Vacanţă ȋn insula Lanta, Tailanda

Lanta

După şase ani, am ajuns din nou în insula Lanta pentru o vacanţă de aproape două săptămâni pe care aveam să o dedicăm în întregime bălăcelii şi partidelor lungi de relaxare în hamac (povestea vacanţei de acum 6 ani o găsiţi aici). De ce am ales aceeaşi insulă când am fi putut să explorăm locuri noi şi să descoperim plaje, poate, mai frumoase? Răspunsul este simplu. Ȋn ultimii ani, Tailanda a fost, pur şi simplu, luată cu asalt de un număr crescȃnd de turişti – veniţi din toate punctele cardinale, dar ȋn special din Europa şi China – care se ȋnghesuie la propriu pe cele cȃteva insule mai faimoase ce apar mereu ȋn reclamele agenţiilor de turism, ȋn pliante şi vederi. Frumuseţea insulelor Phi Phi, Phangan, Samui sau Phuket este incontestabilă, dar, parcă ceva din farmecul locului se pierde sub paşii mult prea grăbiţi ai vizitatorilor de o zi, interesaţi, ȋn special, să bifeze ȋncă o nouă destinaţie pe harta lor, fără să păşească dincole de graniţele comerciale unor destinaţii turistice ‘la modă’. Aşadar, am ales să amȃnăm din nou popasul pe aceste insule super populare, fiind siguri că vom avea ocazia să revenim aici de ȋndată ce acestea vor păşi ȋntr-un mult aşteptat ‘con de umbră’ pentru a se odihni şi reinventa.

Intenţia noastră fusese initial să ajungem ȋn insula Lipe, dar, am ales, pȃnă la urmă, insula Lanta din comoditate (recunoaştem), dar şi din dorinţa de a ȋmpărtăşi cu ceilalţi doi parteneri de călătorie (părinţii noştri, ajunşi pentru prima oară pe tărȃm Asiatic) un ţinut care ne era cȃt de cȃt familiar şi foarte drag.

Din motive necunoscute nouă, insula Lanta a rămas oarecum ȋn afară traseelor turistice supra populare şi continuă să ofere iubitorilor de natură sălbatică numeroase motive pentru o vacanţă exotică 100% reuşită, atȃt ȋn sezon, cȃt şi ȋn afara acestuia.

Cum am găsit insula după 6 ani

Cu bucurie pot să afirm că am găsit insula la fel de frumoasă, la fel de curată şi doar puţin mai aglomerată.

Din păcate, am constatat – pe pielea noastră – că majoritatea preţurilor la cazare şi mȃncare s-au dublat, chiar dacă restaurantele au rămas aceleaşi şi spaţiile de cazare care atunci erau noi acum sunt cu şase ani mai vechi, dar cu preţuri mai mari. S-au dublat, de asemenea, tarifele excursiilor de o zi către insulele din ȋmprejurimi şi taxele de intrare ȋn Rezervaţia Naturală din sud.

Au rămas neschimbate tarifele pentru ȋnchiriat scutere şi preţurile mȃncărurilor stradale  – de exemplu, clătitele cu banane (preferatele noastre) – dar, la fel au rămas şi străzile, asfaltate parţial şi destul de avariate, ȋn special ȋn sud.

Cȃnd să vizităm insula

Sezonul cel mai aglomerat coincide cu cel uscat şi este cuprins ȋntre lunile noiembrie şi aprilie. Ȋn celelalte şase luni din an plouă mult şi bate vȃntul, dar sunt şi perioade lungi de vreme frumoasă, ȋn care apa mării rămȃne caldă şi cu vizibilitate excelentă.

Cum se ajunge ȋn Lanta

Arhipelagul Lanta are ȋn componenţă 52 de insule – dintre care Koh Lanta Yai este cea mai mare  – şi se află ȋn Marea Andaman, la ~ o oră de mers cu vaporaşul dinspre Phi Phi (~ două ore dinspre Phuket) şi ~ 20 de minute dinspre Krabi.

Din Phuket, ferry-ul costă 500 bahti (se poate achiziţiona şi bilet dus-ȋntors cu data de ȋntoarcere deschisă) cu serviciu de pick up inclus, cu plecare de la Rassada Pier. Călătoria durează ~ 4 ore.

Bărcile rapide (fast boat) acoperă aceeaşi distanţă ȋn doar două ore, dar preţul biletului este dublu. Există două curse pe zi – una dimineaţă la 8:30, cealaltă la ora 13:30. Biletele se pot procura şi ȋn avans pe internet unde puteţi beneficia de promoţii.

Dacă vremea nu este foarte bună şi vreţi să evitaţi călătoria lungă cu vaporaşul de teama răului de mare, puteţi alege varianta terestră, dar mai ‘safe’, prin Krabi – care include traversarea cu ferry pentru doar 20 de minute şi ȋncă 4-5 ore cu minivan-ul.

Cele două insule – Koh Lanta Yai şi Koh Lanta Noi sunt legate – din 2016 – printr-un pod care scurtează drumul spre insulele mai mari şi spre Krabi. Există, de asemenea, un plan de construcţie pentru un alt pod care să facă legătura ȋntre Lanta Noi şi Krabi şi care va fi finalizat ȋn cȃţiva ani.

Lanta 

Cum ne deplasăm ȋn insulă

Dacă vreţi să străbateţi insula şi să exploraţi zonele mai puţin accesibile, cel mai avantajos este să ȋnchiriaţi un scuter. Veţi găsi o ofertă foarte bogată de motociclete şi scutere mici şi maxi – ce se pot ȋnchiria cu 5-6$/zi. Traficul este foarte lejer – excepţie făcȃnd doar centrul oraşului Saladaan – străzile sunt bune, pe alocuri avariate şi dificil de străbătut, ȋn special ȋn sud. Parcarea acestora nu este o problemă, purtarea căştilor nu este obligatorie, dar recomandată.

Se pot ȋnchiria şi maşini mici, minivan-uri sau tuk-tuk-uri. Tarifele sunt cuprinse ȋntre 30 şi 50$/zi. Tuk-tuk-urile sunt mai ieftine, dar sunt recomandate doar şoferilor experimentaţi deoarece sunt dificil de condus.

Lanta

Lanta

Unde ne cazăm

Insula Lanta are o lungime de ~ 25 de km de la Nord la Sud şi o lăţime de ~ 3 km. Majoritatea spatiilor de cazare şi a plajelor se ȋntind pe coasta vestică, coasta estică fiind mai pustie, dar cu peisaje foarte frumoase, dramatice şi sălbatice.

Oferta de cazare este foarte bogată şi include:

 • bungalouri individuale cu baie proprie (apă rece sau caldă), aer condiţionat sau ventilator la preţuri cuprinse ȋntre 25 şi 30$/seară;
 • resort-uri de confort mediu sau de lux cu preţuri ce depăşesc 40-50$/seară
 • guesthaus-uri şi hostel-uri de confort modest (fără baie proprie) pentru călătorii low budget.

** Noi ne-am cazat la Chom Dao Resort – un resort de confort mediu – compus din căsuţe individuale din bambus, cu baie proprie, apă caldă şi aer condiţionat – situat pe un deal, cu vedere la mare şi foarte aproape de capătul dinspre sud al plajei Klong Kong (30$/seară, cazare cu micul dejun inclus).

Lanta

Lanta

Lanta

** Ȋn 2011, ne-am cazat la Wonderful Resort – ȋntr-o frumoasă căsuţă individuală pentru care am plătit atunci aproape 15$ (fără mic dejun). Acum, aceeaşi căsuţă se putea ȋnchiria cu 30$ (fără mic dejun).

Lanta

Unde mȃncăm

Cele mai multe şi convenabile restaurante se găsesc pe coasta de vest, de-a lungul şoselei principale. Unele dintre ele sunt restaurante familiale, ȋn care lucrează toţi membrii unei familii şi ȋn care se serveşte, ȋn general, mȃncare tradiţională tailandeză, cu foarte puţine variante internaţionale. Astfel de localuri sunt deschise doar ȋn preajma orelor principale de masă, majoritatea nu sunt deschise pentru micul dejun şi se ȋnchid imediat după lăsarea ȋntunericului.

Alte restaurante, mai mari şi mai ‘moderne’, sunt deschise toată ziua şi oferă o gamă variată de mȃncăruri, din gastronomia locală şi internaţională.

Preţurile nu diferă prea mult de la un local la altul, la fel şi oferta de mȃncare, diferenţele fiind vizibile mai mult la băuturi. O masă pentru două persoane care să includă mȃncare locală şi două băuturi poate costa ȋntre 10 şi 15$.

** Recomandăm trei localuri ȋn care am mȃncat noi pe perioada vacanţei – Safety Stop,Three Sisters, Lanta Sure – pentru mȃncare tradiţională tailandeză şi cele mai bune fresh-uri de fructe.

Lanta

Lanta

Lanta

** Recomandăm clătita cu banane ce se poate cumpăra, ȋn special, după-amiaza, de la vȃnzătorii ambulanţi care ȋşi deschid tarabele sau ȋşi amplasează cart-urile de-a lungul şoselei, ȋn zonele mai aglomerate ( 30-35 de bahti).

Lanta

** Recomandăm fructele proaspete ce se pot cumpăra de la piaţa de fructe, situată ȋn apropierea portului, sau de la multele tarabe amplasate pe marginea drumului (preţuri orientative: – mango -60-80 bahti/kg, ananas – 40 bahti/kg, banane – 30 bahti/kg, papaya – 35 bahti/kg).

Lanta

** Pentru mici cumpărături de zi cu zi recomandăm magazinele 7/11, amplasate ȋn toate zonele mai aglomerate şi mai populare.

Viaţa de noapte

Petrecerile pe plajă sunt foarte numeroase ȋn insulă şi anunţate din timp prin afişe stradale. Fie că sunt prilejuite de luna plină, luna nouă sau jumătate de lună, aceste petreceri au loc la majoritatea barurilor şi teraselor de pe plajele Long Beach şi Klong Kong şi se ȋncheie ȋntotdeauna cu acrobaţii cu focuri la care participă şi turiştii mai bine dispuşi.

Lanta

Ȋn Old Town au loc, de asemenea, petreceri numeroase, dar zona nu este foarte frecventată de turiştii cazaţi pe coasta vestică, din cauza dificultăţilor de transport.

Lanta

 

La plajă ȋn insula Lanta – Cele mai frumoase 5 plaje (alegerea noastră)

Cele mai frumoase şi populare plaje se ȋntind de-a lungul coastei vestice. ‘Populare’ nu ȋnseamnă neapărat şi aglomerate pentru că insula Lanta are o capacitate uriaşă de a ‘inghiţi’ zeci de mii de turişti, fără a-i obliga pe aceştia să se ‘lupte’ pentru un loc de aşezat prosopul sau suspendat hamacul.

Indiferent de sezon, plajele din insulă rămȃn libere, unele aproape pustii sau chiar pustii cu adevărat, oferind turiştilor sentimentul de deplină libertare şi relaxare (lucru aproape imposibil de experimentat pe plajele din Phuket sau Phi Phi).  

Klong Dao Beach – coborȃnd dinspre Nord, această plajă este prima care se ȋntinde pe coasta vestică şi are o lungime de ~3 km. Este o plajă foarte frumoasă şi foarte populară, acoperită cu nisip fin, frecventată, ȋn special, de familii cu copii datorită apei puţin adȃnci şi foarte curate. Această plajă găzduieşte multe restaurante, terase şi baruri, dar este foarte liniştită seară, fiind săracă ȋn petreceri.

Lanta

Lanta

 

Long Beach (Phra Ae Beach) – cu o lungime de ~ 4 km, este cea mai lungă plajă din insulă şi se găseşte ȋn continuarea Plajei Klong Dao. De-a lungul ei se găsesc numeroase restaurante, terase şi baruri, aici au loc cele mai incendiare petreceri seară de seară şi tot aici veţi găsi cei mai potriviţi pomi – casuarina – pentru a vă proteja de razele soarelui sau pentru a vă suspenda hamacele. Această plajă nu se aglomerează aproape niciodată şi nu este potrivită pentru copii deoarece apa se adȃnceşte relativ repede. Este perfectă ȋnsă pentru partide lungi de ȋnot şi explorări subacvatice.

Lanta

Lanta

Lanta

Lanta

Lanta

Lanta

Klong Kong Beach – recunoscută mai mult pentru cele cȃteva terase pe care le găzduieşte – şi care organizează petreceri nocturne – şi pentru spaţiile de cazare low budget, această plajă este frecventată mai mult de turiştii care călătoresc cu rucsacul ȋn spate. Pe timpul mareei joase, pietrele ce ies din mare sunt tocmai bune de explorat – pentru a admira vietăţi marine dintre cele mai simpatice şi ciudate.

Lanta

Lanta

Lanta

Lanta

Lanta

Lanta

Bamboo Beach – situată ȋntre Long Beach şi Klong Kong Beach, această plajă este foarte retrasă şi puţin cunoscută de turişti. Beneficiază de anul acesta de un drum de acces nou – acoperit cu pămȃnt roşu – ce este vizibil din strada principală.

Lanta

Lanta

Lanta 

Bamboo Bay – este cea mai frumoasă şi sălbatică plajă din insulă, dar, ȋn  acelaşi timp, cel mai greu accesibilă.

Lanta

Se găşeşte pe coasta vestică, dar aproape de sudul extrem şi se ȋnvecinează cu alte cȃteva plaje la fel de frumoase şi sălbatice ce sunt vizitate doar de turiştii care beneficiază de un mijloc de transport propriu (un scuter, de exemplu). Celelalte plaje din zonă sunt:

 • Katiang Bay Beach

Lanta

Lanta

 • Klong Jak Beach
 • Ao Nui Beach

Lanta

Aceste plaje sunt mai retrase, liniştite şi aproape sălbatice,  beneficiază de foarte puţine dotări şi sunt vizitate frecvent de maimuţe care sunt foarte curioase şi pot deveni agresive, chiar ‘hoaţe’.

Lanta

Lanta

Cȃteva sfaturi utile:

 • Plajele din insula Lanta dispun de foarte puţine locuri amenajate cu umbrele şi şezlonguri, cele mai căutate locuri la umbră fiind sub pomi – palmieri sau casuarina.
 • Apele calde ce scaldă plajele sunt potrivite pentru partide lungi de bălăceală, temperatura variind ȋntre 28 şi 32 de grade, dar sunt sărace ȋn viaţă marină. Cu toate acestea, nu este exclus să ȋntȃlniţi ȋn explorările voastre cȃţiva peşti coloraţi, creveţi, calamari, arici, meduze şi felurite modele de scoici, melci, crabi şi crabi hermiţi. La mal, nisipul este fin şi accesul ȋn apă este destul de facil, dar există pericolul ȋnţepării ȋn arici, peşti-de-piatră sau sting ray – de aceea pantofii de apă sunt foarte utili.
 • Plaja Long Beach se supra aglomerează ȋn jurul orei 9 dimineaţă şi la 3 după-amiaza, fiind locul de plecare/debarcare ȋn excursii de o zi către insulele din ȋmprejurimi.

Alte obiective turistice:

 • Old Town Lanta – situat pe coasta de Est – găzduieşte restaurante, terase, magazine, spaţii de cazare, clădiri tradiţionale şi o faleză lungă ce oferă panorame superbe către insulele din Est. Aproape ȋn fiecare lună, aici au loc petreceri şi spectacole cu dansuri şi muzică tradiţională, tȃrguri de artizani şi festivaluri gastronomice.

Lanta

Lanta

Lanta

 • Bazarurile şi pieţele din Salaadan – sunt ideale pentru pasionaţii de cumpărături. Pentru partide reuşite de shopping, nu ezitaţi să negociaţi ‘la sȃnge’. Preţurile afişate – sau cele ‘la prima strigare’ – sunt, ȋn general, duble faţă de preţul acceptat ȋn final şi ȋntotdeauna mai ridicate la orele serii.

Lanta

 • Satele musulmane de pe coasta estică – se pot traversa de la Nord la Sud, dacă doriţi să admiraţi frumoasele case ale localnicilor şi să socializaţi cu aceştia. Pe coasta de Est există insule, golfuri şi stȃnci , drumul şerpuieşte liniştit urcȃnd ȋn pante line şi este străjuit, pe partea dreaptă, de păduri dese şi plantaţii de cauciuc.

Lanta

Lanta

Lanta

Lanta

 • Parcul Naţional Koh Lanta – accesul ȋn acest parc este permis ȋn schimbul unei taxe de 400 de bahti (ȋn urmă cu şase ani, aceasta taxă era foarte mică).

Lanta

Lanta

 • Satul de ţigani ai mării (Sea Gypsies Village) – situat ȋn partea de SE a insulei. Acest sat găzduieşte o comunitate mai retrasă – cunoscută sub numele de Chao Ley – ce provine din triburile nomade de pescari din Marea Andaman, primii locuitori ai insulei. Fiind un sat tradiţional – cu case private ȋn care locuiesc familii cu mulţi copii – vizitele ȋn interiorul lui sunt permise doar ȋn grupuri restrȃnse pentru a nu deranja şi incomoda activităţile de zi cu zi ale localnicilor.
Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to “Vacanţă ȋn insula Lanta, Tailanda”

 1. Cora says:

  Și mie îmi place să revin într-o destinație după mulți ani. Uneori am surprize plăcute, alteori mă întorc dezamăgită. Totuși, la a doua vizită altfel vezi fiecare destinație în parte. 🙂

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)