Vacanţa în Tailanda, insula Tao

          Insula Tao face parte din Arhipelagul  Samui din Golful Tailandei. Cea mai bună perioadă din an pentru a vizita insula este decembrie-martie. Ȋn această perioadă, temperatura aerului variază între 25-35 grade, apa mării are 25-28 grade iar ploile sunt răzleţe, mai ales în luna decembrie. Din ianuarie ploile dispar aproape complet. Ȋn cealaltă parte a anului, fie plouă mult ( octombrie-noiembrie), fie este foarte foarte torid (aprilie-septembrie).

  Cum se ajunge in Tao:

          Din Bangkok sunt mai multe moduri de-a ajunge în Tao, cea mai rapidă, dar şi cea mai scumpă, fiind cu avionul – zborul durează cam o oră şi poate costa în jur de 100 $, asta în cazul în care găseşti o ofertă bună. Insula Tao nu are aeroport propiu, cel mai apropiat aeroport se află pe insula Samui şi de acolo, cu vaporaşul, încă două ore. Dacă vrei să economiseşti ceva bani şi vrei să te bucuri şi de peisaj, atunci, poţi să mergi cu trenul sau cu autocarul.  Asta te poate costa în jur de 25 $ şi durează 10-12 ore. Cu trenul sau autocarul se ajunge în oraşul Surathani, important centru turistic pentru principalul motiv că aici sosesc toţi turiştii şi, de aici, se împart – unii merg în insulele din Golful Tailandei si atunci de aici iau vaporaşul – alţii merg în insulele din Marea Andaman şi, tot de aici, iau alte autocare care să-i duca la destinaţia lor. Ȋn Bangkok şi în alte oraşe importante există agenţii de turism de unde se poate cumpăra un “joint ticket”. Acest bilet este foarte avantajos pentru că plateşti într-un singur loc pentru mai multe mijloace de transport care să te ducă într- o destinaţie anume şi preţul este mult mai ieftin decât dacă ai lua aceste bilete separat. De exemplu, dacă cumperi acest “joint ticket” dintr-o agenţie din Bangkok ai asigurat transportul de la locaţia ta din Bangkok până la agenţie, de acolo ai autocarul care te duce până în Surathani, direct în port şi ai inclus şi biletul de vaporaş  până în Tao. La fel se întâmplă şi la plecarea din Tao. Cumperi un astfel de bilet de la o agenţie din Tao şi atunci un taxi o să te ia din faţa hotelului tău şi te va duce în port, la vaporaş, când ajungi în Surathani  te preia un autocar care te va duce în Bangkok.
          Ca să ajungem în Tao, noi am ales “the hard way”, dar cea mai ieftină.  Ne aflam în Kuala Lumpur    ( povestea despre Kuala Lumpur aicişi nu aveam prea multe zile la dispoziţie pentru a găsi o ofertă bună de zbor spre Samui. Nu am găsit nimic direct, ci doar un zbor până la Bangkok şi apoi un altul spre Samui, dar ne costa în jur de 500 de euro, pentru amândoi, dus –întors.  Ne trebuia dus-întors pentru că zborul nostru spre Romania era din Kuala Lumpur, de aceea a trebuit să ne întoarcem acolo. Aşa că am hotărât să mergem cu trenul. Ne-am dus la gară – KL Central – să ne interesăm de cel mai bun tren spre Surathani, oraşul de unde ştiam că se ia vaporaşul spre Tao. Spre Surathani nu era nici un loc liber pentru următoarele zile, dar am găsit un alt tren spre Hatyai, un oraş la 300 de km de Surathani, dar problema cea mare a fost că nu erau locuri nici la acest tren pentru ziua în care vroiam noi să plecam, singurele bilete erau chiar pentru aceeaşi seară. Eram pe 14 decembrie şi vroiam cu orice preţ să ajungem cât mai repede în insulă, ştiam că vacanţa se apropie şi vor începe să vină europeni, iar noi nu aveam nici un fel de rezervare pentru cazare.
          Ne-am hotărât repede, am cumpărat biletele pentru night train spre Hatyai, cu plecare la ora 21.30 , ne-au costat aproximativ 40 de euro (2 persoane), la vagon de dormit şi ne-am întors repede la hotel să ne  luăm bagajul. Drumul a fost foarte uşor, fiind noapte am dormit  şi dimineaţă, pe la ora 10, am trecut graniţa în Tailanda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
trenul de noapte spre Hatyai

          A trebuit să coborâm pentru formalităţi, totul s-a desfăşurat foarte repede, dar, a trebuit să aşteptăm schimbarea locomotivei aproximativ două ore. Nu stiu dacă mereu se întămplă aşa ceva, nu am avut pe cine să întrebăm, toată lumea era foarte calmă, toţi aşteptau liniştiţi, aşa că nu ne-am impacientat nici noi … eram doar în vacanţă, nu? Am ajuns în Hatyai cu intârziere, dar nu ne-a părut rau, aşa am avut mai mult timp să vorbim şi să povestim cu noii noştri prieteni, un cuplu olandez care se afla în călătorie prin Asia şi care plecaseră de acasă de 15 luni. Ȋn Hatyai, ne-am despărţit de ei pentru că mergeau într-o altă insulă, în Marea Andaman.

         Noi ne-am cumpărat bilete pentru celălalt tren , am plătit pe ele doar 3 $ şi, când ne-am urcat în el, am avut cea mai mare surpriză. Era exact genul de tren cu care ne  doream de mult  să călătorim, un tren personal, fără geamuri, plin numai cu localnici, genul de tren pe care îl văzusem de atâtea ori prin ţările asiatice şi în care poţi cel mai bine să observi  şi  să înţelegi un popor, o cultură, după oamenii care călătoresc in el. A fost o experieţă unică, pe care nu o vom uita niciodată. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
trenul din Hatyai spre Surathani


          Călătoria a durat câteva ore, chiar câteva ore în plus faţă de cât ar fi trebuit, dar nu am simţit, nu ne-am plictisit. Am vorbit cu vecinii noştri de scaune,  mai mult prin semne,  dar ne-am înţeles foarte bine şi ne-am împrietenit cu un Canadian, singurul turist, în afară de noi, din tot vagonul, un tânăr plecat un an în jurul lumii şi care, pentru că se afla aproape de sfârşitul călătoriei, a avut multe să ne povestească. Aşa că, nici nu am simţit cum a trecut timpul, am ajuns în Surathani  pe la ora 22, tocmai la timp ca să prindem ultimul night boat spre Tao. Deci, după aproape 24 de ore de la plecarea noastră din Kuala Lumpur, am ajuns atât de aproape de destinaţia noastră, dar nu se sfârşise totul.

           Când am ajuns în port, după o cursă infernală cu tuk-tuk-ul care mergea cu 80km/oră, am descoperit că nu mai era decât un  bilet pentru vaporaşul din acea noapte, trebuia să rămânem la un hotel şi  să luam vaporaşul dimineaţă. Ne-am luat rămas bun de la canadian, el a cumpărat ultimul bilet pentru Tao, iar noi am cumpărat bilete pentru a doua zi, chiar de la şoferul tuk-tuk-ului care ne-a promis că ne duce şi la un hotel ieftin în oraş şi vine să ne ia dimineaţă să ne aducă în port. S-a ţinut de cuvânt, dimineaţă ne-a adus în port şi ne-am dat seama că am făcut o bună alegere rămânând peste noapte la hotel. Ar fi fost, într-adevar,  păcat să mergem cu vaporaşul noaptea şi  să nu vedem aşa peisaje minunate, marea de o culoare incredibilă şi cele două insule pe lângă care am trecut – Samui şi Phangan.

In drum spre insula Tao, Tailanda


  Unde ne cazam:

            Oferta turistică este extraordinar de variată, pentru toate gusturile şi toate buzunarele. Ȋţi poţi face o rezervare pe internet şi, în cazul acesta, când ajungi în port trebuie vei fi aşteptat de masina hotelului. Dacă ajungi  în Tao fără rezervare, nu te îngrijora. Intră în primul birou de informare turistică şi acolo vei găsi foarte multe oferte. Cel mai bine este să-ţi rezervi doar o seară – două la început, apoi, după ce faci o tură prin insulă, poţi să găseşti singur un hotel sau o vilă care-ţi place şi să te muţi pentru restul vacanţei.  Ȋntotdeauna găseşti oferte mai bune vorbind direct cu cei de la hotel, se poate chiar negocia şi atunci tu vei ieşi în câştig. Cea mai ieftină cazare pe care am văzut-o în insulă era acest  bungalow de bambus pentru două persoane, chiar pe malul mării şi costa 10 $. 

Casuta de bambus pe plaja, Tao, Tailanda

 


          Camerele în Guest House costau între 12 – 20 $ pentru două persoane şi aveau baie propie, televizor, ventilator, unele chiar şi frigider. Camerele cu aer condiţionat costau cam 5$ în plus, în general toate camerele aveau aer condiţionat, dar puteai să renunţi la aer şi atunci plăteai mai puţin, dar aveai, în schimb ventilator. Ȋn resorturi, camerele costau în jur de 30-35$ – camere normale, cu absolut tot ceea ce aveai nevoie, întotdeauna cu balcon sau terasă , baie, televizor, frigider, ventilator, aer condiţionat. Cele mai scumpe resorturi pe care le-am vazut aici aveau apartamente de super lux, echivalentul unui hotel de 5 stele european, dar costau mai puţin decât în Europa – în jur de 200$.

           Noi ne-am hotărât pentru cazare direct din vaporaşul care ne ducea în insulă pentru că aici am fost întâmpinaţi de o mulţime de reprezentanţi din partea resorturilor care îşi făceau reclamă, cu pliante şi poze reprezentative şi cu oferte care de care mai atrăgătoare.
           Deoarece eram hotărâţi să facem şi un curs de diving, am optat să ne cazam la Ban’s Diving Resort. Abia apoi am aflat că acest resort este printre cele mai mari centre de scufundări din insulă şi se află la Sayree Beach, cea mai frumoasă şi aglomerată zonă . Când am ajuns în port, am fost întâmpinaţi de o mulţime de alţi ofertanţi de cazare, dar noi eram deja hotărâţi şi băiatul care ne-a făcut prezentarea în vaporaş ne-a şi dus cu maşina până la resort.  Oferta de cazare a fost cam aşa: am plătit cursul de diving de 4 zile (9000 de bahti/~300$/persoană) şi am primit camera gratis pe perioada cursului, iar, în afara cursului, camera costa 500 de bahti/seară, adică ~18$. Era o cameră foarte frumoasă, cu baie, frigider, televizor, ventilator şi vedere spre curtea interioară care era o minunăţie de gradină, junglă tropicală. 

Ban's Resort, Tao, Tailanda


          Am stat aici 9 zile şi, după ce am terminat cursul, în Ajunul Crăciunului, ne-am mutat în altă parte pentru că resortul era, într-adevăr, destinat celor care făceau cursuri si  locurile erau limitate. Ȋn plimbările noastre prin insulă am găsit un alt resort mult mai liniştit şi am rezervat o cameră cu vedere la mare în care să ne mutăm pe 24 decembrie şi, pentru că urma să stăm aproape două săptămâni, am primit o ofertă foarte bună. Camera se găsea în aripa nouă, avea toate dotările necesare şi un balcon generos  cu vedere la mare şi a costat 1000 bahti/seară, adică ~ 30$. Hotelul se numeşte ’Tommy’s resort’, este proprietatea unui  cuplu tailandez foarte simpatic, iar la recepţie, lucra o tânără, studentă în Bangkok care muncea aici pe perioada vacanţei şi cu care ne-am împrietenit imediat.

 

Cu proprietarii de la Tommy's Resort, Tao, Tailanda
cu proprietarul de la “Tommy Resort”
 
Unde mâncăm:

          Există o mulţime de restaurante, mari şi mici, unde se poate mânca mâncare tailandeză la preţuri modice, dar şi mâncare europeană, la preturi putin mai mari, dar, oriunde şi orice ai mânca, vei plăti cam jumătate din preţul unei  mese într-un oraş european şi vei primi şi un zâmbet, inclus în preţul mesei.
          Noi am mâncat în mai multe locuri, peste tot am fost mulţumiţi, dar două restaurante se află în topul preferintelor noastre. Primul este un mic restaurant cu mâncare tailandeză care se numeşte ‘ Tik ’. Aici mâncam thai food cu doar 2 $ porţia şi era foarte bună. 

Cea mai buna mancare - chitachee mushrooms cu pui in Tao, Tailanda


         La restaurantul ‘Sea shell’ mâncam la happy hour, între 17 şi 20, frigărui de pui, porc sau peşte, cu cartofi copţi şi salată cu doar 3 $ porţia. Chiar şi băuturile erau la jumătate de preţ, aşa că ne permiteam mereu să luăm câte un suc sau o bere pentru care plăteam doar puţin mai mult din pretul de supermarket. Mâncarea era foarte bună, porţiile foarte mari şi ne aflam chiar pe malul mării.

          De Crăciun şi Revelion am ales un restaurant diferit, ‘A/C Bar’ , era tot pe malul mării şi a avut nişte oferte extraordinare. Trebuie spus că în insulă , în Ajunul Craciunului şi de Revelion, restaurantele serveau mâncare până în jurul orei 22, apoi se închideau şi rămâneau deschise numai barurile şi cluburile, unde nu se mai putea mânca. La ‘A/C Bar’, care era, de fapt, un restaurant şi un bar, mâncarea se servea de la ora 17 până la ora 21, era un bufet suedez cu foarte multe feluri de mâncare, tailandeză şi europeană, plăteai  un bilet de intrare de ~6$ de Craciun şi 10 $de Revelion şi mâncai cât puteai. Noi nu am pierdut prea mult timp cu mâncatul pentru că vroiam să vedem cum se distrează lumea, aşa că am luat la rând toate cluburile şi barurile din zonă până la 4 dimineaţa. A fost foarte interesant, puteai să intri într-un bar să bei ceva şi apoi să pleci mai departe, dar puteai, foarte bine, să nu cumperi nimic, doar să dansezi, apoi intrai în altul şi în altul şi tot aşa. Nimeni nu te obliga să faci consumaţie, dacă te aşezai la o masă puteai să stai o oră doar cu o cola în faţă, puteai apoi să pleci în altă parte şi să faci acelaşi lucru. Puteai, de asemenea, să intri într-un local cu o băutură cumpărată din altă parte, nu era nicio problemă. La miezul nopţii toate barurile şi cluburile (care erau pe plajă) s-au întrecut în focuri de artificii şi demonstraţii de acrobaţii cu focul, atmosfera a fost de adevarată sărbătoare, chiar daca diferită de cea europeană, dar de vis.

 

Revelion 2011 la AC Bar, Tao, Tailanda

 

          Cea mai bună şi tradiţională mâncare se mânca direct pe stradă sau pe plajă , de la vânzătorii ambulanţi – fel de fel de frigărui, clătite, porumb copt  şi alte minuni ale căror nume nu le cunosc. Ne făcusem un obicei să trecem în fiecare zi printr-un anumit loc pentru o gustărică delicioasă, luată chiar de pe grătar- frigărui de pui şi de ficat de pui – o delicateţe care costa doar ~25 cenţi. 

IF

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Vanzator ambulant pe plaja in Tao, Tailanda

 

O gustare dulce pe strada, Tao, tailanda

 

Banana pancake, tao, Tailanda– Banana pancake –

 

IF

 


Cum ne distrăm:

          Cei mai mulţi care ajung în Tao vin aici pentru a face scufundări. Dacă nu ai un atestat de scufundător, aici este locul cel mai potrivit pentru a face cursul şi pentru a-ţi lua certificatul, preţurile sunt cele mai mici din lume şi chiar ai ce vedea. Apele limpezi, abundenţa de corali şi diversitatea vieţii marine fac din această insulă un loc ideal pentru scufundători. Daca nu-ţi place să faci scufundari, poţi să profiţi de soare şi de plajele foarte frumoase, poţi să faci excursii prin junglă sau poţi să vizitezi insulele din apropiere.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nang Yuan, TailandaNang Yuan
La cules de nuci de cocos, Tao, Tailanda

 

Taa toh beach , Tao , TailandaTaa Toh Beach

Taa toh beach , Tao , Tailanda 3Taa Toh Beach 

Taa toh bay, Tao, TailandaTaa Toh Beach

IFShark Bay

Sayree Beach la mareea inalta, Tao, TailandaSayree Beach

Prin jungla, in drum spre Mango bay, Tao, Tailandain drum spre Mango Bay

Pe malul portului, Tao, TailandaMae Haad Beach

Nang Yuan, TailandaNang Yuan

Nang Yuan - maree joasa 3Nang Yuan

Freedom beach, Tao, TailandaFreedom Beach

Freedom beach, Tao, Tailanda 2

Freedom Bay, Tao, TailandaFreedom Bay

bungalowuri in zona Sayree Beach, Tao, TailandaSayree Beach

Boat taxi la Freedom Beach, Tao, Tailanda

            Toată viaţa de noapte a insulei este concentrată în zona Sayree Beach, cu foarte multe baruri, terase, cluburi direct pe plajă, muzică live,  spectacole cu focuri, cabaret, pentru toate gusturile şi toate buzunarele.
            Recomandăm  ‘Lotus Bar ‘ pentru fire show de la 21 la miezul nopţii, în fiecare seară şi ‘Fishbowl Bar‘  pentru spectacole de muzică live aproape în fiecare seară.


In fata la Lotus Bar, Sayree Beach, Tao, Tailanda

 

Pe plaja la Lotus Bar, Tao, Tailanda
         
           Aceasta  a fost vacanţa noastră în Tao, cea mai frumoasă vacanţă pe care am avut-o vreodată.

 

Apus de soare la Sayree Beach, Tao, Tailanda

 

          CITIŢI ŞI ARTICOLUL MEU DESPRE INSULA TAO PUBLICAT PE      www.ghiduri-turistice.info :

VACANŢA ÎN INSULA TAO

Galerie foto:

Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)