Vacanţă de iarnă în Malta (ianuarie 2014)

O vacanţă de vară în Malta înseamnă plaje superbe scăldate de o mare incredibil de albastră, dar şi o mulţime de vestigii istorice, catedrale, fortificaţii, muzee, galerii de artă, parcuri şi grădini. Malta îţi oferă pe perioada sezonului estival (care poate dura aici între 4 şi 6 luni) o gamă variată de oportunităţi pentru petrecerea timpului liber, dar îţi deschide şi noi orizonturi pentru a­-ţi îmbogăţi cultura generală. Descrisă de foarte mulţi călători ca fiind ‘un adevărat muzeu în aer liber’, Malta este singura ţară din lume care, pe o suprafaţă relativ mică (~300 km²) găzduieşte atȃt de multe obiective turistice de interes major, dintre care şapte sunt protejate în patrimoniul mondial – UNESCO. Pe timpul iernii, plajele rămȃn la fel de superbe, iar marea la fel de frumoasă, dar doar dacă eşti cu adevărat norocos, poţi să te bucuri de aceste minuni în luna noiembrie (şi prima jumătate din decembrie), pentru că temperaturile scad pȃnă la 17-18° în  aer, ajungȃnd în luna ianuarie, cea mai rece lună din an, la 12-13°. Dacă soarele străluceşte pe cer, atunci te poţi bucura în voie de vacanţa ta de iarnă malteză şi îţi vei dedica timpului plimbărilor lungi pe mal de mare şi străduţelor înguste care îţi vor scoate în cale la fiecare pas cȃte o clădire veche, un fort sau o cetate demne de a fi admirate şi fotografiate. Singurul regret pe care îl vei avea la venirea serii este acela că ziua este foarte scurtă şi soarele nu străluceşte pe cer mai mult de şase-şapte ore (în medie)/zi. Se poate să fii şi puţin mai ghinionist şi să prinzi zile (ore) cu ploaie în vacanţa ta pentru că iarna plouă destul de mult, dar, tocmai din această cauză, trebuie să profiţi la maximum de zilele cu soare şi să-ţi programezi excursiile în aer liber chiar din primele zile (ore) cu soare, lăsȃnd vizitele la muzee (în interioare) pentru zilele ploioase.

          Este adevărat că o vacanţă în Malta vara îţi poate oferi o mulţime de atracţii pe care nu le poţi experimenta şi iarna, dar o vacanţă malteză pe timpul iernii are foarte multe avantaje, în special pentru cei care sunt interesaţi mai mult de latură istorică şi culturală. Bineînţeles că atracţiile şi distracţiile pe care le oferă Malta vara le poţi găsi în multe alte locuri din lumea asta (poate chiar la preţuri mai mici) şi foarte mulţi turişti de vară vin în Malta doar pentru plajă şi mare. Pe perioada vacanţei, se simt cȃteodată obligaţi (de anturaj, de ghid sau doar din principiu) să mai viziteze cȃte un obiectiv turistic, dar majoritatea timpului îl petrec pe malul mării, pe sezlong, sub umbreluţă.

         Bineînţeles că şi vara îţi poţi împarte timpul în aşa fel încȃt să acorzi şanse egale atȃt distracţiilor la mal de mare, cȃt şi obiectivelor turistice, dar acest lucru poate fi destul de dificil şi solicitant, principala cauză fiind aglomeraţia. Trebuie să te înarmezi cu răbdare pentru a rezista traficului extrem de aglomerat de pe străzi, cozilor interminabile din staţiile de autobuz, de ferry sau din faţa tarabelor cu îngheţată. Trebuie să ajungi pe plajă dis de dimineaţă pentru a găsi un loc liber să-ţi amplasezi tabăra, iar seara eşti nevoit să rezervi din timp un loc la terasa ta preferată pentru a servi cina. Pe lȃngă toate acestea se adaugă şi aglomeraţiile din faţa principalelor atracţii turistice şi greutatea cu care vei găsi o clipă liberă pentru a face o fotografie aşa cum îţi doreşti unei biserici, unei clădiri sau unei flori, fără a imortaliza în acelaşi cadru şi alţi musafiri nepoftiţi.

          Nu întotdeauna depinde de noi atunci cȃnd ne alegem perioada vacanţei şi o vacanţă în Malta în luna august poate fi singura şansă de vacanţă pentru un an întreg de muncă, ceea ce este, oricum, mult mai bine decȃt deloc.

Dar, dacă ai ales luna ianuarie ca perioadă de vacanţă în Malta, trebuie să ştii că:

 • preţurile la cazare sunt cele mai mici din tot anul, dar unele hoteluri sunt închise sau lucrează la capacitate redusă;
 • cele mai populare şi animate zone sunt Sliema şi St. Julien, unde vei găsi mereu hoteluri cu preţuri convenabile, restaurante şi terase deschise pȃnă la ore tȃrzii în noapte;
 • autobuzele circulă mai rar, dar sunt suficient de bine organizate şi acoperă toate obiectivele turistice;
 • toate obiectivele importante se pot vizita fără a fi nevoit să stai la cozi uriaşe şi ai acces şi în unele locuri care pe timpul veri sunt inaccesibile;
 • excursiile cu vaporaşele pe mare sunt mai puţine şi sunt condiţionate de vreme, dar poţi închiria bărcuţe particulare, la preţuri negociabile, iar barcagii sunt mult mai amabili decȃt în timpul sezonului;
 • poţi să te plimbi în voie pe străduţe, să admiri case şi flori, să fotografiezi şi să te opreşti, din cȃnd în cȃnd, să te conversezi cu localnicii pentru că iarna sunt şi ei mult mai prietenoşi (vara sunt, probabil, agasaţi de miile de turişti care le invadează străzile şi le fură liniştea);
 • poţi să străbaţi în voie cȃmpurile şi grădinile particulare, în sate, respectȃnd, bineînţeles, locul şi pe proprietarii acestuia.

           Pentru noi, Malta a însemnat o frumoasă surpriză. Recunosc că îmi place să vizitez un loc nou (o ţară, un oraş) fără să mă informez prea mult în avans pentru că îmi place să-l descopăr încet încet, pas cu pas. Ca atunci cȃnd citesc o carte bună, al cărei sfȃrşit nu vreau să-l ştiu în avans sau cȃnd văd un film, fără să-i urmăresc mai înainte trailer-ul. Despre Malta ştiam puţine lucruri, foarte puţin despre istoria ei zbuciumată din timpul ocupaţiei britanice sau dinainte. Auzisem de ea mai mult în ultimii 10 ani, de cȃnd a devenit membru al Uniunii Europene, ajungȃnd imediat în topul destinaţiilor de vacanţă al turiştilor europeni (şi nu numai). Auzisem, într-adevăr, numai lucruri de laudă – despre plaje superbe, peisaje de vis, ape de culori incredibile şi oameni ospitalieri, vorbitori de limbă engleză. Ne-am ales această vacanţă împinşi, într-un fel, de situaţie (noul nostru voiaj începea în Malta) şi am decis că 5 zile sunt suficiente pentru a face cunoştinţă cu o insulă atȃt de mică. Ne-am înşelat, însă. Malta este o ţară mică, printre cele  mai mici din Europa, dar nicăieri în lume nu se întȃlneşte o aşa mare concentrare de obiective turistice de importanţă majoră ce ar necesita cel puţin o săptămȃnă întreagă de hoinăreli – de la răsărit pȃnă la apus, atȃt în spaţiu, cȃt şi în timp.

          Profitȃnd la maximum de orele cu soare, dar şi de cele cu nori şi ploaie, am reuşit să vedem o mare parte din această frumoasă ţară şi suntem foarte bucuroşi că am venit aici în această perioadă. Pentru plajă şi bălăceli avem cu totul alte preferinţe, dar vacanţa noastră de iarnă malteză ne-a încȃntat peste măsură şi ne-a ajutat să descoperim o ţară care funcţionează atȃt de bine, chiar şi pe perioada crizei economice. O ţară care trăieşte şi respiră doar pentru turism, dovada vie reprezentȃnd-o chiar zecile de mii de turişti non europeni care mişunau acum peste tot (chinezi, japonezi, coreeni), dar şi multele mii de expatriaţi din Europa (majoritatea pensionari) care şi-au ales această insulă din Meditarană drept reşedinţă de iarnă.

          Nu am reuşit să vedem chiar tot ceea ce ne-am propus pentru că ploaia ne-a împiedicat de cȃteva ori şi ne-a încurcat planurile, dar tot am reuşit să bifăm pe harta noastră cȃteva obiective turistice importante, dar şi unele pe care le-am considerat noi a fi importante. Ca de obicei, au rămas şi multe nevăzute, pentru care intenţionăm să revenim în curȃnd sau peste cȃţiva ani, cu aceeaşi bucurie şi entuziasm ca şi cum ar fi prima dată.

          Fiecare dintre noi avem propriile preferinţe şi priorităţi, chiar şi noi peste zece ani am putea oferi întȃietate altor atracţii turistice, dar, în această iarnă, Malta a însemnat pentru noi Valetta, Insula Gozo, superbul oraş Mdina (patrimoniu UNESCO), Grand Harbour, satul de meşteşugari de la Ta’ Qali şi cȃteva grădini şi parcuri cu superbe panorame asupra portului.

          Fiecare este liber să completeze această listă cu alte obiective turistice şi, dacă ziua ar fi fost mai lungă şi soarele mai prietenos am fi vrut şi noi să adaugăm alte cȃteva locuri deosebite, cum ar fi Piaţa de duminică din Marsaxlokk, Grota Albastră din sudul insulei, Laguna Albastră de pe Insula Comino şi templele preistorice de la Tarxien. Suntem, totuşi, mulţumiţi că am putut vedea o parte din minunile pe care Malta le oferă tuturor celor care călătoresc cu ochii deschişi, dornici să înveţe lucruri noi, să întȃlnească oameni interesanţi şi peisaje de neuitat.

  1. Valetta la pas

          Cetatea Valetta a fost construită pe stȃnca Muntelui Sceberras ce se ridică drept din mare iar numele îi provine de la Jean Parisot de la Valette, Mare Cavaler al Ordinului St. John. Construcţia oraşului fortificat a fost începută în 1566 şi finalizată în mai puţin de 15 ani.

          Capitala Maltei este o adevărată bijuteri arhitecturală, un ‘muzeu în aer liber’ care te va încȃnta încă din primele secunde în care i-ai trecut pragul, întrȃnd pe una dintre porţile principale, chiar din faţa Fȃntȃnii Tritonilor. Această fȃntȃnă, inaugurată în 1959, a fost construită după modelul Fȃntȃnii din Piaţa Republicii din Roma. Este una dintre principalele simboluri ale oraşului, fotografiată de turişti la orice oră din zi şi din noapte.

Triton Fountain Valetta

          În apropierea fȃntȃnii se găseşte una dintre cele mai frumoase biserici din Malta – St. Publius Church, cunoscută sub numele de Biserica Floriana. Poartă numele primului episcop al Maltei care a fost convertit la creştinism de către Apostolul Pavel, în anul 60 e.n.

Floriana Church Malta

          Întrȃnd pe poarta principală a orasului, pe partea dreaptă se văd ruinele clădirii Operei de Stat care a fost distrusă  în totalitatea în timpul celui de-al II-lea Război Mondial. Acum un nou teatru în aer liber i-a luat locul ce reprezintă vara un punct de atracţie foarte important pe harta iubitorilor de muzică.

open Theatre Valetta

          Bulevardul Republicii este una dintre străzile cele mai populate ale oraşului, bogată în restaurante, terase, magazine, cafenele. La cȃteva minute de mers pe jos, vei întȃlni, strada St. John şi imediat pe partea dreaptă Catedrala St John, una dintre cele mai frumoase catedrale în stil baroc din Europa. În interior se găseşte şi o faimoasă pictură de-a lui Caravaggio – ‘Tăierea capului Sf. Ioan Botezătoarul’, dar şi mai multe morminte ale unor personalităţi malteze şi britanice.

St John Cathedral Valetta

          Tot pe Bulevardul Republicii se găseşte şi Piazza Regina (Queen Square), în mijlocul căreia vei putea admira statuia Reginei Victoria, iar pe fundal clădirea Bibliotecii Naţionale.

Queen Square Library Valetta

          Continuȃnd pe Bulevardul Republicii, vei ajunge în Piaţa Palatului unde se găseşte Palatul Grand Master, sediul Preşedinţiei şi al Parlamentului maltez.

Grand Master Palace Valetta

    Palace Plaza Valetta   Piata Palatului Valetta

În apropiere, pe o stradă paralelă (St. Paul Street) se găseşte Auberge de Castille, sediul Primului Ministru şi de acolo se ajunge imediat în Upper Barrakka Gardens, de unde ai o superbă panoramă asupra portului. Vizavi se găsesc cele trei oraşe fortificate, construite de Cavalerii Ordinului St. John – Vittoriosa, Senglea and Cospicua. Priveliştea este, într-adevăr, deosebită, mai ales la ceas de seară.

Auberge de Castille Valetta-Auberge de Castille-

Upper Barrakka Gardens Malta– Upper Barrakka Garden-

senglea city malta– Senglea –

Vedere spre cele trei orase Malta– The three cities –

          Dacă priveşti în jos din Upper Barrakka Gardens, vei vedea Valetta Waterfront, locul în care acostează (în special vara) navele de pasageri şi o mulţime de restaurante şi terase, construite în locul fostelor case şi depozite ale pescarilor.

          Tot din Upper Barrakka Garden poţi privi şi bateria de coastă care obişnuia să salute navele militare care intrau în port în perioada ocupaţiei britanice. În prezent tunurile continuă să tragă salve de două ori pe zi (la 12 şi la 16) şi acest eveniment este întȃmpinat cu aplauze de o mulţime de turişti zgomotoşi. Pentru a privi tunurile este suficient să ocupi un loc în primul rȃnd de la mare (chiar în grădină), dar, dacă vrei să fii mai aproape, atunci poţi coborî cȃteva trepte şi, în schimbul unei taxe de cȃţiva euro, să saluţi bateria de la doi metri distanţă.

Saluting the baterry din Upper Barrakka Garden Malta

          Valetta este un oraş viu pe timpul zilei, dar destul de liniştit noaptea. După ce ai trecut în revistă principalele obiective turistice, acordă cȃteva ore bune şi străduţelor înguste care te vor coborî spre mare, apoi te vor urca pentru a te coborî iar pe altă parte. Te poţi pierde cu siguranţă printre clădiri vechi şi noi, în pieţe largi sau mai mici, descoperind la fiecare pas ceva interesant care să merite un zȃmbet sau o exclamaţie de uimire. Culoarea predominantă a clădirilor este alb-auriu şi, din loc în loc, un albastru sau un roşu aprins -date de tȃmplăria de la geamuri şi balcoane – vor crea un contrast deosebit şi vesel care va arăta foarte bine în fotografiile tale.

Valetta case frumoase

  Valetta nice photo

După cȃteva ore de plimbare prin Valetta,  vei înţelege de ce acest oraş este atȃt de deosebit şi mai ales de ce a fost declarat Patrimoniu al Umanităţii de către UNESCO.

2. Mdina

          Cunoscută sub diferite nume de-a lungul timpului,  Mdina este cel mai bine descrisă prin numele pe care îl purta în epoca medievală  ‘Citta Nobile’. A fost capitala ţării pentru o perioadă de timp şi face acum parte din patrimoniul mondial UNESCO. Mdina este un exemplu clar de oraş fortificat care a început să fie intens populat începȃnd cu secolul al XII-lea de către familiile nobile.

          Aici se ajunge, cel mai uşor, cu autobuzul (linia 51, 52 sau 53) care opreşte chiar în faţa cetăţii. De acolo, trebuie să porneşti la pas, pe străduţele înguste, pavate cu piatră galben-aurie şi să admiri rȃnd pe rȃnd catedrale construite în stil baroc, pieţe şi case particulare.

Mdina city wall

  Mdina poarta principala   Mdina, poarta secundara   Mdina Catedrala Malta     Mdina streets

3. Craft village Ta’ Qali

          Dacă eşti pasionat de meşteşuguri şi vrei să vezi şi să înveţi cȃte ceva din tainele unor arte ca sticlăria, olăritul sau ceramica, satul Ta’Qali este exact locul potrivit.

         Poţi ajunge acolo cu autobuzul (linia 51, 52 sau 53) care merge spre Mdina, dar trebuie să schimbi autobuzul cu o altă linie care te va duce direct în sat. Poţi să străbaţi ultima parte a drumului pe jos. Admirȃnd cȃmpurile verzi care apar pe ambele părţi ale şoselei, nici nu-ţi vei da seama cum vei străbate cei cȃţiva km şi vei ajunge la destinaţie în maximum 20 de minute.

          Aici vei  avea posibilitatea să-i priveşti pe meşteri la lucru, dar numai în prima parte a zilei, pȃnă în ora 12. Apoi, vei putea doar să admiri colecţiile de obiecte de tot felul, expuse spre vȃnzare în mai multe magazine. (citeşte mai multe despre vizita noastră în satul Ta’Qali aici).

Ta Qali Malta phoenician glassblowers

  Mdina Glass Ta Qali Malta mester sticlar 2

4. Hop on hop off

          O plimbare cu autobuzul turistic double decker este exact ceea ce-ţi trebuie dacă vrei să vezi în timp scurt cȃt mai multe locuri importante. Ai nevoie de o zi cu soare şi trebuie să porneşti la drum cȃt mai dimineaţă pentru a acoperi cȃt mai mult din suprafaţa insulei. Poţi să cobori acolo unde îţi doreşti pentru a acorda o mai multă importanţă unui anumit obiectiv turistic sau poţi să rămȃi în autobuz pe toată durata traseului, să hotărăşti ce anume te interesează şi să-ţi faci planul de vizitare amănunţită pentru ziua următoare. În unele zone, autobuzul turistic double decker este cel mai recomandat mijloc de transport în comun (poate singurul), dar, pe perioada iernii circulaţia acestora este mai greoaie şi există posibilitatea să fii nevoit să aştepţi în staţii între 30 şi 45 de minute. Dacă vremea de afară ţine cu tine, atunci este perfect, dar, cȃteodată este mai bine să admiri peisajele doar de la înălţimea double-decker-ului, fără să te aventurezi să mai cobori în staţii. Asta ni s-a întȃmplat şi nouă într-o zi însorită, dar cu vȃnt puternic, cȃnd plecasem să vedem Grota albastră, situată în partea de sud a insulei şi, chiar cȃnd să ajungem la destinaţie, am fost întȃmpinaţi de o ploaie torenţială şi de un cer negru ameninţător. Am preferat să ne continuăm călătoria cu double decker-ul, decȃt să coborȃm şi să fim nevoiţi apoi să aşteptăm 45 de minute în staţie venirea următorului hop on hop off. Bineînţeles că în astfel de situaţii, poţi să abandonezi autocarele double decker şi să te îmbarci într-un autobuz al companiei locale de transport în comun, dar şi acestea circulă destul de rar în anumite zone mai îndepărtate.

          În Malta există trei linii de double decker, fiecare acoperind o anumită zonă, dar şi o linie de noapte. Pentru fiecare în parte trebuie să plăteşti între 15 şi 17 euro/ persoană (preţul diferă în funcţie de gradul de ocupare). Pe insula Malta, există două linii – una de nord şi una de sud – un bilet este valabil o zi întreagă, între orele 9 şi 18, iar o tură completă durează 3 ore. Linia de noapte  funcţionează doar pe timpul verii, de luni pȃnă joi, cu începere de la ora 18.30, iar turul complet durează 4 ore.

Malta sightseeing bus

          Pe insula Gozo, un tur complet durează două ore şi jumătate, între 9 şi 18, cu ultima cursă plecȃnd la ora 15 din faţa terminalului de ferry. Biletul costă între 15- 17 euro/ adulţi şi 11 euro/copii.

hop on hop off Gozo

          Indiferent de linia pe care o alegi, preţul pe care îl plăteşti pentru această călătorie cu double-decker-ul îţi oferă şi o croazieră cu un vaporaş prin Grand Harbour ( poţi alege orice companie doreşti şi nu trebuie decȃt să arăţi biletul de hop on hop off care include, oricum, şi croaziera).

          Dacă alegi să faci cunoştinţă cu Malta prin intermediul autocarului turistic hop on hop off trebuie să ştii că cele trei linii acoperă toate obiectivele turistice importante, dar îţi oferă şi o imagine de ansamblu asupra vieţii localnicilor deorece te poartă prin sate pescăreşti şi prin oraşe liniştite, pe străduţe înguste pavate cu piatră, printre balcoane pline de flori şi pe lȃngă cȃmpuri de portocali şi măslini.

cu double decker-ul prin imprejurimile Mdinei, Malta

  cu double deckerul prin sudul insulei Malta   Gozo - hop on hop off

5. Croazieră cu vaporaşul  (Harbour Cruise)

          Multe companii oferă astfel de croaziere – Luzzu Cruises, Captain Morgan Cruises, Latini Harbour Cruise – dar, dacă ai achiziţionat un bilet de hop on hop off, poţi efectua o croazieră cu oricare dintre companiile de vaporaşe existente, fără a mai plăti un bilet în plus. Dacă doreşti doar o croazieră cu vaporaşul, atunci vei fi nevoit să plăteşti tot un bilet de 15 euro (care îţi va pemite şi o plimbare cu autobuzul turistic double decker).

Harbour Cruises Malta

  Harbour Cruise Valetta

          Croaziera durează mai mult de o oră, este foarte interesantă şi explicit descrisă şi detaliată în limba engleză. Vei afla informaţii utile despre istoria Maltei şi despre principalele obiective turistice care apar în peisaj, pe un mal sau pe celălalt, dar şi alte povestioare mai mult sau mai puţin hazlii despre viaţa localnicilor sau a milionarilor proprietari de yachturi pe lȃnga care bărcuţa va trece în drumul ei.

          Înainte de a pleca la drum trebuie să ştii că iarna vȃntul poate fi puternic şi valurile destul de mari (mai ales pentru cei care nu sunt obişnuiţi), iar pe timp de furtună aceste croaziere sunt anulate. Nu-ţi face probleme însă, biletul tău este valabil şi în alte zile, nu doar în ziua următoare şi, chiar dacă este iarnă, soarele şi vremea bună nu lipsesc niciodată mai mult de doua-trei zile consecutive.

          Croaziera porneşte din Sliema şi îţi prezintă pe rȃnd următoarele obiective  importante:

 • Insula Manoel

Manoel island, Malta

 • Capitala Valetta
 • Biserica ordinului Carmelitelor

Valetta, Biserica Ordinului Carmelitelor

 • Fortul San Telmo

Fort San Telmo, Malta

 • Grand Harbour Valetta
 • Barraka Gardens

Upper Barrakka Garden , Malta

 • Valetta waterfront

Valetta waterfront Malta

 • Senglea Watch Tower – cel mai fotografiat obiectiv turistic din Malta

Gardiola watch tower Senglea Malta

 • Cele trei oraşe (The three cities)

Senglea Malta – Senglea –

Vittoriosa Birgu malta– Vittoriosa (Birgu)

Vittoriosa Malta 2– Vittoriosa (Birgu) –

Vittoriosa Malta– Vittoriosa (Birgu) –

 • Fortul St. Angello

Fort St. Angello Malta

 • Fortul Ricasoli

Fort Ricasoli

 

6. Vizită de o zi pe insula Gozo

          Vara, insula Gozo şi vecina ei mai mică, Comino, sunt destinaţiile preferate ale turiştilor în căutare de plaje frumoase şi peisaje naturale sălbatice.

          Puţin mai retrasă şi mai departe de forfota marilor oraşe şi de tehnologia secolului XXI, insula Gozo îţi oferă imaginea clară a ceea ce a însemnat întreaga ţară pȃnă acum 100 de ani şi păstrează încă un parfum aproape medieval, arhaic şi suspendat în timp. Insula este mai mică decȃt insula mamă, dar este mai verde şi mai liniştită, cu aspect rural, dar foarte prietenoasă şi ospitalieră.

Arriving in Gozo

        Pentru a ajunge în Gozo, se trece cu ferryboat-ul în ~ 25 de minute ( tariful este 4,65 euro/dus întors) din Cirkawwa, sau o dată pe săptămȃnă chiar din portul Valetta. Vara sunt mai multe posibilităţi de a ajunge în insulă, foarte multe companii oferind croazire, mai scurte sau mai lungi, care includ, atȃt vizite pe Gozo, cȃt şi pe Comino.

          Micuţa insula Comino reprezintă o atracţie turistică pe timpul verii pentru iubitorii de scufundăi, snorkeling sau doar bălăceală. Iarna, accesul pe insulă este foarte dificil şi condiţionat de vremea de afară, dar în luna noiembrie şi, mai apoi, începȃnd cu martie insula este un adevărat paradis pentru cei care caută liniştea şi iubesc plimbările off road. Pe insulă nu circulă maşini şi tocmai din acest motiv este foarte iubită de fotografi şi de naturalişti care o consideră un adevărat paradis. Aceeaşi părere o au şi o mulţime de păsări care trăiesc pe insulă indiferent de anotimp.

Insula Comino Malta

          Gozo se poate vizita şi iarna iar cel mai potrivit mijloc de deplasare pe insulă este cu o maşină închiriată sau cu autobuzul turistic double decker. Drumurile sunt excelente, dovadă că civilizaţia a pătruns relativ tȃrziu în această parte de lume şi străzile sunt noi, perfect asfaltate, dar foarte înguste. În foarte multe locuri, nu este spaţiu suficient pentru două maşini (din sensuri diferite) şi trebuie să conduci încet şi cu prudenţă pentru a avea timp de reacţie, atunci cȃnd te trezeşti cu un autocar imens pe contrasens şi care are întotdeauna prioritate.(citiţi mai multe despre vizita noastră pe insula Gozo aici).

7. Plimbare prin parcuri şi grădini

           La o suprafaţă atȃt de mică, Malta se poate lauda cu multe grădini şi parcuri, dar, relativ mici ca dimensiuni. Unele oferă superbe panorame care îţi taie respiraţia, altele sunt adevărate oaze de verdeaţă în care te poţi ascunde şi răcori într-o zi toridă de vară.

          Cele mai spectaculoase şi vizitate grădini sunt însă cele două Barrakka GardensLower Barrakka Garden şi Upper Barrakka Garden – care oferă o panoramă de vis către Grand Harbour şi către oraşele fortificate ridicate de Cavalerii de Malta, de pe malul celălalt.

Upper Barrakka Gardens Malta

Vedere dinspre Upper Barrakka Gardens Malta

 

Vedere din Upper Barrakka Garden

 

Fort St. Angello by night Malta

 

Senglea By night

 

Upper Barrakka Garden by night Malta

          O altă grădină, vizitată în special pentru frumoasa panoramă pe care o oferă, este Hastings Garden.

Hastings Garden

Chiar şi în această perioadă, grădinile sunt pline de flori – muşcate, lantana, petunii, plante suculente – şi de statui interesante.

Statue of Enea in Hastings Gardens Malta

8. Plimbare pe malul mării, pe lȃngă zidurile cetăţii Valetta

          Dacă locuieşti în Sliema, atunci poţi ajunge în cȃteva minute cu un vaporaş pe malul celălalt, în Valetta. Pȃnă în centrul Valettei este cale lungă, într-adevăr, poţi lua un shuttle bus care te va duce repede în centru, dar, întregul traseu îl poţi parcurge într-un mod mult mai plăcut şi mai distractiv, la picior, pe lȃngă zidurile cetăţii. Cum ai ajuns cu bărcuţa la mal, coboară pe cheu şi porneşte-o la drum, ocolind cetatea prin partea stȃngă. Vei ajunge în cȃteva minute lȃngă zidurile Fortului San Telmo.

Fort San Thelmo Valetta

          Dacă vremea este frumoasă, drumul este de vis, peisajele care ţi se deschid în faţa ochilor te vor încȃnta pe deplin, iar albastrul mării care te va acompania pe partea stȃngă va oferi o notă aparte fotografiilor tale.

Plimbare pe langa zidurile cetatii Valetta

 

Nice landscape Valetta

Apoi, drumul urcă în pante line, poate deveni mai abrupt în unele locuri şi îţi poate pune la încercare curajul, dar nu te speria. Chiar dacă pare dificil, întregul traseu este foarte bine organizat şi întreţinut, stȃncile pe care va trebui să păşesti sunt nealunecoase şi parcă şlefuite special pentru tine de către natura mamă, iar în unele locuri, omul a intervenit în peisaj, adăugȃnd cȃte o scară sau un poduleţ, pentru a­-ţi face ţie ziua mai frumoasă şi traseul mai accesibil.

Pe langa zidurile cetatii Valetta

Podulet de acces pe langa zidurile cetatii Valetta

          Dacă nu te opreşti deloc pe drum pentru a admira peisajul sau pentru a te odihni, poţi să străbaţi traseul în maximum o oră şi să ajungi la marele clopot -monumentul care comemorează eroii dispăruţi în cel de-al doilea Război Mondial – Siege Memorial Bell. De aici, în maximum 10 minute ai ajuns în Grădinile Barrakka de unde ţi se va deschide o superbă panoramă spre port şi spre cetatea Valetta care se întinde la picioarele tale.

War Bell Memorial Malta

 

Monumentul eroului necunoscut Valetta

9. Vizită la Teatrul Manoel

          Construit în 1731 de Antonio Manoel de Vilhema, Mare Cavaler de Malta, Teatrul Manoel este Teatrul Naţional al Maltei şi unul dintre cele mai vechi teatre din lume. Clădirea este situată în centrul Valettei şi reprezintă o minunată operă de artă barocă, aparent modestă pe exterior, dar o adevărată bijuterie, în interior. Stagiunea teatrală începe în luna octombrie şi este oprită pe perioada verii (iunie – septembrie), dar teatrul este deschis spre vizitare pe tot parcursul anului, de luni pȃnă vineri, între orele 9.30 – 16 şi sȃmbăta între orele 9.30 – 12. Preţul unui bilet de intrare este de 5 euro şi include un audioguide în diferite limbi.

Interiorul Teatrului Manoel Malta

 

Teatrul Manoel Malta

          Vara, numeroase spectacole teatrale şi concerte de muzică au loc într-un alt teatru în aer liber, situat chiar la intrarea în Valetta, imediat după prima poartă, care merită, de asemenea, cȃteva minute din timpul tău. Întreaga zonă se afla acum în renovare şi modernizare şi sunt sigură că vara este foarte plăcut să te plimbi pe străduţele acoperite de piatră albă şi să asculţi muzica ce se revarsă peste pereţii acestui teatru şi care răsună, amplificată de pereţii caselor.

10. Vizită în satul de pescari din Marsaxlokk

          Această vizită era, într-adevăr, programată în ultima zi a vacanţei noastre malteze, dar am fost nevoiţi să o amȃnăm puţin. Poate pȃnă în luna martie cȃnd vaporul nostru – care ne poartă acum prin Mediterană şi ne va trece şi Oceanul Atlantic – ne va aduce din nou la mal şi ne va permite o nouă incursiune pe pămȃnt maltez.

          Dacă ai ales să-ţi petreci vacanţa în Malta în luna ianuarie, sunt sigură că nu vei regreta. Te vei întoarce acasă mai bogat şi mai binedispus. Şi, dacă în ţara ta gerul şi zapada au acoperit în întregime drumurile, casele şi oamenii, tu vei putea să zȃmbeşti relaxat pentru că ai petrecut cȃteva zile într-o ţară în care soarele străluceşte peste 300 de zile pe an şi chiar în luna ianuarie, cea mai rece lună din an, tot ai avut parte de ore multe cu soare şi peste 14-15 grade în termometru.

Galerie foto:

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

3 Responses to “Vacanţă de iarnă în Malta (ianuarie 2014)”

 1. cocal says:

  Am citit si a fost ca si cand am si vizitat acest minunat loc. Deci am fost in Malta odata cu voi.Multumesc pentruo asa grozava vacanta.6

 2. Mioara says:

  Frumoasa prezentare a Maltei!Fiind un cititor fidel al blogului tau,Oana,sunt mereu surprinsa de bogatia informatiilor si a materialelor ilustrative prezentate cu multa pasiune in articolele tale.Am acumulat multe cunostinte despre tari si obiective turistice minunate si astept cu placere noutati din calatoriile tale.Felicitari!Imi place originalitatea scrierilor tale.

 3. costica anonimul says:

  frumoasa si relaxanta prezentarea ta.Frumoase poze-de privit si studiat.Frumoase tarmuri–marea extraordinara-frumoasa Malta

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)