Vacanṭa noastră în El Nido (ianuarie – februarie 2015)

El Nido a fost inclus în urmă cu câṭiva ani în topul celor mai frumoase locuri de vizitat din lume ṣi o insulă situată în Golful Bacuit se află în topul 10 al celor mai frumoase insule de pe glob. Astfel de topuri se realizează în fiecare an ṣi foarte mulṭi oameni preferă să nu ṭină cont de ele. Unii, dimpotrivă, îṣi aleg vacanṭele doar în funcṭie de astfel de ‘topuri’ ṣi nu merg niciodată pe drumuri neumblate ṣi în locuri ‘puṭin faimoase’.

El Nido nu ṣi-a propus să devină ‘faimos’. Mai mult decât atât, el nu a apelat la reclame zgomotoase pentru a se face cunoscut în rândul lumii, ci a preferat să rămână tăcut ṣi liniṣtit. Ṣi-a primit an de an vizitatorii cu aceeaṣi bucurie, oferindu-le zile de extaz sublim pe plaje albe ṣi întinse, de cele mai multe ori, pustii ṣi virgine, punându-le la dispoziṭie unelte modeste de supravieṭuire, dar răsplătindu-le îndrăzneala cu peisaje excepṭionale, ape curate ṣi deosebit de bogate ṣi cu unul dintre cele mai ospitaliere popoare din întreaga lume.

În anii ’90, El Nido era încă un sat pe harta insulei Palawan, un sat în care drumurile erau din nisip ṣi pământ, apa potabilă era disponibilă doar în rezervoare uriaṣe, curentul electric era considerat un lux, iar puṭinii călători mai curajoṣi care se aventurau prin aceste locuri erau cazaṭi în 2-3 hoteluri/vile existente. În ultimii 15 ani, numărul vizitatorilor a crescut treptat ṣi El Nido a fost nevoit să crească odată cu el. Spaṭiile de cazare s-au înmulṭit, condiṭiile generale au fost îmbunătăṭile ṣi El Nido s-a trezit peste noapte inclus în topuri internaṭionale.

Cea mai bună reclamă este întotdeauna vorba bună dusă din gură în gură de către turiṣtii mulṭumiṭi ṣi încântaṭi de experienṭa lor ṣi care vor să o împărtăṣească cu ceilalṭi. Aṣa s-a întâmplat ṣi cu El Nido care încă nu este promovat la nivel mondial atât de mult cum ar merita ṣi ṣi-a câṣtigat admiratori de-a lungul timpului doar datorită  faptului că turiṣtii care au ajuns în zonă au povestit ṣi recomandat prietenilor  acest paradis. În acest ritm, secretul care poartă numele de El Nido mai poate fi păstrat câṭiva ani, nu prea mulṭi, din păcate. În condiṭiile în care numărul de turiṣti se dublează de la un an la altul, este posibil că ṣi acest ṭinut de vis să devină în 5-6 ani o destinaṭie supra cunoscută ṣi supra aglomerată. Este posibil ca în acel moment multe lucruri să se schimbe (din păcate, în rău) ṣi El Nido să-ṣi piardă farmecul ṣi să devină doar un loc frumos ṣi atât. Până atunci, încă mai este timp să ne bucurăm de acest loc binecuvântat care nu poate fi descris prea mult în cuvinte, ci trebuie trăit, simṭit, mirosit ṣi savurat pe viu într-o vacanṭă de cel puṭin două săptămâni.

Dacă mergi în El Nido doar pentru 4-5 zile îṭi vei dori, cu siguranṭă, să vezi tot ceea ce se poate vedea într-un timp foarte scurt ṣi îṭi vei petrece vacanṭa alergând la propriu între o insulă ṣi alta, fără a avea timp să te opreṣti, să savurezi ṣi să simṭi atmosfera. Nu vei avea timp să descoperi ṣi să trăieṣti visul El Nido care reprezintă, de fapt, tot ceea ce acest ṭinut oferă în plus faṭă de oricare alte insule exotice din Tailanda sau Indonezia. Un astfel de sejur te va lăsa fără suflare pentru că te va forṭa să profiṭi la maximum de fiecare oră disponibilă ṣi te va purta cu o viteză sporită din insulă în insulă ṣi de pe o plajă pe alta, încântându-ṭi privirea cu peisaje de vis pe care nu le vei uita niciodată.

O vacanṭă mai prelungită (2-3 săptămâni) îṭi poate oferi privilegiul de a înṭelege pe deplin în ce constă unicitatea ṣi farmecul lui El Nido. După ~ 10 zile de vacanṭă, vei simṭi că aparṭii locului, te vei bucura să constaṭi că localnicii te recunosc pe stradă ṣi mulṭi vor dori să le devii prieten. După două săptămâni, deja vei fi tratat aproape ca un localnic, vei beneficia de preṭuri preferenṭiale în piaṭa de fructe ṣi chiar la terase, vei primi dovezi de prietenie la orice pas ṣi vei începe să te simṭi ‘acasă’, chiar la câteva mii de km depărtare de casa ta .

Din fericire, vacanṭa noastră în El Nido a durat aproape trei săptămâni ṣi ne-a permis să trecem dincolo de barierele pe care foarte puṭini turiṣti au norocul să le depăṣească. Vacanṭa noastră a fost ca o binecuvântare, ca un vis din care nu am fi vrut să ne mai trezim vreodată, dar pe care am fost nevoiṭi să-l abandonăm, cel puṭin pentru o perioadă. Câteodată reuṣim să ne întoarcem în locurile de care ne îndrăgostim ṣi sperăm că El Nido ne va primi la fel de bucuros ṣi în următoarea vacanṭă, peste un an sau peste zece.

Am ajuns în El Nido într-o după-amiază ploioasă de ianuarie, cu foarte puṭine informaṭii în legătură cu acest ṭinut, dar cu aṣteptări foarte mari.  Aveam, totuṣi, un fel de rezervare realizată telefonic cu ajutorul prietenelor noastre de la pensiunea ce ne-a găzduit în Puerto Princesa ṣi care a avut rolul de a ne risipi temerile în legătură cu spaṭiile de cazare insuficiente sau ‘spaima’ că vom fi nevoiṭi să ne petrecem prima noastră noapte sub cerul liber. Sfârṣitul lui ianuarie nu este considerat a fi chiar sezon plin în El Nido ṣi, după cum aveam să descoperim singuri, spaṭiile de cazare erau disponibile în număr mare, pentru toate gusturile ṣi toate buzunarele.

Bugetul nostru era bine structurat ṣi permitea o oarecare libertate, mai ales că ne aṣteptam ca El Nido să ne creeze surprize în legătură cu preṭurile practicate (la absolut orice), în comparaṭie cu Puerto Princesa.

Ṣoferul de minivan care ne-a adus din capitala insulei a fost foarte amabil ṣi ne-a ajutat să găsim pensiunea pentru care aveam o rezervare de două nopṭi. Nu ṣtiu ce ne-am fi făcut dacă ar fi trebuit să coborâm cu bagajele în stradă ṣi să căutăm pe jos ceea ce a fost mult mai comod să căutăm din maṣină, de la adăpost. După ~ 10 minute de căutări, am debarcat în faṭa Pensiunii Friendly Inn, o clădire ce nu mi-a inspirit nici pe departe sentimentul adăpostit în numele ei. Am intrat în holul de primire ṣi am fi putut înainta până la etaj fără să ne vadă nimeni pentru că întreaga clădire părea părăsită, deṣi o mulṭime de oameni miṣunau peste tot sau doar se relaxau pe canapele, încercând să prindă semnal la internet. Erau doar turiṣti sau vizitatori ca ṣi noi, n-aṣ putea spune. Cert este că ne-a luat ceva timp până am găsit pe cineva care să ne confirme rezervarea telefonică ṣi să ne dea cheile camerei. Din fericire am întotdeauna nevoie de doar 5 secunde pentru a accepta sau respinge un loc (o persoană) ṣi, pentru mine, prima impresie chiar contează. Friendly Inn nu mi-a inspirit nici un fel de bucurie ṣi, cum aveam să descopăr în cameră, nu mi-a inspirit nici un fel de încredere sau siguranṭă.

Atunci când călătorim cu buget redus ṣi pentru o perioadă mai lungă de timp nu suntem absolut deloc pretenṭioṣi. O cameră curată ṣi o baie proprie valorează mai mult decât orice alte dotări (TV, aer condiṭionat), de cele mai multe ori inutile pentru noi. Foarte mult contează, într-adevăr, ṣi modul în care suntem primiṭi la recepṭie, dar ṣi peste acesta putem trece, cu puṭin efort. Ceea ce aveam să descopăr în curând în camera noastră nu puteam trece cu vederea sau accepta pentru nimic în lume. Lăsând la o parte dimensiunile extrem de reduse ale camerei ṣi ale băii ṣi lipsa aproape totală a unor dotări minime (masă, scaune, dulap) un anunṭ lipit pe interiorul uṣii ne-a lăsat cu gurile căscate : ‘Do not leave your belongings unattended. The management does not hold responsibility for any loss …’ Aṣa ceva nu mai văzusem niciodată într-o cameră de hotel/vilă/ pensiune. Nu ne aflam într-un hostel în care împărṭeam camera cu alte 6 sau 20 de persoane, ci într-o pensiune (listată chiar ṣi pe booking.com) ṣi aveam o cheie de la camera noastră (care ar fi trebuit să fie doar a noastră). Nu călătorim niciodată cu obiecte de valoare la noi, dar un simplu laptop ṣi o cameră foto valorează pentru noi mai mult decât orice altceva ṣi nu aveam cum să le purtăm cu noi la plajă ṣi în excursii doar ‘pentru a avea grijă de ele’. Pensiunea aceasta – în care fiecare intra ṣi pleca după cum dorea, fără să se prezinte la recepṭie – nu era în stare să asigure un minimum de pază nici măcar în interiorul camerelor închise cu cheia. Am hotărât pe loc să plecăm ṣi, din fericire, ne-am amintit de recomandările unui turist pe care îl întâlnisem în Puerto Princesa ṣi care ne dăduse adresa (aproximativă) a unei alte pensiuni din oraṣ.

Ne-am luat bagajul, am anunṭat la recepṭie că nu suntem mulṭumiṭi de cameră ṣi am plecat. Recepṭionera a încercat să ne convingă că trebuie să plătim o noapte din cele două pe care le rezervasem prin telefon (dacă ar fi fost prin booking.com am fi pierdut banii, cu siguranṭă), dar argumentele noastre au convins-o că aveam dreptate. Era doar ora 15, aṣa că mai era timp destul ca acea camera să-ṣi găsească alṭi locatari până seara, deci nimeni nu ar fi avut de pierdut.

După doar 10 minute, am descoperit pe o stradă lăturalnică, dar foarte aproape de centru, pensiunea ce avea să ne găzduiască pe toată durata vacanṭei noastre  ṣi în care ne-am simṭit din prima secundă bineveniṭi. Anunṭul de pe poartă avea să ne introducă ṣi mai mult în spaṭiul ce avea să devină ‘casa’ noastră pentru următoarele 18 zile. ‘Welcome on Board’ – nici nu ne-am fi dorit o urare mai potrivită de ‘bun venit’ ṣi nici nu ar fi existat o altă urare mai bună pe care proprietarul să o afiṣeze pe poarta de intrare.

IMG_0579

Ricardo, proprietarul, ne-a întâmpinat cu zâmbetul pe buze. Zâmbetul a apărut ṣi pe faṭa noastră de îndată ce am descoperit că găzda noastră ne împărtăṣea pasiunea pentru mare ṣi călătorii deoarece fusese marinar ṣi renunṭase la această meserie în urmă cu doar 4 ani. Ricardo ne-a arătat camerele disponibile ṣi ne-a invitat să alegem. Hotărârea am luat-o de îndată ce am aflat că are ṣi două bărci cu care efectuază excursii printre insulele din Bacuit Bay doar pentru clienṭii pensiunii. În mai puṭin de două ore de la sosirea noastră în El Nido, eram deja instalaṭi într-o cameră frumoasă ṣi curată ṣi, cu harta în mână, ceream sfaturi lui Ricardo în legătură cu cel mai bun local în care să mâncăm prânzul întârziat (sau cina timpurie). Ricardo ne-a recomandat cele mai bune restaurante din oraṣ, cele mai frumoase plaje din apropiere ṣi cât să plătim pentru drumurile cu triciclul spre plajă sau spre piaṭă.

Vacanṭa noastră în El Nido a debutat, din păcate, cu stângul la Friendly Inn, dar ṣi-a găsit repede remediul la RICGEM PLACE unde am petrecut zile superbe, într-un cadru deosebit de prietenos, în mijlocul unor oameni minunaṭi care ne-au devenit prieteni foarte dragi.

IF

Spre deosebire de cei mai mulṭi turiṣti – care ajung în El Nido doar pentru câteva zile ṣi trebuie să viziteze împrejurimile în mare viteză – noi aveam răgazul suficient să ne acomodăm cu peisajul, să petrecem timp cu localnicii ṣi să ne bucurăm de frumuseṭile locului într-un ritm foarte lent. 20 de zile de vacanṭă păreau o veṣnicie ṣi eram hotărâṭi să nu facem nimic în grabă, să nu alergăm ṣi să nu trecem nimic cu vederea.

Chiar din prima zi am făcut cunoṣtinṭă cu restul familiei – toṭi implicaṭi, într-un fel sau altul, în munca la pensiune – ṣi ne-am împrietenit pe loc cu ei, în special cu mezinul familiei, Mario, nepotul în vârstă de 2 ani al lui Ricardo, care a devenit un fel de ‘mascotă’ norocoasă a vacanṭei noastre. Mario ne-a luminat dimineṭile cu figura lui serioasă ṣi foarte matură, Mario ne-a urat ‘noapte bună’ în fiecare seară, înainte de a pleca la culcare, Mario a reprezentat nucleul în jurul căruia ne-am clădit planurile de vacanṭă. Cu puṭinele cuvinte pe care le vorbea el (în tagalog sau engleză), cu puṭinele cuvinte în tagalog pe care le vorbeam noi, am reuṣit să stabilim o relaṭie deosebită cu acest copilaṣ care ne ura mereu ‘bye bye, guest’ de fiecare dată când plecam la plimbare ṣi ne întâmpina cu ‘hello, guest’ ṣi cu zâmbetul pe buze de fiecare dată când ne întorceam, indiferent de oră. Pentru că Mario era treaz atâta timp cât pensiunea era deschisă ṣi de multe ori chiar ṣi după ce porṭile se închideau (la ora 23), Mario era oriunde ṣi întotdeauna înconjurat de oameni – la recepṭie, unde cu greu se vedea din spatele biroului, la mesele din sala de primire (ṣi la orice masă unde turiṣtii stăteau la o cafea sau la un suc), în camerele goale care se pregăteau de primit oaspeṭii sau oriunde găsea o uṣă deschisă, în curte ṣi oriunde avea voie, sau dimpotrivă.

Mario, mascota vesela a vacantei noastre

Nu am văzut niciodată un copil atât de mic (doi ani ṣi două luni) care să fie atât de activ, atât de matur ṣi, mai ales, atât de pasionat de motociclete, scutere sau orice alte mijloace de transport cu motor. Nicio motocicletă ṣi niciun scuter parcat în curtea pensiunii nu au scăpat necercetate de Mario care le auzea întotdeauna înaintea tuturor ṣi le întâmpina cu ochii sclipind de bucurie. În câteva secunde se căṭăra pe ṣa, fără niciun fel de ajutor, îṣi punea casca pe cap ṣi începea să mimeze operaṭiunile de pornire pe care le ṣtia pe de rost, imitând chiar ṣi sunetele caracteristice. Ṣtia ce anume are voie să facă ṣi, chiar dacă cheile se găseau, de cele mai multe ori, în contact nu trecea niciodată la pasul următor, ci continua să se prefacă, fără să se plictisească.

Mario si prietenul lui cel mai bun, scuterul (1)

IF

IF

Mario, nerabdator sa-si ia carnet de conducere

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Mario a rămas un subiect de discuṭie foarte des abordat chiar ṣi acum, după aproape două luni de la vacanṭa noastră. De câte ori ne uităm pe cer ṣi vedem luna ne gândim la Mario deoarece el ne arăta mereu luna ṣi ne spunea ‘Look, the moon!”. De foarte multe ori am vrea să spunem ‘bye bye, guest’ sau ‘hello, guest’ cu aceeaṣi intonaṭie pe care o folosea Mario, dar ṣtim că nimeni nu ne-ar înṭelege.

Unii oameni – indiferent de vârstă – îṭi intră în suflet prin gesturi mărunte ṣi rămân acolo pentru totdeauna. Din fericire, acest lucru avea să ni se întâmple de mai multe ori pe parcursul vacanṭei noastre ṣi chiar a reprezentat principalul motiv pentru care El Nido ne-a rămas în suflet cu toate ale lui.

Toată vacanṭa noastră a fost foarte relaxantă – fără nimic organizat în prealabil, fără planuri ṣi fără program fix de trezire/plecare/întoarcere, cu două excepṭii. Două zile au fost dedicate excursiilor către insulele din Bacuit Bay ṣi, pentru a beneficia de aceste excursii organizate, am fost nevoiṭi să respectăm un anumit program, destul de restrictiv, din păcate. În rest, am reuṣit să ne stabilim singuri ritmul ṣi să respectăm cu stricteṭe programul de a nu avea nici un program.

Am luat la pas toate străzile din oraṣ, am vizitat toate plajele din apropiere ṣi ne-am răsfăṭat ore în ṣir la umbra cocotierilor, în hamac, în timpul pauzelor de înot. Într-o zi am închiriat un kayak ṣi am făcut o excursie către insula Cadlao, unde am vizitat câteva plaje pustii ṣi sălbatice. Mai multe zile am închiriat un scuter ṣi am explorat satele din Nord. Traversând drumuri pietruite sau de pământ, am admirat câmpurile de orez ṣi pe localnicii împlicaṭi în muncile de zi cu zi, am descoperit plaje pustii ṣi deosebit de frumoase ṣi am făcut cunoṣtinṭă cu oameni noi, alṭi oameni care ne-au rămas în suflet ṣi ne-au devenit prieteni. (citeste mai multe aici)

Aṣa s-a întâmplat într-o zi când aproape ne rătăcisem pe o potecă în mijlocul pădurii căutând drumul către o plajă. Un localnic cu numele de Eduardo a venit în ajutorul nostru ṣi ne-a condus spre mare, deschizându-ne de câteva ori cărarea blocată cu crengi căzute sau buruieni crescute prea mult.

IF

IF

IF

Eduardo a fost foarte bucuros că l-am acceptat drept ghid ṣi a ṭinut neapărat să-i cunoaṣtem familia. Hotărâṭi să ne lărgim cercul de prieteni, am acceptat invitaṭia de a trece pe la casa lui pe drumul de întoarcere ṣi am cunoscut o familie foarte frumoasă care ne-a primit cu bucurie în mijlocul ei ṣi ne-a făcut să ne simṭim speciali.

IF

Speciali doar pentru că eram albi, speciali din simplul motiv că puṭini localnici se pot mândri că au musafiri albi în casă (curte), speciali pentru că am primit invitaṭia de a reveni ṣi chiar am onorat-o după câteva zile ṣi apoi din nou, de câteva ori, până la finalul vacanṭei. Nu o să uit niciodată bucuria cu care cei trei copii ai familiei ne-au condus prin grădina din faṭa casei pentru a ne arăta pomii de mango, bananii ṣi legumele ṣi nu aṣ putea niciodată să exprim în cuvinte fericirea pe care am simṭit-o în momentul în care am primit cea mai sinceră dovadă de ospitalitate din partea gazdelor – două nuci de cocos proaspăt tăiate din cocotier. Aṣ alege mereu să savurez astfel de băuturi în mijlocul unor oameni atât de simpli ṣi modeṣti ṣi nu aṣ duce niciodată dorul cafelelor sau al băuturilor de orice fel servite în ceṣti de porṭelan fin.

IF

IF

IF

IF

IF

IF

IF

I-am vizitat pe prietenii noṣtri de mai multe ori până am fost nevoiṭi să ne luăm rămas bun, cu două zile înaintea sfârṣitului vacanṭei. Ṣtim cu siguranṭă că vizitele noastre ṣi micile daruri pe care le-am făcut copiilor au adus puṭină bucurie în sufletele lor, dar ne-au îmbogăṭit pe noi înzecit. Ne-am câṣtigat niṣte prieteni pe viaṭă care ne vor primi mereu cu braṭele deschise ṣi pe care ne dorim din tot sufletul să-i revedem.

IF

IF

Zilele noastre s-au încheiat mereu aproape după acelaṣi ritual, cu cine târzii la localul nostru preferat – Seaslug – ṣi cu muzică live în acelaṣi local sau oriunde trupa noastră favorită concerta în seara respectivă. În Seaslug sau în Artcafe, în Loco Bar sau în Pukka Bar, serile noastre au fost condimentate cu muzică bună ṣi într-o atmosferă deosebită, cu un fresh de fructe, un cocktail sau o bere locală.

IF

IF

Familia noastră de prieteni noi s-a îmbogăṭit cu membrii familiei lui Ricardo, gazda noastră de la RICGEM Place. Cu ei am petrecut zile minunate ṣi seri speciale, în mijlocul lor ne-am simṭit ca într-o familie ṣi suntem foarte recunoscători pentru că am avut acest noroc. Ne-am simṭit din nou speciali pentru că am beneficiat de o atenṭie deosebită din partea gazdelor ṣi am ajuns în ultima zi să ne luăm rămas bun cu ochii în lacrimi. Am beneficiat de un tratament preferenṭial în pensiune (după o săptămână, chiar ṣi în afara ei – la restaurant, la piaṭă, în relaṭiile cu ṣoferii de triciclu) ṣi am reuṣit să trecem încă o dată barierele nevăzute care îi desparte pe simplii turiṣti de unii călători care au curajul ṣi doresc în mod deosebit să trăiască visul El Nido, să simtă farmecul special al locului ṣi să se integreze profund în comunitatea locală.

Noi ne-am dorit din tot sufletul o astfel de vacanṭă ṣi am reuṣit să o trăim aṣa cum foarte puṭin ajung să o cunoască.

Proprietarii de la pensiune ne-au invitat să petrecem o duminică alături de familia lor ṣi am acceptat cu bucurie. A fost o zi superbă pe care am savurat-o la maximum pe plaja de la 7 Commando, cu mâncare delicioasă ṣi într-o companie foarte plăcută.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

O altă seară am petrecut-o cu gazdele noastre într-un local de karaoke unde am cântat ṣi am primit o multime de dedicaṭii ṣi unde ne-am simṭit din nou speciali, într-un decor deosebit, alături de membrii familiei lărgite (mătuṣi, surori, nepoate ale proprietarilor).

IF

IF

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Cina de rămas bun din ajunul plecării ne-a bucurat ṣi mai mult ṣi ne-a demonstrat din nou că fericirea stă în lucrurile simple, în clipele pe care le trăieṣti ṣi pe care le împărtăṣeṣti cu oamenii de lângă tine.

IF

IF

IF

Vacanṭa noastră în El Nido s-a scurs încet, dar sigur. În final, putem spune că am reuṣit să trăim visul El Nido. Visul nostru poate să fie diferit de visul altora pentru că noi nu am dorit să ne bazăm pe niciun top, ci am vrut să simṭim, să respirăm ṣi să savurăm atmosfera locală, în mijlocul localnicilor ṣi pe superbul fundal cu care natura i-a binecuvântat.  Am vizitat  câteva insule din Bacuit Bay, în excursii organizate sau pe cont propriu ṣi am înṭeles motivele pentru care această zonă a fost inclusă în diferite topuri. Pentru noi, niciun ṭinut mirific nu poate căpăta renumele de ‘paradis’ dacă nu este populat cu oameni frumoṣi. El Nido ne-a demonstrat că poate fi frumos din toate punctele de vedere ṣi merită să fie tratat ca atare. Merită să fie considerat unul dintre cele mai frumoase/pitoreṣti/sălbatice/ unice locuri din lume ṣi trebuie păstrat ca o comoară, ca un secret bine ascuns.

Vacanṭa noastră s-a încheiat ṣi am fost nevoiṭi să ne luăm rămas bun de la acest paradis pe care îl vom purta în suflet pentru totdeauna ṣi după care vom tânji nu numai în zilele friguroase de iarnă europeană, dar ṣi în cele mai toride, când, întinṣi pe o plajă frumoasă, sub o umbrelă colorată ṣi cu o carte bună în mână, ne vom lăsa purtaṭi pe aripi nevăzute spre un tărâm de vis pe care l-am cunoscut cândva.  El Nido va rămâne pentru totdeauna un prieten devotat care ne va însenina zilele ploioase ṣi nopṭile presărate cu insomnii ṣi ne va ajuta să evadăm atunci când pereṭii camerei noastre (sau graniṭele ṭării) se strâng prea mult în jurul nostru ṣi nu ne mai lasă să respirăm.

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 Responses to “Vacanṭa noastră în El Nido (ianuarie – februarie 2015)”

  1. costica anonimul says:

    El Nido-frumos,interesant,spectaculos-poze excelente-“de vizitat”

  2. Mioara says:

    Un articol emotionant despre o vacanta de vis petrecuta in exoticul,,El Nido,,!Nu numai locuri minunate ci ,mai ales,oamenii simpli care,prin comportamentul lor primitor,te sensibilizeaza.O vacanta de neuitat,incantatoare!!!

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)