazaar Istanbul (7)

Spice Bazaar Istanbul (16)

Spice Bazaar Istanbul (12)

Spice Bazaar – Piaṭa de mirodenii – din Istanbul se află în centrul oraṣului, foarte aproape de Podul Galata, lângă staṭia de tramvai Eminönü ṣi este o alegere excelentă pentru a­-ṭi petrece câteva ore într-o zi ploioasă de iarnă. Vara este, cu siguranṭă, mult mai aglomerată, dar trebuie să fie la fel de atrăgătoare.

Sperăm să revenim aici într-o vacanṭă adevărată ṣi să avem timp să degustăm mai multe produse, să cumpărăm cutii întregi cu baclavale ṣi alte dulciuri tradiṭionale pe care să le ducem celor dragi ṣi nu la fel de norocoṣi ca ṣi noi.

Spice Bazaar Istanbul (11)

Spice Bazaar Istanbul (10)

Spice Bazaar Istanbul (9)

Spice Bazaar Istanbul (14)

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

3 Responses to “Piaţa de mirodenii din Istanbul”

  1. Mioara says:

    Atragator articol si o excelenta reclama pentru produsele traditionale expuse de vanzatorii simpatici si amabili.Cine nu s-ar bucura sa se afle acolo,in vizita la Piata de mirodenii! Vazand imaginile postate m-am simtit copil si mi s-a deschis apetitul pentru absolut toate dulciurile prezentate.Imi place mult alvita turceasca.As gusta si o baclava.As fi gustat din toate.Frumoasa si apetisanta oprire intre doua avioane.Ai mai prezentat ,Oana,produse culinare din multe tari vizitate,dar nimic din acele produse nu mi-a incintat atat de mult papilele gustative ca aceste dulciuri! M-am gandit si la halvaua lui Suleiman Magnificul.Felicitari pentru prezentare!

  2. costica anonimul says:

    glicemia mea era sa se dea peste cap numai privind .Nu stiu ce s-ar fi intamplat daca eram acolo dar nu se stie niciodata.Poate o sa ajung.Frumos descris si poze pe masura.-mm.coca

  3. costica anonimul says:

    Niciodata sa nu spui niciodata.Un inceput delicios de vacanta.Eu am ramas cu rahatul(turcesc),cozonacul(romanesc)si cadoul primit de mos Craciun.Va doresc vacanta frumoasa ,zile senine si toate cele bune.Frumoase poze

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)