Vacanṭa noastră în Turcia (iulie-august 2015)

Anul acesta am dedicat Turciei două săptămâni din vacanṭa noastră de vară. Ne doream de mai mulṭi ani o vacanṭă pe coasta vestică a Turciei, dar în fiecare vară am găsit motive să ne răzgândim ṣi alte destinaṭii europene ne-au încântat într-o atât de mare măsură încât le-am acordat întâietate în alegerile noastre.

Dacă ne-am fi luat după câṭiva dintre prietenii noṣtri – care s-au arătat puṭin cam circumspecṭi când le-am spus că vrem să mergem în Turcia pe cont propriu, cu maṣina din dotare ṣi fără nici un fel de rezervare – ṣi dacă am fi ṭinut cont de ṣtirile nu tocmai optimiste în legătură cu iminenṭa unui război cu Siria, am fi renunṭat ṣi anul acesta la călătoria în Turcia ṣi am fi ales, în schimb, o insulă liniṣtită din Grecia, unde să ne pierdem ṣi să uităm de toate pentru o perioadă mai lungă de timp. Din păcate, trăim cu toṭii vremuri tulburi ṣi se pare că nicăieri în lumea aceasta nu mai suntem în siguranṭă. Cu atâtea bombe care explodează în locuri aparent sigure ṣi liniṣtite, cu atât de mulṭi oameni nevinovaṭi care cad victime unor războaie fără rost, este din ce în ce mai greu să ne simṭim pe deplin în siguranṭă ṣi aproape imposibil să ne mai putem bucura la maximum de vacanṭă în mijlocul unei lumi atât de imprevizibile.

Cu toate acestea, fără să fim nepăsători sau indiferenṭi, dar recunoscători ṣi fericiṭi că suntem (încă) liberi ṣi feriṭi de pericolul unui război pe teritoriul ṭării noastre, triṣti, în acelaṣi timp, pentru că din ce în ce mai mulṭi oameni sunt prinṣi, fără voia lor, în conflicte armate pe care nu ṣi le doresc, am încercat vara aceasta să ne bucurăm de vacanṭă pe coasta vestică a Turciei.

Am plecat la drum cu un plan relativ trasat, dar cu hotărârea să ajungem până la Bodrum ṣi să ne oprim ṣi în alte câteva oraṣe de pe traseu.

Turcia ne-a primit cu braṭele deschise ṣi ne-a demonstrat că ṣtie să-ṣi întâmpine musafirii aṣa cum se cuvine – cu străzi impecabile ṣi trafic civilizat, cu oraṣe curate ṣi oameni prietenoṣi, cu mâncare bună ṣi servicii de calitate.

Ṣtim că majoritatea turiṣtilor ajung în Turcia prin intermediul agenṭiilor de turism care oferă pachete all-inclusive ṣi circuite la preṭuri foarte avantajoase. Cu toate acestea, turismul pe cont propriu este foarte dezvoltat aici ṣi, chiar dacă este dedicat, în special, turiṣtilor turci, se bucură de acelaṣi nivel ridicat al serviciilor ṣi beneficiază de o mulṭime de oferte avantajoase.

Vacanṭele noastre de vară s-au desfăṣurat, de obicei, fără rezervări cu mult timp în avans ṣi, chiar dacă au avut loc în perioada de full sezon, am reuṣit întotdeauna să găsim oferte bune la cazare (last minute) ṣi să profităm de cele mai bune preṭuri. Este posibil că lucrurile să nu stea tocmai la fel ṣi cu Turcia, dar anul acesta am fost foarte norocoṣi pentru că Turcia – cel puṭin, zonele în care am ajuns noi – a cunoscut unul dintre cele mai proaste sezoane turistice din ultimii 20 de ani, primind cel mai mic număr de turiṣti. Atentatele recente din Istanbul ṣi iminenṭa unui război cu Siria (care a izbucnit, până la urmă) au făcut ca un număr foarte mare de turiṣti să-ṣi anuleze vacanṭele în Antalya, Bodrum ṣi Kusadasi, lăsând astfel locul unor turiṣti pe cont propriu (ca noi). Am găsit, astfel, spaṭii de cazare la preṭuri mult mai mici decât aṣteptările noastre ṣi obiective turistice neaglomerate, fără cozi interminabile la intrare ṣi fără grupuri numeroase de turiṣti care să umple până la refuz pieṭele, parcurile, grădinile, muzeele ṣi plajele.

Înainte de a pleca de acasă, ne propusesem să vizităm câteva obiective turistice importante, dar să ne ṣi relaxăm ṣi odihnim pe mal de mare, pe plajele mult lăudate ṣi populare ale staṭiunilor Kusadasi, Bodrum sau Marmaris ( Antalya, fiind prea departe ṣi mult mai aproape de Siria, am hotărât să o evităm de data aceasta).

Din păcate, dezamăgirea noastră cea mare – ṣi chiar singura – este legată chiar de plajele de pe coasta de Vest. Turismul all-inclusive în Turcia a luat o amploare uriaṣă în ultimii 10-15 ani. Ṣtiu că turcii oferă servicii de înaltă calitate (printre cele mai ridicate din lume) atunci când este vorba de pachete all-inclusive, dar nu o să accept niciodată idea unei vacanṭe all-inclusive la malul mării, într-un resort de lux (4 sau 5 stele) care nu are decât o fâṣie îngustă de plajă, dar se laudă că dispune de 10 piscine acoperite (sau nu). Majoritatea hotelurilor de lux de pe coasta de vest a Turciei (Kusadasi, Bodrum, Marmaris) dispun de plaje înguste, acoperite în totalitate cu ṣezlonguri ṣi umbreluṭe. În foarte multe cazuri, aceste ‘plaje’ sunt doar niṣte pontoane construite din lemn ṣi înălṭate pe piloni deasupra apei, fiind ṣi ele acoperite cu ṣezlonguri, umbrele sau perne de diferite forme. Ṣi pentru că accesul pe aceste plaje este dedicat doar turiṣtilor cazaṭi în hotelurile de lux, cea mai mare provocare a turiṣtilor veniṭi pe cont propriu o reprezintă chiar găsirea unui bucăṭi libere de nisip, pe care să-ṣi poată amplasa un prosop, o umbrelă sau un ceaceaf. Plajele ‘la liber’ sunt aproape inexistente în această zonă a Turciei ṣi majoritatea plajelor amenajate – cu umbrele ṣi ṣezlonguri – sunt foarte murdare ṣi excesiv de aglomerate.

Din acest punct de vedere, vacanṭa noastră din vara aceasta a fost aproape un eṣec. Avem, probabil, în minte, plajele superbe din Creta – unde ne-am petrecut vacanṭa din vara lui 2014 – ṣi unde am descoperit întinderi nesfârṣite de nisip alb, impecabile ṣi aproape virgine. Am crezut că vom găsi aceleaṣi plaje ṣi aici, dar ne-am înṣelat. Vacanṭele noastre de vară înseamnă, în general, relaxare pe mal de mare, ṣi, indiferent de gradele din termometru, ne place să înfruntăm căldura toridă având de partea noastră briza, nu aerul condiṭionat din maṣină. De data aceasta, am fost nevoiṭi să ne adaptăm ṣi am ales să vizităm ṣi câteva obiective turistice, care nu s-ar fi regăsit sub nicio formă în programul nostru de vacanṭă, dacă am fi putut să le înlocuim cu multe ore de plajă ṣi bălăceală. După două săptămâni de vacanṭă ṣi ~ 5000 de km parcurṣi, putem să ne declarăm mulṭumiṭi.

Chiar dacă nu am petrecut prea multe zile pe plajă – aṣa cum ne-am fi dorit – am reuṣit, totuṣi, să avem o vacanṭă echilibrată în care am făcut câte puṭin din toate – plajă, plimbări, cumpărături, vizite la obiective turistice ṣi la câteva insule. Ca întotdeauna în vacanṭele noastre, ne-am făcut prieteni noi, am experimentat mâncăruri diverse – de fiecare dată în alt local – am vizitat pieṭele de fructe ṣi peṣte, am vorbit cu localnicii ṣi ne-am bucurat de fiecare dată când am fost întâmpinaṭi cu cuvinte în limba română, am căutat să cumpărăm doar produse locale, încurajându-i astfel pe micii producători ṣi pe artizanii din pieṭele de meṣteṣugari. Ṣi, pentru a ne integra ṣi mai mult în tradiṭia locului, am negociat ‘la sânge’ de fiecare dată când am cumpărat un produs din bazar – comestibil sau nu – dar i-am respectat pe comercianṭi ṣi ne-am oprit întotdeauna cu negocierea cu o treaptă mai sus decât limita.

Vacanṭa noastră în Turcia a debutat cu micuṭul oraṣ Eceabat, de pe malul European al Dardanelelor ṣi s-a continuat apoi cu Izmir, Kusadasi ṣi Bodrum. Din Kusadasi, am făcut o excursie de o zi la Pamukkale unde am vizitat băile termale. Cea mai mare parte a vacanṭei ne-am petrecut-o în Bodrum – de unde am făcut mai multe excursii prin împrejurimi – o excursie cu vaporaṣul în împrejurimile Bodrum-ului, o zi în Marmaris ṣi o altă zi în insula grecească Kos.

Ne dorim să revenim în Turcia – într-o vară la fel de fierbinte, dar mai liniṣtită – ṣi să vizităm plajele albe ale Antalyei ṣi ale Alanyei, coasta Lyciană, dar ṣi alte oraṣe ṣi obiective turistice răspândite în interiorul ṭării. Ne dorim să ne reîntoarcem ṣi la Istanbul, să ne plimbăm pe malul Bosforului ṣi prin marele Bazar, aṣa cum am făcut-o în urmă cu 23 de ani – prima noastră excursie în afara graniṭelor ṭării –  când am rămas profund impresionaṭi de reclamele luminoase ale magazinelor, de casele albe de pe malul mării ṣi de barca cu peṣte de la Podul Galata.

 

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)