Vacanţă în Olanda (aprilie 2013)

          Vacanţa noastră în Olanda a fost una dintre cele mai frumoase vacanţe din viaţa noastră. Ne doream de mult timp să petrecem câteva zile în ‘ţara lalelelor’ şi visam la o vacanţă altfel. Vroiam câteva zile şi în Amsterdam pentru a vizita obiectivele turistice cele mai interesante, dar ne doream mai multe zile pentru a hoinări pe drumuri mai puţin umblate de turişti pentru a lua pulsul vieţii de la ţară, din satele aflate în sudul Amsterdam-ului. Ne-am programat vacanţa şi în funcţie de vremea de afară aşa că am dăruit capitalei cele două zile ploioase de la începutul sejurului şi ne-am rugat să iasă soarele în celelalte zile ale vacanţei. Ceea ce s-a şi întâmplat.
          Chiar dacă primăvara aceasta a fost cea mai rece din ultimii 100 de ani, noi am fost foarte mulţumiţi şi recunoscători când, după două zile cu ploaie şi doar 10-11 grade, am fost răsfăţaţi de un soare blând care a încălzit pământul … şi pe noi pentru următoarele 3 zile. Un cer albastru impecabil şi cele 15-16 grade din termometre au însemnat o adevărată binecuvântare pentru doi înfriguraţi ca noi care şi-au petrecut primele zile din vacantă înfofoliţi cu cele mai groase haine din geamantan. Am putut privi Amsterdam-ul şi de sub umbrelă şi ne-a plăcut (povestea aici), dar cea mai interesantă parte a vacantei noastre s-a consumat la ~35 km de capitală, acolo unde am avut şi cazarea.
          Cele trei zile ȋn care am pedalat prin satele olandeze şi printre cȃmpurile de zambile şi narcise au fost cele mai frumoase zile ale ȋntregii noastre vacanţe (povestea aici şi aici ). Nu ştiu dacă doar aerul curat şi ȋnmiresmat de ţarǎ ne-a facut să ne simţim atȃt de bine, de fericiţi şi de ȋmpliniţi. Cu siguranţă, şi frumuseţea de neegalat a cȃmpurilor de flori completată de frumuseţea desăvȃrşită a cerului albastru, dar şi oamenii foarte primitori şi veseli au dăruit vacanţei noastre acea notă aparte, unică şi de neuitat. Pentru că o vacanţă poate fi frumoasă sau foarte frumoasă, dar numai anumite vacanţe sunt unice şi de neuitat. Olanda noastra a fost atat de deosebitǎ ȋncȃt şi-a cȃştigat pentru totdeauna un loc aparte în inima mea, dar şi pe lista de locuri în care aş vrea sǎ trǎiesc. Nu mi-am gǎsit încǎ locul ideal pentru fiecare lunǎ din an, dar ştiu, cu siguranţǎ, cǎ luna mai mi-ar plǎcea sǎ mi-o petrec în Olanda.
         Ȋntr-una din zile am vizitat grădina de la Keukenhof şi am petrecut acolo mai mult de 9 ore, printre flori mirositoare şi frumos colorate. (povestea aici).
         Ȋn ultima zi a vacanţei noastre olandeze am ajuns cu bicicletele pana ȋn Noordwick am See şi am respirat aerul rece şi sărat al Mării Nordului. (povestea aici).
          Unde ne-am cazat
          Atunci când am făcut rezervarea la hotel (pe booking.com), am vrut neapărat să ne cazăm la ţară, în mijlocul câmpurilor de lalele şi am ales hotelul Leeuwenhorst. Câmpurile de lalele erau peste tot, de jur împrejurul hotelului, dar lalelele nu erau înflorite din cauza temperaturilor foarte scăzute ale lunii martie. Nu am fost foarte dezamăgiţi pentru că ştiam dinainte la ce să ne aşteptăm şi ne-am bucurat la maximum de câmpurile de narcise şi zambile care înlocuiau lalelele încă adormite. Hotelul nostru, situat în Noordwijkerhout, la ~ 35 de km de Amsterdam, s-a dovedit a fi  o alegere înţeleaptă şi ne-a oferit mai mult decât ne aşteptam, la numai 55 euro/noapte.
Leeuwenhorst NH hotels
Leeuwenhorst Hotel Noordwijkerhout

 

          Leeuwenhorst este un hotel de patru stele, cu cȃteva sute de camere, saloane şi spaţii generoase şi aranjate cu mult gust, restaurante, baruri şi un excelent serviciu de curăţenie – prosoape schimbate ȋn fiecare zi, lenjeria la trei zile şi curăţenie zilnică ȋn baie.

 

Interiorul hotelului Leeuwenhorst
Interior Leeuwenhorst Hotel
Olanda NH Hotels

 

          De mai mulţi ani de cȃnd călătorim ne-am făcut un obicei şi, pe parcursul unui sejur de cȃteva zile la un hotel (indiferent de categoria de confort), nu lăsăm cameristele să intre la curăţenie chiar ȋn fiecare zi. Considerăm că nu avem nevoie de prosoape curate chiar ȋn fiecare dimineaţă şi nici camera  noastră nu necesită curăţenie mai mult de două ori ȋntr-o săptămȃnă. Ȋntotdeauna facem aşa şi, ȋn zilele ȋn care nu dorim curăţenie, punem pe clanţa uşii din exterior anunţul cu ‘do not disturb’ şi ȋl găsim mereu ȋn acelaşi loc cȃnd ne ȋntoarcem ȋn cameră. La acest hotel, anunţul a fost mult mai simpatic, dar mesajul a fost acelaşi, foarte bine ȋnţeles şi respectat – “this morning I’m still dreaming”. Bineȋnţeles că noi nu mai dormeam de mult şi probabil şi cameristele ştiau acest lucru, dar ne respectau dorinţa de a nu intra ȋn cameră. Sunt sigură că se bucurau şi ele pentru că aveau cu o cameră mai puţin de curăţat, iar noi am fost puţin mai bucuroşi ştiind că am contribuit, chiar dacă foarte puţin, la protejarea mediului ȋnconjurător. Suntem mari iubitori de natură şi ştim cȃt de dăunător pentru mediu este detergentul rezultat din spălatul inutil a mii de prosoape curate. De aceea, folosim prosoapele de mai multe ori ȋnainte de a le da la spălat. Din cele cinci zile de cazare, mesajul de pe clanţa uşii a lipsit doar ȋntr-o singură zi, dar, ȋn absolut toate celelalte zile, cȃnd ne-am ȋntors seara ȋn cameră, am găsit alături de mesajul nostru de pe clanţa uşii şi un pachet cu prosoape noi, geluri de duş şi şampoane, săpunuri şi alte consumabile care trebuiau vrȃnd-nevrȃnd să fie aşezate ȋn baia noastră. Le-am folosit doar pe cele din prima zi, apoi toate celelalte pungi au fost depozitate frumos ȋn dulap unde au rămas pȃnă ȋn ziua plecării.
          Construit cu mai mulţi ani ȋn urmă, acest hotel a fost modificat şi extins pe parcursul anilor şi face acum parte dintr-un uriaş lanţ hotelier răspȃndit ȋn ȋntreaga Europa – NH Hotels. Se află poziţionat ȋn mijlocul plantaţiilor de lalele care erau acum, din păcate, abia ieşite din pămȃnt şi nu ofereau peisajului acea notă caracteristică atȃt de faimoasă ȋn ȋntreaga lume.
         Ştiam despre nordici că fac parte din categoria aceea de europeni mai reci, dar nu aş putea spune că acest lucru este perfect adevărat despre olandezi. Cel puţin, nu despre cei pe care i-am ȋntȃlnit noi prin satele din apropierea Amsterdam-ului sau chiar ȋn capitală. Fiind un oraş turistic, Amsterdam-ul trăieşte şi funcţionează zi de zi pentru a face faţă miilor de turişti care ȋl iau cu asalt ȋncă de la primele ore ale dimineţii. Venind din toate punctele cardinale şi ȋndreptȃndu-se cu toţii spre Amsterdam, turiştii sunt ȋntȃmpinaţi ȋncă de la aeroport, dar şi ȋn toate staţiile de tren şi metrou, cu anunţuri ȋn limba engleză, cu hărti bine definite şi amănunţite pentru a face orientarea mai uşoară. Ȋn toate gările există puncte de informare turistică de unde poţi obţine orice fel de informaţie – de la orele de circulaţie ale metroului sau programul de vizitare al unui anumit muzeu, pȃnă  la recomandări pentru spectacole, restaurante bune sau orice altceva ţi-ar trece prin cap. Angajaţii de la aceste birouri de informare turistică sunt, ȋn general, tineri,  buni vorbitori de limbă engleză şi foarte amabili.
         Ȋn afară de angajaţii care lucrează direct sau indirect ȋn slujba turiştilor şi care vorbesc limba engleză foarte bine, absolut toţi oamenii de pe stradă ştiu engleza şi sunt foarte dornici să te ajute şi să te ȋndrume. Toţi cei cărora le-am cerut cȃte o informaţie pe stradă au fost foarte amabili şi zȃmbitori şi, după ce ne-au răspuns la ȋntrebări, au vrut să afle dacă ne place Olanda, ce anume am vizitat şi ce mai vrem să vedem. Nu păreau prea curioşi să descopere din ce ţară provenim, ceea ce demonstrează faptul că, pentru ei, turiştii sunt la fel şi sunt bineveniţi ȋn ţara lor din moment ce o aleg ca destinaţie de vacanţă ȋntre atȃtea alte ţări europene. Recunosc că noi am vorbit mai mult cu oamenii de pe stradă din satele din preajma Amsterdam-ului şi mai puţin cu cei din capitală. Sunt sigură că şi ei erau la fel de amabili, dar nu am fost nevoiţi să cerem informaţii ca să-i vedem cum reacţionează. I-am văzut, totuşi, că păreau foarte destinşi, relaxaţi, zȃmbitori şi respectuoşi pe oriunde i-am ȋntȃlnit – ȋn metroul cȃteodată aglomerat, ȋn staţia de tren, ȋn magazine, restaurante şi supermarket-uri, ȋn piaţa de flori şi chiar pe stradă.
          De ataţia ani de cȃnd călătorim, am ajuns să cunoaştem oamenii de pe stradă şi să ne dăm seama doar din priviri dacă sunt bucuroşi că oraşele lor sunt invadate de turişti sau dacă sunt sătui pȃnă peste cap.  Ȋntotdeauna am asociat aprecierea pozitivă /negativă a unei vacanţe cu simpatia locuitorilor ei, simpatie ce trebuie neaparat să ne fie adresată, direct sau indirect. Pentru a aprecia un loc/oraş trebuie neaparat să ne simţim bineveniţi şi respectaţi. Şi ȋn Olanda ne-am simţit atȃt de bine, ȋncȃt abia aşteptăm să ne reȋntorcem … şi ne-am reȋntoarce ȋn fiecare an, ȋn luna mai, ca să  fim siguri că lalelele sunt acasă, vesele şi ele că am venit să le vădem şi să le fotografiem.
Galerie foto:
Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Vacanţă în Olanda (aprilie 2013)”

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)