Vacanṭă în Kusadasi (iulie 2015)

Kusadasi

Vacanṭa noastră în Kusadasi a durat o săptamână ṣi a inclus câteva zile de plajă ṣi relaxare ṣi câteva excursii în împrejurimi pentru a vizita anumite obiective turistice importante. Intenṭia noastră fusese să ne petrecem cea mai mare parte a timpului pe plajă, dar, din păcate, abia la faṭa locului am descoperit că plajele de pe coasta vestică a Turciei (mai târziu aveam să constatăm acelaṣi lucru ṣi în Bodrum) sunt doar niṣte întinderi înguste de nisip – câteodată doar platforme din lemn suspendate deasupra apei – ce nu se ridică deloc la nivelul plajelor ‘anonime’ aparṭinând insulelor greceṣti răspândite în aceeaṣi Mare Egee. După ce ne-am convins că plajele nu sunt punctul forte al staṭiunii – în ciuda renumelui – am hotărât să cutreierăm împrejurimile ṣi să bifăm câteva obiective turistice care se regăsesc în toate  traseele organizate de agenṭiile de turism. Într-una din zile am vizitat Pamukkale, în alta am ajuns până la Izmir ṣi într-o după-amiază ne-am plimbat printre ruinele oraṣului antic Efes. Serile le-am petrecut în centrul oraṣului, în bazare, pe faleză ṣi pe străduṭele înguste ṣi animate care coborau spre mare, savurând aromele ṣi sunetele locului ṣi socializând cu localnicii.

Cred că vacanṭă noastră ar fi fost mult mai reuṣită dacă aṣteptările noastre nu ar fi fost atât de mari ṣi dacă am fi ales lunile septembrie-octombrie ca perioadă de desfăṣurare – pentru a ne bucura mai mult de plimbări pe timpul zilei, la temperaturi rezonabile. Luna iulie nu este nici pe departe potrivită pentru vizite la obiective turistice, mai ales dacă acestea se găsesc în aer liber ṣi, din păcate, nici plajele nu s-au dovedit a fi prea prietenoase pentru a ne răcori ṣi relaxa. Din această cauză, recomandăm celor interesaṭi de istoria vechilor imperii, dar ṣi celor ce vor să guste din tradiṭiile ṣi  farmecul locului să viziteze această zonă în extrasezon (septembrie-noiembrie sau martie-mai) ṣi celor iubitori de mare ṣi bălăceală să evite statiunea Kuṣadasi ṣi să se îndrepte spre plaje mult mai frumoase, curate ṣi ieftine din insulele greceṣti din apropiere. Dacă preferaṭi vacanṭe all-inclusive în care să vă lăsaṭi răsfăṭaṭi în hoteluri de 4 ṣi 5 stele, atunci alegeṭi staṭiunea Kuṣadasi pentru că turcii ṣtiu să ofere servicii de calitate, la preṭuri moderate în special în extrasezon ṣi la preṭuri mari în lunile iulie ṣi august.

Pentru noi, vacanṭa în Kuṣadasi a însemnat:

  1. Vizită de o zi la Pamukkale

Pamukkale – sau ‘castelul de bumbac’ – se găseṣte în localitatea Pamukkale, provincia Denizili, la ~ 180 km de Kuṣadasi.

Pamukkale

A fost inclus în Patrimoniul UNESCO în anul 1988 ṣi reprezintă cel mai vizitat obiectiv turistic din Turcia. (Mai multe informaṭii aici)

  1. Vizită de o zi la Izmir

Situat la ~ 90 de km Nord de Kuṣadasi, oraṣul Izmir este al treilea oraṣ ca marime din Turcia – dupa Istanbul ṣi Ankara – ṣi unul dintre cele mai mari ṣi aglomerate porturi de pe coasta Vestică a Turciei. Aici am descoperit  – pentru prima dată în timpul vacanṭei – credinṭa profund musulmană, manifestată sub toate aspectele – chemarea la rugăciune de cinci ori pe zi,  îmbrăcămintea specifică pentru bărbaṭi ṣi femei, mâncarea halal din restaurante, dar ṣi de la vânzătorii ambulanṭi (fără carne de porc ṣi băuturi alcoolice pe timpul zilei) ṣi spiritul de întreprinzător al vânzătorilor din bazare, hotărâṭi să-ṣi vândă marfa cu orice preṭ ṣi după îndelungi negocieri.

Izmir este alcătuit din mai multe municipalităṭi, Konak fiind ‘inima’ metropolei datorită faptului că include întreaga zonă istorică a oraṣului.

Faleza din centrul oraṣului Izmir este locul ideal pentru o plimbare prelungită pe timpul zilei, dar ṣi la orele serii când devine foarte animată, fiind preferată de localnicii de toate vârstele.

Kusadasi

Kusadasi

Kusadasi

Kusadasi

Turnul cu Ceas – din mijlocul cartierului Konak – reprezintă obiectivul turistic cel mai popular din oraṣ. A fost construit în anul 1901, pentru a comemora ascensiunea la tronul Imperiului Otoman a sultanului Abdulhamid II ṣi are o înălṭime de 25 de metri.

Kusadasi

Pentru o frumoasă panoramă asupra oraṣului, recomandăm zona cunoscută sub numele de Asansör – unde se poate ajunge cu un lift sau pe niṣte scări ce pornesc din apropierea staṭiei de metrou cu acelaṣi nume (Metro direcṭia Ücyol – un bilet 2.75TLY).

Kusadasi

Kusadasi

Kusadasi

Din Kuṣadasi se poate ajunge în Izmir ṣi cu autobuzul, cursele fiind la fiecare jumătate de oră.

3. Plimbări prelungite prin bazare

Există trei bazare principale în Kuṣadasi – Big Bazar, Small Bazar ṣi Old Bazar – toate deschise de la primele ore ale dimineṭii până aproape de miezul nopṭii. Aici se pot admira ṣi cumpăra obiecte de îmbrăcăminte, încălṭăminte, obiecte tradiṭionale, suveniruri, bijuterii din aur ṣi argint, obiecte de décor pentru casă ṣi grădină, dulciuri ṣi fructe uscate, jucării ṣi multe altele. Preṭurile practicate nu sunt expuse, ci se bazează mai mult pe inspiraṭia de moment a vânzătorului, dar se negociază ṣi se pot plăti în moneda locală, în dolari sau euro, după preferinṭe. Majoritatea comercianṭilor sunt foarte prietenoṣi ṣi amabili în special cu românii pentru care arată întotdeauna un entuziasm sporit ṣi pot deveni foarte insistenṭi atunci când observă chiar ṣi cel mai mic interes din partea clienṭilor, chiar dacă aceṣtia nu intenṭionează să cumpere.

Kusadasi

Kusadasi

Kusadasi

Kusadasi

În Old Bazar, există mai multe magazine cu obiecte tradiṭionale –îmbrăcăminte, încălṭăminte, obiecte de décor – confecṭionate manual de către artizani ṣi ateliere de ṭesături, covoare, bijuterii, sticlărie în care se pot admira meṣteṣugarii în timpul lucrului.

Kusadasi

Kusadsi

La ceas de seară, bazarele ṣi străzile adiacente sunt luate cu asalt de turiṣti ṣi localnici, dar ṣi de vânzători ambulanṭi care vor cu orice preṭ să atragă în ‘mrejele’ lor în special pe copii, oferindu-le baloane colorate, vată de zahăr ṣi îngheṭată.

Kusadasi

Faleza din centrul oraṣului este ṣi ea foarte animată, în special la orele serii, când devine locul preferat de întâlnire al localnicii de toate vârstele.

Kusadasi

 

Kusadasi

Kusadasi

Kusadasi

  1. Vizită la Efes

La ~ 15 km NE de Kuṣadasi se găsesc ruinele oraṣului antic Efes ce se pot vizita în schimbul unei taxe de ~ 15 euro (30TLY).

Pasionaṭii de istorie ṣi arheologie îṣi pot petrece aici ziua întreagă, străbătând în lung ṣi în lat suprafaṭa site-ului, studiind fiecare piesă de marmură în parte ṣi admirând – de la distanṭa regulamentară – săpăturile care sunt în desfăṣurare într-o aripă mai retrasă.

Colosseum-ul, Marele Teatru, Fântâna, Biblioteca lui Celsius sunt ‘piesele de rezistenṭă’ ale întregului complex ṣi, din această cauză, cele mai aglomerate ṣi fotografiate, la orice oră din zi, dar mai mult în lumina caldă a apusului.

Kusadasi

Kusadasi

Kusadasi

Kusadasi

În parcarea din faṭa site-ului arheologic, se găseṣte un mini bazar ce oferă spre vânzare suveniruri, obiecte de îmbrăcăminte ṣi dulciuri la preṭuri foarte convenabile (ṣi negociabile aproape de ora de închidere).

 

  1. Câteva ore de relaxare ṣi bălăceală pe plajele din împrejurimi

Cea mai frumoasă ṣi pitorească plajă din Kuṣadasi se găseṣte la ~ 20 de km depărtare de centru, în direcṭia oraṣului Selçuk.

Este o plajă lungă, lată ṣi preferată în special de localnici care vin aici în număr mare ṣi cu maṣinile din dotare. Accesul pe plajă este permis maṣinilor mici ṣi mari, în schimbul unei taxe de parcare de 5TLY (~ 2.5 euro/ maṣină). Apa este curată ṣi se adânceṣte treptat, fiind potrivită pentru copii ṣi persoanele care nu ṣtiu să înoate, dar plaja nu este foarte curată pentru că majoritatea vizitatorilor lasă în urmă gunoaie ce se strâng doar o dată pe săptămână.

Kusadasi

Noi am descoperit această plajă din întâmplare – când ne apropiam de Kuṣadasi, venind dinspre Izmir – ṣi am vizitat-o într-o după-amiază, după ce încercasem în zadar să ne relaxăm pe o plajă foarte aglomerată situată aproape de centru.

Kusadasi

După ce ne-am bălăcit mai mult de o oră în apă, am hotărât să nu pierdem timpul aṣezaṭi pe nisip – deṣi ne amenajasem un spaṭiu foarte frumos ṣi intim – ṣi am pornit la plimbare, de-a lungul plajei, admirând rând pe rând grupuri de tineri, familii cu copii ṣi perechi de îndrăgostiṭi veniṭi pe malul mării cu mijloacele lor de transport, care de care mai ciudate.

Kusadasi

Kusadasi

Kusadasi

Foarte aproape de centrul oraṣului se găseṣte o plajă foarte populară – Ladies Beach (Kadinlar Denizi) – care este destul de bine întreṭinută, dotată cu umbreluṭe ṣi ṣezlonguri, dar foarte îngustă ṣi deosebit de aglomerată, fiind preferată de localnici. Este o plajă pitorească unde poṭi socializa cel mai bine cu localnicii – chiar dacă majoritatea dintre ei nu vorbesc limba engleză – ṣi unde poṭi observa cel mai bine tradiṭiile ṣi obiceiurile musulmane.

Kusadasi

Kusadasi

Kusadasi

Kusadasi

Plaja Pygale este una dintre cele mai frumoase ṣi curate plaje din Kuṣadasi, cunoscută mai mult sub numele de Kuṣtur Beach Club, datorită clubului cu acelaṣi nume ce este localizat într-un capăt. Pygale nu se aglomerează peste măsură pentru că beneficiază de o zonă cu nisip puṭin mai lată decât majoritatea plajelor din zonă, oferind posibilitatea închirierii de umbreluṭe ṣi ṣezlong-uri ( 15 euro – două ṣezlonguri ṣi o umbrelă).

Kusadasi

Kusadasi

 

Alte obiective de vizitat în Kuṣadasi:

Pigeon Island

Kusadasi

Neopolis

Kusadasi

Caravanserail

Friday Market

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)