Vacanṭă în Bodrum (iulie 2015)

A trecut aproape un an de la vacanṭa noastră în Turcia ṣi acum, la început de vară, m-am gândit să scriu câteva cuvinte despre Bodrum ṣi despre posibilităṭile de distracṭie din zonă. Din cauza războiului din Siria, este posibil ca Turcia să nu se numere printre destinaṭiile favorite ale acestei veri ṣi foarte mulṭi turiṣti să evite vacanṭele în această parte de lume. Pe de altă parte, sunt sigură că o altă categorie de turiṣti – mai curajoṣi, aventurieri ṣi nonconformiṣti – va vedea numai avantajele dintr-un sezon turistic ce se anunṭă cel mai slab din ultimii ani ṣi va alege Bodrum-ul drept destinaṭie de vacanṭă. Din această cauză, chiar ṣi în vremurile tulburi pe care le trăim, agenṭiile de turism se vor întrece în oferte atrăgătoare (am văzut deja pachete all-inclusiv la preṭuri incredibil de mici) ṣi pensiunile turistice care oferă spaṭii de cazare la liber (fără agenṭie, fără intermediari) vor veni ṣi ele cu tarife mai mici în comparaṭie cu ultimii ani.

Vacanṭa noastră din Bodrum a durat 8 zile ṣi a făcut parte dintr-un circuit de 18 zile care a pornit de la Canakkale ṣi ne-a dus până la Marmaris, acoperind ~ 5000 de km. La finalul vacanṭei am scris câteva povestioare despre circuitul nostru ṣi un ghid pentru cei interesaṭi să călătorească în Turcia pe cont propriu ṣi cu maṣina din dotare, dar am evitat (amânat) să povestesc pe larg despre Bodrum din cauza războiului din Siria ṣi a numărului mare de imigranṭi care începuseră să ia cu asalt oraṣul în luna august. În prezent, situaṭia pare să se fi domolit în zonă – sau poate doar ne-am obiṣnuit noi cu idea?? Cert este că Bodrum-ul va avea nevoie de câṭiva ani să-ṣi revină din ṣocul unui sezon dezastruos care se poate prelungi ṣi anul acesta în ciuda ofertelor tentante care vin din partea agenṭiilor de tursim.

Bodrum-ul este un oraṣ frumos, curat ṣi civilizat. Găzduieṣte obiective turistice, plaje, restaurante, terase, baruri, cluburi de noapte, bazare, magazine ṣi Mall-uri, parcuri ṣi multe alte posibilităṭi de petrecere a timpului liber la fel ca oricare altă staṭiune europeană. Nouă ne-a oferit momente de neuitat pe malul mării, plimbări cu barca, seri colorate ṣi vesele în bazare ṣi pe faleză. Mai mult decât atât, ne-a introdus într-o cultură nouă ṣi ne-a deschis orizonturile către o civilizaṭie diferită, dar totuṣi, nespus de familiară. În Bodrum ( dar ṣi în celelalte localităṭi în care am făcut popasuri) am descoperit cu mare bucurie că localnicii sunt extraordinar de prietenoṣi, ospitalieri ṣi săritori, mereu cu zâmbetul pe buze ṣi gata să ajute. Este adevărat că majoritatea dintre ei sunt implicaṭi direct sau indirect în turism, depinzând într-o mare măsură de numărul de turiṣti care vizitează oraṣul ṣi, din această cauză, sunt interesaṭi să impresioneze în mod plăcut pe orice vizitator care reprezintă un potenṭial client – în spaṭiile de cazare, restaurante, pieṭe, baruri ṣi în magazinele de lux. Dar, ṣi cei neinteresaṭi să obṭină un profit de pe urma noastră au fost fost la fel de prietenoṣi ṣi amabili, în special în trafic, unde am descoperit ṣoferi ṣi pietoni civilizaṭi, toleranṭi, calmi ṣi dispuṣi să ne ajute ori de câte ori GPS-ul nu mai făcea faṭă.

La final, putem spune că vacanṭa noastră la Bodrum a fost foarte frumoasă – chiar dacă nu s-a ridicat la nivelul aṣteptărilor – ṣi ne dorim să o repetăm la un moment dat, în alte condiṭii ṣi într-o atmosferă mai veselă ṣi mai puṭin apăsătoare.

În cele 8 zile de vacanṭă, am reuṣit să vizităm principalele atracṭii turistice ale oraṣului, dar ne-am aventurat ṣi mai departe – în excursii cu barca la insulele din împrejurimi, în insula grecească Kos ṣi la Marmaris. Am avut suficient timp să ne relaxăm pe malul mării ṣi să ne bălăcim în apele calde ale Mării Egee, să vizităm una dintre minunile lumii antice (mai exact, ceea ce a rămas din ea) – Mausoleul din Halicarnas – să apreciem bucătăria locală, să pescuim ṣi să hoinărim prin bazare.

Fiecare este liber să descopere Bodrum-ul aṣa cum îṣi doreṣte ṣi să ofere vacanṭei lui o notă aparte, unică. Pentru noi, Bodrum-ul a însemnat:

  1. Excursie cu barca la insulele din împrejurimi

În jurul Bodrum-ului există câteva insuliṭe ce se pot vizita în excursii de o zi sau doar câteva ore în bărci/vaporaṣe de capacitate mică sau medie. Se poate opta pentru excursii private, în grupuri restrânse – maximum 10 persoane – în bărci cu vele sau cu motor, plimbări la apusul soarelui sau plimbări de-a lungul coastei sudice.

Bodrum

Bodrum

Majoritatea turiṣtilor aleg excursiile de o zi ce au ca punct de plecare portul de agrement de pe faleză ṣi se pot rezerva cu o seară în avans (sau chiar cu câteva ore înainte de plecare) direct la proprietarii bărcilor care îṣi prezintă ofertele în faṭa ambarcaṭiunilor trase la cheu. Astfel de excursii se pot rezerva ṣi prin intermediul spaṭiilor de cazare – la un preṭ puṭin mai ridicat – incluzând ṣi transferul de la hotel la port ṣi înapoi. (Citiṭi mai multe informaṭii aici)

  1. Excursie de o zi în insula Kos

Insula greceasca Kos se găseṣte la doar o oră de mers cu vaporaṣul din Bodrum ṣi este una dintre cele mai frumoase, liniṣtite ṣi ieftine insule pe care am avut norocul să le vizităm până acum, în Grecia.

Bodrum

Bodrum

Bodrum

Bodrum

Este o insulă relativ mică – ce se poate străbate de la un capăt la celălalt într-o maṣină sau un scuter – ṣi poate reprezenta destinaṭia perfectă pentru o vacanṭă prelungită de relaxare ṣi odihnă.

Pentru noi a însemnat ~ ṣase ore de hoinăreală, cu un scuter pentru care am plătit 12 euro ṣi care ne-a purtat mai mult de 40 de km de-a lungul coastei nordice ṣi sudice. În acest timp, am descoperit plaje frumoase, curate ṣi aproape pustii, acoperite cu nisip fin ṣi scăldate de apele curate ṣi calde ale aceleaṣi Mări Egee – plaje pe care am fi vrut să le găsim ṣi în Turcia, dar care doar în Grecia există –  am traversat sate pitoreṣti, înṣirate de-a lungul străzii principale ce traversează insula de la Est la Vest ṣi am mâncat cea mai bună caracatiṭă la grătar ce ne-a fost servită într-un restaurant pe malul mării, la un preṭ aproape incredibil (6 euro/porṭia de caracatiṭă, cu salată ṣi cartofi prăjiṭi).

Bodrum

Bodrum

Bodrum

 

Bodrum

Cunoscută drept locul de naṣtere al lui Hippocrate, insula Kos găzduieṣte ruinele Ṣcolii de Medicină Asclepion în care Hippocrate ṣi studenṭii lui puneau bazele primelor studii de medicină, în sec 5 î.e.n.

Bodrum

Sanctuarul Asclepion este situat în imediata vecinătate a portului Kos, în satul Platani ṣi se poate vizita în fiecare zi, în schimbul unei taxe de 4 euro. Noi ne-am multumit să privim de la distanṭă site-ul arheologic – potrivit pentru o vizită în extrasezon, nu într-o zi toridă de vară – ṣi am preferat să ne plimbăm pe străduṭe înguste, mărginite de chiparoṣi ṣi să ne răcorim, din când în când, în apele Mediteranei.

Bodrum

Bodrum

Din păcate, ziua noastră nu a fost pe deplin fericită pentru că ṣi aici am putut vedea urmările unui război nedrept ce se desfăṣura la ~ 700 de km depărtare ṣi care a pus pe drumuri o mulṭime de oameni nevinovaṭi, obligându-i să-ṣi părăsească casele ṣi locurile natale ṣi să caute găzduire pe tărâmuri străine. Pe plajele de pe coasta nordică, am găsit câteva plute ṣi bărci de salvare părăsite, folosite de imigranṭii sosiṭi din Siria ṣi care se găseau deja în număr mare pe străzile oraṣului, în apropierea primăriei ṣi a portului. Unii dintre ei dormeau pe jos, în parcul din centrul oraṣului, aproape de portul de agrement în care alṭi oameni mai norocoṣi îṣi adăposteau bărcile lor de zeci sau chiar sute de mii de dolari. Viaṭa este nedreaptă, dar este aṣa cum este. Trebuie să încercăm să luăm ceea ce este mai bun din ea, atâta timp cât putem ṣi să trăim la maximum fiecare moment.

Bodrum

Bodrum

Bodrum

Informaṭii utile:

– Vaporaṣele pleacă din portul turistic Bodrum dimineaṭa (9:30) ṣi ajung în insula Kos, pe coasta nord-estică, după exact o oră;

– Un bilet de călătorie dus-întors costă 19 euro/persoană;

– Formalităṭile de imigrare sunt foarte simple ṣi sunt efectuate într-un birou situat în interiorul portului Bodrum;

– Pe vaporaṣ se poate lua masa ṣi se pot consuma băuturi răcoritoare la preṭuri foarte convenabile ( o apă plată – 0.5 euro, o bere 1.5 euro)

  1. Plimbări la ceas de seară pe faleză ṣi prin bazar

Indiferent de modul în care ne-am petrecut zilele – la plajă sau în excursii prin împrejurimi – serile vacanṭei noastre la Bodrum ne-au găsit întotdeauna pe străzile colorate din centru, pe faleză ṣi în bazare.

Bodrum

Bodrum

Bodrum

Bodrum

Bodrum

Ne place întotdeauna să ne pierdem pe străduṭe aglomerate la ceas de seară, să admirăm spectacolul colorat al magazinelor de suveniruri, să aplaudăm artiṣtii ambulanṭi care iau cu asalt străzile spre bucuria urechilor dornice să asculte ṣi să degustăm preparate tradiṭionale cumpărate de la vânzătorii care îṣi expun marfa – în special la ceas de seară – pe măsuṭe din lemn, cărucioare sau direct pe asfalt.

Bodrum

Bodrum

Bodrum

Bodrum

Toate acestea – ṣi ceva în plus – am găsit pe faleza din Bodrum ṣi pe toate străzile înguste care coboară spre mare.

Bodrum

Am vizitat aceleaṣi locuri ṣi pe timpul zilei, dar gradele multe din termometru ne-au împiedicat să ne bucurăm din plin de spectacolul străzii, mai ales că ṣi străzile erau adormite ṣi atmosfera nici pe departe la fel de veselă.

Bodrum

Bodrum

Bodrum

Bodrum

Bodrum

Bodrum

  1. Plajă ṣi bălăceală

Una din marile dezamăgiri ale vacanṭei noastre în Turcia este legată de starea plajelor de pe coasta de Vest. Nu ṣtiu care este situaṭia pe coasta sudică – în Antalia – dar ṣtiu că toate hotelurile de 4 ṣi 5 stele care oferă pachete all-inclusive au plaje frumoase ṣi curate în toate staṭiunile de pe malul mării. Nu la fel se poate spune despre plajele libere – publice – unde au acces localnicii ṣi turiṣtii veniṭi în vacanṭă pe cont propriu. (Citiṭi mai multe informaṭii aici)

  1. Plimbări prelungite pe străduṭe înguste

Bodrum-ul este o staṭiune turistică foarte populară ṣi deosebit de aglomerată pe timpul sezonului estival. Este vizitat de turiṣtii din înteaga lume, dar ṣi de turiṣti turci, care preferă să-ṣi petreacă vacanṭele în resort-uri de lux, dar care ies în fiecare seară la plimbare în centru, pe faleză ṣi pe străzile comerciale.

Acelaṣi lucru am făcut ṣi noi, în fiecare seară, pe aceeaṣi faleză, în aceleaṣi bazare, dar de fiecare dată am ales un traseu nou care să ne scoată din cartierul în care locuiam, pe câte o stradă ce cobora, inevitabil, spre mare.

Am descoperit, astfel, faṭa mai puṭin cunoscută a oraṣului ṣi ne-a plăcut nespus de mult ceea ce am văzut. Casele din Bodrum – asemănătoare celor greceṣti – sunt foarte frumoase, văruite cu alb, bine întreṭinute ṣi frumos luminate pe timp de noapte. Majoritatea dintre ele sunt construite cu un etaj, sunt aṣezate chiar la stradă, având câte un perete cu geamuri  spre drum ṣi mici grădini pline cu flori, garduri împodobite cu boungavileea ṣi glicină, terase ṣi balcoane invadate de muṣcate, leandrii ṣi portocali în ghivece. Unele străzi sunt atât de înguste încât, cu greu, permit maṣinilor să treacă într-un singur sens ṣi pietonilor să meargă pe lângă pereṭii caselor. Pe astfel de străzi, am descoperit cele mai spectaculoase aranjamente de grădini ṣi terase, cele mai înflorite balcoane ṣi cei mai prietenoṣi ṣi zâmbitori localnici.

Bodrum

Bodrum

Bodrum

Bodrum

Bodrum

Bodrum

Bodrum

Bodrum

 

Alte obiective turistice din Bodrum:

Castelul Bodrum (construit în sec. al XV-lea, găzduieṣte Muzeul de Arheologie, se poate vizita zilnic, între orele 8:30 – 18:30, un bilet de intrare costă 25TLY)

Bodrum

Mausoleul din Halicarnas (site-ul arheologic considerat a fi una dintre cele ṣapte minuni ale lumii antice, adăposteṣte mormântul lui Mausoleus, Regele din Caria – bilet de intrare 10TLY ~ 5 euro);

Bodrum

Muzeul de Marină

– Teatrul Antic (amfiteatru construit în sec.IV î.e.n. – în timpul Regelui Mausoleus)

Bodrum

Morile de vânt (aṣezate pe un deal, cu vedere spre două golfuri – Bardakçi ṣi Gümbet);

Plaja Tay Beach ( se poate ajunge aici cu un taxi-boat de pe faleza din centrul oraṣului – 5 TLY/persoană; de pe plajă, se urmăreṣte drumul ce urcă în serpentine pe deal ṣi se poate ajunge în ~ 20 de minute la Morile de Vânt pentru a avea o imagine panoramică de excepṭie asupra oraṣului);

Bodrum

Oasis Mall (pe timpul verii, în serile de week-end, aici se organizează spectacole cu muzică ṣi dansuri traditionale).

Bodrum

 

Citiṭi în continuare:

Excursie cu barca în insulele din preajma Bodrum-ului

Vacanṭa noastră în Turcia

Ghid de călătorie în Turcia

Kusadasi

Cu maṣina spre Turcia

 

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)