Vacanţa noastră ȋn Cebu City

Cebu City

Nu am fost niciodată fani ai oraşelor mari şi aglomerate şi, ȋn această vacanţă filipineză, capitala Cebu City a reprezentat pentru noi doar baza de sosire şi plecare, nucleul de la care au pornit toate excursiile noastre către insulele mai mici din ȋmprejurimi. Aici am sosit cu avionul dinspre Manila, de aici am plecat pe cale rutieră spre Oslob pentru a ȋnota cu balenele-rechin sau pe calea apei spre Bohol, Malapascua şi Negros şi tot de aici am zburat ȋnapoi spre Manila, la finalul vacanţei.

Ȋn afara acestui rol principal – pe care l-a ȋndeplinit cu brio – oraşul ne-a prilejuit ȋntȃlnirea cu doi prieteni dragi – Wilma şi Jobert – care ne-au fost gazde şi ghizi pentru cȃteva zile, atȃt la ȋnceput de vacanţă, cȃt şi la final. Wilma şi Jobert ne-au introdus ȋn cultura locală şi ȋn gastronomia locului, ne-au oferit cȃteva sfaturi utile cu privire la deplasările noastre către destinaţiile dorite şi ne-au primit ȋn casa lor – situată la cȃţiva km de oraş – unde am avut norocul să cunoaştem şi să gustăm din plin viaţa la ţară, alături de localnici.

Cebu City

Cebu City

Cebu City

Cebu City

Ȋn penultima seară a vacanţei noastre, tot ȋmpreună cu ei am petrecut Valentine’s Day, ȋntr-un local cu muzică live, ȋn care am redescoperit – pentru a nu ştiu cȃta oară – farmecul aparte şi simplitatea acestui popor deosebit de prietenos.

Cebu City

Şi, pentru ca totul să fie palpitant şi interesant pȃnă la final, ȋn ultima seară şi noapte ȋnaintea zborului spre Manila (care a avut loc la 4 dimineaţa) prietenii noştri ne-au dus ȋntr-un sat pe insula Mactan, ȋn care avea loc o fiesta – ‘ziua localităţii’. Aici, ne-am plimbat puţin prin centrul localităţii, am degustat cȃteva preparate tradiţionale – gătite şi vȃndute direct pe stradă, am vizitat biserica locală – unde se aprindeau lumȃnări pentru morţi – şi am urmărit cu mare interes (dar, mai multă uimire), distracţia cea mai ȋndrăgită a localnicilor – jocurile de noroc.Cebu City

Cebu City

Apoi am fost oaspeţii unei familii (prieteni ai prietenilor) care, fiind mai ȋnstăriţi, organizau cea mai mare petrecere ȋn aer liber din tot satul, avȃnd peste 100 de invitaţi, majoritatea vecini mai săraci care nu-şi permiteau să găzduiască o petrecere.

Cebu City

Şi aici am gustat o mulţime de specialităţi culinare, i-am ascultat pe cȃţiva invitaţi cȃntȃnd karaoke şi am socializat cu gazdele noastre. Aşa am ȋnţeles că Fiesta locală din Mactan – care are loc o dată pe an şi ţine o zi ȋntreagă – aduce oamenii aproape unii de alţii, oferindu-le celor mai ȋnstăriţi posibilitatea să fie generoşi cu semenii lor mai puţin norocoşi. Cea mai mare serbare este organizată de primăria locală ȋntr-un parc, ȋn centrul satului – acolo unde localnicii participă la jocuri de noroc, ascultă muzică (la volum maxim) şi mănȃncă (fiecare cumpărȃndu-şi mȃncare şi băutură ȋn funcţie de posibilităţi) –  dar adevăratele petreceri sunt organizate de familiile ȋnstărite care cheltuiesc sute de dolari pentru a oferi vecinilor mai săraci mȃncare şi băutură. Cu cȃt familia este mai ȋnstărită, mai generoasă şi mai iubită de vecini, cu atȃt petrecerea este mai mare şi primeşte mai mulţi oaspeţi – care sunt liberi să aleagă petrecerea la care vor să participe, ȋn funcţie relaţiile de prietenie şi apreciere create ȋn timpul anului. Astfel, dacă o familie bogată oferă la masă specialităţi de fructe de mare şi peşte spadă, dar ȋn timpul anului nu ȋi tratează cu respect pe vecini, aceştia vor prefera să mănȃnce doar lechon şi orez cu legume, la o petrecere organizată de familia pe care o respectă mai mult. Fiesta de pe insula Mactan a fost pentru noi o ocazie excelentă de a interacţiona cu localnicii şi de a ȋnţelege – din nou – frumuseţea şi bucuria unei vieţi simple, alături de oameni simpli, sinceri şi inimoşi.

*** Ȋn ciuda aglomeraţiei şi a traficului infernal din oraş, un tur al principalelor obiective turistice din capitală merită inclus pe harta oricărui vizitator, indiferent de durata sejurului.

Dintre acestea, cele mai populare sunt:

– Templul lui Leah – o construcţie de tip Mausoleu construită ȋn anul 2011 care oferă o superbă panoramă asupra ȋmprejurimilor.

Cebu City

Cebu City

Cebu City

– oraşul Lapu-Lapu, situat pe insula Mactan. Oraşul ȋşi trage numele de la eroul naţional Lapu- Lapu şi găzduieşte cȃteva monumente dedicate atȃt eroului naţional, cȃt şi marelui explorator spaniol, Magellan, primul European care a descoperit aceste meleaguri ȋn anul 1521 şi care şi-a găsit sfȃrşitul ȋntr-o bătălie cu localnicii, chiar pe insula Mactan – conducătorul revoltei şi asasinul lui Magellan, sclavul Lapu-Lapu, devenind astfel erou naţional, simbol al luptei de eliberare de sub ocupaţia spaniolă.


Cebu City

Cebu City

Cebu City

Cebu City

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)