Vai Beach – Vacanṭă în Creta 2014

Vai Beach este una dintre cele mai renumite plaje din Creta, imaginea ei  fiind foarte des întâlnită în cărṭi poṣtale, calendare sau pliante. Este un obiectiv turistic foarte important, nelipsit din lista de ‘must see’ a  oricărui ghid de călătorie ṣi în programele agenṭiilor de turism care oferă vacanṭe în această insulă. Majoritatea pachetelor turistice care se vând pentru sejururi de o săptămână în insula Creta includ vizite de o zi (sau cel puṭin o după amiază) la Vai Beach.

Plaja Vai este situată în extremitatea nord-estică a insulei ṣi reprezintă una dintre cele mai vizitate ṣi lăudate plaje de pe întreg teritoriul Cretan în special datorită pădurii de palmieri care o înconjoară ṣi care este considerată a fi cea mai mare pădure de palmieri ce creṣte în mod spontan (sălbatic) în întreaga Europă. Cel puṭin, aṣa pretind localnicii ṣi ghidurile de călătorie care promovează insula Creta.

Pentru cei care au vizitat măcar o dată în viaṭă o plajă tropicală (Tailanda, Filipine, Maldive, Caraibe sau altele…), plaja Vai – care găzduieṣte câteva sute de palmieri – nu are nimic spectaculos ṣi nu impresionează prea mult prin aspect. Este, cu siguranṭă, o priveliṣte deosebită de tot ceea ce ai văzut, poate, până acum în timpul vizitelor tale prin Europa ṣi te poartă puṭin cu gândul spre ṭinuturi exotice, cu plaje albe populate cu palmieri încovoiaṭi ce coboară până aproape de nisip ṣi ape de culoarea smaraldului, impecabil de curate. Plaja Vai este departe de a fi o plajă tropicală. Palmierii care o înconjoară îi oferă un aspect exotic, într-adevăr, ṣi au ajutat-o de-a lungul timpului să crească în topul preferinṭelor turiṣtilor ṣi chiar să ocupe un loc fruntaṣ. Tot din acest motiv, au crescut excesiv preṭurile la cazare, mâncare ṣi orice altceva în zonă ṣi în imediata vecinătate a plajei. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulṭi turiṣti sunt atraṣi ca un magnet de această plajă ṣi vin aici în număr foarte mare în special în perioada 15 iulie – 15 septembrie. Plaja este destul de largă ṣi acoperită cu nisip, dar poate deveni neîncăpătoare în timpul sezonului aglomerat ṣi este destinată atât turiṣtilor mai pretenṭioṣi – fiind dotată cu umbreluṭe ṣi sezlong-uri – dar ṣi celor care vor să simtă nisipul extraordinar de fierbinte sub tălpi ṣi sunt dispuṣi să se întindă la soare direct pe prosoape sau cearceafuri.

Vai Beach Crete Greece 2

La mijlocul zilei nisipul devine incredibil de fierbinte ṣi poate fi străbătut cu greu în drum spre apă ṣi înapoi spre locul de relaxare, folosirea papucilor sau a altor încălṭări de plajă fiind mai mult decât recomandată. Chiar dacă plaja este acoperită cu un nisip destul de fin pe aproape întreaga lungime, în unele locuri eṣti nevoit să faci puṭină echilibristică pe pietrele lucioase ṣi de diferite mărimi care acoperă o mare parte din ṭărm, îngreunând accesul în apă, dar oferind superbe imagini în cele mai diverse culori, în special la apus de soare. Apa este foarte curată ṣi are adâncimi mici ṣi medii aproape de mal, dar se adânceṣte foarte repede pe măsură ce te îndepărtezi de ṭărm.

Aṣezată într-un fel de golf, Plaja Vai este adăpostită atât în partea dreaptă, cât ṣi în stânga, de câteva stânci înalte de 60-70 de metri care oferă panorame deosebite asupra împrejurimilor, dar care crează ṣi un mediu propice pentru practicarea snorkeling-ului. În faṭa plajei – la câṭiva zeci de metri de mal – se găseṣte o insuliṭă formată din mai multe stânci – mai mici ṣi mai mari – legate între ele prin numeroase lagune ṣi care reprezintă un loc foarte potrivit pentru câteva ore de înot ṣi snorkeling.

Vai Beach Crete - nice view

Vai Beach Creta - drum de acces catre punctul de best view

Vai Beach Creta - nice view from above the rocks

Vai Beach Creta - nice view of the surroundings

Vai Beach - nice view from the top

Vai Beach Crete - panoramic view

Lăsând la o parte palmierii care o înconjoară ṣi care i-au dăruit, de-a lungul timpului, faima de care încă se bucură, Plaja Vai reprezintă un loc special în primul rând datorită stâncilor ṣi insulelor cu care se învecinează ṣi care pot fi explorate cu ajutorul unui echipament modest de snorkeling – format dintr-un tub ṣi o pereche de ochelari. Foarte recomandate sunt ṣi labele de înot, dar ṣi o pereche de încălṭări cu talpă aderentă care să te ajute la căṭărat pe stânci ṣi pietre.

Dacă ocoleṣti stânca din partea dreaptă a plajei, vei ajunge în aproximativ 20 de minute la o altă plajă mai sălbatică ṣi mai retrasă, iar drumul până la ea poate fi foarte interesant datorită peisajului animat care se desfăṣoară sub apă. Poṭi avea norocul să întâlneṣti 10-12 specii diferite de peṣti, câteva tipuri de crabi ṣi chiar vreo caracatiṭă rătăcită (din septembie încolo), alături de fel de fel de pietre, lagune ṣi ‘grote’ subterane care merită explorate pe îndelete.

Vai Beach Creta - relaxing on the rocks - right side of the beach

Vai Beach Crete - isolated beach in the right

IF

IF

IF

IF

La insula din faṭa plajei se poate ajunge în aproximativ 10-15 minute.

Vai Beach - nice view towards the islet

Poṭi petrece acolo câteva ore, înconjurând insula prin toate părṭile ṣi stabilindu-ṭi un loc de repaus în interior, în una din numeroasele lagune cu apă caldă sau pe vreo piatră. Întreaga suprafaṭă a insuliṭei este accidentată ṣi aproape imposibil de străbătut cu piciorul gol, dar o pereche de încălṭări adecvate te poate scoate din încurcătură. În orice punct te-ai opri, insula îṭi va oferi o superbă priveliṣte către întregul golf, către plaja Vai, dar ṣi spre marea cea largă ṣi spre Insula Elasa, ce se găseṣte la 3.5 mile depărtare.

IF

IF

IF

IF

Dacă eṣti pasionat de snorkeling ṣi înot, plaja Vai este locul perfect din care să porneṣti în astfel de expediṭii de câteva ore prin împrejurimi.

Din punctul nostru de vedere, acestea sunt principalele motive pentru care plaja merită să fie vizitată. În timpul sezonului, plaja devine atât de aglomerată, încât este aproape imposibil să găseṣti un loc liber în care să-ṭi aṣezi prosopul de plajă, să închiriezi o umbrelă sau un ṣezlong, dar nimic nu te va împiedica să porneṣti în explorarea împrejurimilor ṣi să te bucuri de peisaje excepṭionale, la doar câṭiva metri depărtare de mal. Echipamentul de snorkeling îṭi va oferi momente de neuitat ṣi nici nu vei realiza cum trec orele de îndată ce ai pornit înotând spre o stâncă, apoi spre celalată ṣi tot aṣa din ce în ce mai departe – pentru că poṭi străbate mulṭi km de-a lungul ṭărmului, admirând adâncurile sau zonele cu apă mai mică, poṭi ajunge la o altă plajă mai retrasă unde să te odihneṣti puṭin ṣi apoi să porneṣti din nou.

Pentru că întotdeauna drumul care te duce spre o destinaṭie este la fel de important (poate chiar mai important) decât destinaṭia în sine, trebuie neapărat să acorzi o atenṭie deosebită ṣi traseului care te poartă spre Plaja Vai, în special dacă eṣti liber să alegi tu însuṭi acest traseu. Dacă vacanṭa ta în Creta înseamnă doar un tur organizat – cu un grup ṣi un autocar care te poartă acolo unde vrea ṣi, mai ales, când vrea ghidul – cu siguranṭă vei ajunge ṣi la Plaja Vai pentru o bălăceală de câteva ore. Te vei putea bucura în acest fel de mare ṣi de soare, dar nu vei putea admira peisajul de pe traseu după pofta inimii pentru că va fi imposibil să te opreṣti din drum ori de câte ori vei dori pentru a fotografia sau doar pentru a respira aerul curat …

Dacă ai venit în Creta cu maṣina proprie (sau doar ai închiriat una) vei fi liber să explorezi insula aṣa cum îṭi doreṣti ṣi să acorzi atenṭia cuvenită ṣi traseului care te va purta – în final – pe plaja de la Vai.

Pentru a ajunge la Vai Beach există mai multe trasee, dar cel mai bătut este, cu siguranṭă, cel care pleacă din Sitia ṣi se îndreaptă spre Est, parcurgând ~ 25 km. Acest drum este considerat a fi ‘express road’ ṣi este, într-adevăr, foarte bine întreṭinut, asfaltul  este impecabil, iar limitele de viteză se încadrează între 50 ṣi 90km/oră. Ṣoseaua are o singură bandă pe sens, dar destul de lată, astfel încât două maṣini pot trece liniṣtite una pe lângă cealaltă – din sens invers – chiar dacă o a treia maṣină staṭionează pe marginea drumului. Din loc în loc, ṣoseaua este prevăzută cu refugii ṣi spaṭii de parcare în care te poṭi opri pentru câteva minute să admiri peisajul.

Drumul poate deveni foarte aglomerat în perioada de vârf a sezonului deoarece este chiar traseul preferat de majoritatea autocarelor care duc turiṣtii la Plaja Vai, venind dinspre Heraklion sau Rethymno.

Un traseu mult mai spectaculos – chiar dacă puṭin mai lung – este cel dintre Ierapetra ṣi Vai care te va purta ~ 90km pe o ṣosea impecabilă, pe serpentine, până la ~ 600 metri altitudine, înainte de a te coborî pe partea de NE a insulei, la destinaṭia ta.

Venind dinspre Ierapetra, drumul porneṣte spre Est, de-a lungul coastei ṣi străbate ~ 25 km, trecând prin mai multe localităṭi – Koutsounari, Ferma, Aghia Fotia, Achila, Koutsouras, Makryghialios, Analipsi. Pe partea dreaptă a drumului, vei avea posibilitatea să admiri mai multe golfuri ṣi golfuleṭe, plaje pustii ṣi ascunse, hoteluri ṣi vile deosebit de frumoase, dar ṣi luxoase, iar pe stânga casele localnicilor ṣi întinse grădini pline de flori, livezi de lămâi ṣi măslini. Cele mai frumoase plaje din această zonă sunt Kakkos Bay, Aghia Fotia, Achila Beach, Koutsouras.

Crete Kakkos Bay

Crete Achila Bay 2 (1)

Crete Achila Bay 2 (2)

Crete Koutsouras Beach

Imediat după Analipsi, ṣoseaua părăseṣte coasta, intră în interior ṣi începe să urce în serpentine uṣoare până la ~ 450 metri altitudine. În localitatea Vori (după ~ 14 km), drumul se desparte în două. Dacă doreṣti să ajungi la plaja Vai mai repede, trebuie să urmezi drumul spre Sitia (~ 20 km), care urcă exact spre Nord ṣi te va purta prin câteva localitaṭi – Sykia, Presos, Maronia, Piskokefalo, Petras. Această ṣosea este ‘express road’ – foarte bine întreṭinută, dar destul de aglomerată în timpul sezonului. De la Sitia, continui drumul spre Est – spre Plaja Vai – pe ruta preferată a autocarelor.

Acest traseu (Ierapetra – Analipsi – Vori – Sitia – Vai Beach) are o lungime totală de ~ 85km ṣi, din cauza numeroaselor restricṭii de viteză, se poate parcurge în ~ 2 ore.

Dacă doreṣti însă să te abaṭi de la rutele foarte aglomerate ṣi să faci cunoṣtinṭă cu  adevărata Cretă, trebuie să parcurgi un traseu alternativ – puṭin mai lung ṣi mai dificil, dar deosebit de spectaculos.

Din localitatea Vori, nu porni spre Sitia (Nord), ci urmează drumul din dreapta care duce spre Etia. Ṣoseaua urcă puṭin mai abrupt, în serpentine dificile, până la ~ 700 metri altitudine, apoi coboară foarte rapid, ajungând în localitatea Karidi din nou la 400 metri altitudine. Din Analipsi – când ṣoseaua se depărtează de coastă ṣi intră în interior– ṣi până în Karidi (~ 30 km), dar mai ales ultima parte a drumului (Vori – Karidi) peisajul îṭi taie respiraṭia. În jurul tău nu vezi decât creste înalte ṣi golaṣe, dealuri acoperite cu livezi de măslini ṣi o ṣosea impecabilă care ṣerpuieṣte uṣor, făcându-ṣi loc în acest peisaj spectaculos. Poṭi opri din loc în loc pentru a admira de aproape măslinii ṣi ciorchinii uriaṣi de struguri sau pentru a conversa cu localnicii pe care îi vei întâlni la muncă, în grădinile lor. Oamenii sunt deosebit de amabili ṣi prietenoṣi, dornici să facă conversaṭie ṣi foarte bucuroṣi să schimbe câteva cuvinte cu tine – în special dacă reuṣeṣti să închegi câteva propoziṭii în limba greacă. Poṭi petrece câteva ore bătând la picior grădinile, admirând ṣi mirosind plante decorative ṣi aromatice, livezile de măslini, portocali ṣi lămâi, culturile de roṣii cireṣică ṣi viile.

Crete in drum spre Etia

Crete in drum spre Karidi

Crete - maslini si iar maslini

Crete - maslini

Crete in drum spre Vai Beach

Crete in drum spre Sitanos

După localitatea Karydi, un nou ‘personaj’ apare pentru a desăvârṣi spectacolul – marea. O vei vedea-o de nenumărate ori, apărând timidă ṣi dispărând apoi, după un colṭ de stâncă, până în localitatea Kelaria – unde apare definitiv în peisaj ṣi nu mai dispare până la Vai.

IMG_2039

Traseul acesta ( Ierapetra – Analipsi – Vori – Etia – Handras – Sitanos – Karydi – Kelaria – Legada – Palekastro – Vai) are o lungime de ~90 km, dar, din cauza restricṭiilor numeroase de viteză (40 – 50 km/oră), necesită ~ 3 ore pentru a fi parcurs. În multe locuri serpentinele sunt foarte strânse ṣi testează la maximum abilităṭile ṣoferului ṣi nervii celorlalṭi pasageri din maṣină, dar acest traseu îṭi va oferi momente unice ṣi imagini pe care nu le vei uita niciodată.

Crete Azokeramos

Crete Kelaria– Kelaria –

Crete Palekastro– Palekastro –

Ṣi această ṣosea este foarte bună (aṣ putea spune că este chiar incomparabil mai bună decât Autostrada Soarelui, care leagă Constanṭa de Bucureṣti), are o singură bandă pe sens, dar numeroase locuri în care poṭi opri maṣina pentru a face o pauză.

Dacă timpul îṭi permite, poṭi încerca ṣi alte trasee în zonă pentru a decoperi numeroase locuri frumoase în partea de Est a insulei, dar trebuie să iei în considerare faptul că, în afara acestor două ṣosele (despre care am vorbit până acum), celelalte drumuri nu sunt la fel de bune, unele fiind doar de pământ ṣi pietriṣ.

Alte locuri care merită vizitate în partea de Est (ṣi Sud-Est) a insulei:

–         Gouduras

–         Kserokambos

–         Kato Zakros

–         Zakros

–         Pelekita Cave

–         Traghostalos Peak Sanctuary

–         Petsofas Sanctuary

Cei pasionaṭi de trasee montane pot găsi în această zonă câteva cheiuri ṣi defileuri de dificultate uṣoară ṣi medie, iar iubitorii de bălăceală pot descoperi o mulṭime de plaje pustii adăpostite în golfuri mai mari sau mai mici.

                Câteva recomandări:

  • Dacă porneṣti pe apă în explorarea împrejurimilor, trebuie să fii foarte atent. Marea poate părea calmă ṣi vântul foarte slab sau chiar inexistent, dar Creta este recunoscută ca fiind foarte imprevizibilă din acest punct de vedere. Marea se poate monta ṣi vântul poate ajunge foarte uṣor la cote ridicate în doar câteva ore. Nu te depărta niciodată prea mult de ṭărm ṣi caută întotdeauna repere pe care să le foloseṣti în caz de urgenṭă pentru a ieṣi la mal, indiferent dacă acel mal este tot plaja de pe care ai plecat sau o alta, din apropiere.
  • Înainte de a ajunge la Plaja Vai, nu uita să vizitezi plantaṭia de banani care se găseṣte foarte aproape de drumul principal, înainte de a intra în pădurea de palmieri. Poṭi să guṣti un soi aparte din acest fruct care creṣte pe insulă. Nu te lăsa indus în eroare de aspectul nu foarte frumos al fructelor. Gustul este, cu adevărat, deosebit.

Crete Vai Beach Plantatia de banani

IMG_2070

Padurea de palmieri de la Vai Beach, Creta

  • La Plaja Vai există o parcare cu plată destul de încăpătoare (2.5 euro/zi). Chiar ṣi această parcare devine neîncăpătoare în timpul sezonului estival ṣi găsirea unui loc adecvat pentru maṣina ta poate fi o problemă. Poṭi să parchezi pe marginea drumului, într-un loc ferit care să nu îngreuneze traficul.
  • Pe drumul de întoarcere dinspre Vai, trebuie să vizitezi orăṣelul Sitia – unde poṭi lua cina (prânzul) la unul dintre restaurantele-terase care se găsesc pe malul portului. Indiferent de perioada în care vizitezi Creta, alege specialităṭi  locale ṣi comandă doar peṣtele care se află în sezon. Este întotdeauna mult mai bun decât orice alt peṣte congelat.

Καλό ταξίδι kai έχουν ένα ωραίο διακοπές στην Κρήτη!!!!

PHOTO GALLERY

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to “Vai Beach – Vacanṭă în Creta 2014”

  1. Mioara says:

    Impresionata placut de articolele tale!Traseul parcurs de voi spre renumita plaja Vai Beach a fost destul de interesant! Locuri minunate,exotice!M-au atras,in mod deosebit,lagunele,fiind dornica de o balaceala si apoi de relaxare la umbra unui palmier care abunda in jurul insulei Vai!!!Felicitari pentru modul amanuntit de prezentare a traseului.Cei care-ti citesc articolele nu mai au nevoie de niciun ghid turistic.Admir si performanta ta fotografica,poze deosebite,imagini de vis.Sunt nerabdatoare sa citesc si urmatoarele articole.Vacanta e placuta astfel si pentru noi,cititorii!

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)