Vacanţă în Londra – aprilie 2013 – introducere

          După o superbă vacanţă olandeză (povestea aici , aici , aici , aici  si aici )  – pe bicicletă, printre cȃmpuri de flori – am ajuns în Londra pentru un city break prelungit şi, oarecum, neprogramat. Cu toate că aranjamentele de transport fuseseră făcute cu aproape două luni înainte, vizita noastră în Londra nu trebuia să însemne decȃt aeroportul Stansted şi autobuzul spre Bristol pentru a vizita un drag prieten.
           Nu ne programasem o vacanţă adevărată în capitala Regatului Unit, dar, din cauza unor evenimente neprevăzute (din partea prietenului), vizita noastră ‘in the countryside’ a fost anulată şi am fost nevoiţi să ne reorientăm şi să ne mulţumim cu un city break de patru zile în Londra.
          Bineînţeles că patru zile nu sunt suficiente pentru a vizita o capitală de mărimea Londrei, dar sunt foarte mulţumită pentru că am reuşit să văd majoritatea obiectivelor turistice la care visam de mai mulţi ani.
          Am ajuns în Londra într-o dimineaţă de aprilie, venind din Amsterdam, cu autocarul. Călătoria a fost foarte confortabilă, a durat 10 ore şi ne-a costat 22 euro/persoană, incluzȃnd aici şi biletul de ferry pentru trecerea Canalului Mȃnecii. Rezervarea pentru locuri o făcusem cu ~ 2 săptămȃni înainte, pe internet, unde am încercat întȃi să rezervăm aceeaşi rută la compania Eurolines. Aici, biletul ar fi costat doar 11 euro, dar nu am putut face rezervarea din cauza unei erori din site. Am apelat atunci la serviciile unei alte companii de transport – Megabus– unde am plătit puţin mai mult.  Drumul a decurs în felul următor:
 • 21.30 am plecat din Amsterdam ( Zeeburg P&R Coachpark Zuiderzeeweg)
 • 23.30 – staţie Bruxelles
 • 0.15 – staţie Gent
 • 3.20 – staţie Callais ( Aici am pierdut cam o oră cu controlul paşapoartelor şi al bagajelor. În drum spre Londra, controlul bagajelor este mai amănunţit din cauza faptului că autocarul vine din Amsterdam şi nu e prea greu de ghicit de ce trei sferturi dintre călători fuseseră în Amsterdam doar pentru o noapte)
 •  4.20 -ambarcare pe ferry
 •  4.30 – plecare ferry-ul ‘Pride of Kent’
 • 6.15 – sosire Dover
 • 7.30 – sosire în Victoria Station.
          Pentru că hotelul nostru se afla mai departe de centru, am hotărȃt să ne lasăm bagajele în gară şi să luăm cu asalt oraşul. Zis şi făcut. Am găsit un centru de depozitare bagaje chiar în Victoria Station, am plătit 3.5 lire pentru o geantă mică şi 5.5 lire pentru geanta mare şi am economisit astfel mai mult de două ore (timpul necesar pentru a ajunge la hotelul nostru şi pentru a ne întoarce în centru).
         Două motive ne-au împiedicat în ultimii ani să vizităm Londra şi, chiar dacă unul dintre ele s-a dovedit a fi mai mult decȃt ne aşteptam, celălalt ne-a surprins în mod plăcut. Ştiam că Londra este un oraş scump şi ne-am amȃnat mereu vacanţa în Londra din cauza banilor. Mi-am dat seama, însă, că oricȃt de mult am fi aşteptat, impactul ar fi fost acelaşi, Londra este şi va rămȃne pentru mult timp cel mai scump oraş pe care l-am vizitat vreodată. Dacă stau şi mă gȃndesc mai bine, aş putea spune că cele trei seri de cazare ne-au costat cȃt două săptămȃni în insula Lanta din Tailanda şi gradul de confort a fost cu mult mai ridicat în Tailanda, chiar dacă acolo am locuit într-un bungalow şi în Londra într-un hotel de 4 stele (4 stele londoneze).
          Ceva ne-a surprins, totuşi, în mod plăcut în Londra şi anume vremea. Timp de patru zile nu am văzut decȃt o singură ploaie, e adevărat că a fost chiar o furtună, dar noi eram adăpostiţi în St. Paul’s Cathedral. În rest, cerul a mai fost înnorat de cȃteva ori, dar soarele a cȃştigat de şi mai multe ori şi vremea a fost plăcută, chiar neaşteptat de frumoasă pentru luna aprilie şi pentru Londra.
         Ne-am început vacanţa londoneză cu o lungă plimbare cu un double decker hop on hop off şi  cu vaporaşul pe Tamisa.  Apoi, am vizita Grădina Botanică Kew care se afla de mult pe lista mea de ‘places to see before I die’ şi ne-am plimbat şi prin alte parcuri verzi, pline de flori şi de veveriţe.
         Am luat centrul la pas şi am descoperit, cu harta în mȃnă, cȃteva din cele mai interesante obiective turistice. Unele ne-au plăcut atȃt de mult încȃt le-am vizita şi la ceas de seară, chiar dacă doar pe afară şi ne-au fascinat culorile nopţii aruncate pe clădirile vechi de sute de ani, dar şi pe cele mai noi. Am vrut să vedem cȃt de mulţi turişti se aflau în Londra în acelaşi timp cu noi şi pentru asta a trebuit să mergem la Buckingham Palace la ora 12. Părea, într-adevăr, că toţi turiştii se adunaseră acolo pentru a vedea schimbarea gărzii şi ar fi trebuit să mergem cu cȃteva ore înainte pentru a ocupa un loc în primul rȃnd, de lȃngă gard. Spectacolul a fost interesant şi se repetă de sute de ani, iar în ultimii ani chiar cu zeci de mii de spectatori zilnic.
          Ultima zi ne-am petrecut-o în totalitate la Greenwich, vizitȃnd Observatorul Astronomic, Planetariul, dar şi oraşul.
          Aceasta a fost mini-vacanţa noastră londoneză. Ne-au mai rămas, cu siguranţă, cȃteva locuri de văzut pentru următoarea vizită şi sperăm să ne mai întoarcem în Londra şi pentru a vedea din nou Grădina Botanică în alte haine şi culori, într-o zi însorită de toamnă.

 

CITIŢI ÎN CONTINUARE:

 

 

 

Kew Gardens

 

CITIŢI ŞI ARTICOLUL SCRIS DE MINE ŞI PUBLICAT PE  www.ghiduri-turistice.info   aici

Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Vacanţă în Londra – aprilie 2013 – introducere”

 1. Raluca says:

  La ce hotel ati stat in Londra? Vreau sa imi programez o mini vacanta in Londra, insa cazarea pare foarte foarte scumpa!

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)