Vacanṭa noastră în Puerto Princesa, Palawan (ianuarie – februarie 2015)

În urmă cu câṭiva ani, cercetând internetul pentru a descoperi noi destinaṭii de vacanṭă, am ajuns , din întâmplare, pe un site în care vizitatorii erau invitaṭi să voteze topul celor 7  Minuni ale Lumii Noi. Trebuie să recunosc că nu ṣtiam prea multe lucruri despre Palawan atunci, dar, după ce am văzut câteva zeci de fotografii care prezentau insula în cele mai favorabile culori, am hotărât pe loc să-i acordăm votul nostru. Nu toată insula era inclusă în topul respectiv, ci doar un singur obiectiv turistic găzduit de capitala Puerto Princesa (Underground River), dar acesta a fost momentul care ne-a deschis pentru prima oară ochii în legătură cu paradisul ce este recunoscut sub numele de ‘last ecological frontier’ din Filipine.

Iarna aceasta, hotărâṭi să scăpăm de frigul ṣi zăpada de acasă, am plecat spre Est ṣi, după ~ 10.000 km parcurṣi – în mai multe zile ṣi cu mai multe popasuri – am ajuns pe micuṭul aeroport din Puerto Princesa cu o rezervare de două zile făcută pe internet ṣi fără prea multe informaṭii în legătură cu insula ce urma să ne găzduiască în următoarele patru săptămâni.

Spre deosebire de majoritatea turiṣtilor – ce ajung în zonă pentru sejururi mult mai scurte – noi aveam patru săptămâni la dispoziṭie să descoperim insula pe îndelete ṣi, tocmai din această cauză, nu ne-am făcut prea multe probleme în legătură cu lucrurile importante pe care turiṣtii mai puṭin norocoṣi trebuie să le ia în considerare.

Citisem pe internet că spaṭiile de cazare în Palawan nu sunt foarte numeroase (în special în Nord) ṣi că este mult mai bine să-ṭi faci o rezervare în avans, cel puṭin pentru primele zile, mai ales în condiṭiile în care avionul te aduce în insulă la o oră târzie. Chiar dacă preferăm de obicei să nu ne rezervăm cazarea înainte de a ajunge la destinaṭie – pentru a avea posibilitatea de a alege cele mai bune oferte direct la faṭa locului –  am considerat mereu că este mai puṭin stresant atunci când ai siguranṭa unui acoperiṣ deasupra capului pentru prima noapte într-un oraṣ nou (pe o insula nouă). Din acest motiv, am rezervat ṣi noi două nopṭi de cazare prin booking.com ṣi am ajuns în Puerto Princesa într-o zi de marṭi, la ora 20.30.

Este foarte simplu să te descurci într-un oraṣ pe care nu-l cunoṣti pentru că nu ai nicio idee ce să faci ṣi de unde să începi vizita ta. Pentru noi a fost întotdeauna la fel. Am preferat să pornim în descoperirea unui oraṣ nou fără a avea prea multe informaṭii deoarece ne place întotdeauna să fim luaṭi prin surprindere. De cele mai multe ori am avut noroc ṣi oraṣele în care am păṣit pentru prima oară ne-a surprins într-un mod plăcut ṣi nu am avut niciodată dezamăgiri prea mari.

Cu Puerto Princesa am fost iar norocoṣi. Oraṣul ne-a atras ca un magnet din primele clipe ale primezi zile de vacanṭă ṣi ne-a învăluit într-un fel de vrajă de care nu am ‘scăpat’ nici măcar acum, la aproape două luni de la prima noastră întâlnire.

Prima zi am petrecut-o plimbându-ne pe străzi, fără un plan stabilit dinainte, dar cu un motiv ascuns – acela de a ne găsi un spaṭiu de cazare mai convenabil pentru următoarele cinci seri. Ne doream ceva diferit de hotelul care ne găzduia ṣi care nu era absolut deloc o alegere proastă.

Aṣezat în apropierea aeroportului ṣi la ~ 10 minute de mers de centru (cu triciclu), Hotelul Marianne este un hotel mare (după standardele noastre), deosebit de elegant ṣi potrivit pentru cei care caută liniṣtea, departe de agitaṭia ṣi aglomeraṭia oraṣului. Pentru cei 64 de euro pe care i-am plătit pentru două nopṭi, hotelul ne-a oferit o cameră curată, modest mobilată, baie cu apă caldă, mic dejun de tip bufet (nu foarte bogat) ṣi internet wireless.

IF

Marianne Hotel, Puerto Princesa (2)

Marianne Hotel, Puerto Princesa (1)

Piscina din mijlocul curṭii a contat doar în momentul în care am făcut rezervarea pe internet – fotografia era, într-adevăr, foarte atrăgătoare – dar, nefiind pasionaṭi de spaṭii limitate de apă, într-un oraṣ cu sute de km de plajă, am preferat să o admirăm doar de afară. Hotelul Marianne poate fi pentru mulṭi spaṭiul ideal de petrecere a vacanṭei, dar noi ne doream cu totul altceva.

Eram siguri că vom găsi o cameră mai ieftină care să ne ofere acelaṣi confort, dar într-un spaṭiu mai restrâns, mai familiar. Am pornit în această vacanṭă hotărâṭi să descoperim toate minunile pe care insula le adăposteṣte, dar ṣi să ne facem prieteni noi, să socializăm cu localnicii ṣi cu alṭi turiṣti. Este aproape imposibil să reuṣeṣti aṣa ceva într-un hotel cu peste 50 de camere în care angajaṭii sunt foarte ocupaṭi ṣi nu au timp să schimbe mai mult de două vorbe cu oaspeṭii. Noi căutam, din contră, o pensiune mică, de familie, cu 10-15 camere, în care să ne împrietenim cu proprietarii ṣi să putem să ne simṭim ca acasă. Ṣi nu a fost greu să găsim exact ceea ce doream.

Pensiunea Galaxy ( Galaxy Traveller’s Pension House) – situată în centru, la două minute de mers pe jos din strada principală Rizal Road – ne-a primit cu braṭele deschise atât la propriu, cât ṣi la figurat. Simpatica recepṭioneră care ṭinea loc ṣi de cameristă ṣi de bucătăreasă (pentru micul dejun) a fost deosebit de amabilă încă din primele secunde în care am întâlnit-o. Ne-a invitat în interior, ne-a prezentat camerele disponibile ṣi ne-a asigurat că o să ne simṭim bine în acest decor.

IF

Galaxy Pension

Inside Galaxy Pension Puerto Princesa

IF

Preṭul camerei ne-a încântat ṣi el (1000 pesos/noapte cu mic dejun ~18 euro ṣi transferuri incluse), aṣa că nu am mai stat mult pe gânduri ṣi am decis. Vizitasem înainte 4-5 alte pensiuni asemănătoare, dar niciuna nu ne-a atras, niciuna nu ne-a convins. Aṣteptam un semn ṣi acesta a venit sub forma unei fete modeste ṣi zâmbitoare ca s-a prezentat luându-ne de mână.

‘My name is S.M.’ a spus ea. Numele ei era, de fapt, mai lung ṣi mai greu, după părerea ei, dar ni l-a divulgat fericită – Stela Maris. Nici nu se putea un nume mai frumos ṣi cu o rezonanṭă mai puternică într-o ṭară pe care o iubim de mai mulṭi ani, chiar dacă abia acum am avut ocazia să îi acordăm o vacanṭă adevarată ( Stela Maris este numele uneia dintre cele mai mari organizaṭii de voluntari care oferă sprijin ṣi protecṭie marinarilor în porturile din lumea întreagă, aṣa că numele ei nu era deloc străin pentru noi). Cu promisiunea că ne vom întoarce exact peste două zile, când urma să se încheie sejurul nostru la hotelul Marianne, ne-am luat rămas bun de la fata cea veselă.

Liniṣtiṭi ṣi relaxaṭi că avem alte cinci nopṭi asigurate în Puerto Princesa într-un decor mai prietenos, am petrecut restul zilei pe una dintre cele două plaje situate aproape de centrul oraṣului. Un triciclu ne-a dus la BM Beach pentru 50 de pesos (~ 1 euro), dar plaja ni s-a părut prea pustie ṣi puṭin cam murdară din cauza mareei joase ṣi nu ne-a tentat să-i acordăm prea multă atenṭie.

IF

IF

I-am făcut, totuṣi, câteva fotografii ṣi am pornit, într-un alt triciclu, spre Pristine Beach, plaja cea mai faimoasă din oraṣ.

IF

IF

Trebuia să vedem ṣi noi aceste plaje înainte de a porni în explorarea adevăratelor frumuseṭi din Honda Bay. Nici Pristine Beach nu ne-a impresionat prea tare pentru că văzusem o astfel de plajă cu ocazia unor vizite repetate cu vaporul în Davao, un port situat în Insula Mindanao. Dar, pentru prima zi în insulă, eram foarte mulṭumiṭi de ceea ce realizasem.

A doua zi, în jurul orei 11, ne-am luat în primire noua noastră ‘locuinṭă’ ṣi am făcut cunoṣtinṭă cu celelalte două fete – proprietara pensiunii, Charo ṣi managera, Lec – care aveau în grijă toate cele 10 camere, dar efectuau ṣi transferurile de la ṣi spre aeroport. Aceste fete ne-au primit cu bucurie în ‘familia’ lor ṣi ne-au făcut să ne simṭim bineveniṭi. Datorită lor am aflat absolut tot ceea ce aveam nevoie să ṣtim despre oraṣ – principalele obiective turistice, cele mai bune restaurante ṣi locuri de distracṭie.

De la ele am aflat despre Baywalk – cea mai bună zonă cu restaurante din Puerto Princesa ṣi acolo ne-am luat cina, în fiecare seară, în jurul orelor 20. La restaurantul ‘Masarap’ din Baywalk ne-am delectat cu cele mai bune ṣi ieftine fructe de mare ṣi, păstrând tradiṭia, am păstrat ṣi localul pentru toate cinele noastre următoare. Am devenit clienṭii favoriṭi ai restaurantului ṣi, în ultima seară, înainte de a pleca, am fost invitaṭi într-o fotografie de grup cu toate ospătăriṭele care apoi s-au grăbit să ne dea adresele lor de facebook, ‘just to be friends’.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Fiind un mare fan al petrecerilor cu karaoke de la vapor, îmi doream foarte mult să petrec o astfel de seară pe teritoriu filipinez ṣi ocazia s-a ivit chiar sâmbătă.

Prietenele noastre de la pensiune au organizat seara de karaoke într-un bar cunoscut doar de localnici ṣi am petrecut trei ore într-o atmosferă 100% tradiṭională – într-un local modest aṣezat pe o stradă lăturalnică, alături de ~ 30 de filipinezi de toate vârstele ce cântau cu pasiune melodii foarte cunoscute din repertoriul internaṭional. Stela Maris ne-a impresionat enorm cu vocea ei deosebit de caldă ṣi cu o dicṭie impecabilă în limba engleză ṣi ne-a făcut o mulṭime de dedicaṭii, alegând doar melodiile pe care le iubeam ṣi noi. Seara s-a scurs prea repede, ca toate lucrurile frumoase care se încheie mult prea timpuriu.

Karaoke night out Puerto Princesa

La karaoke in Puerto Princesa

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Pentru seara de karaoke, dar ṣi pentru următoarea, grupul nostru s-a îmbogăṭit cu încă o prietenă, tot localnică ṣi care lucra – spre bucuria noastră – la Underground River Office, exact acolo unde se fac înscrierile ṣi se obṭin permisele pentru a vizita Râul Subteran. De la ea am aflat tot ceea ce era important despre excursia noastră la Underground River ṣi acum suntem ṣi noi capabili să oferim altora aceste informaṭii.

Seara de duminică ne-a găsit într-un alt local de distracṭie, alături de acelaṣi grup de fete. De data aceasta, fetele au ales TIKI Resto Bar – cel mai renumit loc de distracṭie din Puerto Princesa, un local preferat, în primul rând, de turiṣti. Ṣi aici am petrecut o seară deosebit de agreabilă, într-o companie foarte plăcută ṣi pe un fundal sonor de foarte bună calitate, întreṭinut live de o trupă de ṣase fete frumoase ṣi talentate.

IF

IF

Vacanṭa noastră în Puerto Princesa nu a însemnat numai mese cu fructe de mare la Bayside, seri cu karaoke ṣi muzică live la TIKI Bar.

Săptămâna de vacanṭă în capitala insulei Palawan ne-a permis să trecem în revistă toate obiectivele turistice importante, dar ṣi pe cele mai puṭin cunoscute. Ne-am înghesuit la o coadă uriaṣă alături de sute de turiṣti pentru a vizita una dintre cele 7 minuni ale lumii noi  ṣi principalul motiv care a contribuit la luarea deciziei de a veni în această parte de lume – Râul Subteran (Underground River).

IF

Underground River Puerto Princesa

Două zile le-am petrecut în Honda Bay, ‘sărind’ dintr-o insulă în alta, cu ajutorul unor bărci închiriate alături de alṭi câṭiva turiṣti.

IF

IF

IF

IF

Două zile le-am rezervat unor obiective turistice mai puṭin cunoscute, dar deosebit de interesante pentru niṣte pasionaṭi de natură cum suntem noi. În Grădina de Fluturi, am admirat o gamă foarte  variată de fluturi exotici care s-au dovedit a fi foarte fotogenici ṣi am vizitat ‘the tribal village’ unde am făcut cunoṣtinṭă cu câṭiva membri autentici ai unui trib aṣezat în sudul extrem al insulei.

Butterfly Garden, Puerto Princesa

O dimineaṭă am petrecut-o în mijlocul naturii, într-una dintre cele mai frumoase grădini pe care am vizitat-o vreodată – Baker’s Hill ṣi după amiaza ne-am relaxat pe iarbă, într-un parc  – St. Monica Ranch – aṣezat pe un deal ṣi de unde am avut o superbă panoramă asupra întregului golf.

Baker's Hill

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Când credeam ṣi noi că am văzut tot ceea ce se putea vedea în oraṣ, un ṣofer de multicab ne-a amintit de ferma de crocodili ṣi am hotărât să-i acordăm ṣi ei o ṣansă. În final, ne-am bucurat de alegerea noastră, am văzut o mulṭime de crocodili de diferite dimensiuni, dar ṣi alte vieṭuitoare, unele mult mai drăgălaṣe.

IF

Săptămâna a trecut foarte repede, ne-am luat rămas bun de la oraṣ ṣi de la prietenele noastre ṣi am pornit spre Nord, să descoperim alte teritorii ṣi să ne facem noi prieteni.

Pe lângă peisajele superbe pe care am avut norocul să le descoperim în Puerto Princesa ṣi prin împrejurimile oraṣului, această vacanṭă ne-a oferit un câṣtig în plus pentru că a adăugat câteva persoane dragi în marea noastră familie de prieteni din lumea largă. Am înṭeles – pentru a nu ṣtiu câta oară – că un oraṣ (ṭară, loc, insulă) este cu mult mai frumos atunci când este populat de oameni frumoṣi.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Într-un astfel de oraṣ nu ai cum să nu te simṭi bine ṣi, cu cât timpul trece, cu atât te simṭi mai legat de el, cu atât îṭi este mai greu să-l părăseṣti. Atunci când oamenii îṭi zâmbesc pe stradă fără să te cunoască ṣi ṣoferul de multicab este curios să afle de unde vii ṣi dacă îṭi place oraṣul lui, atunci când vânzătorii din pieṭe sau de la tarabe  vor cu orice preṭ să apară în fotografiile tale ṣi apoi îṭi dau bucuroṣi adresele de facebook pentru a ‘keep in touch’, atunci când simṭi o tristeṭe adâncă în suflet că trebuie să te rupi de această lume ṣi să te întorci în lumea reală – acolo unde majoritatea oamenilor au uitat să zâmbească – nu îṭi rămâne altceva de făcut decât să duci cu tine această imagine ṣi să o preṭuieṣti pentru totdeauna.

Chiar dacă distanṭele vor rămâne pentru mult timp uriaṣe între noi ṣi frumosul oraṣ Puerto Princesa – cu toate ale lui – îl vom purta mereu în suflet ṣi îl vom păstra ca pe o adevărată comoară. Poate ne vom întoarce la el pentru o altă vacanṭă sau poate nu, dar, cu siguranṭă, fotografiile ṣi zecile de filmuleṭe pe care le-am luat cu noi ne vor ajuta să retrăim zilele fericite de atunci ṣi ne vor lumina, încălzi ṣi înveseli zilele mohorâte de toamnă ploioasă sau de iarnă geroasă.

 

Urmeaza: TOP 5 OBIECTIVE TURISTICE IN PUERTO PRINCESA

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to “Vacanṭa noastră în Puerto Princesa, Palawan (ianuarie – februarie 2015)”

  1. costica anonimul says:

    Mi-a placut-am vazut odata cu voi locuri frumoase si interesante.Pozele le vazusem mai demult.Mi-au placut acum srierile.descrierile si in general atmosfera vacantei voastre

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)